Belajarlah Buat Website

Saya tidak belajar secara formal untuk buat website. Tetapi mula berkecimpung dengan pembuatan web sejak zaman Blogger.com wujud lagi.

Kemudian NGO yang saya ceburi mengarahkan supaya wujud website khas untuk memberitahu masyarakat peranan dan sumbangan NGO. Maka saya diberi tanggungjawab untuk buat website.

Maka belajarlah saya secara sendiri. Melihat pengalaman website lain yang telah dibina serta lakukan bacaan kendiri di internet.

Sehingga kini sudah beberapa website yang saya tadbir termasuk website sendiri www.suhazeli.com. Antara lain yang saya sedang tadbir adalah

www.fmsconference.net/2019,

www.conference.org.my/nusantara2019,

www.wargacakna.org

www.papisma.org

www.imamalaysia.org

www.fms-malaysia.org

dan beberapa lagi yang saya adalah webmaster.

Website tersebut lebih kepada mempromosi program yang akan berlangsung tahun ini. Ianya dilengkapi dengan pendaftaran dan pembayaran secara online. Memang mudah!

Dua tahun lepas saya bersemangat untuk anjurkan bengkel untuk buat website. Beberapa siri bengkel telah berjalan. Tetapi tahun lepas usaha itu terbantut kerana kekangan kerja yang terlalu sibuk, hinggakan tidak dapat menguruskan satu pun bengkel pembinaan website.

Rasanya pada tahun ini saya nak buat satu sesi bengkel website..nak lihat response. Jika 30 orang sudi daftar, inshaAllah kita akan tetapkan tarikh masa dan tempat. Modul dah ada dan tapak hosting pun dah ada. Cuma tujuan saya adalah nak kongsikan ilmu yang bermanfaat ini. Itu pun jika tuan/puan rasa penting wujudnya website kepada organisasi atau persendirian.

Sekian

Jadikan Kebersihan Budaya Hidup

Terima kasih saya ucapkan kepada semua yang terlibat dalam #KempenTerengganuBersih di Pantai Batu Buruk pada petang tadi. Kempen ini adalah kempen kesedaran kepada masyarakat secara khususnya untuk menjaga alam sekitar dan kebersihan. Sesungguhnya kotoron yang merata di tepian pantai boleh merosakkan pemandangan dan sekaligus mencacatkan ekosistem alam.

Sempat saya catatkan di sini beberapa pihak yang terlibat dalam kesedaran kempen ini.

1- Pemimpin masyarakat: Yb Hj Ahmad Amzad Hashim, Yb Ustaz Ahmad Shah Mohamed, Yb Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi, Dr Balachandran dan Sdr Jefri Chua.

2- Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu

3- Pelajar-Pelajar OUM dalam program khidmat komuniti mereka.

4- Bridget Sukarelawan Khidmat Negara (BSKN)

5- Komuniti kaum India dan Tionghua.

6- Ameerah dan Muslimat PAS Terengganu

7- Anggota dari Jabatan Amal Terengganu

8- Wakil dari Dewan Pemuda PAS Terengganu

9- Dan pemimpin-pemimpin masyarakat lain serta individu yang saya tidak sempat tulis di sini.

Usaha #KempenTerengganuBersih ini bukan terhenti setakat ini sahaja. Program-program lain akan terus dirancang bagi memberi kesedaran kepada masyarakat bahawa betapa pentingnya kebersihan persekitaran. Sekaligus negeri kita akan nampak cantik dan sejuk mata memandang. Kerja-kerja ini tidak lain semata-mata ingin memberi kesedaran kepada masyarakat agar menjaga alam sekitar.

Dua perkara yang perlu saya beri penekanan hasil dari #KTB di Pantai Batu Buruk tadi.

1- Terdapat banyak puntung rokok yang dibuang segenap ceruk terutama di laluan pejalan kaki pantai Batu Buruk. Sedangkan Taman Rekreasi, Pantai Batu Buruk dan Hospital Sultanah Nur Zahirah adalah kawasan yang telah diwartakan sebagai kawasan bebas asap rokok. Sejak tahun 2017 lagi Kerajaan Negeri Terengganu dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu mewartakan kawasan tersebut sebagai kawasan Terengganu Bebas Asap Rokok (TBAR). Pewartaan kawasan tersebut adalah sesuai dengan perjanjian kawalan tembakau antarabangsa di bawah artikel 8 Perjanjian FCTC (WHO Framework Convention on Tobacco Control). Namun malang sekali terdapat segelintir masyarakat yang tidak mematuhi amaran yang dikeluarkan oleh pihak yang berwajib. Hasilnya, hampir setengah jam saya kutip puntung rokok dalam 5 meter radius sahaja sudah dapat kumpul lebih 100 puntung rokok. Menyedihkan keadaan ini berlaku di kawasan TBAR.

2- Kebanyakan sampah adalah plastik polisterin bekas makanan yang dibuang dan botol air mineral. Dua bahan ini amat sukar untuk dilupuskan kerana pembakaran terbuka boleh mendatangkan mudarat kesihatan. Apa yang lebih membimbangkan lagi adalah tinggalan bekas plastik tersebut boleh menjadi sumber pembiakan nyamuk Aedes. Negeri Terengganu adalah salah satu negeri yang tidak pernah sunyi dari wabak denggi. Penyakit berjangkit ini merbahaya sehingga membawa maut. Seluruh negara sehingga kini sudah 50 kematian akibat demam denggi. Manakala 100 kes sudah dicatat di negeri Terengganu (statistik sehingga 28 Jun 2018).

Justeru itu masyarakat perlu dididik untuk mengubah sikap. Pentingkan kepentingan kebersihan adalah tanggungjawab diri sendiri bukannya pihak majlis perbandaran masing-masing semata-mata. Pupuk nilai dan budaya ini dari bermula dari kecil hingga tua. Tanamkan budaya sihat ini bukan sahaja pimpinan tetapi setiap rakyat jelata. Semua lapisan tidak terkecuali demi menjadikan negeri kita Terengganu sinonim dengan jolokan Negeri Cantik Budaya Menarik.

Sekian laporan dari

Dr Suhazeli Abdullah

Fb.Com/drsuhazeli

Aktivis #KempenTerengganuBersih

29.6.2018

Pantai Batu Buruk

Kita nak jadikan bersih budaya org kita…

#SapohTohoSendiri

#BukanOrangkutik

#JumpeSapohKutik

#JangangBuangSapohNgateRawe

Konflik Jual Produk dan EBM

Saya pernah sewaktu awal karier kedoktoran dahulu terlibat dalam jualan MLM. Sempat bertahan 5 bulan sahaja kerana merasakan konflik kepentingan. Pada waktu itu saya bekerja di jabatan surgeri (pembedahan). Saya mengaku, semasa konsultasi bersama pesakit, saya agak bias untuk menawarkan produk pemakanan kesihatan MLM yang saya ceburi. Tetapi saya tidak berjaya meraih keuntungan, kerana pemikiran saya sendiri berkecamuk antara laba untung dengan Evidence based Medicine (EBM). Produk MLM tersebut hanya berdiri atas testimoni. Kekadang sengaja direka-reka untuk memberi keyakinan kepada pesakit supaya terus melabur dalam pembelian produk. Saya menyesal! Terus berhenti tanpa beritahu alasan kepada ‘upliner’. Harap mereka faham apa gejolak yang bermain dalam jiwa saya.

.

Kini, saya lihat segelintir doktor yang terjebak dalam lorong yang pernah saya lalui dahulu. Menyedihkan juga adalah kawan-kawan yang pernah saya bekerja bersama. Saya segan untuk menegur mereka atas rasa hormat ilmu yang mereka sendiri berikan berkaitan dengan EBM sehinggakan saya bergelar pakar. Akan tetapi saya rungsing tenaga mereka hanya digunakan oleh upliner tertentu untuk lariskan jualan produk.

.

Apa harus saya lakukan. Tolong nasihati saya.

.

Suhazeli.com

Fb.com/drsuhazeli

3.12.2017

Kuala Terengganu

Kuliah Maghrib Antara Fakta atau Auta? 

Kuliah Maghrib Khas Masjid Pinang Merah, 5hb Nov 2017.

