Ubat Darah Tinggi di Tarik Balik

Ramai yang tanya saya, semua ubat darah tinggi yang mengandungi LOSARTAN tu boleh sebabkan kanser ke? Ramai yang baca dalam media sosial dan buat ulasan sendiri. Termasuk golongan yang selama ni memang sudah anti-ubat hospital, terus menuduh bahawa ubat-ubat lain untuk rawat darah tinggi pun penyebab kanser! Tidak kurang juga mereka yang memerli bahawa kononnya ubatan hospital sudah melepasi tahap keselamatan, keberkesanan dan berkualiti itu pun boleh ditarik balik. Justeru kembalilah kepada ubatan sumber alami yang tidak mengandungi bahan kimia – seru mereka!
Saya pohon jangan kelirukan orang ramai isu ubat darah tinggi ini. Sudah jelas apa yang disebut dalam kenyataan akhbar dari Ketua Pengarah KKM dan Pihak Berkuasa Ubat Singapura itu.[1,2] Tolong baca dengan teliti apa isi kenyataan media tersebut dan janganlah guna pukat tunda menuduh semua ubat berjenama LOSARTAN dalam pasaran negara kita penyebab kanser!
Kenyataan itu menyebut bahawa hanya 7 jenis dos ubat darah tinggi berjenama LOSAGEN, LOSARTAS dan TOZAAR keluaran dari TIGA syarikat India di tarik balik. Mana-mana jenama lain yang tidak terkait dengan jenama tersebut boleh digunakan tanpa was-was. Hanya tiga jenama ini sahaja yang ditarik balik. Jelas!
Ubat darah tinggi di premis KKM dan juga swasta dalam negara kita bukan tiga jenama  ini sahaja. Berpuluh-puluh jenama lain lagi dalam pasaran dari pelbagai syarikat pengeluar seluruh dunia.
Masyarakat kena faham, untuk diluluskan sahguna sesuatu ubat dibawah Akta Ubat, ubatan itu wajib melalui proses yang ketat. Sudah tentu ubat itu yang sudah dikemukakan kepada badan berautoriti, setelah disahkan lengkap profil produk dengan maklumat sokongan berdasarkan Evidence Based Medicine. Unit yang bertanggungjawab di KKM adalah Agensi Regulatori Farmaseutikal Kebangsaan (NPRA). Ubat tidak boleh digunakan atau dipasarkan selagi tidak mendapat kelulusan NPRA. Pakar-pakar yang berbincang dalam kelulusan ubat pun bukan calang-calang, mereka mahir dalam disiplin perubatan yang mereka ceburi.
Setelah diluluskan, baharulah premis KKM dan swasta boleh membeli ubatan tersebut dari syarikat berkaitan. Inilah kaedah yang digunakan, walaupun ubatan yang dibenarkan kegunaannya, KKM tidak biarkan begitu sahaja. Kajian pemantauan dan pengawalan dijalankan dari masa ke semasa. Jika terdapat dalam jangkmasa tertentu hasil kajian memberikan mudarat atas pelbagai sebab, wajib ubat berkenaan diistiharkan tidak boleh guna dan ditarik balik. Proses ini adalah proses ketelitian dan ketelusan.
Berbalik kepada isu produk Losartan yang ditarik dari pasaran ini. Produk losartan seperti yang di tarik ini tidak di pesan oleh KKM untuk kegunaan premisnya. Tetapi pihak swasta bebas untuk beli dan guna kerana diluluskan oleh NPRA sebelum ini.
Kenapa ditarik?
Pihak Berkuasa Makanan dan Ubat (FDA) membuat penyelidikan bahawa losartan yang ditarik balik itu tidak tulin kerana masih berbaki sedikit bahan peluntur (NMBA) semasa proses pengilangan. Kajian ke atas haiwan mendapati N-Nitroso-N-methyl-4-aminobutyric acid (NMBA), diklasifikasikan sebagai karsinogen.[3] Produk asal sebelum ini tiada pun NMBA didalamnya. Kejadian ini adalah jarang berlaku dalam proses pemprosesan dan pengilangan produk.
Walaupun tiada lagi bukti lanjut kaitan NMBA pencetus kanser terhadap manusia, FDA mengambil sikap berhati-hati dengan membuat kenyataan penarikan balik produk di pasaran. Kajian penentuan keselamatan sedang dijalankan buat masa ini.
Manakala ubat yang mengandungi losartan lain yang bukan dari syarikat berkenaan adalah selamat digunakan. Kenyataan ini perlu difahami oleh semua. Sila bertanyakan doktor anda, apakah jenis ubat yang diberikan selama ini, sama atau tidak?
Kita boleh simpulkan bahawa ubatan yang berdaftar seluruh dunia amat teliti dalam setiap aspek pembuatannya dan juga setelah dipasarkan.
Justeru tidak perlulah penjual supplemen atau pembuat ubat herba memperlekehkan ubatan moden ini. Mereka harus menilai dan mengoreksi diri sendiri, adakah pemprosesan, pengilangan dan pemasaran produk mereka juga melalui proses ketelusan dan ketelitian ini? Jawapannya mereka hanya sembang kosong, terpenting bagi mereka adalah masuk fulus dalam poket. Apa nak jadi kepada pesakit yang diberikan produk? Lantaklah.
Sekian dari suhazeli.com
1.4.2019
Kuala Berang
Pautan:

Dapatkan Maklumat Sahih dalam Perubatan

Terima kasih atas kenyataan terbaharu Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengenai maklumat imunisasi.

Kita yang sudah berkecimpung di media sosial sudah banyak menjawab pelbagai isu negatif mengenai vaksin dan banyak lagi isu lain seperti doula, produk sampah dll.

Dengan kenyataan rasmi yang dibuat oleh KKM ini, menunjukkan kesungguhan semua pihak membanteras segala salah faham dan maklumat tidak benar dari pihak-pihak tertentu.

Semoga masyarakat dapat menilai pergerakan mereka yang anti kepada pembungunan manusia itu. Walau atas nama apa pun pergerakan mereka, pertembungan antara pihak yang majoriti benar di Malaysia ini dengan pihak berhaluan kiri, tidak boleh menafikan fakta dan hujah yang telah kita kumpul.

Berikut adalah kenyataan penuh dari Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah:

Kenyataan Akhbar KPK 22 Januari 2019 – Penyebaran Maklumat Tidak Sahih Berkaitan Imunisasi.

Mutakhir ini Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapati banyak maklumat yang tidak sahih berkaitan dengan vaksin di laman-laman media sosial. Terdapat golongan serta individu yang secara terang – terangan mempengaruhi orang awam untuk menolak vaksin dengan fahaman yang salah melalui penyebaran maklumat yang tidak sahih.

Kebanyakan maklumat tidak sahih mengenai vaksin digembar-gemburkan oleh mereka yang taksub dengan dakwaan bahawa vaksin dan Program Imunisasi Kebangsaan yang dilaksanakan oleh kerajaan tidak memberi manfaat dan menimbulkan banyak kesan buruk. Pada hakikatnya dakwaan tersebut adalah tidak tepat sama sekali.

KKM sentiasa memantau penyebaran fahaman yang salah terutama di media sosial oleh individu – individu tertentu yang menentang vaksin demi menarik lebih ramai ibubapa menyertai kumpulan mereka. Perbuatan tidak bertanggungjawab golongan ini telah menyebabkan usaha – usaha KKM berdepan dengan rintangan dan kesannya adalah peningkatan kes-kes penyakit berjangkit yang boleh dicegah oleh vaksin. Malahan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengenalpasti penolakan vaksin sebagai salah satu ancaman kesihatan global bagi tahun 2019.

Pemantauan KKM mendapati wujud ibubapa yang menolak pemberian vaksin kepada anak mereka setelah terpengaruh dengan maklumat tidak tepat yang disebarkan. Bilangan kes penolakan vaksin yang direkodkan di klinik – klinik kerajaan terus meningkat iaitu daripada 637 kes pada tahun 2013 kepada 1,603 kes pada tahun 2016. Terdapat sedikit penurunan kes penolakan vaksin tahun 2017 iaitu kepada 1,404 kes berikutan usaha-usaha advokasi yang dijalankan oleh KKM secara meluas bersama pelbagai pihak awam dan swasta termasuk pertubuhan bukan kerajaan serta sukarelawan kumpulan media sosial perubatan. Jika situasi penolakan vaksin ini berterusan, kemungkinan penyakit – penyakit yang boleh dicegah oleh vaksin akan terus meningkat dan usaha kerajaan dalam mengukuhkan Program Imunisasi Kebangsaan dan usaha advokasi bagi mencegah penyakit yang boleh dicegah oleh vaksin selama ini menjadi sia – sia.

Jelas dilihat, penyakit yang boleh dicegah oleh vaksin telah meningkat di negara ini, di mana kes demam campak (measles) meningkat daripada 195 kes pada tahun 2013 kepada 1,934 kes pada tahun 2018, iaitu peningkatan sebanyak 891.8% bagi tempoh 5 tahun. Bilangan kes demam campak yang tiada imunisasi meningkat daripada 125 kes (68.7%) pada tahun 2013 kepada 1,467 kes (75.9%) pada tahun 2018.

Pada tahun 2018, KKM merekodkan enam (6) kematian demam campak di mana semua kes tiada imunisasi, lima (5) kematian difteria di mana empat (4) kes tiada imunisasi, manakala 22 kematian batuk kokol (pertussis), di mana 19 kes tiada imunisasi. Pemberian imunisasi boleh mencegah penyakit – penyakit ini dan mengurangkan komplikasi yang boleh membawa kematian.

Pada ketika ini, Program Imunisasi Kebangsaan mampu untuk mencegah 12 jenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria dan virus tertentu. Ianya diberikan secara percuma kepada bayi dan kanak-kanak warganegara di klinik – klinik kerajaan sejak tahun 1950an. Dengan program imunisasi dan peningkatan capaian perkhidmatan kesihatan, Malaysia telah berjaya menurunkan kadar kematian kanak-kanak sebanyak 85% bagi tempoh 1970 hingga 2017, daripada 55.9 kematian bagi setiap 1000 kelahiran hidup kepada hanya 8.4 kematian bagi setiap 1,000 kelahiran hidup. Imunisasi juga telah berjaya membasmi cacar (smallpox) dari dunia ini. Manakala penyakit polio telah berjaya dibasmi di Malaysia.

This young girl in Bangladesh was infected with smallpox in 1973. Freedom from smallpox was declared in Bangladesh in December, 1977 when a WHO International Commission officially certified that smallpox had been eradicated from that country. Source: Centers for Disease Control and Prevention’s Public Health Image Library (PHIL)

A young girl displaying a deformity of her right lower extremity, which had been the result of her polio infection. Source: Centers for Disease Control and Prevention’s Public Health Image Library (PHIL)

berdosa menolak vaksin

Sumber: Berita Harian

Sehubungan dengan itu, KKM menyeru ibubapa untuk mematuhi Jadual Imunisasi Kebangsaan dan tidak mempercayai propaganda tidak benar mengenai keburukan vaksin yang digembar – gemburkan di media sosial. KKM ingin menegaskan kepada semua pengamal perubatan untuk membantu KKM dalam usaha untuk meningkatkan penerimaan imunisasi. Mana – mana pihak yang mempunyai kemusykilan mengenai vaksin dan imunisasi dinasihatkan agar mendapatkan fakta yang tepat daripada laman sesawang http://www.myhealth.gov.my, www.infosihat.gov.my dan http://immunise4life.my. Ibubapa juga boleh datang ke mana – mana fasiliti kesihatan untuk berjumpa dengan anggota kesihatan untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan vaksin dan imunisasi bayi dan kanak-kanak.

