Memperingati HARI AN-NAKSAH (5-10 Jun 1967)

Bagi umat Islam, khususnya tarikh 5 hingga 10 Jun 1967 menandakan tahap yang paling rendah dalam sejarah kerana Masjid al-Aqsa, Baitul Maqdis kembali terjajah setelah ia dibebaskan oleh Salahuddin al-Ayubbi kira-kira 1,000 tahun yang silam.
Sembilan belas tahun selepas peristiwa Nakbah, rakyat Palestin melalui satu lagi peristiwa pahit yang dikenali sebagai an-Naksah atau ‘hari kekalahan’.
Peristiwa an-Naksah merujuk kepada Perang Enam Hari pada tarikh di atas di antara negara-negara Arab dan Israel. Dalam tempoh sesingkat enam hari itu, tiga negara Arab iaitu Mesir, Syria dan Jordan kehilangan wilayah dan mengalami kemusnahan yang besar dari sudut ketenteraan.
Bahkan, dalam tempoh tersebutlah Masjid al-Aqsa ditawan oleh tentera Israel dan terus terjajah sehingga hari ini.
Pada 8 Jun, Mesir kehilangan seluruh Semenanjung Sinai yang merupakan satu kekalahan yang besar dan memberi kelebihan strategik kepada Israel untuk terus menguasai Selat Tiran yang mengawal laluan ke Laut Merah.
Jalur Gaza yang dikuasai oleh Mesir sejak tahun 1948 juga jatuh ke tangan musuh. Tentera Israel juga memasuki Kota lama Baitul Maqdis dan menduduki Masjid al-Aqsa pada 7 Jun, seterusnya mara ke Sungai Jordan dan menguasai seluruh Tebing Barat yang ditadbir oleh Jordan.
Apabila Mesir dan Jordan bersetuju dengan gencatan senjata yang diputuskan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 8 Jun, seluruh Baitul Maqdis timur dan Tebing Barat sudah diduduki oleh tentera Israel.
Syria juga memilih untuk patuh dengan gencatan senjata pada 9 Jun, namun Israel terus menceroboh wilayah Syria dan menduduki Tanah Tinggi Golan sehingga kini.
Menjelang 10 Jun, Israel menguasai wilayah yang keluasannya ialah dua kali ganda dari negara haram Israel yang didirikan ke atas wilayah Palestin pada tahun 1948. Wilayah tersebut meliputi; Baitul Maqdis timur, Tebing Barat, Jalur Gaza, Semenanjung Sinai dan Tanah Tinggi Golan.
Bagi umat Islam, 7 Jun adalah tarikh yang amat memilukan kerana pada tarikh tersebutlah Masjid al-Aqsa kembali terjajah. Tentera Israel memasuki Masjid al-Aqsa yang mulia dan mencemarinya dengan pelbagai perbuatan biadap.
Mereka bersorak menghina umat Islam dengan melaungkan Khaibar! Khaibar! Mereka menganggap pada hari tersebut penghinaan yang ditimpakan ke atas mereka oleh umat Islam di Madinah pada zaman Rasulullah SAW ditebus dengan jatuhnya Masjid al-Aqsa ditangan Yahudi.
Mereka menghina Rasulullah SAW dengan melaungkan “Agama Muhammad sudah mati dan hanya meninggalkan wanita-wanita”; merujuk kepada negara-negara Arab yang mengalami kekalahan teruk dalam perang enam hari tersebut.
Mereka turut memusnahkan laluan (pintu) Maghriba dan merobohkan semua rumah-rumah rakyat Palestin yang mengadap Tembok Buraq (Western Wall) dan menukarnya menjadi satu perkarangan lapang bagi upacara keagamaan Yahudi.
Tembok Buraq mereka kuasai dan menamakannya sebagai Kottel atau Wailing Wall, satu tindakan yang jelas merampas hak umat Islam yang diperakui oleh Liga Bangsa-Bangsa sebagai warisan Islam.
Israel seterusnya mengisytiharkan penggabungan Baitul Maqdis barat (bahagian Baitul Maqdis yang ditawan pada tahun 1948) dan Baitul Maqdis timur (yang mereka tawan dalam Perang Enam Hari) dan menamakan Baitul Maqdis (Jerusalem) sebagai ibu negara abadi Israel yang tidak boleh dirunding buat selama-lamanya pada 26 Jun 1967.
PBB bertindak meluluskan Resolusi 242 pada bulan 2 November 1967 yang memutuskan Israel perlu berundur semula ke sempadan sebelum 1967 dan mengembalikan ‘sebahagian dari wilayah yang ditawannya’.
Namun Israel telah menggunakan wilayah yang didudukinya sebagai bahan tawar-menawar (bargaining chip) untuk menciptakan perdamaian palsu melalui apa yang disebut sebagai pertukaran wilayah (land swap).
Hakikatnya Israel tidak pernah berniat untuk melepaskan mana-mana wilayah di Tebing Barat dan Baitul Maqdis timur yang ditawannya. Ini adalah berdasarkan tindakan Israel yang terus menerus membina penempatan-penempatan haram di seluruh Tebing Barat, bahkan di sekeliling kota lama yang menempatkan Masjid al-Aqsa.
Apabila perjanjian damai Oslo ditandatangani pada tahun 1993, Israel meningkatkan lagi aktiviti pembinaan penempatan haram tersebut. Keadaan ini berterusan setelah persetujuan dicapai dalam Annapolis Konferens pada tahun 2007 sehingga kini.
Israel terus berdolak-dalik dan berselindung di sebalik pelbagai istilah perdamaian bermula dari Madrid (1991) sehinggalah Deklarasi Prinsip-prinsip Clinton (DOP – Declaration of Principles – 2001) dan Pelan Damai atau ‘Road Map’ (2003).
Mereka turut membina tembok pemisah (Separation or ‘Aparthied’ Wall) sepanjang 800 kilometer dari utara ke selatan jauh ke dalam Tebing Barat untuk mengepung rakyat Palestin, membataskan pergerakan mereka dan menafikan pelbagai kemudahan asas termasuklah sumber air bersih untuk minuman dan mengairi ladang, perkhidmatan dan hak rawatan di hospital, bahkan untuk mendapatkan pendidikan untuk anak-anak Palestin.
Apabila HAMAS memenangi pilihan raya legislatif yang pertama dan membentuk kerajaan pilihan rakyat yang sah, Israel mengenakan sekatan dan akhirnya kepungan menyeluruh ke atas Gaza bermula pada tahun 2007 sehingga kini.
#AlQuds50TahunDijajah #AlAqsa50TahunDinodai
Jom bersama membantu saudara kita di Palestin.