Catatan oleh: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1678107075542715&id=100000303155013

1. Dalam sesuatu perkara, kita hendaklah bertanya kpd ahli. Dalam perkara agama, bertanyalah kpd para alim ulama, bagi isu perubatan, tanyalah kpd yg arif dlm perubatan, pegawai perubatan yg bertauliah.
2. Sistem penghadhaman manusia, x sama dgn sistem perkumuhan. Benar dlm badan manusia ada spinter(penapis), namun bukanlah proses penghadaman badan, air yg diminum secara berdiri, akan terus masuk ke buah pinggang.
3. Penyakit berjangkit dlm dunia, terdapat 216 jenis kuman yg boleh berjangkit kpd org lain.(infectious diseases). Darpd jumlah itu, 27 drpdnya amat2 merbahaya. Cth ; denggi, malaria, demam capak, tibi, defteria(kerongkong), …bahaya dlm ertikata boleh membawa maut.

Negeri Trgnu pd tahun lpas, merupakan negri ke5 teratas kes denggi yg tinggi.

4. Bagaimana sekiranya kuman yg berbahaya tadi terkena pd manusia?

Rawatan yg diberikan adalah, masuk wad, bg antibiotik dan sbgainya yg berkaitan. Tindakan trhdp masyarakat umum pula, ialah usaha pencegahan secara menyeluruh. Bergantung kpd jenis penyakit yg menular.
5. Salah satu unsur penting dlm kesihatan ialah memberikan perlindungan secara imunisasi (vaccine) kpd anak2. Kajian oleh para pengkaji sejak berkurun, usaha imunisasi ini telah banyak menurunkan kes2 kematian dri wabak penyakit berbahaya ini.
6. Apa itu vaccine?..

Vaccine adalah sejenis ubat yg diberikn kpd anak2; bayi, yg mengandungi virus yg telah dimatikan / dilemahkan dlm bentuk yg dinamakan toksoid. Dgn harapan, kuman2 yg dsuntik tadi, merangsang sistem imunisasi badan.
7. Sebagai contoh, pesakit yg terkena penyakit “jintungan / bertih / cacar air / chickenpox”, petua org2 dahulu, katanya, setelah seseorang terkena chickenpox, tidak akan mengalaminya bagi kali kedua. Tidak dinafikan ada kes yg berulang, ttapi majoritinya hanya sekali shj. Org2 tua dahulu, cara pengubatan mereka, mnggunakan serai kayu untuk hilangkan gatal dan sejukkan badan (symptomatic treatment)…
8. Dari 27 kuman berbahaya tadi, ada kuman2 tertentu sangat bahaya, maka kita x perlu menanti penyakit terkena pd badan. Cth; tibi… Pada seawalnya telah dimasukkan virus tibi yg dimatikan supaya badan manusia bersiap siaga sekiranya serangan penyakit tiba…

Pakar kanak2 muslim, ketika kegemipangan islam terdahulu, Ar Razzi merupakan pelopor kpd proses imunisasi.
9. Penyakit demam cacar(smallpox), 30% peratus yg dijangkiti cacar :- meninggal. Smallpox adalah dari kerabat cowpox, dari kajian, mereka yg bekerja, berurusan secara langsung dgn pemeliharaan lembu, tersangat sedikit terkena jangkitan cowpox mahupun smallpox. Elemen dr lembu diambil dan dicucuk kpd orgramai, ternyata gejala penyakit ini dpt dikawal. DiMalaysia, smallpox lupus dalam tahun 1980.
10. POLIO : serangan kuman ke saraf tunjang mengakibatkan kecacatan pd kaki. Kalau serangan pd paru2, x dapt bernafas. Polio dlm malaysia diishtiharkan pupus dlm tahun 2000.

Walaupun sudah pupus d msia, tapi vaccine polio masih d berikn. Ada 3 buah negara yg susah utk d basmikan : Pakistan, Afghanistan dan Nigeria atas kekangan kesedaran masyarakat itu sendiri.
11. HIV dlm msia, bermula 1982. Selaras dgn pergerakan manusia yg semakin cepat, begitu jugalah virus penyakit, merebak dgn cepat.
12. Penyakit Campak; pd tahun 2000, trdapat 40juta kes.1/2 juta kematian. Komplikasi kpd pesakit; 8% radang paru2. 
13. Batuk Kokol ; penyakit yg menyerang kerongkong. Mengakibatkan saluran pernafasan bengkak dan tersekat. Tahun lpas shj, 5 kes kematian akibat defteria.
Kesimpulannya, kesemua penyakit2 berbahaya menurun apabila pengambilan vaksin sedari awal. Kesedaran masyarakat amat perlu kerana apabila penyakit ini terkena, nak mengawalnya amatlah sukar. 
* Dr Suhazeli Abdullah *

Pakar Perubatan Keluarga

Ketengah Jaya.

Kuman Bekam

Sedih dengar cerita seorang pesakit yang pernah dijangkiti virus Hepatitis C akibat berbekam. Mungkin ianya satu kes terpencil, tetapi boleh dijadikan iktibar kepada penggemar bekam seluruh dunia.

.

Kisahnya bermula beliau dihinggapi Hepatitis C. Setelah diselidik tiada sumber lain yang menyebabkan sumber jangkitan kecuali beliau pernah berbekam sebulan sebelum itu. Nasib baik beliau segera dirawat dari doktor pakar. Keputusan akhir darah dapati beliau sudah bebas dari Hepatitis C.

.

Gambar Hiasan


Beliau membayangkan kembali di saat bekam dijalankan, pengamal bekam tersebut tidak mengamalkan konsep kebersihan. Pengusaha bekam itu hanya membasuh ‘cup’ bekam dengan cincai sahaja. Walaupun gunakan sabun dan air, tetapi nampak lagi darah kemerahan melekat di dinding cawan tersebut. Kemudian lap dengan tisu tandas darah yang terkumpul. Cawan bekam itu dikongsi dengan pelanggan lain pulak. Sedangkan kini sudah ada cawan bekam jenis pakai buang. Tapi demi jimatkan kos, cawan yang satu itu dikitar semula.

.

Nasihat saya kepada para pengamal bekam agar menjaga kebersihan semasa menjalani prosedur. Perkara ini selalu patut ditekankan dalam kursus-kursus yang mereka hadiri. Paling minima ‘universal precaution’ perlu diamalkan. Membasuh tangan dengan betul, memakai topeng muka, memakai sarung getah tangan yang nyahkuman dan menyelia semua alatan sebaik sahaja prosedur wajib dilakukan demi mengelak jangkitan kuman.

.

Virus bahaya yang berisiko tinggi untuk dijangkiti seperti Hepatitis B, Hepatitis C dan HIV. Kajian mendapati peratus risiko jangkitan virus Hepatitis B sebanyak 30%, virus Hepatitis C sebanyak 2% dan virus HIV sebanyak 0.3%. Begitu juga bakteria stafilokokos, streptokokus dan pelbagai lagi boleh mengundang jangkitan yang menyeksakan jika tidak diurus dengan baik.

.


Pihak KKM melalui Unit Perubatan Tradisional & Komplimentari telah mengeluarkan garis panduan bekam. Antaranya:

1) Peralatan untuk berbekam

a. Alat bekam – cawan

Cawan bekam tanpa perlu memanaskan udara sebelum diaplikasikan kepada pelanggan.

Cawan–cawan ini perlu disterilkan selepas setiap sesi rawatan, dan cawan yang sama tidak boleh tidak boleh digunakan pada tempat yang berbeza atau pada pelanggan yang lain.

Pastikan saiz cawan adalah bersesuaian dengan tempat yang akan diaplikasikan.

b. Lanset steril pakai buang

Hanya lanset pakai buang sahaja yang digunakan untuk menoreh kulit semasa prosedur bekam basah dilakukan.

.

2) Amalan baik langkah berjaga-jaga

a. Pengamal dikehendaki memastikan standard langkah berjaga-jaga dalam penjagaan kesihatan sentiasa diikuti pada setiap masa dan semua pengurusan sisa klinikal perlulah mematuhi garis panduan pengurusan sisa klinikal (rujuk pada Garis Panduan Mengurus Sisa Klinikal di Malaysia, Jabatan Alam Sekitar, 2009)

b. Bagi memastikan bahagian badan yang digunakan untuk rawatan bekam basah tidak
dijangkiti kuman, pengamal perlulah menggunakan lanset steril pakai buang.

c. Permukaan kulit di bahagian badan yang akan digunakan untuk bekam basah perlu
dibersihkan terlebih dahulu dengan 70% isopropyl alcohol dan dibiarkan kering sebelum membuat torehan.

d. Semua peralatan bekam perlu dicuci hama dan disterilkan mengikut kaedah pensterilan dan disinfeksi yang bersesuaian sebelum digunakan pada pesakit.

e. Pengamal dikehendaki menggunakan peralatan perlindungan peribadi terutamanya sarung tangan semasa prosedur rawatan dan mesti memastikan tahap kebersihan diri sentiasa dijaga.