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

22 Januari 2019

Sumber asal: https://kpkesihatan.com/2019/01/22/kenyataan-akhbar-kpk-22-januari-2019-penyebaran-maklumat-tidak-sahih-berkaitan-imunisasi/

Penicillin Palsu

ANTIBIOTIK 

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah membuat kenyataan rasmi bahawa terdapat satu antibiotik palsu disebarkan di negara Cameroon. Menurut kenyataan rasmi WHO yang bertarikh 27 November 2017 tersebut, sejenis jenama antibiotik PENICILLIN V adalah palsu kerana: 

1) Tiada syarikat pengeluar ubat yang berkenaan di Belgium. 

2) Penggunaan nama antibitok silap. 

3) Bahan ubatan yang terkandung didalamnya bukan antibiotik, tetapi pacatamol 50 mg (ubat demam). 

Antibiotik adalah sejenis ubat untuk membunuh kuman yang terdapat di badan kita. Nama Penicillin itu sendiri adalah antibiotik pelopor kepada rawatan jangkitan kuman sejak perang dunia pertama lagi. Kejayaan penemuan penicillin inilah menjadikan pencetus kepada penemuan antibiotik-antibiotik lain seluruh dunia. Wujudnya Ubat Penicillin V palsu ini boleh mengelirukan kerana masyarakat boleh membelinya dipasaran bebas bagi mengubati jangkitan kuman yang dihadapi. 

Nasihat saya kepada masyarakat umum, jangan sesekali membeli ubatan terutamanya antibiotik tanpa preskripsi doktor. Indikasi untuk mengambil antibiotik adalah khusus. Ia bergantung kepada jenis jangkitan kuman yang dihadapi. Kuman biasa yang menyerang paru-paru berbeza dengan kuman yang mengjangkiti pundi kencing. Begitulah juga kuman yang biasa menyerang organ-organ lain dalam tubuh. Hanya doktor yang layak mengeluarkan preskripsi antibiotik ini. Ahli farmasi di kedai-kedai farmasi pun tidak boleh keluarkan jualan mereka tanpa preskripsi doktor. 

Nasihat ini juga terpakai kepada ubat-ubatan terkawal lain. 

Pesanan dari suhazeli.com 

Fb.com/drsuhazeli 

4.12.2017

Kuala Berang 

Perubatan Berasaskan Dalil

Masyarakat umum mungkin tidak faham asas huraian sesuatu dakwaan atau penemuan para pengkaji dalam dunia perubatan. Tahap-tahap dalil yang boleh diambil kira, kekuatan sesuatu kajian, keberkesanan sesuatu ubat/produk, keselamatan penggunaannya dan kesan-kesan positif/negatif akhir setelah digunakan. Bagi masyarakat umum, apa sahaja yang dibentangkan oleh orang tertentu, nampak sains dan disulami dalam bahasa medik, terus mereka mempercayainya.

.

Pengesahan harus dilakukan agar maklumat yang diterima itu benar dari sudut perubatan. Adakah ianya dalam ruang lingkup ilmu perubatan atau sebaliknya. Sesuatu dakwaan penemuan dalam perubatan, perlu dilihat penjelasan sains. Samada bercanggah atau tidak. Sebagai contoh, pernah disebarkan satu tulisan bahawa sujud semasa solat boleh menjadikan sesorang itu kuat daya ingatan. Kononnya semasa sujud, darah kita akan semakin banyak ke otak hinggakan ia memasuki salur darah yang paling terpencil dalam otak. Jika tidak sujud, darah tidak akan sampai ke salur darah kecil itu. Sekali pandang, ada logiknya teori tersebut. Akan tetapi, apabila kita padukan dengan ilmu perubatan, kenyaatan berkenaan adalah tidak benar. Setiap salur darah dalam otak manusia akan mengalir walau sekecil mana pun. Jika tidak mengalir, bermakna seseorang itu mengalami strok (angin ahmar). Manusia normal terdapat mekanisma khusus yang Allah ciptakan bagi sistem pengaliran darah dalam otak. Unik dan mengandungi pengajaran bermakna bagi orang yang berfikir.

.

Penemuan dalam bidang perubatan ini boleh diibaratkan sama dengan pengesahan para ulama terhadap hadis Nabi. Oleh itu ulama membahagikan hadis itu kepada kategori sahih, hasan, lemah, palsu dan lain pengkategorian secara terperinci. Gunanya agar ilmu, maklumat yang diterima itu benar serta tepat. Masyarakat tidak beramal dengan amalan yang tidak sahih dari Rasulullah dan para sahabat baginda.

.

Cuba lihat contoh satu tulisan yang mengaitkan penemuan janggut boleh menyuburkan kaum wanita. Asas ilmu sains perubatan pun sudah boleh menolaknya. Tidak perlu dibuktikan melalui kajian canggih pun. Testesterone bukan hormon subur bagi wanita. Hormon subur wanita adalah estrogen dan pregesteron. Tetapi kajian membuktikan bahawa testesteron lelaki boleh membantu dalam proses rawatan kesuburan. Kajian tersebut menggunakan ektrak hormon testesteron dan disuntik ke dalam telur betina. Kajian tersebut dilakukan ke atas haiwan. Kajian ke atas manusia masih belum ditemui kejayaannya.[1]

.

Dalam dunia perubatan, apabila dakwaan sesuatu bahan itu boleh merawat atau mengubat sesuatu penyakit, maka dakwaan itu perlu dikemukakan bukti sahih dari kajian emperikal yang dijalankan. Begitu juga penemuan-penemuan baru dalam bidang perubatan, pakar-pakar akan terus berbincang dalam pelbagai strata perbincangan samada ianya munasabah dari sudut sains, boleh diaplikasikan dalam masyarakat dan dijadikan bukti untuk meneruskan rawatan ke atas pesakit.

.

Zaman kini, maklumat berada dihujung jari. Setiap kita dengan mudah boleh membuat carian info kajian perubatan melalui Google Scholar, PubMed Central, Cochrane, jurnal-jurnal terpilih dan banyak lagi.[2] Laman-laman tersebut dianggap gedung terbesar buku, majalah, jurnal, manuskrip secara maya. Google Scholar memuatkan 160 juta artikel, manakala PubMed Central mengandungi 4.1 juta artikel. Pelbagai jenis kajian, samada hirisan lintang, kohot, kajian kawalan dan sebagainya lagi. Cochrane pula mempunyai lebih dari 1.09 juta artikel kajian kes kawalan dan review. Database dari Cochrane terletak pada tahap tertinggi kesahihan dalam dunia perubatan. Jika kajian tersebut sahih dan boleh diterima pakai dalam perubatan, sudah pasti artikel sesuatu ubat/bahan tersebut dimuatkan di laman tersebut. Kemudian artikel berkenaan pula dijadikan rujukan (cite) oleh beberapa pengkaji lain seluruh dunia. Kaedah mencari artikel-artikel ini pun perlu dibuat dengan ilmu. Bukannya sekali baca dan terus membuat konklusi tanpa melihat kepada metodologi kajian, keputusan, perbincangan kajian dan kesimpulan yang boleh diambil.

.

Termaktub dalam kaedah perubatan bahawa pembuktian itu wajib melalui fasa-fasa sebelum ianya berkesan dan selamat digunakan. Fasa kajian terbahagi kepada 5; Pra-Klinikal, Klinikal (Fasa 1 – 3) dan Pos-Kelulusan penggunaan. Setiap fasa ini penting bagi menjamin ketelusan, keselamatan dan keberkesanan ubat yang dipasarkan. Tindakan menarik balik kelulusan ubat boleh dikeluarkan dalam mana-mana fasa tersebut jika berlaku sesuatu yang tidak diingini ke atas ketelusan, keselamatan dan keberkesanan ubat.

.

Fasa pra-klinikal juga dikenali sebagai kajian makmal. Terdapat kajian makmal yang menggunakan sel-sel hidup. Bahan/ubat yang dikaji akan diberikan kepada sel-sel hidup tersebut. Tindakbalas akan dicatat samada positif atau negatif, boleh merencatkan atau menggalakkan sel tersebut bertindakbalas. Kemudian pelaporan dibuat oleh pengkaji. Pada peringkat ini, para saintis yang membuat kajian sesekali tidak boleh mendakwa penemuan beliau berjaya merawat panyakit. ya perlu dibuat kajian lanjut ke atas haiwan, ujian toksikologi dan meneruskan kajian ke fasa-fasa klinikal. Sebagai contohnya kajian ke atas keladi tikus, durian belanda, daun rerama dan beberapa species herba lagi.[3]

.

Selain sel hidup, kajian juga dibuat ke atas haiwan. Haiwan digunakan dalam makmal untuk mengkaji penyakit dan ujikaji ubatan yang sesuai.

.

Penyakit-penyakit seperti tekanan darah tinggi, diabetes, katarak, kekejangan, masalah pernafasan, Parkinson, alzheimer, kanser, HIV dan AIDS, penyakit jantung, masalah saraf spinal adalah contoh penyakit manusia yang menggunakan tikus sebagai ujian bagi mengkaji penawar penyakit tersebut. Tikus juga digunakan untuk menguji ubat anti ketagihan dadah. Antara jenis haiwan yang digunakan adalah: Tikus pelbagai species seperti tikus putih (Sprague Dawley), Hamster dan Guinea Pig (Majoriti digunakan di Malaysia), Arnab (rabbit), Kambing, Lembu, Kinzir, Kuda dan Monyet. Para pengkaji wajib mendapat kelulusan dan etika ketat sebelum menjalankan kajian klinikal. Di Malaysia, terdapat kod etika khusus dalam pengambilan haiwan sebagai subjek kajian makmal.

.

Kaedah ini digunapakai kepada semua jenis ubat moden dan ubatan alternatif kerana dakwaan sesuatu ubat boleh menyembuhkan penyakit memberikan implikasi besar kepada perawatan pesakit.

.

Suhazeli.com

Fb.com/drsuhazeli

.

24.11.2017

Istanbul

.

Pautan

[1] Kajian menggunakan hormon testesterone atas haiwan. https://www.urmc.rochester.edu/news/story/4022/female-fertility-whats-testosterone-got-to-do-with-it.aspxPautan

[2] Cochrane Library. http://www.cochrane.org/

[3] Durian Belanda, Keladi Tikus, Daun Rerama Rawat Kanser? http://suhazeli.com/wp/?p=1278

Bicara 2 Mufti Sempena Persidangan Nusantara Perubatan ke 2

Perkembangan perubatan begitu pesat sekali. Sejak dari kegemilangan perubatan Islam zaman Rasulullah dan khilafah Islam, hingga kini banyak perubahan yang berlaku. Semuanya menjanjikan kebaikan kepada ummat. Namun isu-isu baru perlu dikupas sebaik mungkin oleh para cendikiawan samada pakar perubatan mahupun pakar agamawan.

Isu-isu perubatan sama ada dari segi falsafahnya, dari segi kaedahnya bagaimana rawatan dijalankan, bahan-bahan perubatan yang digunakan dan bagaimana ianya di warwar pada masyarakat sentiasa menjadi antara perkara yang dapat mempengaruhi sesuatu komuniti, sama ada diperingkat setempat atau pun diperingkat yang lebih besar sehingga ke peringkat nasional. Sebagai masyarakat yang berpegang kuat kepada nilai-nilai dan pandangan Islam di dalam menjalankan aktiviti seharian, isu-isu perubatan sudah tentulah tidak terlepas daripada kaca mata Islam. Hampir setiap tahun akan ada persidangan-persidangan Fiqh Perubatan dianjurkan di Negara kita Malaysia.

Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia (PAPISMA) berbesar hati untuk menganjurkan satu Persidangan Nusantara Isu-isu Perubatan dari Perspektif Islam di TH Hotel & Covention Center, Kuala Terengganu di bawah tema ‘Islamic Medicine: Past, Present and Future (Perubatan Islam Merentasi Zaman)’.

PAPISMA berusaha untuk membawa persidangan akademik seperti ini lebih dekat dengan jiwa masyarakat dengan menganjurkannya diluar daripada pagar universiti serta berusaha mencari penaja dan penganjur bersama agar kos dan yuran yang lebih rendah dapat diberikan supaya lebih ramai anggota masyarakat dapat turut serta menyertai dan mengambil faedah daripadanya.

Jumpa di sana pada 15 hingga 17 September 2017

Justeru, konferens ini memberi ruang kepada cendikiawan bagi mengalirkan keilmuan mereka seterusnya digunapakai dalam kehidupan seharian ummat kini.

Dr Hj Awisul Islah Ghazali

Pengerusi Persidangan Perubatan Nusantara 2017

Daftar segera di http://conference2017.papisma.org/

Persidangan Nusantara Isu-isu Perubatan ke 2

Istilah Perubatan Islam adalah suatu istilah yang sering disalah ertikan. Jika ditanya kepada masyarakat umum apakah yang mereka faham dengan istilah Perubatan Islam, pasti ramai yang menjawab, Perubatan Islam adalah kaedah rawatan yang menggunakan jampi-jampi untuk menghalau jin-jin, juga kaedah rawatan yang dilakukan oleh Rasulullah seperti berbekam dan sebagainya.

Walaupun mungkin itu semua adalah benar, namun persoalannya apakah itu sahaja yang dikatakan sebagai Perubatan Islam? Bagaimana pula denga perubatan moden? Apakah rawatan moden yang dipraktikkan oleh doktor-doktor perubatan di hospital-hospital dan klinik-klinik yang mana kaedah rawatan tersebut tidak menyanggahi syariat itu, bukan perubatan Islam?

Tidak dinafikan, terdapat banyak nas yang mengaitkan Rasulullah s.a.w dengan amalan-amalan tertentu yang berkaitan dengan ilmu perubatan atau perawatan. Terdapat di antaranya mempunyai sanad yang sahih, ada juga yang bersifat dha’if (lemah) dan maudhu’ (palsu). Kita tinggalkan dulu perbincangan berkaitan dengan nas yang dha’if dan maudhu’ itu. Kita fokuskan kepada nas-nas yang dinilai sahih oleh para ulamak muhaddisin (ulamak hadis).

Dalam memahami nas-nas baginda Rasulullah s.a.w yang bersangkutan dengan ilmu keduniaan seperti, ilmu perubatan, ekonomi, pertanian dan sebagainya, para ulamak berbeza pandangan berkenaan dengannya.

Justeru, Persidangan yang akan berlangsung di Kuala Terengganu pada 15 hingga 17 September 2017 mengupas segala pertikaian dari falsafah dan pengamalan terkini.

Persidangan ini akan mengumpulkan ramai pakar perubatan dan ulama Islam. Perbincangan isu-isu terkini dan dari sumber yang tepat dalam sudut perubatan dan agama. Tunggu jadual penuh dari pihak penganjur.

Dato Dr Suhaini Kadiman

Presiden Papisma Malaysia

Daftar segera di http://conference2017.papisma.org/

Penyakit Meroyan Sukar di Kesan

Oleh: Sn Nur Nabila 

Hari ini, timeline facebook agak ‘sibuk’ dengan kes ibu yang mengelar bayi 2 bulannya. Saya tergerak untuk repost semula post saya berkaitan kemurungan selepas bersalin. Saya cuba ringkaskan sebaik mungkin disini.

——

Masyarakat Malaysia tidak mengira kaum sudah maklum dengan taboo berkaitan ‘Meroyan’.

Ada yang mengaitkannya dengan kisah-kisah mistik..Gangguan ‘makhluk’ halus’ terutama semasa tubuh masih berhadas..

Saya tidak menolak sepenuhnya amalan berpantang secara tradisional kerana ada sesetengah amalan berpantang itu sangat selesa diikuti seperti bertungku, berurut serta mandi air akar kayu.

Sebenarnya,

Gangguan emosi terhadap wanita yang baru melahirkan boleh berlaku akibat beberapa perubahan hormon yang berlaku. Sekitar 85% wanita dalam pantang mengalami gangguan perasaan pada tahap yang ringan dan tidak membahayakan (berlaku dalam masa yang singkat dan tidak memerlukan rawatan). Namun, dalam 10% wanita, gangguan ini mungkin lebih mendalam dan berpanjangan.
🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇 🛇
Dari segi perubatan dan science, gangguan perasaan wanita selepas bersalin dibahagikan kepada 3 peringkat mengikut tahap keterukan, iaitu gangguan perasaan ringan (postpartum blues), kemurungan (depression) dan gila meroyan (postpartum psychosis)
1. Gangguan Perasaan Ringan (Post Partum Blues/Baby Blues)
Seorang ibu yang mengalami postpartum blues akan berasa sedih, penat dan mengalami mood yang tidak menentu. Semua orang mungkin akan mengalami keadaan ini, termasuklah orang yang tidak pernah mengalami masalah mental ataupun tekanan emosi sebelum atau semasa mengandung terutama ibu-ibu yang melahirkan buat kali pertama.
Beberapa penyesuaian diperlukan oleh wanita dalam menghadapi aktiviti dan peranan barunya sebagai ibu pada minggu-minggu atau bulan-bulan pertama setelah melahirkan, baik dari segi fizikal mahupun psychology. Sebahagian wanita berjaya menyesuaikan diri dengan baik,tetapi sebahagian lainnya tidak berhasil menyesuaikan diri dan akan mengalami gangguan psikologi..
Namun gejala ini sangat ringan dan biasanya akan baik sendiri tanpa rawatan. Perubahan emosi ini kerap berlaku pada hari ke-3 hingga ke-5 selepas bersalin, dan berkurang selepas hari ke-10, kemudian emosi mereka biasanya kembali stabil. Mungkinlah apabila orang komen mengenai bayi, penyusuan ibu dan sebagainya, ibu rasa sentap dan terus memendam perasaan dan menyebabkan kesedihan itu berpanjangan.
2. Kemurungan (Postpartum Depression)
Kemurungan adalah masalah yang lebih serius dan perlu mendapat rawatan. Keadaan ini menimpa 1 daripada 8 ibu dan lebih kerap berlaku pada bulan pertama sehingga setahun selepas melahirkan anak. Bermakna, postpartum depression mengambil masa yang lebih lama untuk terjadi. Ibu juga mungkin sudah mengalami masalah mental atau tekanan beberapa bulan sebelum gejala kemurungan semasa berpantang muncul.
Gejalanya sama sahaja dengan postpartum blues tetapi biasanya lebih teruk .Ibu-ibu ini mempunyai faktor risiko tertentu dan lebih cenderung untuk mendapat kemurungan selepas bersalin (kemungkinan berlaku rentetan daripada gejala postpartum blues yang berpanjangan)
Faktor yang boleh meningkatkan risiko kemurungan selepas bersalin ialah:
❗Stress

❗Sejarah kemurungan selepas bersalin untuk kelahiran sebelumnya.

❗Mempunyai masalah tekanan emosi yang tidak berkaitan dengan kandungan.

❗Kehidupan alam rumah tangga yang bermasalah

❗Tiada tempat meluahkan perasaan

❗Tekanan hidup sebelum, semasa atau selepas bersalin.

❗Tidak mendapat kerjasama sepenuhnya daripada suami serta keluarga dalam pengurusan bayi dan diri sendiri (terutama bagi kes ibu yang melahirkan bayi sulung).

❗Trauma yang terbawa-bawa jika pernah mengalami kehilangan bayi sebelum kelahiran sekarang

❗Kesukaran dalam menangani masalah bayi menangis di tengah-tengah malam ditambah dengan badam yang letih akibat ‘labour stage’ yang lama serta kesakitan akibat luka melahirkan atau pembedahan.

❗Masalah dengan orang tua atau mertua (terutama dalam amalan berpantang yang kadangkala terlalu ketat)

❗Bayi mengalami jaundice/perlu ulang alik ke hospital atau klinik.

❗Masalah dalam menyesuaikan diri dengan bayi yang baru lahir selain dengan anak yang sedia ada yang juga memerlukan perhatian.

❗Menahan rasa rindu dan merasa jauh dari suami (bagi ibu yang pertama kali melahirkan) 

❗Perilaku anak semakin nakal sehingga ibu menjadi stress

❗Gangguan corak tidur ibu pada malam hari kerana bayinya menangis.

❗Setiap kegiatan ibu menjadi terbatas kerana hadirnya seorang bayi.

❗Takut melakukan hubungan suami isteri kerana takut mengganggu bayi selain trauma di bahagian sulit semasa melahirkan.
3.Psikosis
Psikosis selepas bersalin atau gila meroyan merupakan peringkat paling teruk dan jarang berlaku selepas bersalin. Gila meroyan boleh berlaku secara tiba-tiba, biasanya dalam 2 minggu pertama selepas bersalin dan ada yang berlaku dalam masa 48 jam.
Ibu-ibu ini biasanya tidak lagi berpijak di bumi nyata dan mengalami simptom-simptom psikosis termasuk nampak sesuatu yang tiada atau mendengar suara yang tidak didengari orang lain. Ini boleh meningkatkan kecenderungan untuk mencederakan diri sendiri atau orang sekeliling, terutama bayinya disamping idea untuk bunuh diri sendiri muncul dalam kepala.
Ibu yang berisiko untuk mendapat psikosis selepas bersalin:
⏺Mempunyai sejarah masalah mental atau pernah mengalami gila meroyan dalam kandungan sebelum ini.

⏺Sejarah keluarga yang mempunyai masalah gila meroyan, terutama ibu atau kakak.

⏺Gelaja kemurungan yang berpanjangan selain punca masalah kemurungan gagal dikenalpasti dari awal.

 

Antara tanda-tanda yang kelihatan bagi ibu-ibu yang mengalami masalah kemurungan seperti diatas adalah;

✔Cemas tanpa sebab

✔Menangis tanpa sebab

✔Tidak sabar

✔Tidak percaya diri

✔Sensitive

✔Mudah tersinggung

✔Merasa kurang menyayangi bayinya

✔Merasa seperti tidak disayangi suami/ibu/mertua/adik beradik kerana perhatian berlebihan terhadap bayi

✔Cemburu terhadap perhatian yang diberi terhadap bayi

✔Merasa tangisan bayi adalah terlalu menyakitkan telinga
⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌ ⚌
Masalah kemurungan yang dikenalpasti awal, boleh dielakkan serta diatasi dengan kerjasama dari suami serta lain-lain ahli keluarga terutama dalam pengurusan bayi dan anak sedia ada..selain itu beberapa cadangan diberikan kepada ibu-ibu yang baru melahirkan antaranya
✔ Banyakkan berehat.
Buat suami, tidak salah rasanya membantu isteri dalam menguruskan bayi anda tidak kira dari memandikan bayi, menukar lampin, membancuh susu dan menjaga bayi sebentar bagi memberi peluang kepada isteri untuk berehat setelah mengeluarkan seluruh tenaga semasa proses melahirkan.