PEMBINAAN DEWAN SERBAGUNA DI MASJID IMAD AQIL, GAZA

masjid-imad-aqil-16-nov-201616 Nov 2016, Zatun, Gaza: Jutaan terima kasih kepada Papisma Malaysia dan SABASUN HyperRuncit atas sumbangan yang telah diamanahkan kepada Persatuan Cinta Gaza Malaysia untuk membina satu dewan serbaguna Masjid Imad Aqil di kawasan Zaitun, Bandar Gaza.
Dewan ini akan digunakan oleh seluruh penduduk Gaza bagi pembangunan ilmu-ilmu Islam dan menjadi nadi kepada pelajar tahfiz Al Quran di sana.
Dewan tersebut kini digunakan secara berpusat oleh sekitar 800 orang pelajar di kawasan tersebut.
Sumbangan dari Papisma Malaysia dan SABASUN tersebut telah disampaikan pada Disember lalu dalam satu majlis ringkas di Kota Bharu. Saya mewakili penduduk Gaza mengucapkan terima kasih. Tiada bahasa yang perlu diucapkan oleh kami di sini yang hidup penuh debaran peluru kecuali jazakallah khairan jazaa’ kepada semua penyumbang.
Semoga sumbangan ini akan dikutip di hadapan Rabbul Jalil semasa timbangan Mizan nanti sebagai amal soleh yang melayakkan kita semua ke Syurga.
Sdr Nadir Al Nuri
Persatuan Cinta Gaza Malaysia
16.11.2016

Fakta Gaza, Palestin yang dilupakan

image

Artikel | 20 Julai 2014.

PERJUANGAN rakyat Gaza mempunyai sejarah tersendiri. Namun mereka semua adalah sebahagian dari kita. Perjuangan rakyat Gaza tidak ada waktu tidur, mereka terus bersiap sedia untuk membebaskan diri dari penjajahan di bumi sendiri.