.

Semoga nasihat ini didengari

.

Suhazeli Abdullah

Fb.com/drsuhazeli

.

5.10.2017

Kuala Berang

.

Pautan

Kecederaan tusukan jarum.

https://www.ccohs.ca/oshanswers/diseases/needlestick_injuries.html

Panduan Bekam dari TCM. http://tcm.moh.gov.my/v4/pdf/guideline/TerjemahanPGBekam.pdf
[Gambar itu sebagai hiasan, bukan gambar sebenar pesakit Hep C yang dinyatakan dalam artikel]

Melangkah Jauh

QURBAN AMAL

.

Kenangan menguruskan Qurban setiap musim raya qurban ada pahit dan manisnya. Sejak 2009 saya terlibat sebagai ketua delegasi untuk program ni. Bermula dengan Qurban Amal di Bandar Marawi, Tengah Mindanao sehinggalah sekarang ini, kami akan ke Republik Sudan Selatan dan Ethiopia.

.

Sdr Majid Kadir, salah seorang ahli delegasi pernah sekali diterajang oleh lembu Basilan, Mindanao. Cemas juga sebab hampir pengsan Pak Majid. Spek mata beliau patah dan dahi berdarah. Saya terfikir-fikir bagaimana nak bawa Pak Majid ke Hospital Pusat Bandar Basilan. Tetapi Pak Majid releks sahaja. Alhamdulillah tiada masalah besar. Hingga sekarang beliau tidak terlepas bersama kami ke pelusuk dunia buat amal.

.

Di Sudan pula, salah seorang wakil Yayasan Ehsan (rakan NGO di sana), hampir putus jari kelingking kerana tersadung dengan pisau sembelih. Berderau darah saya lihat kejadian itu. Mujur setiap kali delegasi ke lokasi saya bawa bekal ubat² kecemasan. Kami beri pilihan untuk hantar beliau ke hospital berdekatan atau rawat sekadarnya melalui balut luka. Tapi beliau menolaknya kerana, hospital atau klinik terdekat tiada pun di sana. Hospital paling hampir adalah tengah bandar Kasalla, 100 km dari tempat perkampungan pelarian Sudan yang kami jalankan program. Kedua, beliau tidak mahu tinggalkan program Qurban tersebut yang cukup bersejarah dalam kehidupan mereka di sana. Hanya setahun sekali kehadiran kami. Cukup bermakna. Mungkin putus jari suatu lumrah biasa bagi mereka.

.

Kenangan paling cemas, apabila dikalangan kabilah pelarian tersebut berkelahi kerana berebut bahagian qurban. Kehidupan mereka masih menebal dengan suku dan kabilah. Suka berkelahi dalam isu-isu yang agak sensitif seperti kekeluargaan dan sebagainya. Bayangkan dengan jumlah 10 ekor kami berikan bahagian qurban di kem Sagarab yang jumlah pelariannya 500 ribu. Sudah pasti 10 ekor itu tidak mencukupi. Maka berlakulah perkelahian. Saya dapat maklumat ada yang cedera dicantas pedang. Tetapi dileraikan dengan baik oleh polis UNHCR yang turut bersama dengan kami. Cemas juga kami, rombongan akan diserbu oleh kabilah yang tidak puas hati. Tetapi semuanya berjalan dengan lancar. Jiwa mereka murni sebenarnya dengan ajaran Islam yang dipandu.

.

Segala kenangan ini tidak dapat digambarkan dengan tulisan dan buku teks. Alami lah sendiri baru tahu perit dan penat.

.

Terima kasih kepada semua penyumbang Qurban dari seluruh rakyat Malaysia yang senantiasa bersama kami.

.

Dr Suhazeli Abdullah

Ketua Delagasi

Qurban Amal Sudan/Ethiopia 2017

Yayasan Amal Malaysia Caw Terengganu.

Fb.com/Amalterengganu
“Ingat Qurban Amal, Ingat Yayasan Amal Malaysia”

#QurbanAmal2017

Metodologi Kajian 


Mulai isnin lepas hingga khamis, handle kursus melibatkan methodologi kajian.

.

Isnin, Selasa berkampung di Klinik Sebarang Takir, tepu otak berbengkel bagaimana menjalankan kajian dan penggunaan SPSS dalam membuat penganalisaan data. 

Rabu, Khamis pula berkampung di RTC AMBS sampaikan ceramah asas kajian QAP. Kemudian sesi sumbangsaran setiap kumpulan bagi melahirkan kertas cadangan kajian masing-masing. Alhamdulillah 7 topik selesai dibentangkan. Semoga akan menjadi mercu kepada peningkatan kualiti perkhidmatan kesihatan di Daerah Dungun. 

Ahad minggu depan, akan bertumas pula seharian di Pkd Dungun dalam penyampaian yang sama – Bengkel kajian dalam perubatan (HSR). 

Sebaik sahaja graduasi dari master hingga sekarang, semakin seronok dengan penyampaian ilmu yang sekelumit ini. Mungkin analisa yang canggih manggih seperti analisa Kaplan, regression, ancova dan pelbagai lagi saya tidak mahir, tetapi analisa asas seperti Chi², Student T Test, Paired T Test boleh lah ajar lebih kurang. 

Pengalaman saya yang berkecimpung dalam ajar SPSS ini, ramai antara kita jadi takut untuk buat analisa kerana tidak familiar dengan arahan komputer dalam SPSS. Mereka tidak yakin dan tidak tahu fungsi menu mana yang nak di pilih. Selain itu ramai juga yang agak kaku dalam pengolahan data bermula dari data mentah ke data yang sudah sedia untuk dianalisa. Walaupun sebahagian dari mereka sudah banyak kali terlibat dalam bengkel seumpamanya, tetapi apabila tidak membiasakan diri dengan pengolahan data dan analisa, mereka juga kekoh untuk keluarkan keputusan bermakna melalui SPSS. 

Bagi memudahkan semua saya sudah upload nota dan sample data latihan dalam suhazeli.com. [http://suhazeli.com/wp/?download_category=statistik-ppt]. Nota tersebut bukan sepenuhnya tulisan saya tetapi diambil dari pelbagai sumber sepanjang penglibatan saya dalam program ini. 

Sekian 

Suhazeli Abdullah 

Fb.com/drsuhazeli 

suhazeli.com 

9.3.2017 

Kuala Berang 

​Sheikh Qaradawi Kecam Penyembelihan Etnik Rohingya

​Sheikh Qaradawi Kecam Penyembelihan Etnik Rohingya Dan Seru Dunia Antarabangsa dan Islam Contohi  Pendirian Malaysia 

Qatar : Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia , Syeikh Dr Yusuf Al Qaradawi pada hari semalam mengecam sekeras-kerasnya kezaliman dan penindasan ke atas umat Islam Rohingya di Myanmar. 

Beliau juga turut melahirkan rasa sedih kerana ianya berlaku di hadapan penglihatan dan pendengaran masyarakat antarabangsa dan dunia Islam tanpa sebarang tindakan yang  segera diambil.

Beliau juga turut sependapat dengan Naib beliau iaitu Tuan Guru Dato Seri Hj Abdul Hadi Awang agar masyarakat antarabangsa mengambil pendekatan diplomasi secara lebih menyeluruh dan tegas untuk menghentikan penindasan yang berlaku di Myanmar sekarang ini.

Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia itu juga turut memuji sikap kerajaan Malaysia dan Perdana Menterinya YAB Datuk Seri Najib Tun Razak  yang mengambil pendirian yang berani dan tegas menentang kezaliman yang berlaku di Myanmar sekarang.
Beliau menyatakan demikian dalam satu kenyataan rasmi yang dihantar kepada pihak pejabat media Kesatuan Ulamak Islam Sedunia cawangan Asia Tenggara  disini semalam.
Pada hari Ahad lepas dua tokoh penting Malaysia Naib Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia YB Tuan Guru Datuk Seri Hj Abdul Hadi Awang dan Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Najib Tun Razak berada di atas satu pentas dalam majlis Himpunan Solidariti Ummah menentang penindasan rakyat Rohingya mengecam penghapusan etnik yang sedang belaku di Myanmar sekarang.
Syeikh Dr Yusuf Al Qaradawi juga turut menghargai dan menyokong pendirian Pertubuhan Negara-negara Islam OIC yang turut mengecam penindasan ke atas rakyat muslim Myanmar dan desakan agar bantuan kemanusiaan dibenarkan untuk memasuki Myanmar dalam usaha menghulurkan bantuan kepada mereka yang tertindas .
Menurut beliau lagi, masyarakat Islam Rohingya di Arakan telah memeluk Islam sejak sekian lama iaitu sejak kedatangan para saudagar arab pada era zaman pemerintahan Khalifah Harun Ar Rasyid lagi. Mereka memeluk Islam bukan disebabkan paksaan bahkan melalui akhlak yang mulia yang ditunjukkan oleh saudagar-saudagar Islam tersebut.

Salurkan sumbangan anda


“Kesatuan Ulamak Islam Sedunia mengistiharkan bahawa  hari Jumaat depan  sebagai Hari Membela Rakyat Rohingya , kami menyeru agar para khatib di seluruh dunia membicarakan tentang bantahan ke atas kezaliman yang berlaku ke atas umat Islam Rohingya” demikian tegas beliau dalam kenyataan tersebut .

Sumber: http://ulamasedunia.org/2016/12/09/sheikh-qaradawi-kecam-penyembelihan-etnik-rohingya-dan-seru-dunia-antarabangsa-dan-islam-contohi-pendirian-malaysia/

Syabas Pak Jamu 

Hj Jamuliddin Elias

Saya cukup tabik Pak Jamuliddin ni. Nama manis dia Pak Jamu. Timb Presiden Yayasan Amal. Kerja jual ikan dan buat caterer secara tak teratur. Hampir syahid dimuncung senapang tentera komando Israel semasa misi Flotila Mavi Marvara ke Gaza. Dalam bab misi kemanusiaan ni dia terkedepan sokmo, tanpa banyak soal. 

Dalam isu tangisan Rohingya pula, setiap minggu tidak menang tangan. Buat ceramah, forum dan kutipan dana. Kali ni beliau akan turut serta flotila bantuan ke Rohingya, jangka 10 January ni. 
Berikut jadual jelajah beliau ke utara tanah air. Jika sesiapa berminat nak panggil sila lah. Dan siapa nak derma pun dipersilakan. 

◾◾◾◾

CERAMAH DAN SLIDE SHOW📽

📌”ROHINGYA MENANGIS”

Oleh: HJ JAMULIDDIN ELIAS 

Timb Presiden Yayasan Amal Malaysia.
5/12 – Masjid Semeling, Merbok (slps maghrib)

6/12- Masjid Abrar Tmn Peruda (slps maghrib)

7/12- sp kedah 

8/12 – Masjid Tmn Selasih, Kulim (7:30 mlm)

0194111000 (hj Zulkifli)
*9 Disember – Jumaat*

1. Kuliah Maghrib – Masjid Seberang Jaya.
*10 Disember – Sabtu*

1. Kuliah Subuh – Masjid Jamek Tasek Gelugor

2. Sesi pagi – *kosong*

3. Sesi petang – Ziarah dan beri bantuan kepada komuniti Pelarian UNHCR Rohingya di Bagan Dalam.

4. Kuliah Maghrib – Masjid Pajak Song
*11 Disember – Ahad*

1. Kuliah Subuh – *kosong*

2. 9.00 pagi – Majlis Pelancaran Relawan Amal Pulau Pinang

3. Sesi petang – *kosong*

4. Kuliah Maghrib – Masjid Daerah Seberang Perai Utara
*Berkhidmat Untuk Kemanusiaan*

13/12/2016  conference bersama ngo Tan Sri Ali Rostam di UTM. 
24/12/2016 

Di Kota raja selangor 

Forum for Rohingya 

Negeri2 lain &  sahabat2 Boleh susun, pm dulu saya 0196644796. (jadual mesyuarat tak di nyatakan disini)

Air Mata Rohingya 

SEJARAH KONFLIK YANG MENIMPA ROHINGYA.

Arakan dulunya adalah sebuah negara berdaulat berada di bawah pemerintahan Raja Min Saw Mun yang beragama Buddha, tetapi mempunyai hubungan yang baik dengan pemerintah Mogul Islam di India (Bangladesh adalah sebahagian dari India waktu itu).
Raja Arakan ini menggalakkan ramai orang Islam dari Benggal untuk tinggal di negara Arakan dan mereka menjawat beberapa jawatan penting di dalam kerajaan dan memakmurkan tanah-tanah di Arakan kerana mereka mewarisi tamaddun yang lebih maju dan mempunyai pengetahuan yang lebih berbanding penduduk asal Arakan dalam bidang pentadbiran dan ekonomi. Maka ramailah orang-orang Islam yang tinggal di Arakan, dan mereka ini membentuk komuniti yang dipanggil Rohingya yang wujud sehingga hari ini.
Pada Tahun 1785, Raja Burma yang juga beragama Buddha menyerang Arakan dan menakluk wilayah tersebut dalam satu peperangan yang sangat kejam. Pembunuhan berleluasa dan ramai pelarian Rohingya terpaksa kembali ke wilayah Bengal. Wilayah Arakan kembali muram dan mundur dari sudut ekonomi.
Pada tahun 1826, British menakluk wilayah Arakan dari Raja Burma. Sekali lagi British membawa orang-orang Rohingya dari Bengal kembali ke Arakan untuk memakmurkan wilayah tersebut. Kemasukan semula orang-orang Rohingya ke Arakan di bawah pengawasan British ini menimbulkan rasa tidak senang hati di kalangan penduduk asal Rakhine beragama Buddha di Arakan. Maka konflik dan kebencian mula di semai. Orang Rakhine melihat kehadiran Rohingya sebagai usaha British merampas hak mereka di Arakan.Secara umumnya, masyarakat Rohingya pula mempunyai kedudukan ekonomi dan sosial yang lebih baik berbanding masyarakat Rakhine. Tidak banyak bezanya dengan sentimen orang-orang Melayu terhadap masyarakat Cina dan India di Tanah Melayu di zaman British. Seratus tahun British menguasai Arakan, masyarakat Rohingya menjadi semakin besar dan kukuh. Arakan sudah menjadi tanah kelahiran sebahagian besar masyarakat Rohing di wilayah itu.
Apabila British meninggalkan Arakan pada tahun 1942 akibat serangan tentera Jepun dalam Perang Dunia ke-2, berlaku “power vacum” di Arakan. Komuntiti Buddha Rakhine dan Komuniti Islam Rohingya masing-masing menyerang dan saling berbunuhan bagi mengisi kekosongan kuasa politik. Oleh kerana komuniti Rohingya secara sejarahnya mempunyai hubungan yang baik dengan British, maka pihak Jepun lebih menyebelahi Rakhine. Masyarakat Rohingya tidak lagi dilindungi setelah British melarikan diri dan berhadapan dengan penyeksaan yang dahsyat. Puluhan ribu melarikan diri semula ke Bengal. Namun, masyarakat Rohingya sudah mencapai angka yang besar di Arakan.
Pada tahun 1962 Jeneral Ne Win merampas kuasa dari Raja Burma dan membentuk pemerintahan tentera di Burma. Masyarakat Rohingya mula menuntut kemerdekaan wilayah Arakan dari pentadbiran Yangoon. Jeneral Ne Win menumpaskan tuntutan ini dengan kejam. Masyarakat Rohingya menghadapi menindasan yang lebih dahsyat di bawah pemerintahan tentera. Bagaimanapun, keadaan ini kembali normal setelah gerakan menuntut kemerdekaan di kalangan masyarakat Rohingya berjaya di kekang.
Kebencian orang-orang Burma terhadap Rohingya kembali memuncak setelah Taliban yang memerintah Afghanistan bertindak memusnahkan patung Buddha di Afghanistan. Sentimen kebencian terhadap Islam semakin tersebar di kalangan penduduk Myanmar dan masyarakat Rohingya terpaksa menerima kesannya secara langsung. Semakin lama sentimen kebencian ini semakin membuak-buak dan pada tahun 1997, sentimen ini meletup dengan satu isu apabila seorang lelaki Rohingya di tahan kerana merogol seorang gadis Burma. Isu ini mencetuskan huru-hara dan pembunuhan di kedua-dua komuniti tersebut.
Sejak itu keganasan komuniti, serangan, pembunuhan berlaku secara berterusan ke atas masyarakat Rohingya dan pihak tentera mengambil sikap memusuhi masyarakat Rohingya. Malah kerajaan tentera Burma tidak mengiktiraf kewujudan masyarakat Rohingya di Arakan dan menafikan hak kerakyatan mereka. Masyarakat Rohingya adalah kelompok yang tiada kerakyatan, sepertimana penduduk Palestin, malah lebih teruk dari itu.
Hari ini, bagi rakyat biasa Myanmar, perkataan “Rohingya” itu sendiri adalah taboo. Menyebut perkataan Rohingya boleh menyebabkan pemimpin politik hilang sokongan. Kerajaan Burma tidak akan melayan sebarang dokumen yang tertulis perkataan Rohingya. Tidak ada pemimpin Burma yang cukup kuat untuk berhadapan dengan sentimen kebencian ke atas Rohingya di kalangan rakyat Burma. Apatah lagi di kalangan ekstrimis yang sememangnya mahu menghapus sama sekali masyarakat Rohingya dari Myanmar.
Dalam isu Rohingya, kerajaan baru yang dipilih secara demokrasi mengambil pendirian yang sama dengan junta tentera sebelumnya. Wakil diplomat dari PBB sendiri mengakui bahawa kerajaan Myanmar tidak ada kekuatan politik untuk menyelesaikan masalah kemanusiaan di kalangan Rohingya. Sentimen kebencian terhadap Rohingya di kalangan rakyat biasa Myanmar terlalu tinggi akibat proses penyebaran indoktrinasi yang sudah berlaku ratusan tahun.
Rohingya bagi rakyat Myanmar, adalah ibarat Yahudi bagi umat Islam. Begitulah perumpamaannya.
*أستَغْفِرُاللهَ الْعِٓظِيْم ?*