Pernah dengar 1 ustaz memberi ceramah,lelaki adalah satu-satu manusia yang paling penyabar kerana walaupun anak menangis di tengah malam..Tetap sabarrrrr dan malahan mampu terus tidur.😅😅
✔Makan makanan yang sihat dan berkhasiat.
Makanan yang sihat dan berkhasiat mampu memberi dan membantu dalam penyembuhan luka selepas bersalin selain memulihkan tenaga yang hilang. Pemakanan juga membantu dalam penghasilan susu badan yang lancar.
✔Berurut dan Bertungku
Amalan tradisional yang sangat bermanfaat untuk kesihatan badan. Berurut dan bertungku membantu melancarkan kembali aliran darah dan menghilangkan sakit-sakit badan. Juga melancarkan pengeluaran darah nifas. Ini penting bagi menjamin tubuh sihat dan tidak terganggu dengan ‘darah kotor’ yang tidak habis keluar.

Bertungku juga membantu mengecutkan kembali rahim seperti sediakala. Ini boleh dilakukan oleh bidan-bidan yang berpengalaman dan mereka yang arif dalam bidang perbidanan.
✔Libatkan diri dengan kumpulan sokongan.
Dengan pelbagai media sosial seperti FB, Instagram, blog dan Twitter ibu-ibu boleh mengaktifkan diri dalam kumpulan sokongan ibu-ibu berpantang dan menyusu. Di sini, ibu-ibu boleh berkongsi pengalaman, bertanya tentang perihal masalah yang dihadapi semasa berpantang dan tentang penjagaan bayi. Tapi pastikan cari kumpulan sokongan yang membina dengan adanya ahli mereka seperti pakar laktasi, pakar nutrisi dan mungkin doktor.
✔Berfikiran positif
Walau pelbagai dugaan yang menimpa, sentiasa ingat bahawa Allah selalu ada untuk kita. Pasti ada sesuatu yang baik sedang menunggu kita. Jangan bebankan diri dengan memikirkan sesuatu yang negatif. Nikmatilah waktu berpantang dengan penuh gembira.
# # # # # # # # # # # # # # # # # # # #
Masalah tekanan emosi dan mental seperti ini jika dibiarkan berlarutan berkemungkinan ia akan menambahkan lagi kekusutan fikiran bahkan boleh menjadi tidak siuman. Oleh yang demikian, peranan suami, keluarga serta rakan-rakan yang rapat amatlah perlu disini bagi membantu penyesuaian diri ibu terhadap keadaannya. Yang paling penting adalah perhatian, kasih sayang dan juga bantuan kepada ibu-ibu ini secara berterusan sehingga mengalami tahap kesihatan seperti sedia kala.
Buat suami dan ahli keluarga, berilah sokongan kepada isteri. Sentiasa pastikan si isteri menerima kasih sayang dan perhatian secukupnya. Bantu dan berkerjasama dalam hal-hal rumah tangga seperti memasak, membasuh dan menjaga anak. pastikan si isteri mendapat sekurang-kurangnya rehat yang mencukupi dan emosinya stabil.

Sekiranya keadaan si isteri tidak mengizinkan atau didapati mula menunjukkan ciri-ciri meroyan, cepat-cepatlah bertindak bagi memastikan kesihatan isteri kembali seperti sedia kala.
Jika isteri telah berjihad semasa melahirkan anak hasil dari benih sisuami,membawa kandungannya selama 9 bulan serta redha dengan alahan-alahan yang diterima.Tidak salah rasanya suami-suami nan Macho dan Sado 💪💪 di luar sana menghulurkan sedikit bantuan.
—-
Jangan lupa, perhatikan simptom-simptom seperti yang telah saya jelaskan di atas. Bawa segera isteri anda yang ada mengadu mendengar bisikan halus menyuruh melakukan perkara tidak-tidak kepada bayi. Jangan anggap mereka mengada-ngada atau mereka-reka cerita. Cegah sebelum terlambat.
Notakaki;

Saya pernah mengalami gangguan ringan semasa melahirkan anak sulung dahulu. Jika diikut rasa hati, tidak ada saya disini agaknya. 
Bel Nawhen

Jururawat Terlatih

#SayaJururawat

#EducatePromotrProtect

#M3

#D_O_N

Ubat Durjana Abang Sado 

​Wahai abang sado

Nak “build up muscle” gunalah cara Jantan sejati. Tidak perlu cucuk steroid untuk increase muscle.

Bagi pihak gym pula, sepatutnya gym adalah tempat menjalankan aktiviti sihat. Bukan jadi DURJANA membahayakan pelanggan anda dengan menjual atau membenarkan ahli-ahli menjual Anabolic Steroid seperti Stanozolol ini (nama jenama ; Winstrol)

Kesan sampingan Stanozolol (Winstrol)

Bagi Wanita; kitaran haid terganggu, timbul jerawat dan pengecutan payu dara

Bagi Lelaki; risiko mandul, pengecutan testis, pembesaran prostat

Bagi kedua-dua jantina: Risiko serangan jantung, angin akhmar, rosak hati dan gangguan psychiatric 
Stanazolol telah di “banned” oleh Jawatankuasa Olympic sejak 1974. Steroid jenis ini jugalah yang telah digunakan oleh pelari pecut Ben Johnson yang membawa kepada penarikan semula pingat emas acara lari pecut 100m beliau pada tahun 1988.    
Stanazolol dikira kaedah Doping dalam sukan bawah kategori Anabolic Steroid dan ia diharamkan penggunaannya pada setiap masa. Kenapa ia diharamkan? Sudah tentu kerana kesan bahaya ubat ini terhadap sistem kardiovaskular yang boleh menyebabkan kematian kenapa penggunanya. 
Ubat ini dijual berleluasa oleh pengusaha GYM yang tidak beretika. “Harapkan pagar, Pagar makan padi” begitulah senario masa kini. Atau ia dijual oleh abang-abang sado yang lain di dalam gym. Ada juga jualan atas talian di media sosial.
Mereka-mereka yang tidak beretika Inilah yang menjadi dalang membawa ubat ini secara seludup. Seperti dalam gambar kelihatan ubat ini tidak berdaftar kerana tiada nombor pendaftaran. Melalui semakan di laman sesawang NPRA juga menunjukkan tiada ubat ini berdaftar di Malaysia.
Fikir-fikirkanlah

1. Kenapa sampai Jawatankuasa Olympic ‘Banned’ ubat ini?

2. Jika ubat ini bagus untuk membesarkan otot dan tidak berbahaya kepada kesihatan (boleh dijual sebagai ubat-ubatan am atau OTC) mengapa ia diseludup masuk?

3. Jika ubat ini bagus dan tidak berbahaya kepada kesihatan mengapa pengusaha pusat Gym atau mana-mana syarikat tidak mendaftarkan ubat ini untuk indikasi membesarkan otot bagi “Abang Sado To Be”?
Bagi kaum wanita atau isteri yang mana suami mereka yang berjinak-jinak ke gym dan ingin menjadi “Abang Sado” perlu BERHATI-HATI”. 
Pantau suami anda agar tidak mengambil ubat yang telah disalahgunakan ini. Sayangi suami anda, jauhi kemandulan dan testis kecil dan elakkan menjadi janda kerana kematian suami akibat kesan sampingan ubat ini.   
Nasihat daripada saya

Mohd Dziehan Mustapa 

Pegawai Farmasi

Syarikat Ubat Rasuah Doktor? 

Oleh: Prof Dr Harmy Mohd Yusoff, Pensyarah Fakulti Perubatan UniSZA.


Akhir-akhir ini terdapat banyak dakwaan berkaitan dengan isu perubatan berlegar secara meluas di alam maya. Ini termasuklah isu isu berkaitan dengan keberkesanaan sesuatu rawatan, ubat-ubatan baru, cara pencegahan penyakit dengan cara tertentu dan sebagainya.

Maklumat ini sangat pantas berlegar di ruang maya dan sangat mendapat perhatian daripada masyarakat.

Contohnya, Senaman lidah boleh menghalang seseorang daripada mendapat penyakit nyanyuk (Alzhemier disease). Rawatan kecemasan bagi mereka yang terkena stroke (angin ahmar) ialah dengan mencucuk jarum di bahagian telinga. Banyak lagi dakwaan dakwaan sebegini berlegar dalam masyarakat dan boleh menyebabkan kekeliruan dan kecelaruan pemikiran. Ironinya kadangkala ia boleh menyebabkan kemudaratan kepada mangsa kerana lewat atau tidak mendapatkan rawatan yang sepatutnya atau bergantung dengan cara rawatan yang belum dibuktikan berkesan.
Bertambah malang apabila sesetengah dakwaan tadi dikaitkan pula dengan agama, hadith atau amalan orang soleh yang kadangkala tidak dinyatakan sumber dan maklumat sebenarnya.
Menurut displin ilmu perubatan sesuatu dakwaan atau cadangan terhadap sesuatu rawatan mestilah berteraskan ilmu pengetahuan yang sahih dan disokong oleh kajian kajian empirikal. Islam tidak membenarkan sesuatu dakwaan dibuat tanpa merujuk kepada asas kepada kelimuan tadi.

Sebagai mana displin ilmu hadis yang menekankkan kesahihan sesuatu hadith mengikut tingkatan tertentu berdasarkan ketelitian dan kebolehpercayaan periwayat hadith tersebut sebelum ia mencapai darjat mutawatir, sahih hasan, hasan, hadith dhaif ataupun palsu.
Begitu juga di dalam ilmu perubatan terdapat beberapa tingkat pembuktian berdasarkan bukti bukti yang diperolehi.
Tingkat pembuktian adalah seperti berikut:
1a. Peringkat pembuktian Aras 1a;

Bukti yang di dapati mestilah melalui meta analysis di mana berpuluh-puluh atau beratus kajian digabungkan semuanya dan dianalisa semula. Tujuannya ia untuk melihat sejauh mana sesuatu kajian itu dijalankan dengan telus tanpa sebarang bias (berat sebelah) dan sesuatu keputusan atau dapatan itu konsisten pada semua kajian tersebut sehingga satu kesimpulan yang amat meyakinkan boleh dibuat dan dijadikan amalan baru dalam perubatan.


1b. Pembuktian Aras 1b

Bukti yang di dapat daripada satu atau beberapa kajian yang dibuat secara random dan tidak bias. Ia bertujuan supaya sebarang kesimpulan dapat dibuat dengan tepat dan betul.


2. Pembuktian Aras II

Bukti kajian yang dijalankan secara prospektif atau case control, di mana setiap kes atau penyakit yang dikaji akan mempunyai kawalan (e.g orang yang sihat atau relatif sihat) sebagai perbandingan untuk memastikan kesimpulan yang dibuat tepat terhadap sebarang hasil kajian. 


3. Pembuktian Aras III

Terdapat kajian yang di jalankan tetapi tidak mempunyai dirawakkan secara betul, atau kajian yang tidak mempunyai kawalan (control). Atau kajian yang hanya membuat pemerhatian sahaja dan melihat hubungkait sesuatu perkara atau penyakit dengan faktor-faktor yang mungkin berkaitan.

Pembuktian secara kajian sebegini juga rendah nilainya dan biasanya digunakan sebagai maklumat awal dalam amalan perubatan.


4. Pembuktian Aras IV

Bukti yang didapati daripada pengalaman mengendalikan kes kes (case series) atau

himpunan pandangan sejumlah pakar-pakar yang sangat berpengalaman. Ini merupakan peringkat pembuktian yang paling rendah dalam bidang perubatan dan tidak boleh dijadikan asas untuk membuat sebarang perubahan dalam polisi kesihatan.

Sebelum sesuatu amalan tersebut diterima sebagai amalan yang hendak dipraktiskan ia akan dibahaskan berdasarkan metod kajian yang saya sebutkan tadi. Dakwaan doktor hanya mendengar wakil penjual ubat (drug representative) untuk membuat keputusan bukan merupakan amalan sebenar dalam dunia perubatan. Maklumat lengkap ubat-ubatan wajib diberikan oleh syarikat yang terbabit setelah melepasi etika farmasiteukal.