Berikut adalah fakta-fakta yang mungkin dilupai oleh kita semua:

1. Tanggal 15hb Mei 1948, Yahudi berjaya menakluki Palestin dan menubuhkan negara haram Israel. Dunia semua menyaksikan kemelut ini, akan tetapi membisu kerana Israel telah memakan jiwa-jiwa mereka dan menusuk jarum kebencian kepada Islam. Rentetan dari itu Segenting Gaza terbentuk.  Gaza telah diserang oleh Israel pada tahun 1967 dan pernah sejak itu Israel secara haram menduduki Gaza.

2. Gaza dikelilingi pada tiga sempadannya oleh Israel. Sempadannya disekat ketiga-tiga belah pihak oleh tentera Israel, tentera laut dan sebelah oleh Mesir. Tentera Mesir bersama-sama dengan pemerhati antarabangsa dan pemantauan Israel dan PBB menghalang kemasukan mana-mana badan ke Gaza. Jadi Gaza adalah benar-benar penjara besar di mana kapal terbang tidak boleh masuk tanpa kebenaran Israel. Kapal laut tidak dibenarkan berlabuh.

3. Gaza tidak mempunyai pelabuhan laut (pelabuhan nelayan ada, tetapi terhad sekitar 5 batu nautika sahaja) atau lapangan terbang atau stesen kereta api.

4. Penduduk Gaza tidak boleh meninggalkan Gaza kerana ramai mereka tidak mempunyai pasport. Pasport diluluskan secara terhad. Tambahan pula terdapat pusat pemeriksaan Israel di setiap sempadan. Juga tidak ada dari mana-mana negara boleh memasuki Gaza tanpa kebenaran Israel. Kebenaran memasuki Gaza terlalu ketat. Ahli politik negara-negara yang kuat pun telah dinafikan memasuki Gaza oleh Israel. Gaza adalah suatu tempat yang benar-benar terpisah dari seluruh dunia.

5. Setiap komoditi kegunaan harian datang melalui pusat-pusat pemeriksaan Israel. Malah susu, Ubat-ubatan, gandum semua barang harian datang melalui Israel. Sistem kewangannya adalah dikawal oleh Israel dimana mata wangnya shekel. Israel mengenakan caj cukai ke atas semua barang dan akan melalui tempat pemeriksaan.

6. Gaza adalah seperti penjara besar. Ia adalah negara di bawah penyisihan dunia. Tentera Israel mengganggu dan menghina rakyat Gaza setiap hari sebagai rakyat Gaza  berjawatan dalam kerajaan.

7. PBB telah menggesa Israel banyak kali untuk membuang undang-undang penyisihan rakyat Gaza dan ianya menyalahi undang-undang di Gaza tetapi Israel tidak pernah mendengar PBB. Mereka menganggap makhluk selain dari bangsa Yahudi adalah binatang. Lebih daripada 50 resolusi yang telah diluluskan oleh PBB terhadap Israel tetapi Amerika Syarikat sentiasa di sebelah Israel, menyebabkan mereka semakin angkuh.

8. Makanan dan keperluan sentiasa berkurangan di Gaza kerana sekatan import makanan oleh Israel. Kedai tidak mempunyai bekalan yang cukup, hospital tidak mempunyai ubat yang mencukupi dan ubat penting tiada. Kuasa letrik adalah terhad, petrol dan gas adalah dalam kekurangan juga. Inflasi tertinggi di dunia adalah di Gaza. Kemiskinan yang semakin meningkat pada kadar yang paling tinggi juga.

9. Tiada doktor atau peralatan khusus untuk merawat kecederaan serius atau penyakit dalaman di mana-mana hospital. Sejak berlaku perang, Israel menyerang menggunakan bom. Orang awam yang tidak bersalah tercedera semasa pengeboman. Hak kemanusiaan untuk keluar merawat tetapi tentera Israel tidak membenarkan dengan mendesak Mesir berbuat demikian. Oleh itu, luka-luka yang boleh dirawat menjadi lebih teruk dan cedera semakin parah menjadikan mereka cacat untuk sepanjang hidup mereka.