*اَللَّهُمَّ َّرٓبِّ يٓسِّروٓلآ تُعٓسِّرْ يا كريم*

*اَللَّهُمَّ رٓبِّ تٓمِّمْ بِالْخٓير ياأرحم الراحمين*

*ماشآءالله ٓلاَقُوَّةٓ إِلاَّبِااللهِ ْعٓلِىِّ الْعِٓظيُمِ*

*حَسبُناَ أللهُ وَنِعمَ ألوَكِيل نِعمَ ألمَولَى ونِعمَ النٌَصِير*

*اَللَّهُمَّ صَلِّ وسَلاٌِم عََلى سيٌِدن مُحَمَّد ﷺ*

Sumber: Tidak dapat ditentukan sekarang.

Kempen Bantuan Musim Sejuk Syria

Yayasan Amal Malaysia Cawangan Terengganu (YAMCT) telah mengadakan Majlis pelancaran *Kempen Bantuan Pelarian Syria* _*Musim Sejuk*_ semalam dengan jayanya malam tadi di SABASUN 2 Gong Badak.

Majlis yang saban tahun di adakan ini yang mana tahun ini merupakan tahun ke empat telah mendapat kerjasama yang baik dari pihak SABASUN Hyperuncit gong badak.
“Saya selaku Timbalan Pengerusi YAMCT, diamanahkan untuk mengumpul sebanyak mungkin dana bagi menyediakan alatan berupa pakaian sejuk, tilam, kit makanan, alat pemanas badan, bantuan persekolahan, dan waqaf al quran.” Kata Cikgu Fauzi Abu Samah
Untuk tujuan itu, Bermula dari sekarang satu kempen pengumpulan dana sumbangan seberapa banyak yang mungkin akan digerakkan dengan bantuan beberapa NGO lain bagi mencapai objektif utama program ini.
“Alhamdulillah, saya mengucapkan syukur dan berbanyak terima kasih kepada pemilik SABASUN Che Salmi Ibrahim dan para pelanggannya yang budiman, yang memberikan kepercayaan kepada kami, bagi melaksanakan misi yang mulia ini.”
Turut membantu YAMCT ialah SABASUN Hyperuncit, Majlis Pemuafakatan  Rakyat Terengganu, Pertubuhan Bantu Negeri Terengganu, Persatuan Alumni Syria, Kelab Moca Terengganu, Persatuan Pengguna Dungun dan Kelab Amatur Intelektual UMT.
Sesungguhnya pertelingkahan dan krisis perang di Syria yang berpanjangan, meninggalkan jutaan rakyatnya menjadi pelarian dan gelandangan.

Tanpa belas kasihan kita dan semua umat yang prihatin di seluruh dunia, anak-anak kecil yang tinggal di bawah khemah dalam cuaca yang amat sejuk, berdepan risiko maut.
Justeru saya menyeru dan merayu, kepada seluruh rakyat Malaysia amnya dan warga negeri Terengganu khususnya, ‘membantu kami untuk membantu mereka’.
Salurkan sumbangan kewangan tuan puan melalui akaun YAMCT Maybank Islamic atas nama ‘Amal Terengganu Dana Syuria’ No Akaun 5630 6413 1924.
Doa kami, agar Allah memberikan ganjaran yang setimpal kepada tuan puan yang menghulurkan bantuan dan kami memohon doa dari tuan puan, agar Allah memberkati usaha ini dan memberi kemudahan kepada gerak kerja ini.
Mohamad Fauzi Abu Samah

Pengarah Program

Blanket4Syrians

Edu4Syrians

Yayasan Amal Malaysia Cawangan Terengganu

Tel/Whatsapp 0139238685

Email : mfauzi_72@yahoo.com

W: www.yamct.org.my

F: fb.com/AmalTerengganu

PEMBINAAN DEWAN SERBAGUNA DI MASJID IMAD AQIL, GAZA

masjid-imad-aqil-16-nov-201616 Nov 2016, Zatun, Gaza: Jutaan terima kasih kepada Papisma Malaysia dan SABASUN HyperRuncit atas sumbangan yang telah diamanahkan kepada Persatuan Cinta Gaza Malaysia untuk membina satu dewan serbaguna Masjid Imad Aqil di kawasan Zaitun, Bandar Gaza.
Dewan ini akan digunakan oleh seluruh penduduk Gaza bagi pembangunan ilmu-ilmu Islam dan menjadi nadi kepada pelajar tahfiz Al Quran di sana.
Dewan tersebut kini digunakan secara berpusat oleh sekitar 800 orang pelajar di kawasan tersebut.
Sumbangan dari Papisma Malaysia dan SABASUN tersebut telah disampaikan pada Disember lalu dalam satu majlis ringkas di Kota Bharu. Saya mewakili penduduk Gaza mengucapkan terima kasih. Tiada bahasa yang perlu diucapkan oleh kami di sini yang hidup penuh debaran peluru kecuali jazakallah khairan jazaa’ kepada semua penyumbang.
Semoga sumbangan ini akan dikutip di hadapan Rabbul Jalil semasa timbangan Mizan nanti sebagai amal soleh yang melayakkan kita semua ke Syurga.
Sdr Nadir Al Nuri
Persatuan Cinta Gaza Malaysia
16.11.2016

Sangkaan Baik atau Sial Majal dalam Perubatan 

Oleh: Dr Ahmad Rostam Mohd Zin | Pakar Psikiatri 

Pernahkah kita terbangun di waktu pagi merasakan semuanya akan tidak kena? Pagi yang kita terbangun lewat dan kita merasakan bahawa hari itu pasti menjadi hari yang kurang baik bagi kita? Baju yang tidak diseterika dengan baik, jalan sesak yang luar biasa, terlewat mengetik kad perakam waktu dan terserempak dengan ketua jabatan sebaik sahaja keluar dari tempat mengetik kad perakam waktu. Senyuman sinis bos menjadikan anda gelabah, kunci bilik pejabat pula tertinggal di rumah dan anda tertinggal bahan untuk anda membuat pembentangan dalam masa 5 minit lagi di dalam bilik tersebut.

Dalam hati terdetik,

“Dah agak dah hari ni confirm teruk…”?

Dan hari kita semakin teruk sehinggalah ke malam. Ada sahaja yang tidak kena dan mendatangkan rasa tidak senang di hati. Dalam diam kita berdoa moga esok akan lebih baik.

Apakah yang sebenarnya berlaku?