Doktor yang beretika tidak hanya bergantung kepada maklumat yang dibekalkan oleh syarikat ubat, mereka akan memberikan pandangan terbaik berdasarkan bukti-bukti penyelidikan yang tidak dipengaruhi oleh syarikat pengeluar ubat tersebut.

Aallahua’alam.

Khatan Terpotong Kepala

Kes Khatan terpotong kepalaTanpa memandang sinis atau prejudis kepada doktor swasta yang terlibat berkenaan, tulisan ini ingin terus memberi justifikasi bahawa khatan adalah wajib dilakukan.
Apabila timbul isu sebegini, semua orang akan cuba berhati-hati terutama para tenaga pengkhatan. Kaedah yang digunakan mempunyai komplikasi-komplikasi tertentu. Itupun tidak diambil kira lagi kesan sampingan dari ubat bius, risiko jangkitan kuman sebaik sahaja berkhatan dan pelbagai lagi.
khatan-lelakiRisiko terpotong kepala seperti dalam kes ini pernah dicatat dalam jurnal perubatan.[1] Kes seperti ini boleh belaku 1 dalam sejuta. Ianya bergantung kepada teknik yang digunapakai oleh pengkhatan. Teknik yang biasa berlaku terpotong kepala ini adalah teknik “guillotine” (tarik muncung dan potong).[2] Teknik begini biasanya dibuat oleh pengkhatan yang pakar , kerana sudah mahir mengagak di mana lokasi kepala sebelum dipotong. Terkadang kesilapan boleh berlaku tanpa niat yang disengajakan.
Isu ketakutan berlaku kepala terpotong ini pernah menjadi hujah kepada golongan yang menentang khatan. Mungkin negara kita tidak ramai yang menjadi agen penentangan tersebut. Tetapi negara luar sana, ada yang terlalu vokal menetangnya.[3]
Hal yang serupa apabila kami menerangkan kewajipan vaksin kepada anak-anak. Tanpa penafian bahawa kemungkinan risiko kesan sampingan tertentu boleh terjadi, tetapi manfaat mengambil vaksin mengatasi kemungkinan mudaratnya. Ditambah lagi dengan gesaan dari pihak berwibawa dan pemegang fatwa dalam agama. Semua mereka menyokong.
Saya tidak hairan selepas kejadian terpotong kepala seperti kes ini, akan wujud golongan Anti-circumcision di Malaysia, sama naik rating mereka dengan golongan anti-vaks.
Semoga Allah beri kekuatan kepada kami untuk terus berjuang.
Pautan
[2] Case report amputation of glans penis. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3045722/
Dr Suhazeli Abdullah
Pakar Perubatan Keluarga
#drsuhazeli

Selamat Hari OKU Sedunia

SELAMAT HARI ORANG KURANG UPAYA SEDUNIA!

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan | Pegawai Perubatan Rehabilitasi

Dianggarkan 10% daripada populasi dunia adalah orang kurang upaya dan dijangkakan peratusan ini bakal meningkat, sejajar dengan perkembangan bidang perubatan.
Apabila bidang perubatan berkembang, lebih ramai pesakit yang dapat diselamatkan dan purata jangka hayat populasi meningkat. Namun begitu, tidak semua pesakit yang berjaya diselamatkan pulih seperti sediakala. Ada dikalangan mereka yang terpaksa meneruskan kehidupan sebagai OKU.
Menyedari hal ini, pada tahun 1992, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengisytiharkan 3 Disember sebagai Hari Orang Kurang Upaya Sedunia.
Ia sebahagian daripada inisiatif untuk menyebarkan kesedaran tentang kewujudan OKU dalam masyarakat dan mewujudkan masyarakat yang lebih inklusif(mesra OKU).
Malaysia diunjurkan akan menjadi Negara Tua menjelang 2030. Sesebuah negara akan dianggap negara tua jika 15% daripada populasinya berumur lebih 60 tahun. Seperti yang anda tahu, ramai warga emas memiliki kekurangan upaya.
Malaysia perlu bersedia untuk menyesuaikan diri dengan perubahan ini. Jadi, marilah bersama berusaha melahirkan masyarakat inklusif! 

AL-JAZEERA DOCUMENTARY – “MALAYSIA: BABIES FOR SALE”

​PRESS STATEMENT MINISTER OF HEALTH MALAYSIA

The Ministry of Health wishes to refer to the documentary aired by international TV network Al-Jazeera, titled “Malaysia: Babies for Sale”, on 25 November 2016. The Ministry takes very serious attention to the numerous issues that have been highlighted in this documentary. Among others, this documentary raised issues related to the professionalism and the ethics of doctors involved in this unscrupulous practice, and the conduct of practice in the delivery of healthcare services in the country.
All medical practitioners are expected at all times to observe proper standards of personal behaviour in keeping with the dignity of the profession. Breach of the outlined standards of the professional ethics, i.e. involved in human trafficking activities, may amount to conduct that is derogatory to the reputation of the medical profession. On the other hand, all private healthcare facilities and services in Malaysia are controlled and regulated under the Private Healthcare Facilities and Services Act 1998 and its subsidiaries. It is the responsibility of the healthcare facilities’ certificate / license holders to ensure that all the practices in the centres are within the legal ambit of any written laws in Malaysia. 

On that note, the Ministry has already initiated an investigation specifically towards the doctors and healthcare facilities highlighted in this documentary. Depending on the result of the investigations, actions will be taken accordingly towards the doctors and healthcare facilities. This might include disciplinary actions by the Malaysian Medical Council, which may lead to deregistration (struck off) of the doctor from the Medical Register under the Medical Act 1971; revoke the certificate/license of the centres.

At the same time, the Ministry is urging the public to help curb this activity, by being more alert and willing to come forward with the relevant information, for further action by the relevant agencies. Thus, the participation of the community to be hand-in-hand with the Ministry in safeguarding the patients’ safety and the quality of our healthcare system is highly appreciated to assist in putting a stop to this dissolute activity.
*DATUK SERI DR. S. SUBRAMANIAM*

*MINISTER OF HEALTH MALAYSIA*

26th November 2016

Penjualan Kanak-kanak di Malaysia 


PUTRAJAYA, 25 NOVEMBER – Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) ingin merujuk kepada laporan bertajuk “Al Jazeera Uncovered Babies- Selling Racket in Malaysia” yang disiarkan oleh Free Malaysia Today pada hari ini (25 November2016) dan mengecam sekeras-kerasnya sebarang aktiviti penjualan bayi yang dilakukan di Malaysia. KPWKM menyeru supaya pihak polis mengambil tindakan segera untuk menyiasat dan menangkap semua pihak yang terlibat dalam urusniaga yang amat kejam dan tidak bermoral ini.
 

Sebagai sebuah Kementerian yang bertanggungjawab ke atas perlindungan dan kebajikan kanak-kanak, KPWKM memandang serius akan isu penjualan kanak-kanak kerana ia adalah bercanggah dengan article 35 Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak (CRC) dan juga Protokol Pilihan berkenaan penjualan kanak-kanak, pelacuran dan bahan-bahan lucah terhadap kanak-kanak. Sebagai sebuah negara pihak kepada CRC dan protokol pilihannya, Malaysia mempunyai komitmen untuk mengambil segala langkah untuk mencegah kanak-kanak daripada sebarang aktiviti penjualan dan pelacuran.

 

Di bawah Seksyen 48, Akta Kanak-Kanak 2001 [Akta 611] telah menetapkan bahawa mana-mana orang yang terlibat dalam pemerdangan kanak-kanak melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi sepuluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya. Sekiranya dibuat bagi tujuan eksploitasi seksual atau pelacuran pula,  ia boleh dihukum di bawah seksyen 43(1)(aa) Akta yang sama iaitu dengan hukuman sebanyak lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima belas tahun atau kedua-duanya.

 

Selain daripada itu, dalam pindaan Akta Kanak-Kanak 2001 baru-baru ini, KPWKM juga telah memasukkan elemen yang membolehkan Malaysia melaksanakan konsep “Pemeliharaan Berasaskan Keluarga [PBK]”. Konsep ini mengutamakan penjagaan kanak-kanak oleh keluarga dan menjadikan institusi sebagai pilihan terakhir kerana keluarga adalah tempat yang paling baik untuk kanak-kanak membesar. KPWKM akan menubuhkan dua jawatankuasa dalam masa terdekat iaitu jawatankuasa pemandu dan teknikal yang akan melibatkan pelbagai stakeholders dalam melaksanakan PBK ini.

 

Bagi tujuan pelaksanaan konsep ini, Kerajaan perlu mempermudahkan prosedur pengangkatan (Adoption) dan Pemeliharaan (Fostering) bagi memudahkan rakyat Malaysia untuk menjaga kanak-kanak yang ditinggalkan dalam rumah anak yatim. Prosedur pengangkatan adalah di bawah undang-undang pengangkatan yang ditadbir bawah Jabatan Pendaftaran Negara manakala prosedur pemeliharaan pula ditadbir di bawah KPWKM. Dengan mempermudahkan prosedur, KPWKM yakin ibu bapa yang ingin mengangkat atau mengambil anak pelihara tidak akan mengambil risiko membeli anak seperti yang dilaporkan dalam akbar Free Malaysia Today di masa depan. 

 

KPWKM ingin menyeru semua ibu bapa yang ingin mengambil anak angkat atau anak pelihara supaya menghubungi Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah untuk mendapatkan nasihat dari pegawai JKM dan tidak memilih untuk mengambil tindakan yang melanggar undang-undang. KPWKM akan berusaha untuk membantu ibu bapa tersebut bagi mendapatkan anak melalui kaedah yang betul dan akan membimbing ibu bapa ini cara yang paling baik untuk menjadi ibu bapa yang penyayang.

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat

25 November 2016

Bahaya Scan Bayi? 

Dr Anna Liza Roslani | Pakar O&G 

Aida tidak sabar menunggu kelahiran anak pertamanya. Dia terbayang dirinya dan suaminya bermain dan memeluk bayinya. Pada suatu pagi, dia ke klinik untuk pemeriksaan rutin kehamilan. Usia kandungannya 8 bulan. Doktor Hafiz mendapati saiz janin kecil sedikit dan terus merujuknya ke klinik pakar O&G. Apabila `detailed scan’ dilakukan oleh pakar O&G, didapati janin mengalami kecacatan di bahagian otak. Sebahagian besar otak bayi tersebut tidak terbentuk, dan kemungkinan besar janinnya tidak dapat hidup lama. Alangkah terkejutnya Aida mendengar penerangan doktor pakar. `Tapi saya dah buat scan 4D doktor. Kenapa scan 4D tak kesan masalah pada bayi saya?’
——————————-

`Doktor, saya nak scan 4D. Saya tak nak scan yang hitam putih tu’

Ini adalah ungkapan yang sering diajukan oleh ibu hamil kepada saya apabila mereka datang ke klinik untuk antenatal check up. Adakah mereka benar-benar faham beza antara scan `hitam-putih’ (2D) dan scan 3D, 4D dan 5D? Benarkah scan 5D scan yang paling canggih dan terbaik untuk mengesan masalah pada janin?
Scan 2D:

Scan 2D ialah scan yang digunakan sejak tahun 70-han. Lazimnya, pesakit akan mengadu bahawa dia tidak faham apa yang ditunjukkan oleh doktor pada scan 2D. Ini ialah disebabkan scan 2D berupaya untuk menembus ke dalam badan janin dan memperlihatkan organ-organ dalaman. Memang agak sukar untuk orang yang tidak biasa melihat imej 2D untuk memahami scan tersebut.
Scan 2D yang dilakukan oleh doktor klinik biasa (bukan pakar O&G) adalah `growth scan’ dimana doktor hanya akan mengukur saiz kepala janin (BPD & HC),  ukurlilit perut janin (AC), ukur panjang tulang peha janin (FL), mengukur air ketuban (AFI) dan melihat posisi uri.