10. Masyarakat dunia berkembang maju dan kaya, namun rakyat Gaza telah menjadi pengemis dan menjadi banduan di negeri sendiri. Anda bayangkan trauma penghinaan gangguan sakit hati orang-orang yang telah menyerang dan menawan serta menjadi hamba di negara sendiri?

11. Mereka telah berjuang untuk kemerdekaan mereka sejak hampir 50 tahun. Dengan setiap hari yang berlalu Israel membina penempatan baru bagi warga Israel di tanah jajahan baru mereka. Setiap hari yang berlalu dengan penuh harapan agar merdeka, harapan untuk hidup kehidupan yang normal seperti mana-mana manusia lain menjadi samar. Setiap malam mereka tidur dalam kesakitan dan setiap pagi mereka bangun dengan kesedihan.

Dalam alasan mahu rundingan damai Israel sebenarnya melambatkan kebebasan mereka. Israel setiap hari menjajah tanah mereka dengan membina rumah baru Israel dan penempatan. Rakyat Palestin tahu ini dan mereka menontonnya tanpa daya. Sama seperti kambing yang berhati singa makan kanak-kanak tetapi tidak boleh berbuat apa-apa walau air mata darah tumpah sekalipun. Dengan askar Israel mengganggu mereka, mengutuk mereka, menyalahgunakan mereka mengejek mereka, mencederakan mereka, membunuh mereka setiap hari di negeri mereka sendiri, semua rakyat Palestin boleh lakukan ialah menonton dan menangis.

12. Apakah pilihan dan solusi yang anda ada sekarang? Kita disuap oleh media barat  yang berasa seolah-olah rakyat Gaza lah yang menceroboh Israel dan Israel sedang berjuang untuk kebebasan rakyatnya. Supaya orang hanya boleh mengutuk dan menyalahkan penduduk Gaza. Bolehkah anda cuba untuk merasa kesengsaraan dan ketidakupayaan mereka? Kita tidak boleh bayangkan perbelanjaan walaupun satu hari dalam penjara yang dipanggil Gaza dan mereka yang tinggal di sana setiap hari…

Silalah bangkit wahai umat untuk Gaza demi kemanusiaan sejagat!

Penulis ialah Urusetia Isu Palestin Yayasan Amal Malaysia.

Gaza akan jadi padang jarak padang tekukur

image

Masuk minggu ketiga serangan Israel ke atas Segenting Gaza menyaksikan kematian demi kematian, kemusnahan demi kemusnahan. Serangan Israel sebenarnya akan membunuh keseluruhan 1.8 juta rakyat Gaza yang naif. Justeru akan menjadikan Segenting Gaza bagai padang jarak padang tekukur dalam masa yang singkat. Dianggarkan jumlah kemusnahan terkini melibatkan 2655 buah rumah hancur secara total. Manakala 3175 buah rumah runtuh sebahagian besar darinya. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melaporkan 116 buah sekolah, 18 buah klinik, stadium, Masjid, jalan raya, pondok telefon, saluran paip air dan balai polis telah dibom oleh tentera Israel. Dengan ini menganggarkan kerugian RM2.64 bilion.
image

Laporan dari Pasukan Perubatan Gaza bahawa seramai 816 orang rakyat awam Gaza telah syahid dan lebih dari 5000 orang cedera. Berbanding dengan rakyat Israel hanya 32 orang tentera dan tiga orang awam terbunuh.
Disinilah memerlukan sokongan padu dari seluruh umat Islam dunia untuk membina semula Segenting Gaza yang hampir hancur musnah. Bantuan kecemasan segera diperlukan walaupun di saat ini bantuan tidak dapat masuk dengan jumlah yang besar akibat dari sekatan di pintu Rafah. Para Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) seluruh dunia mempunyai kaedah-kaedah tertentu untuk menyampaikan saluran kepada pembangunan semula Gaza dalam masa terdekat.
Kawasan yang paling banyak terjejas adalah di sekitar 3 kilometer sempadan Gaza Israel. Laporan dari Badan Kebajikan Oxfam British menanggarkan serangan ke atas Stesen Janaletrik menjadikan sistem elektrik di Gaza lumpuh. Begitu juga kemusnahan akibat bom ke atas sumber bekalan air mengakibatkan dua pertiga rakyat Gaza menderita ketiadaan bekalan air yang bersih.
Media Israel mendakwa bahawa 3000 tan telah dijatuhkan di Segenting Gaza dalam tempoh 2 minggu pertama perang. Ini termasuk 120 tan bom di bandar sempadan Shejaia, di mana 100,000 penduduk menjadi pelarian di tanah air mereka sendiri. Mereka hilang arah tuju untuk berselindung kerana semua sempadan keluar telah ditutup rapat. Menjadikan Gaza adalah penjara terbesar pada masa ini.