KAJIAN ROSENTHAL & JACOBSEN 1968

Pada tahun 1968, satu eksperimen sosial telah dilakukan oleh 2 orang pengkaji. Eksperimen mereka mudah sahaja.

Ujian kompetensi dilakukan terhadap sekumpulan anak-anak di sekolah Sekumpulan kecil kanak-kanak ini dipilih secara rawak oleh pengkaji tanpa merujuk kepada hasil ujian mereka. Guru-guru diberitahu bahawa kumpulan pelajar tersebut mempunyai potensi yang jauh lebih baik dari yang lain tetapi tiada layanan istimewa disyaratkan untuk kumpulan tersebut Guru-guru berpersepsi bahawa kumpulan anak ini pasti akan cemerlang 

Hasil kajian ini mendapati bahawa kumpulan anak tersebut sememangnya menjadi cemerlang di akhir tahun berbanding yang lain. Eksperimen ini menunjukkan bahawa ekspektasi guru tersebut mempengaruhi pencapaian anak murid walaupun dari segi kompetensi mereka tidak seimbang pada peringkat awal. Ekspektasi positif (sangka baik/husnudzon) menghasilkan pencapaian positif manakala ekspektasi negatif (sangka buruk/su’uz dzon) menyebabkan pencapaian yang tidak baik.

Rosenthal & Jacobsen menggelar kesan persepsi individu terhadap orang lain ini sebagai Kesan Pygmalion (Pygmalion Effect).

Ini didasarkan kepada premis sebarang ekspektasi kita terhadap situasi, individu atau keadaan akan mempengaruhi (secara langsung atau tidak) cara seseorang itu menghadapi keadaan tersebut yang akhirnya menyebabkan apa yang disangkanya pasti akan berlaku. (SELF FULFILLING PROPHECY)

GOLEM & GALATEA

Ianya adalah berkenaan tentang diri kita. Sangkaan tentang diri kita sendiri yang juga didasarkan kepada premis yang saya terangkan pada perenggan yang sebelum ini. Sangkaan positif akan menghasilkan kesan positif (Galatea Effect). Sangkaan buruk akan menghasilkan hasil yang juga buruk (Golem Effect).

APLIKASI DALAM KEHIDUPAN

Konsep bersangka baik (bukan berfikiran positif semata) dalam kehidupan adalah sesuatu yang tidak dipandang sebagai sesuatu yang serius walaupun ianya ada disebut dalam kehidupan beragama. Ini mungkin kerana konsep ini terlalu subjektif dan sukar juga untuk diamalkan. Kesukarannya mungkin disebabkan sistem/suasana kita dibesarkan, cara berfikir kita yang biasanya bersifat automatik atau faktor lain yang sukar dikawal.

Dalam aspek psiko-sosial, konsep ini amat penting bagi ibu bapa, guru-guru, ketua unit/jabatan dan sebagainya. Ibu bapa yang merasakan anak mereka satu hari nanti akan berjaya akan bertindak/bergerak secara sedar mahupun tidak ke arah itu (Galatea Effect) dan menghasilkan anak yang berjaya (Pygmalion Effect).

Dalam aspek kesihatan secara umum pula, bersangka baik terhadap Tuhan atau istilah psikospiritualnya, positive psychospirituality menghasilkan natijah kesihatan fizikal mahupun mental yang baik. Berdasar kajian, hanya sedikit nilaian sangka buruk pada Tuhan (negative psychospirituality) akan meningkatkan mortaliti mahupun morbiditi.

Gelang Magnet untuk Perubatan 

Berubat menggunakan gelang magnet atau tilam bermagnet semakin berleluasa akhir-akhir ini. Kononnya gelang magnet boleh menyembuhkan pelbagai penyakit termasuk darah tinggi, kencing manis dan beberapa penyakit pelik yang lain. Testimoni yang dipaparkan begitu menakjubkan sehingga tiada lagi ubatan lain yang boleh menandingi gelang atau tilam magnet tersebut. Paling memberangsangkan ada pengguna yang sanggup menghabiskan beribu-ribu ringgit semata-mata ingin memiliki barangan tersebut.

Sejauh manakah gelang, tilam, dan tali pinggang tersebut terbukti keberkesanannya? Di sini saya mengemukakan beberapa bukti kajian sains yang dijalankan terhadap dakwaan di atas.

Satu isu yang hangat dibahaskan adalah pemakaian gelang bermagnet dikalangan lelaki. Lelaki tidak dibenarkan menyerupai wanita kerana hukumnya haram dengan memakai gelang, walaupun bertujuan perhiasan atau perubatan. Tetapi dalam keadaan tertentu ianya diharuskan seperti pengenalan diri semasa berada ditanah suci.

Bahawa Rasulullah s.a.w telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki tersebut:

”Apakah bendanya ini?”

Lelaki itu berkata: ”Ia adalah gelang perubatan”.

Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa (faedah walaupun untuk tujuan perubatan), buangkan benda itu daripada diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya.” (Sahih riwayat Imam Ahmad).

Majalah i keluaran Mac 2008 mengeluarkan artikel padat mengenai hukum memakai gelang magnet bagi lelaki. Tulisan tersebut saya kira cuba menyelesaikan beberapa salah tanggapan dan salah faham dari sudut hukum agama. Antara huraiannya, ada sesetengah ulama berpandangan harus memakainya bagi tujuan berubat. Ada pandangan yang mengharamkan terus dengan beberapa hujah yang dikemukakan. Artikel tersebut dapat disimpulkan bahawa memakai gelang magnet hukumnya haram melainkan alasan perubatan setelah terdapat bukti secara saintifik.

Artikel dari ulasan Cochrane[1] (salah satu sumber sahih perubatan dalam menjalankan kajian saintifik) tidak menunjjukkan bukti yang jelas bahawa perubatan menggunakan magnet ini berkesan. F Crawford dan C Thompson[2] menyatakan beberapa kajian yang dijalankan menggunakan magnet bagi pesakit tapak kaki, tidak menyokong keberkesanan penggunaannya. Jelasnya lagi suntikan steriod oleh pengamal perubatan mendatangkan kesan yang lebih berbanding dengan perubatan lain seperti magnet, ubat sapu steroid atau perubatan aruhan eletrik. Ubat suntikan steriod hanya boleh dijalankan oleh doktor pakar yang berkemahiran dalam bidang tersebut.

Kroeling P, Gross A, Goldsmith CH[3] pula menyatakan bahawa tiada bukti nyata dan tiada manfaat dalam penggunaan bahan bermagnet dalam merawat sakit tengkuk yang kronik. Pencarian lebih dari 20 artikel kajian saintifik ini tidak menyokong penggunaan alat perubatan berasaskan magnet, menunjukkan bahawa dakwaan sesetengah pihak adalah tidak benar dan hanya bertujuan untuk melariskan jualan mereka sahaja.

*Kesimpulan*:

Perkara yang paling utama yang perlu diberitahu kepada pengguna lelaki muslim adalah, tidak harus bagi mereka memakai gelang bermagnet bagi tujuan perubatan. Ini telah dibuktikan melalui kajian saintifik ketidak berkesanannya. Malah ianya juga merugikan masa dan wang ringgit .
Link:

[1] http://www3.interscience.wiley.com/

[2] Crawford F, Thomson C. Interventions for treating plantar heel pain. Cochrane Database of Systematic Reviews 2003, Issue 3.

