Persiapan Pesakit Menghadapi Ramadhan

#Persiapan_Pesakit_Menghadapi_Ramadhan
Soalan yang selalu muncul apabila menjelang puasa Ramadhan adalah hukum menggunakan ubat titis mata, guna alat sedut asma dan cucuk ubat; adakah ianya batal puasa atau sebaliknya. Walaupun ianya banyak dibincangkan di sesi-sesi kuliah mahupun media maya, tetapi masih ramai yang keliru mengenai hukum-hukum tersebut.
Sejak beberapa tahun lalu saya menulis dalam personal website dan facebook jawapan-jawapan bagi sah batal isu yang berkenaan. Mungkin ianya bukan rujukan lengkap, tetapi setidak-tidaknya isu asas diberikan bagi memberi kefahaman kepada pembaca.
Sehubungan dengan itu saya susun semua isu berkenaan dalam satu e-book. Boleh download secara percuma dan cetak sendiri untuk bacaan anda. Klik disini untuk download.
Topik yang dibincangkan:
– Definisi sakit yang mengharuskan berbuka puasa
– Mengharmoni beberapa hujah yang khilaf dalam isu sah batal puasa dalam menggunakan inhaler
– Isu khusus seperti, sahbatal buat pemeriksaaan vagina ibu hamil, pemberian cecair intravena, penggunaan inhaler, korek najis sembelit, rawatan gigi, nasihat pemakanan dan banyak lagi
p/s: Mungkin susunan masih belum lengkap dan cantik. Sila hubungi saya jika anda mempunyai cadangan atau kritikan membina.
Suhazeli Abdullah
1 Rejab 1438
29 MAc 2017
Sutra Resort, Merang

Bahaya Logam Berat dalam Vaksin?

image

Q & A Vaksin: Siri 10

Soalan:
Adakah logam berat yang terdapat dalam vaksin memudaratkan tubuh badan?

Jawapan:
Sepanjang sejarah, pemberian vaksin ke atas bayi telah menimbulkan kesan yang tidak memuaskan dikalangan ibubapa. Ianya tidak dapat dinafikan kerana pembuatan vaksin bergantung kepada proses tertentu yang berlaku. Penentangan yang selalu juga ditimbulkan oleh sesetengah golongan adalah kesan sampingan dari pemberian vaksin. Tidak dapat dinafikan setiap bahan asing yang memasuki tubuh, badan kita akan bertindak bagi menyahkan bahan asing itu dari tubuh.

Kebanyakan golongan yang menentang penggunaan vaksin adalah kerana terdapatnya bahan-bahan Alluminium, Merkuri dan logam berat lain. Dakwaan yang menyatakan Garam Aluminium boleh membawa kepada punca penyakit Alzaimer, Dimensia dan sawan adalah tidak benar. Banyak kajian yang membuktikan bahawa dakwaan tersebut adalah tidak benar. Ianya teori longgar dan berdasarkan prasangka semata-mata. Vaksin yang diberikan kepada badan manusia hanya sedikit, 0.5 ml. Jumlah tersebut tidak boleh menimbulkan gejala yang memudaratkan seperti dakwaan tersebut. Beberapa kajian pembuktian telah dijalankan yang menolahdakwaan tersebut (lihat rujukan dibawah) Walaupun mungkin ianya wujud, akan tetapi ianya kes terpencil yang tidak boleh dijadikan asas hujah.

Namun ibu-bapa harus diberi penerangan sejelasnya mengenai kepentingan vaskin dan kemungkinan kesan sampingan tertentu. Inilah persetujuan bersama yang diberikan oleh anggota kesihatan kepada pesakit. Bukan sahaja dalam kes imunisasi, tetapi kepada semua ubat-ubatan atau prosedur yang akan dilakukan kepada pesakit. Jika berlaku kesan sampingan, pesakit perlu kembali semula untuk rawatan. Tugas anggota kesihatan pula membuat laporan atas segala kesan sampingan yang timbul tersebut. Sistem pelaporan kesan sampingan ubat telah diperkenalkan di negara ini bagi membolehkan anggota kesihatan untuk mengambil bahagian dalam pemonitoran keselamatan ubat-ubatan dengan cara melaporkan kesan advers yang ditemui.