Oleh itu, tidak hairanlah, jika kecacatan pada janin tidak dikesan sewaktu scan itu dilakukan.
Scan 3D dan 4D:

Tidak banyak perbezaan di antara 3D dan 4D, melainkan teknologi yang diguna pakai oleh mesin scan itu. 3D memberi imej yang tidak bergerak (still image) sementara 4D memberi imej yang bergerak (real-time). Imej 3D dan 4D lazimnya berwarna kekuningan atau kuning-merah jambu. Scan 3D/4D secara umumnya memperlihatkan janin dari segi luaran. Oleh itu nampaklah muka janin, atau kemaluannya. Dan imej 3D/4D mudah difahami oleh pesakit. Tetapi imej 3D/4D tidak akan memperlihatkan organ dalaman janin. Oleh itu, kecacatan seperti cacat otak, jantung berlubang, usus tersumbat dan buah pinggang bengkak tidak dapat dikesan.

Andaian yang saya sering gunakan ialah membezakan antara scan 2D dan 3D/4D ialah beza antara kamera (DSLR ke, iPhone 7 ke, Oppo ke…) dan Xray. Jika anda mengadu sesak nafas dan sakit dada, dan anda pergi ke hospital, apa perasaan anda jika doktor mengambil gambar dada anda dengan kamera iPhone, dan tidak melakukan xray dada? Sudah pastinya anda akan mengatakan doktor tersebut tidak betul dan silap-silap gambar doktor itu akan diviralkan di facebook! Kesimpulannya, scan 2D adalah seperti Xray, dan scan 3D/4D adalah seperti kamera iPhone7. Scan 2D jauh lebih berguna daripada scan 3D/4D.
`Detailed Scan’:

Ramai yang menganggap scan 3D/4D adalah detailed scan. Tanggapan ini adalah salah sama sekali. Detailed scan sebenarnya adalah scan 2D yang dilakukan oleh seorang pakar O&G (yang mempunyai latihan khusus) atau sonographer terlatih. Sewaktu pemeriksaan detailed scan, doktor akan membuat ukuran-ukuran biasa saiz janin. Kemudiannya dia akan memeriksa organ-organ dalaman janin seperti otak, muka, jantung, paru-paru, buah pinggang, usus, tulang belakang dan sebagainya. Dengan cara ini, kecacatan pada organ dalaman janin dapat dikesan.
`Apa gunanya scan 3D/4D/5D?’

Scan 3D/4D/5D adalah lebih untuk kepuasan si ibu dan tidak banyak membantu doktor untuk mengesan kecacatan. Scan ini memberi gambar muka yang comel untuk si ibu simpan di dalam album atau untuk dipaparkan di facebook. Saya tidak nafikan ada kelebihan scan 3D/4D/5D tetapi tidak ramai doktor (walaupun pakar O&G) yang terlatih untuk menggunakannya. Biasanya hanya doktor pakar fetomaternal (atau maternal fetal medicine) yang terlatih dalam penggunaannya.
‘Kenapa dah buat detailed scan pun doktor masih tidak kesan masalah janin?’

Keberkesanan scan untuk mengesan masalah pada janin bergantung kepada:

1. Kepakaran doktor/sonographer yang melakukan scan

2. Kecanggihan mesin ultrasound scan

3. Saiz badan si ibu mengandung. Kalau si ibu obes, gelombang ultrasound tidak berupaya untuk menembusi lapisan lemak ibu untuk sampai ke janin. Jangan salahkan doktor!

4. Kedudukan/posisi janin. Kadangkala, janin akan menyorokkan mukanya, tangannya dan sebagainya. Dalam kedudukan janin meniarap, mungkin sukar untuk memeriksa jantungnya. Dalam kedudukan janin terlentang pula, mungkin sukar untuk memeriksa tulang belakang dan buah pinggangnya.

5. Usia kandungan yang terlalu lewat. Pada usia kandungan melebihi 34 minggu, janin sudah besar dan akan berada dalam keadaan ‘terhimpit’ di dalam rahim. Tulang-tulang janin juga mula mengeras (mineralized) dan menyebabkan gelombang ultrasound payah untuk tembus. Usia kandungan yang paling sesuai ialah antara 18-24 minggu.
Jika pemandu formula 1 Louis Hamilton diberi kereta viva dan disuruh memandu di tengah-tengah Kuala Lumpur, beliau tidak akan dapat sampai ke destinasi dengan cepat. Sama juga dengan doktor pakar yang diberi mesin ultrasound kurang canggih dan melakukan scan pada ibu yang gemuk.Disebaliknya, jika cik siti yang baru dapat lesen memandu diberi kereta F1 Ferarri untuk dipandu di litar sepang pun, sudah tentu tidak laju panduannya.
Scan untuk mengesan Sindrom Downs:

Walaupun mungkin ada petanda-petanda yang dapat dikesan, detailed scan tidak semestinya dapat mengesan janin yang mengalami sindrom Downs. Disebaliknya, scan yang terbaik untuk mengesan sindrom Downs ialah `nuchal translucency’ iaitu scan 2D yang hanya boleh dilakukan antara usia kandungan 11 minggu hingga 14 minggu.

——————————–

Kesimpulannya, jika anda hanya mampu melakukan satu scan sewaktu hamil, pilihlah untuk detailed scan. Walaupun mahal sedikit, detailed scan ialah scan yang paling berguna untuk mengetahui tentang kesihatan janin. Tidak salah untuk melakukan scan 3D4D, asalkan faham kekurangan yang ada pada scan tersebut.
Dr Anna Liza Roslani

Pakar O&G

Pakar Maternal Fetal Medicine

#MedicalMythbustersMalaysia

​MedTalk: Medical Career In Malaysian Perspective

By Ms Adlina Ab Rahim, 2nd Year Medical Student at NUI Galway
Last Saturday I was given the opportunity to attend a talk held primarily by Education Malaysia, Mercy Malaysia UK and MedTweetMy alongside various student-based organisations throughout Ireland.
It was the first of its kind, and offered valuable insights from top-notch healthcare professionals about the reality facing medical students aiming to pursue their career in Malaysia. A well needed exposure following the newly announced policies for housemanship contract scheme in Malaysia’s 2017 Budget.

The talk was divided mainly into 3 sessions with a forum in between the last two to address questions gathered from eager attendees of the event. I figured the enlightenment I received should be shared with others, so here I am typing out my notes. Hope it’ll be of benefit to anyone out there. *smiles*
Session 1: Getting Out Of Your Shell by Dr Afida Sohana Awang Soh (Obstetrics & Gynaecology, Rafiz Maternity Hospital, Klang; Secretary of MedTweetMy)

Dr Afida or more casually referred to as ‘Kakok’ emphasized maintaining a healthy work/study-life balance. She urged us to enjoy the journey as a medical student and get involved in the community through societies and in the process hone communication skills that’ll assist us later in our careers.

A few tips she shared included the following:

1) Have the right intentions

By choosing this career path, you are accepting the fact that this involves lifelong learning and a big chunk of your time. If you chose medicine just for the money or recognition, you won’t last long. These rewards are merely temporary and should not determine your perseverance. If your aim is to help people, be mindful that your career should not supersede your responsibilities to family.

2) Start networking

As the people you meet along the way will be your future employers, colleagues and superiors. It would be of great benefit to establish good rapport even before you enter the working world. Also mentioned was how building professional connections do not equal to apple-polishing and how we should generally be proficient despite gaining favors or promotions. Dr Afida further suggested finding friends outside the medical field to help broaden our perspectives.

3) Learn to accept & adapt

More often than not, life will not turn out the way we want it to. In the doctor’s words,

“Life can change, priorities will shift, but make plans, and be open to grow!”

So expect the unexpected and cherish what life offers us. There is more to it than becoming a specialist (if you are still keen on becoming a doctor). Explore your options: If you prefer teaching then become a teaching doctor, or if you are interested in policy making, then get involved with the Ministry of Health. There are many avenues to contribute in the health industry which tallies with your strengths and skills.

4) Don’t kill yourself

Survive with a smile. Surround yourself with positive people and don’t take everything so seriously most of the time. Learn to laugh at yourself and make time for hobbies. Remember, you need to be alive if you want to graduate. Even though this may sound amusing, cases of suicide and occurrence of suicidal thoughts frequently plague medical students when they experience their toughest moments. Reach out for help when you need it and appreciate your small successes like getting out of the bed during cold, dark mornings. Dr Afida herself loss 4 friends by the end of med school and she constantly reminds us to always have a close spiritual bond with God as well as building a strong support system of family and friends to face the hurdles along this road.

She also gave us tips on studying but I reckon most of you already know them (study in groups, manage time wisely, etc.). I won’t say they’re not as valuable as the points I’ve mentioned so far, but I would rather focus on matters that I exclusively received from this talk.

Session 2: Choosing Your Career Pathways: What & How by Dr Rafidah Abdullah (Consultant Physician & Nephrologist and Head of Department of Medicine, Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HOSHAS), Pahang; Vice President of MedTweetMy)

Dr Rafidah happens to be one of those influential personalities that I absolutely adore. Apart from her stellar reputation as a doctor, I am also inspired by her zest for life and long list of sporting achievements; 15x marathoner, 2x ultramarathoner, mountain climber and hiker. It seems only fitting that she shares her view on advancing in our careers as she is also affiliated with the Ministry of Health, Malaysia.

Here’s a diagram to make it easier:-


Career pathway of a doctor in Malaysia
I won’t really explain the gist of each posting or step in the pathway since I myself am not really accustomed to any of it (being just a 2nd year medical student and all…) but I’ll leave you with a link to a very informative blog on Malaysia’s Healthcare System and the details of housemanship, life as a medical officer etc.

For Future Doctors: Housemanship, Medical Officer and Postgraduate Training (Part 1)

For Future Doctors: Housemanship, Medical Officer and Postgraduate Training (Part 1) I received more than 10 000…pagalavan.com

Session 3: Medics & Humanitarian Role by Dr Burhanudin Busu (Orthopaedic and Trauma Fellow, King’s College Hospital London; MMUK Trustee)

As a an accomplished surgeon, Dr Burhanudin provided insight into the surgical career pathway (which I’ve summed up in another diagram) and proceeded to give us a glimpse of how we can play a bigger part in this world as doctors. An advocate of volunteerism and proactivity, Dr Burhan upholds his principle of gratifying opportunities by giving back to society through his participation in MERCY Malaysia UK.

Surgical career pathway in Malaysia
Apart from the introduction to Mercy Malaysia from its humble beginnings to the now internationally recognised movement it has become, Dr Burhanudin shared his most memorable moments in the missions he partook namely in Afghanistan, Quetta and Chaman, Pakistan. Currently he is involved in a project to provide medical relief in Bekaa Valley, Lebanon.

To donate, support and receive updates on the progress of this campaign, do visit MMUK’s FB page

MERCY Malaysia UK – Photos | Facebook

MERCY Malaysia UK, London, United Kingdom. 980 likes · 4 talking about this. MMUK is the UK chapter of leading…www.facebook.com

All in all, I would say that this program has helped me understand more clearly the part and parcel of a doctor’s career and laid down a guideline for me to plan my future (although we know by now that we can plan, but ultimately it depends on God’s decree). I hope this post would help aspiring doctors-to-be to be more proactive in their undertakings. May we all be eased and graduate on time. Ameen.