[3] Kroeling P, Gross A, Goldsmith CH, Cervical Overview Group. Electrotherapy for neck disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 2. pub3.
Dr Suhazeli Abdullah

Pakar Perubatan Keluarga

fb.com/drsuhazeli
24.10.2016

Kuala Abang

​Tuan Guru Dato’ Haron Din dan Perubatan Islam

Genap usia 76 tahun yang dikasihi Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din (aTGHD) telah kembali kerahmatullah pada jam 7:02 Petang (15-Sep-2016 – Waktu San Francisco USA) bersamaan jam 10:02 Pagi (16-Sep-2016 – Waktu Malaysia). Seluruh rakyat Malaysia kehilangan sebutir mutiara ulama yang sukar dicari ganti. Ramai yang mengucapkan takziah dikalangan kawan dan lawan atas pemergian beliau.
Segelintir kecil pembenci beliau mencemuh, kenapa aTGHD mengambil kaedah moden bagi rawatan sakit jantung beliau? Sedangkan beliau begitu popular dengan kaedah pengubatan air jampi Darussyifa’?
Allahyarham aTGHD cukup sinonim dengan pengubatan Islam Darussyifa’. Satu kaedah perawatan rukyah yang diasaskan oleh beliau sejak 1977 lagi. Darussyifa’ telah diorganisasikan secara tersusun pada tahun 1988 setelah penubuhan Persatuan Kebajikan dan Pengubatan Islam (Darussyifa’) yang berpusat di Bangi.[1] Darussyifa’ merupakan sebuah klinik rawatan yang terkenal alternatif nusantara dalam usaha mencari kesembuhan penyakit selepas mendapatkan rawatan dari klinik dan hospital. Kebanyakan pesakit yang datang bukan hanya mengalami penyakit fizikal tetapi juga melibatkan penyakit rohani seperti terkena ganguan makhluk halus dan seumpamanya. Kaedah yang diamalkan oleh Darussyifa’ iaitu menggunakan konsep doa sebagaimana dianjurkan oleh syariat disaat kita mengalami musibah atau penyakit. Semua  rukyah tersebut diambil dari ayat-ayat al-Qur’an, Hadith dan Doa-doa sebagai salah satu ikhtiar selain mendapat khidmat kepakaran diarus perubatan moden. Kini, Darussyifa berkembang seluruh negara dengan ribuan para perawat yang menggunakan kaedah rukyah tersebut.
Asas yang dikemukakan oleh Darussyifa’ cukup jelas iaitu menerima perubatan moden kerana ianya salah satu dari disiplin dari ilmu-ilmu Islam disamping berikhtiar dengan ayat-ayat doa rukyah. Secara praktisnya, aTGHD tunjukkan sendiri bahawa beliau menggunakan kedua-dua kaedah ini dalam merawat diri. Selain dari bait-bait rukyah yang diamal, aTGHD juga berubat dengan hospital terkemuka negara, IJN. Anakanda dan menantu aTGHD juga doktor perubatan yang senantiasa memberi khidmat nasihat perubatan. Pendek kata mereka bukan ektrimis menggunakan air jampi semata-mata tanpa mengambil asas berubat dengan kecanggihan perubatan terkini.[2]
Pernah aTGHD menulis dalam buku masyhur beliau bertajuk Konsep Perubatan Islam Darussyifa’:
“Dan setiap penyakit, sama ada sakit fizikal, mental ataupun yang berkaitan dengan hati ada penawarnya. Rasulullah s.a.w. menyuruh agar setiap orang yang sakit berusaha untuk berubat dengan pertolongan orang lain yang pakar dalam bidang yang dimiliki, ataupun oleh diri sendiri. Jelas terbukti bahawa tugas manusia di sini ialah berusaha untuk mendapatkan kesembuhan menurut keupayaan dan kemajuan akal tanpa putus asa. Usaha dan ikhtiar adalah tugas manusia manakala kesembuhan adalah urusan Allah yang telah ditetapkan termaktub di Loh Mahfuz.”[3]
Justeru, jika ada yang mempelekeh aTGHD berubat di California untuk sakit jantung yang dihadapi, tidak guna air jampi semata-mata, mereka sebenarnya buta akan keindahan ilmu dan konsep berubat dalam Islam.
Al Faqir ilallah

Dr Suhazeli Abdullah

Fb.com/drsuhazeli
17 Sept 2016

Istanbul
Rujukan

[1] Sejarah Darussyifa. http://www.darussyifa.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=32

[2] Asas Pengubatan Darussyifa’. http://www.darussyifa.org/AsasPengubatanDS_Iss1%285-May-2006%29.php

[3] Harun Din. Konsep Perubatan Islam. DarulSyifa. Ms 7. http://www.darussyifa.org/

Hukum Qorban atas Orang Mati

Tulisan Ustaz Ahmad Tarmizi Taha berkait isu menjalankan sembelihan qorban semasa raya Haji berniatkan atas orang yang sudah meninggal dunia. Beliau adalah Pensyarah UniSZA. 
BERKORBAN UNTUK ORANG HIDUP

Tidak sah berkorban untuk orang yang masih hidup melainkan dengan izinnya. Namun begitu dikecualikan bapa atau datuk maka harus baginya berkorban untuk si anak atau si cucu dengan menggunakan harta bapa atau harta si datuk itu.

Adapun berkorban dan berniat pahala korban itu untuk orang lain yang masih hidup atau sudah mati maka itu dibolehkan. 

BERKORBAN UNTUK SI MATI

Menurut mazhab Shafei tidak sah berkorban untuk orang yang telah mati melainkan jika si mati itu berwasiat supaya dilakukan korban untuknya.hukum ini berdalilkan kepada hadis berikut:

عَنْ حَنَشٍ قَالَ رَأَيْتُ عَلِيًّا يُضَحِّى بِكَبْشَيْنِ فَقُلْتُ مَا هَذَا فَقَالَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- أَوْصَانِى أَنْ أُضَحِّىَ عَنْهُ فَأَنَا أُضَحِّى عَنْهُ.

Maksudnya: _Dari Hanasy katanya aku pernah lihat Ali (RA) mengorbankan dua ekor kibas maka aku berkata kepadanya apa ini? ( mengapa korban dua ekor? ) jawab Ali (RA) sesungguhnya Nabi SAW berwasiat kepada aku agar aku berkorban untuknya, maka akupun berkorban untuk baginda._

Hadis riwayat Abu Daud
Kesimpulan 

*1. Jika arwah pernah berniat dan diwasiatkan untuk buat Qurban maka bolehlah waris membuat qorban diniatkan atas arwah.*

*2. Jika arwah tidak pernah pesan atau wasiat sedemikian, tidak sah. Kecuali waris melakukan qorban atas dirinya sendiri dan pahala qorban itu diniatkan kepada arwah (Perbuatan dan doa anak yang soleh akan terus menerus mengalir kepada ayh bonda yang sudah meninggal).*

Wallahuaklam

Dr Suhazeli Abdullah

Fb.com/drsuhazeli 

Snap Gambar Cantik Semasa Kursus 

*Tips Snap Slide Guna Smart Phone*

Saya lihat ramai peserta kursus mengambil gambar slide dari presenter menggunakan telefon. Kemudian gambar tersebut disimpan atau dikongsi bersama rakan melalui whatsapp atau seumpamanya. Akan tetapi gambar tersebut akan herot bergantung kepada posisi mana dia duduk. Jika duduk tepi dewan, gambar akan herot dan slide tidak cantik untuk di kongsi.
Terdapat satu android App bernama CamScanner amat berguna utk mengambil gambar ketika berkursus. Aplikasi tersebut percuma dan tidak memberatkan telefon anda.
Pic berikut beberapa step utk donwload App dan cara mengambil serta edit gambar cantik tersebut.
Selamat mencuba 
Dr Suhazeli Abdullah 
Fb.com/drsuhazeli 

Tuliskan Niat Kami 

Sejak tahun 2009, saya turun menjalankan khidmat Qorban luar negara. Bermula dengan program Qorban di Mindanao selama 4 tahun berturut-turut dan kemudian Sudan bermula 2013. Seronok kerana dapat menabur khidmat di negara yang dhaif dan memerlukan ini. Layanan mereka superb. Yang terpenting adalah kami dapat memberi khidmat kebajikan kepada masyarakat yang fakir lagi miskin. Contohnya di Basilan Mindanao, kami sempat melakukan pemeriksaan kesihatan kepada penduduk. Walaupun hari raya, mereka menyambut dengan penuh kepasrahan. Sanggup beratur panjang kerana ingin mendapat khidmat perubatan dari kami. Mereka tidak mendapat khidmat sedemikian sepanjang hidup dek kerana kehidupan yang mendesak.