Pusat Pemonitoran Kesan Advers Ubat Kebangsaan di bawah Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) bertanggungjawab untuk mengumpul semua laporan-laporan kesan advers berkaitan produk farmaseutikal termasuk vaksin selaras dengan Peraturan – Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 di bawah Akta Jualan Dadah 1952 ( Pindaan 1989) bagi memastikan ianya selamat, berkualiti dan efikasi.

Rujukan

~Nøkleby Hanne. Neurological adverse events of immunization: experience with an aluminum adjuvanted meningococcal B outer membrane vesicle vaccine. Expert Review of Vaccines. 2007 2007/10/01;6(5):863-9.
~ Society Malaysian Pharmaceutical. Immunisation for the good of all, 2002; MPS. 26-May-2002.  http://www.mps.org.my/newsmaster.cfm?&menuid=36&action=view&retrieveid=196
~Paul A. Offit MD. Vaccines and Aluminum . Accessed 11.04.2014 (Published 2014).
~Vacfacts. Vaccine Facts < http://www.vacfacts.info/> . Accessed 4/4/2014 (Published 2012).
~Stefan Riedel MD. Edward Jenner and the history of smallpox and vaccination . Volume 18: Baylor University Medical Center, Jan 2005:21–5.

Adakah Vaksin boleh Bawa Maut?

antivaccinefraudTerdapat golongan yang menentang vaksin akn berhujah kenapa KKM mengeluarkan borang farmakovigilan. Lebih menakutkan lagi apabila mereka membaca keseriusan Kementerian Kesihatan Malaysia mengeluarkan garispanduan farmakovigilan ini.
Farmakoviligan ini adalah salah satu kaedah telus yang diamalkan oleh perubatan moden. Dengan tidak dinafikan bahawa setiap ubat samada sudah lama digunakan mahupun yang baru dipasarkan, mempunyai kesan sampingan. Kesan-kesan sampingan ini ada di antaranya yang telah dijangka ataupun kesan baru yang memerlukan pelaporan dari masa ke semasa oleh pengguna/pesakit. Justeru farmakovigilan ini perlu bagi menjaga kemudharatan yang lebih besar jika ada. Sebagai contohnya, sejenis ubat untuk kencing manis yang bernama Rosiglatazone, telah ditarik balik dalam pasaran kerana mempunyai risiko tinggi untuk pesakit menghidapi serangan jantung. Penarikan ini adalah kerana terdapatnya laporan-laporan dari para pakar dan beberapa kajian susulan telah dijalankan. Sehingga mempunyai bukti kukuh bahawa ubat berkenaan lebih mendatangkan mudarat dari manfaat menggunakannya.
Sistem pelaporan kesan advers ubat telah diperkenalkan di negara ini bagi membolehkan anggota kesihatan untuk mengambil bahagian dalam pemonitoran keselamatan ubat-ubatan dengan cara melaporkan kesan advers yang ditemui. Sistem Pemonitoran Kesan Advers Ubat ini telah wujud disetiap premis kesihatan dalam Negara kita.

Pusat Pemonitoran Kesan Advers Ubat Kebangsaan di bawah Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) bertanggungjawab untuk mengumpul semua laporan-laporan kesan advers berkaitan produk farmaseutikal termasuk vaksin selaras dengan Peraturan – Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 di bawah Akta Jualan Dadah 1952 ( Pindaan 1989) bagi memastikan ianya selamat, berkualiti dan efikasi.
Semua laporan berkaitan kesan advers berikutan pelalian akan dibentangkan oleh Pusat Pemonitoran Kesan Advers Ubat Kebangsaan kepada Jawatankuasa Kecil Farmakovigilans Keselamatan Vaksin.
Jawatankuasa Kecil Farmakovigilans Keselamatan Vaksin boleh membuat syor-syor mengenai keselamatan vaksin berdasarkan laporan analisa kesan advers berikutan pelalian yang telah dibentangkan.
Pengkelasan kesan sampingan dalam sistem ini adalah seperti berikut:
farmakovigilan
Walaupun pada peringkat awal kajian membuktikan sesuatu ubat berkesan kepada manusia, namun melalui pelaporan dari masa kesemasa penting bagi menjamin kualiti keberkesanan sesuatu ubat. Sehingga kini tiada laporan serius/bahaya yang dilaporkan dari statistik farmakovigilan mengenai vaksin yang terdapat dalam pasaran.