Dr Suhazeli Abdullah
Urusetia Isu Palestin
Yayasan Amal Malaysia
26 Julai 2014

Selamat Hari Raya Gaza!

image

Masuk minggu ketiga serangan Israel ke atas Segenting Gaza menyaksikan kematian demi kematian, kemusnahan demi kemusnahan. Serangan Israel sebenarnya akan membunuh keseluruhan 1.8 juta rakyat Gaza yang naif. Justeru akan menjadikan Segenting Gaza bagai padang jarak padang tekukur dalam masa yang singkat. Dianggarkan jumlah kemusnahan terkini melibatkan 2655 buah rumah hancur secara total. Manakala 3175 buah rumah runtuh sebahagian besar darinya. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melaporkan 116 buah sekolah, 18 buah klinik, stadium, Masjid, jalan raya, pondok telefon, saluran paip air dan balai polis telah dibom oleh tentera Israel. Dengan ini menganggarkan kerugian RM2.64 bilion.
Laporan dari Pasukan Perubatan Gaza bahawa seramai 816 orang rakyat awam Gaza telah syahid dan lebih dari 5000 orang cedera. Berbanding dengan rakyat Israel hanya 32 orang tentera dan tiga orang awam terbunuh.
Disinilah memerlukan sokongan padu dari seluruh umat Islam dunia untuk membina semula Segenting Gaza yang hancur musnah. Bantuan kecemasan segera diperlukan walaupun di saat ini bantuan tidak dapat masuk dengan jumlah yang besar akibat dari sekatan di pintu Rafah. Banyak Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) seluruh dunia mempunyai kaedah-kaedah tertentu untuk menyampaikan saluran kepada pembangunan semula Gaza dalam masa terdekat.
Kawasan yang paling banyak terjejas adalah di sekitar 3 kilometer sempadan Gaza Israel. Laporan dari Badan Kebajikan Oxfam British melaporkan serangan ke atas Stesen Janaletrik menjadikan sistem elektrik di Gaza lumpuh. Begitu juga kemusnahan akibat bom ke atas sumber bekalan air mengakibatkan dua pertiga rakyat Gaza menderita ketiadaan bekalan air yang bersih.
Media Israel mendakwa bahawa 3000 tan telah dijatuhkan di Segenting Gaza dalam tempoh 2 minggu pertama perang. Ini termasuk 120 tan bom di bandar sempadan Shejaia, di mana 100,000 penduduk menjadi pelarian di tanah air mereka sendiri. Mereka hilang arah tuju untuk berselindung kerana semua sempadan keluar telah ditutup rapat. Menjadikan Gaza adalah penjara terbesar pada masa ini.
Jika perang berterusan, bekalan air bersih, makanan dan ubat-ubatan akan semakin berkurangan. Sekarang ini rakyat Gaza sudah merasai segala penderitaan. Di saat kita bergembira di hari raya, jangan lupa nasib mereka. Di saat kita menjamu selera di pagi raya, titipkan ingatan kita kepada mereka yang dijamu bom dan bedilan peluru. Di saat kita bergembira bersama keluarga, jangan lupa nasib mereka yang sekelip mata menjadi yatim piatu. Satukan doa kita terhadap mereka jua.

Dr Suhazeli Abdullah
Urusetia Isu Palestin
Yayasan Amal Malaysia
27hb Julai 2014
facebook.com/drsuhazeli
facebook.com/AmalTerengganu

=====LIKE & VISIT US======
facebook.com/AmalMalaysia
www.amalmalaysia.org
For latest news
=====EMERGENCY FUND======
Tabung Palestin Amal Malaysia
BIMB 1305-3010-0064-74
Amal Terengganu Dana Palestin
Maybank 5630-6413-1931
===========================