Di Kasalla dan Gardarif (Timur Sudan), kami tidak sempat menjalankan khidmat kesihatan kerana tugasan utama adalah untuk menyembelih ternakan qorban. Masa tiga hari di sana digunakan sepenuhnya sampai malam hari. Penat, tapi puas hati kerana dapat melunaskan amanah yang diberikan oleh para peserta yang masuk bahagian Qorban dengan kami. Kesemuanya dilakukan sendiri oleh delegasi YAMCT. Saya pun bertukar profesion dari doktor kepada tukang sembelih lembu. Jika dikampung sendiri, ketar tangan juga nak menyembelih; tetapi di Sudan memberanikan diri menjadi tukang sembelih. Alah bisa tegar biasa.
Tahun ini juga akan ke sana sekali lagi bagi memberi khidmat terbaik buat para pelarian Sudan, Erithria dan Somalia. Mereka hanya dapat merasai daging setahun sekali. Menunggu dengan penuh pengharapan kedatangan kami. InshaAllah saya akan tunaikan permintaan mereka sejujurnya. Doakan saya. Terima kasih kepada para peserta yang berminat untuk menyertai bahagian lembu atau Kambing Qurban ini.
#QorbanSudan #AmalWorld

Tuan Guru Hj Abdul Hadi Sokong Vaksin

hadi[24 jun 2016] SYUKUR diberi peluang untuk berdiskusi dengan Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang (TGHH) di rumahnya, Rusila pagi tadi. Hasil dari jemputan anak beliau Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi untuk membincangkan isu hangat vaksin yang diperdebatkan kini. Perbincangan ini merentasi sempadan politik dan kemelut negara. Tumpuan hanya isu vaksin.

TGHH dengan tegas menyatakan sesiapa yang menolak perubatan termasuk vaksin sebagai golongan yang jahil dalam agama.

“Mereka membaca kitab tak habis,” itulah ayat yang tegas disebut oleh beliau.

IMG-20160624-WA0127Bertemuan ini menjadi medan ilmiah setelah TGHH membuka laptopnya dan menunjukkan kepada kami kitab-kitab rujukan termasuk rujukan dari Maktabah Syamilah.

“Vaksin adalah darurah, mesti diambil! Percayalah kepada orang yang ahli dalam bidang ini,” tegas beliau dengan nada serius.

Beliau kesal isu yang berlaku akhir-akhir ini, seolah-olah ibu bapa yang enggan memberi vaksin kepada anak-anak mempertaruhkan kesihatan mereka. Malah anak-anak dan cucu-cucu beliau pun diberi vaksin.

Isu Yahudi dan agendanya juga disentuh dalam pertemuan tadi. Salah faham kita bermuamalat dengan Yahudi dan Kristian berlaku akibat kita terlalu terkongkong dengan pemikiran jumud serta tidak mempelajari kitab ulamak muktabar secara mendalam.

IMG-20160624-WA0131“Jika berkawan, boleh makan bersama Yahudi, boleh tidur bersama kristian”. Antara beberapa tamsilan ulamak dalam bab muamalah dengan orang bukan Islam.

“Dalam Quran juga menyebut berkaitan dengan makan makanan Yahudi ini. Ini kita kena faham,” sambung beliau.

Isu penggunaan bahan syubhah dalam vaksin juga dibentangkan kepada kami. Lantas beliau membuka satu lembaran artikel dari Syeikh Atiyah Saqar yang mengulas penggunaan bahan haram dalam perubatan seperti penggunaan organ jantung dari khinzir juga dibenarkan dalam keadaan menyelamatkan nyawa manusia (hifz al nafs). Konsep istihalah dan istihlak banyak disebut oleh para ulama boleh diambil sebagai hujah yang mengharuskan penggunaan ini. Banyak lagi contoh-contoh lain yang saya tidak sempat catat di sini.

Akhir sekali beliau bersetuju untuk membuat satu kenyataan berkaitan isu ini dalam masa terdekat demi memberi kesejahteraan kepada ummah secara keseluruhannya.

Terima kasih Tuan Guru kerana sudi menjemput kami.

fb.com/drsuhazeli

Save

Tok Arab Makan Membazir

image

ULASAN GAMBAR  HIDANGAN  BESAR

Gambar yang menunjukkan hidangan besar yang hanya dikelilingi oleh beberapa orang yang berpakaian arab kadang-kadang menjadi bahan bualan di alam maya.

Gambar ini sering kali diberi ulasan negative, bahkan ada yang mengatakan inilah tok arab! Bangsa jahat! Tiada orang arab yang baik melainkan nabi saja yang baik! Sebab itu berita arab banyak lebong!

Sehinggakan ada yang tidak mahu  pergi umrah, merasa jengkel melihat mereka yang memakai jubah dan lain-lain yang berkaitan bangsa arab.

Lebih parah lagi diregukan gambar di atas dengan keadaan di Afrika yng kekurangan makanan!

Saudaraku, Islam mengajar kita berlaku adil dalam setiap perkara. Sebelum mengulas berkenaan gambar di atas, pastikan kesohihan gambar tersebut terdahulu.

Jika gambar tersebut benar, tanya kepada diri sendiri berapa ramaikah yang memakannya?

Hidangan tersebut adakah untuk beberapa orang atau untuk jamuan besar?

Kita andaikan benar, adakah yang melakukannya orang Islam atau bukan Islam?

Perkataan orang arab memang jahat! Adakah ianya menepati ajaran Islam?

Siapakah yang dimaksudkan dengan arab di dalam perkataan di atas?

Islam menyatakan manusia yang paling baik ialah mereka yang paling bertaqwa tanpa mengira bangsa.

Walaubagaimanapun, saudara perlu ingat firman Allah :

إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ

Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan Al-Quran, dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya.

Bagaimana Allah menjaga al Quran?

Melalui pemeliharaan Bahasa arab kerana al Quran adalah tulisan yang menggunakan Bahasa arab. Siapakah yang pakar dalam Bahasa arab yang sentiasa mempertahankan dan mengkaji Bahasa arab ?

Jawapan pakar Bahasa Arab dan pakar qiraat serta ilmuawan muslim. Jumhur mereka adalah berbangsa arab sehingga ke hari ini. Jika mereka bukan berbangsa arab, jaluran guru mereka mesti ada yang berbangsa arab.

Mereka yang mempunyai sanad ilmu Islam , dalam sanad akan tercatat hampir keseluruhannya berbangsa arab.

Di India, gedung ilmu hadis di Deoband, sanad hadis mereka, kebanyakan guru-guru dalam sanad itu adalah orang arab!

Bagi tiada sanad , guru kepada guru kamu itu berbangsa arab jika ianya ada berkaitan dengan  ilmu Islam.

Baginda bersabda

إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَكَارِمَ الْأَخْلَاقِ
RIWAYAT AL BAIHAQI

Sesungguhnya aku diutus untuk menyempurnakan akhlaq yang mulia.

Hadis ini memberitahu, baginda hendak menyempurnakan akhlaq yang baik yang masih diamalkan oleh orang jahiliyyah!!

Bukannya baginda bukan bermula dari kosong !!!

Islam tersebar melalui pejuang yang kebanyakannya berbangsa arab. Kajilah sejarah penyebaran Islam ke seluruh alam dari dulu sehingga kini , kebanyakan yang terlibat ialah bangsa arab!

Solahuddin al Ayyubi yang kita rindui untuk bertemu dengannya berbangsa Kurdi, berjaya mengibarkan bendera Islam, kebanyakan tenteranya berbangsa arab!!!

Tulisan ini bukan untuk menafikan peranan bangsa lain tetapi untuk menolak tomahan jahat bahawa orang arab jahat!!

Setiap bangsa ada yang baik dan ada yang jahat!

Bagi menjadikan ucapan orang arab jahat, berapakah ramaikah orang arab yang kamu maksudkan?

Kamu menghitung semua?

Atau beberapa kerat atau kebanyakan?

Jika ya,
buktikan!!

Saya pernah menghadiri seminar Arus Pemikiran  Dalam Dunia Islam ketika berada di al Azhar, seorang pakar pemikiran menyebut, bahawa tiga cara musuh Islam sering menggunakannya bertujuan merosakkan imej Islam atu mendatangkan perasaan syak kepada Islam iaitu melalui Bahasa, sejarah dan al Quran.

Tiga saluran itu berkait rapat dengan bangsa arab!!

Sebab itu timbul pendapat memakai tudung kepala itu adat orang arab bukannya ajaran syarak!!

Semoga Allah pelihara kita semua dari perkara yang sia-sia dan yang dimurkai olehNya

مَا يَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ
Tidak ada sebarang perkataan yang dilafazkannya (atau perbuatan yang dilakukannya) melainkan ada di sisinya malaikat pengawas yang sentiasa sedia (menerima dan menulisnya).

Wallahua’lam

PENULIS BUKAN BERBANGSA ARAB, BUKAN JUGA DARI BANI TAMIM.

Ustaz Ahmad Tarmizi Taha
Pengerusi
Pusat Talaqqi Batu Rakit
Fb.com/PusatTalaqqiBR