Gelang Magnet untuk Perubatan 

Berubat menggunakan gelang magnet atau tilam bermagnet semakin berleluasa akhir-akhir ini. Kononnya gelang magnet boleh menyembuhkan pelbagai penyakit termasuk darah tinggi, kencing manis dan beberapa penyakit pelik yang lain. Testimoni yang dipaparkan begitu menakjubkan sehingga tiada lagi ubatan lain yang boleh menandingi gelang atau tilam magnet tersebut. Paling memberangsangkan ada pengguna yang sanggup menghabiskan beribu-ribu ringgit semata-mata ingin memiliki barangan tersebut.

Sejauh manakah gelang, tilam, dan tali pinggang tersebut terbukti keberkesanannya? Di sini saya mengemukakan beberapa bukti kajian sains yang dijalankan terhadap dakwaan di atas.

Satu isu yang hangat dibahaskan adalah pemakaian gelang bermagnet dikalangan lelaki. Lelaki tidak dibenarkan menyerupai wanita kerana hukumnya haram dengan memakai gelang, walaupun bertujuan perhiasan atau perubatan. Tetapi dalam keadaan tertentu ianya diharuskan seperti pengenalan diri semasa berada ditanah suci.

Bahawa Rasulullah s.a.w telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki tersebut:

”Apakah bendanya ini?”

Lelaki itu berkata: ”Ia adalah gelang perubatan”.

Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa (faedah walaupun untuk tujuan perubatan), buangkan benda itu daripada diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya.” (Sahih riwayat Imam Ahmad).

Majalah i keluaran Mac 2008 mengeluarkan artikel padat mengenai hukum memakai gelang magnet bagi lelaki. Tulisan tersebut saya kira cuba menyelesaikan beberapa salah tanggapan dan salah faham dari sudut hukum agama. Antara huraiannya, ada sesetengah ulama berpandangan harus memakainya bagi tujuan berubat. Ada pandangan yang mengharamkan terus dengan beberapa hujah yang dikemukakan. Artikel tersebut dapat disimpulkan bahawa memakai gelang magnet hukumnya haram melainkan alasan perubatan setelah terdapat bukti secara saintifik.

Artikel dari ulasan Cochrane[1] (salah satu sumber sahih perubatan dalam menjalankan kajian saintifik) tidak menunjjukkan bukti yang jelas bahawa perubatan menggunakan magnet ini berkesan. F Crawford dan C Thompson[2] menyatakan beberapa kajian yang dijalankan menggunakan magnet bagi pesakit tapak kaki, tidak menyokong keberkesanan penggunaannya. Jelasnya lagi suntikan steriod oleh pengamal perubatan mendatangkan kesan yang lebih berbanding dengan perubatan lain seperti magnet, ubat sapu steroid atau perubatan aruhan eletrik. Ubat suntikan steriod hanya boleh dijalankan oleh doktor pakar yang berkemahiran dalam bidang tersebut.

Kroeling P, Gross A, Goldsmith CH[3] pula menyatakan bahawa tiada bukti nyata dan tiada manfaat dalam penggunaan bahan bermagnet dalam merawat sakit tengkuk yang kronik. Pencarian lebih dari 20 artikel kajian saintifik ini tidak menyokong penggunaan alat perubatan berasaskan magnet, menunjukkan bahawa dakwaan sesetengah pihak adalah tidak benar dan hanya bertujuan untuk melariskan jualan mereka sahaja.

*Kesimpulan*:

Perkara yang paling utama yang perlu diberitahu kepada pengguna lelaki muslim adalah, tidak harus bagi mereka memakai gelang bermagnet bagi tujuan perubatan. Ini telah dibuktikan melalui kajian saintifik ketidak berkesanannya. Malah ianya juga merugikan masa dan wang ringgit .
Link:

[1] http://www3.interscience.wiley.com/

[2] Crawford F, Thomson C. Interventions for treating plantar heel pain. Cochrane Database of Systematic Reviews 2003, Issue 3.

[3] Kroeling P, Gross A, Goldsmith CH, Cervical Overview Group. Electrotherapy for neck disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 2. pub3.
Dr Suhazeli Abdullah

Pakar Perubatan Keluarga

fb.com/drsuhazeli
24.10.2016

Kuala Abang

Dakwaan Hospital Makkah Sepi

Rekaan cerita dari penulis yang tidak diketahui sumber asal menjadi isu viral sehari dua ini. Tulisan itu mengambil “testimoni” sebuah klinik yang sepi kerana hebatnya penduduk di Makkah beramal dengan sunnah. Tajuk artikel itu menjadi tandatanya. Dengan meletakkan tajuk besar “DI MAKKAH HOSPITALNYA SEPI, BERBEZA DGN DI MALAYSIA. YANG MEMBEZAKAN ADALAH AQIDAH DAN SYARIATNYA.”, seolah-olah negara kita jatuh sesat kerana berlainan “aqidah” dan “syariat”.

Mungkin benar pengalaman yang diambil dari sebuah klinik tersebut, yang tidak dikenal pasti lokasinya samada strategik atau tidak. Kesepian klinik biasa berlaku bagi doktor yang tidak masyhur dan kedudukan klinik jauh dari kawasan tumpu. Saya pernah bertugas di klinik swasta sekitar Gong Badak 2002-2003 lalu. Kliniknya juga sepi, akhir nya klinik itu mati tanpa nesan. Adakah penduduk Gong Badak beramal dengan sunnah?

Saya merasakan “testimoni” klinik sepi itu tidak manis untuk dipadukan dengan penjagaan kesihatan termasuk mengamalkan sunnah. Sudah tentu pengamalan sunnah yang dianjurkan itu mempunyai hikmah tersendiri tanpa merujuk kepada status kesihatan penduduk setempat. Amalan sunnah yang disarankan itu baik bagi penjagaan hidup sihat secara umum. Akan tetapi penyakit-penyakit yang melanda dewasa-kini memerlukan pengamatan, pemeriksaan dan rawatan spesifik dari orang yang ahli seperti doktor perubatan. Dalam masa yang sama saya tidak nafikan bahawa cara hidup sihat seperti menjaga pemakanan (termasuk makanan sunnah), kurangkan berat badan, elakkan tekanan hidup (teknik solat dan bacaan quran salah satu terapi) boleh membantu-pulih lagi kesihatan manusia.


Saya pernah berkhidmat dengan rombongan perubatan tabung haji di dua tanah suci, menyaksikan kejadian penyakit di sana kurang lebih sama dengan negara kita. Hospital-hospital di sana senantiasa penuh dengan pesakit tempatan dan jemaah haji luar negara. Boleh kita buat rujukan sendiri dalam data Kementerian Kesihatan Arab Saudi, jumlah morbiditi (sakit akibat penyakit) dan mortaliti (kematian) tinggi saban tahun.[1] Sama jumlahnya dengan negara setara membangun lain seluruh dunia.
Sistem perubatan dan kesihatan di jazirah tanah arab itu pun canggih. Mereka menggunakan teknologi terkini dalam perawatan pesakit. Ubat-ubatan juga adalah diimport dari negara-negara pengeluar yang mempunyai bukti keberkesanannya. Andainya ulama mereka rigid dengan meneruskan dakwaan hanya perubatan “sunnah” sahaja yang wajib diterima, sudah barang tentu mereka tidak menggunakan kaedah perubatan moden. Akan tetapi konsep perubatan yang dipegang oleh mereka amat signifikan, mana-mana kaedah perubatan yang mendatangkan manfaat kepada manusia dari sudut berkesan, berkualiti (evidence based Medicine), mereka akan mengambilnya. Negara mereka juga bertungkus-lumus lumus memastikan kesihatan rakyat terjamin.
Saya amat teruja apabila melihat liputan vaksinasi negara mereka. Liputannya melebihi 98%. Ini sesuatu yang amat membuka mata kita semua. Di saat ramai penentang vaksin dalam negara kita melaungkan hak dan menuduh vaksin tidak halal, tetapi Arab Saudi sendiri lebih hebat liputan vaksinasi. Malah pemberian vaksin rotavirus (diharamkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia 2008) diharuskan oleh ulama mereka sejak januari 2013.[2]

Sekian

Dr Suhazeli Abdullah 

Pakar Perubatan Keluarga 

Fb.com/drsuhazeli
#MedTweetMY 

#MedicalMythBustersMalaysia
P/s: Lepas ni mesti label saya wahabi sebab percaya ulama Saudi. He he he
Rujukan 

[1] Mortality and Morbidity Saudi Arabia. https://www.quandl.com/collections/saudi-arabia/saudi-arabia-mortality-and-disease

[2] Asas vaksinasi Arab Saudi. http://www.moh.gov.sa/en/HealthAwareness/EducationalContent/HealthTips/Pages/Tips-005.aspx

Kudis Buta (Scabies)

Oleh: Nur Nabiila Masfuzah Binti Abdullah

Balik ke kampung tempoh hari, ibu saudara saya datang menemui saya dan suami. Menunjukkan keadaan anakya yang mana masing-masing kelihatan menggaru-garu sana sini.

Apabila diteliti, kelihatan ruam-ruam kecil malahan ada yang sudah kelihatan berkuping.. Biasalah budak-budak, bila gatal, digarulah. Apa lagi mahu. Ibu saudara memberitahu saya bahawa kesemua 7 anaknya mengalami simptom yang sama lebih-lebih lagi selepas berpeluh. 

Selepas diteliti, kami mendapati sepupu-sepupu kami dijangkiti scabies ataupun dikenali sebagai kudis buta. 

Jika dikampung, masa zaman kanak-kanak dulu, selalu saya tengok orang terutamanya kanak-kanak yang terkena kudis buta. Saya salah seorang daripadanya. Mana tidaknya, main lumpur pun itu saya, memancing pun itu saya, malahan memanjat pokok rambutan pun itu saya.

Walaubagaimanapun, kudis yang saya alami tidak seteruk mana kerana ibu saya amat mementingkan kebersihan pada diri kami adik-beradik. Puas juga kami disental dengan dengan berus sabut bila sakan main lumpur di kebun arwah datuk dulu. 

Bagi yang jenis geli, tentu tak tahan dan tak sanggup tengok pengidap kudis buta. Mana tidaknya, ia bukan sahaja kelihatan merah, berlubang di sana sini, malahan ada yang menggaru dengan asyik hingga tidak sedar telah melukakan kulit mereka hingga menyebabkan perdarahan dan adakalanya ada yang sampai bernanah.

Secondary infection boleh berlaku berpunca daripada kesan garuan pada kulit yang terkena peyakit kudis buta tersebut, menyebabkan serangan bakteria selepas kawasan gatal itu digaru.

Apakah Kudis Buta 

Kudis buta ini bukan satu penyakit keturunan, tetapi berkait rapat dengan sikap serta tabiat dalam menguruskan tempat tinggal mereka. 


Kudis buta adalah sejenis jangkitan kulit yang boleh berjangkit disebabkan oleh sejenis hama (Sarcoptes scabiei). Ia seperti serangga yang akan membentuk laluan atau terowong di bawah lapisan luar kulit setelah hinggap padanya.  Ia tidak boleh hidup lebih dari 48jam-72jam tanpa sentuhan dari manusia. Tetapi ia mampu hidup sehingga lebih dari sebulan jika berjaya memasuki kulit manusia.

Bayangkan bila dah selesa tinggal di bawah kulit, hama itu akan membiak dengan bertelur, makan dan minum sambil berhorey-horey kemudian berak di bawah kulit kita. Hasil dari najis hama serta tindak balas kulit itu telah menyebabkan kesan rasa gatal yang teramat timbul.