Intisari buku Vaksin utk Bayi Anda

image

Ramai rakan taulan bertanya mengenai intisari buku susunan saya tu. Sebab ramai yang masih tidak memilikinya. Keluaran kedua sudah habis. Tunggu cetakan ke 3 minggu depan siap.
Antara intisari ringkas adalah
1. Vaksinasi adalah satu penemuan sains yang menakjubkan. Ilmu imunologi dan hal berkaitan mengenainya telah lama berkembang sejak dari ilmuan Islam yang tersohor, Al Raazi (854 – 925).
2. Edward Jenner (1749 – 1823) telah mengembangkan ilmu imunologi tersebut sehinggalah terhasilnya vaksin kepada penyakit Cacar (Smallpox) pertama di dunia.
3. Kebanyakan kultur kuman (pembiakan) bagi penghasilan vaksin di era kini menggunakan telur sebagai mediumnya.
4. Isi kandungan yang terdapat dalam vaksin (vaksin wajib Kementerian Kesihatan Malaysia) adalah bebas dari unsur kinzir.
5. Bahan lain seperti raksa (merkuri) tiada bukti saintifik dikaitkan dengan penyakit Autisma.
6. Tidak dinafikan vaksin mempunyai kesan sampingan. Ia adalah sama seperti ubat-ubatan lain. Namun kesannya adalah minima dan bergantung kepada tindakbalas badan setiap individu. Hanya sebilangan kecil kanak-kanak mempunyai kesan itu. Majoriti mereka tiada kesan langsung.
7. Terdapat juga vaksin yang diluar dari premis KKM menggunakan unsur kinzir semasa proses pembuatannya. Namun ulama mengharuskannya atas konsep hukum istihalah dan istihlak.

Buku Menjawab Kontroversi Vaksin Bayi Sudah Terbit

image

Isu vaksin adalah seputar isu yang agak hangat dibincangkan semula dewasa ini. Terdapat beberapa sebaran melalui media sosial dan medium alternatif yang memberikan gambaran negatif terhadap a suntikan vaksin kepada kanak-kanak seperti yang diamalkan oleh negara kita, juga pelbagai negara lain dewasa ini.
Gambaran negatif yang diberikan ialah dengan cara membesar-besarkan kesan sampingan yang mungkin wujud terhadap suntikan vaksin tersebut serta menimbulkan keraguan terhadap keberkesanan hasil daripada suntikan vaksin tersebut. Gambaran negatif juga diwarwarkan dengan memberikan maklumat yang tidak seimbang dengan mengatakan bahawa kanak-kanak yang tidak diberi suntikan vaksin boleh menjadi lebih sihat daripada kanak-kanak yang menerima suntikan vaksin. Begitu juga terdapat dari kalangan mereka menempelkan hukum agama dengan mempertikaikan status kehalalan vaksin  tersebut dan penekanan betapa daging yang terbina daripada sumber yang haram akan dimamah oleh api neraka.
Tulisan ini dikemukakan bagi menjernihkan beberapa kekeliruan masyarakat berkaitan vaksinasi/imunisasi kanak-kanak. Penulis bukan berniat menjatuhkan mana-mana persatuan atau individu yang menentang keras pemberian vaksin kepada anak-anak mereka atau ahli keluarga mereka. Sebenarnya mereka mungkin tidak tahu mengenai kepentingan vaksinasi ini. Malah ada juga di antara mereka mendapat maklumat yang kurang tepat mengenai vaksin.
(Promosi Gelombang Alpha bermula 30 Mei hingga 15 Jun 2014)