*Hama mendapat sumber makanan dari darah yang dihisap dari mangsanya. Dah serupa zombie dah hama ni.

Bagaimana mencegah 

Saya menerangkan kepada ibu saudara saya bahawa beberapa perkara perlu dilakukan bagi meminimakan kadar jangkitan kepada anak-anak ;

1) Cuci pakaian dan cadar yang telah digunakan oleh orang yang dijangkiti dengan air panas. 

2) Masukkan perkara yang tidak boleh dicuci ke dalam beg plastik yang tertutup dan simpan selama sekurang-kurangnya tujuh hari untuk membolehkan hama dan telurnya mati.

3) Perabut dan tempat tidur perlu dibersihkan dengan vacuum. 

4) Orang yang bergaul rapat dan tinggal bersama orang yang telah dijangkiti kudis buta juga harus dirawat pada masa yang sama.

5) Pastikan pencahayaan yang cukup diberikan di dalam rumah supaya kelembapan yang menjadi punca pembiakan hama akan dapat dielakkan.

6) Pastikan anak-anak yang telah terkena jangkitan kudis buta ini tidak berkongsi tuala mandi dengan anak-anak yang tidak mendapat jangkitan. 

7) Potong kuku anak-anak supaya kuku yang panjang tidak mengakibatkan jangkitan bakteria secondary apabila mereka menggaru.

Losyen Permethrin, Krim Gamma Benzene Hexachloride, Losyen Benzyl Benzoate, Losyen Malathion, Losyen atau krim Crotamiton akan diberikan kepada pesakit. 

Pesanan Penting 

** Jika 1 ahli keluarga yang mengalami penyakit ini, seluruh ahli keluarga juga perlu menyapu ubat sekaligus. Jika ahli keluarga lain tidak turut sama menyapu ubat tersebut, maka penyakit ini akan menjangkiti mereka yang tidak terkena lagi jangkitan ini. 

** Pesakit kanak-kanak yang dijangkiti sepatutnya dikecualikan dari ke sekolah/ke rumah pengasuh sehingga selesai rawatan bagi mengelakkan potensi rebakan penyakit ini. 

** Kudis buta boleh berjangkit semula, jadi adalah sangat penting untuk mengikut segala arahan rawatan dan membersihkan bahan yang tercemar dengan penyakit tersebut.

~~~~~~~

Kudis buta boleh dirawat dengan syarat anda patuh kepada perawatan dan keluarga anda juga memberikan kerjasama. 
Nur Nabiila Masfuzah Binti Abdullah

Jururawat Terlatih

Medical Mythbusters Malaysia

#HashtagBelNawhen

Rawatan Methadone bukan Rosakkan Penagih Dadah


Saya cukup tertarik dengan artikel yang dikeluarkan oleh seorang peguam tersohor Kamarul Irzuan, dalam blog beliau.[1] Tulisan beliau berkisar mengenai kegagalan program rawatan ketagihan dadah kumpulan opiate (heroin) dengan menggunakan ubat bernama methadon. Program rawatan sirap methadon ini telah dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia semenjak tahun 2005. Beliau juga mengaitkan dengan beberapa fakta kajian antarabangsa dalam isu yang sama.

Penulisan tahun 2008 itu mungkin tepat pada waktu itu. Sejarah program rawatan dengan ubat methadon di negara kita bermula dengan beberapa projek perintis seluruh negara. Kini sudah menampakkan kejayaan walau ianya ditentang oleh pihak tertentu pada peringkat awal tahun 2005 tersebut. Statistik dari Agensi Anti Dadah Kebangsaan mencatatkan peratus pertambahan pengambilan dadah asli seperti opiat (heroin dan morfin) menurun berbanding dengan pengambilan dadah sintetik seperti pil kuda (methampetamine, ectasi dan amphetamin) .[2] Pertambahan tangkapan kerana pengambilan dadah dari tahun 2010 hingga 2015 adalah sebanyak 43.2% untuk dadah kumpulan opiate seperti heroin manakala 100.01% bagi dadah kumpulan amphetamin type stimulant (ATS) seperti pil kuda dan syabu. Data ini menunjukkan peningkatan pengambilan pil kuda dan syabu di masa kini amat membimbangkan. 
Sifat penagih dadah kumputan ATS ini lebih ganas berbanding penagih dadah kumpulan opiat. Kebanyakan dari kes pembunuhan ahli keluarga akhir-akhir ini adalah berpunca dari penagih dadah sintetik ATS . Ini kerana penggunaan dadah sintetik berkait rapat dengan gangguan serius pada pemikiran apabila khayal seperti halusinasi (melihat/mendengar/merasa perkara yang tidak wujud), delusi (perasaan syak wasangka) dan paranoid.[3]
Manakala, program terapi methadon ini wujud bagi merawat penagih kumpulan opiat. Banyak kajian telah dilakukan bagi membuktikan kejayaan rawatan ketagihan dadah opiate dengan ubat methadon ini. 
Antaranya kajian terbaru oleh Dr Norsiah dan rakan-rakan, yang telah membuat review keberkesanan rawatan ubat methadon dari tahun 2005 hingga 2014 (Malaysian Methadon Treatment Outcome Study, MyTOS 2016). Dapatan dari kajian tersebut membuktikan telah mengurangkan dengan begitu ketara penagih yang dimasukkan semula ke kurungan seperti lokap, penjara dan pusat serenti (7.5% berbanding 59% sebelum rawatan). Pesakit yang mengambil rawatan methadon juga terlindung dari mendapat jangkitan virus HIV, Hepatitis B dan C. Pesakit juga menunjukkan peningkatan kualiti kehidupan, taraf kesihatan sosial bertambah baik dan mereka bebas dari ketagihan dadah opiat. Bilangan yang mempunyai pekerjaan juga meningkat.[4]
Saya berikan juga di sini beberapa link kajian lain bagi yang sudi membaca lebih. [Lihat rujukan 7, 8, 9]
Apakah rawatan dengan ubat Methadone?

Mungkin ramai yang tak tahu apakah rawatan untuk masalah penagihan dadah dengan ubat bernama methadon. Ia adalah salah satu kaedah program pengurangan kemudaratan untuk penagih dadah jenis Opiat sahaja. Program ini bertujuan untuk mengelakkan jangkitan virus bawaan darah (HIV, Hep C, Hep B) yang berpunca daripada perilaku berisiko tinggi penagihan antaranya berkongsi jarum suntikan dadah. Rawatan dengan ubat methadon adalah pemberian ubat preskripsi (sirap Methadone) di bawah pengawasan ketat Pegawai Perubatan dan Pegawai Farmasi.[5]

Methadon merawat ketagihan, mencegah tanda-tanda pengunduran iaitu gian (withdrawal symptom) dan rasa rindu (craving) terhadap heroin. 
Methadon ialah dadah sintetik yang mempunyai kesan yang sama seperti heroin atau morfin tetapi tidak memberi kesan euforia (khayal). Methadone perlu diambil secara oral (melalui mulut), sekaligus mengatasi pelbagai masalah yang dikaitkan dengan penggunaan/perkongsian alat-alat suntikan. Rawatan methadone akan mengurangkan atau menghilangkan tindak balas heroin dalam badan.[6]

Dr Norsiah Ali dan Prof Madya Suzaily Wahab telah menulis sebuah buku untuk meningkatkan kefahaman umum tentang rawatan masalah penagihan dadah (rujuk lampiran). Pelbagai persoalan berkaitan masalah ini dihuraikan dalam buku tersebut.[10]

Hukum Syariat lebih Baik

Saya tidak menafikan bahawa akta yang ketat perlu digunakan bagi mengubati masalah para penagih ini. Ini termasuklah perlaksanaan syariat Islam yang syumul itu. Namun dalam rantaian kita berjuang untuk tegakkan syariah, apa salahnya membuka ruang para pakar perubatan untuk merawat penyakit masyarakat ini dengan kaedah penolakan mudarat yang bertentangan ini. Samada membiarkan para penagih terus larut dalam ketagihan dan risiko dijangkiti HIV, hepatitis atau membantu mereka dengan kaedah rawatan ini? Sesuai juga dengan kenyataan; “jika kita tak boleh buat semua, jangan pula tinggal semua.”

Dr Suhazeli Abdullah 

Pakar Perubatan Keluarga
Pertanyaan lanjut: Fb.com/drsuhazeli 

#MedTweetMY 

#MedicalMythBustersMalaysia
9.10.2016

Pustaka Negeri

Kuala Terengganu
Rujukan:
[1] Fakta-fakta menarik penagih dadah dan Methadone Malaysia. http://legal-malaysia.blogspot.my/2008/07/fakta-fakta-menarik-tentang-dadah-dan.html?m=1

[2] Statistik AADK. http://www.adk.gov.my/web/guest/dadah

[3] Penagih dadah bunuh ibu sendiri. http://m.bernama.com/index.php?lang=my&sid=newsdetail&news_id=1288360

[4] Malaysian MMT Study (MyTOS). https://www.researchgate.net/publication/305400670_Malaysian_Methadone_Treatment_Outcome_Study_MyTOS_2016_Ministry_of_Health

[5] Rawatan Gantian Methadone. http://www.pharmacy.gov.my/v2/ms/entri/rawatan-terapi-gantian-methadone.html

[6] What is Drugs Substitution Therapy. http://www.cornerstone-msc.net/new_mps/cfm/announcement_view.cfm?id=1717

[7] Kajian methadone HRPZII. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3629676/

[8] Effective MMT at HTAA. https://www.researchgate.net/publication/51048539_Two-Year_Outcomes_of_Methadone_Maintenance_Therapy_at_a_Clinic_in_Malaysia

[9] Quality of life MMT client. https://www.researchgate.net/publication/305394064_Effectiveness_of_Methadone_Maintenance_Therapy_and_Improvement_in_Quality_of_Life_Following_a_Decade_of_Implementation.

[10] Kebergantungan terhadap Dadah dan permasaalahannya. https://www.dropbox.com/s/wvsbua7hwmyynag/buku%2018Julai2016%20%20Finale.pdf?dl=0

Agenda Jahat dalam Industri Perubatan Moden?


Saya diminta mengulas satu artikel dari blog yang bertajuk Agenda Jahat dalam Industri Perubatan Moden. Awalnya saya berbincang dengan rakan-rakan, agar tidak perlulah melayan blog picisan tersebut.[1] Tetapi semakin ramai para netizen dan pengguna media sosial lain share. Mereka share demi untuk dapatkan kepastian dari pihak berwibawa, adakah benar tulisan tersebut?

Jika saya menjawab isu ini sekalipun, pihak yang menentang perubatan moden akan menuduh saya berat sebelah sebab saya lahir dari disiplin perubatan moden itu sendiri. Pun begitu, tulisan mereka itupun juga berat sebelah kerana mengagungkan perubatan herba yang tidak sahih dan tiada bukti. Lebih dari itu, tujuan ditulis bagi melariskan jualan produk dengan kaedah memburukkan displin perubatan lain terutamanya perubatan moden.

Displin Ilmu Perubatan Moden
Perubatan Emperikal yang diistilahkan sebagai perubatan moden bukanlah sesuatu yang terpesong dari disiplin ilmu dalam Islam.[2] Malah Islam sendiri mengiktiraf kaedah perubatan menggunakan bahan-bahan yang disahihkan dari ujikaji (emperikal). Lihat sahaja sejarah perkembangan ilmu perubatan di zaman kegemilangan Islam. Nama-nama mashyur seperti Ibnu Al Haitham, Al Khawarizmi, Ibnu Sina dan ramai lagi telah mempelopori kaedah perubatan emperikal ini. Sebagai contohnya Ibnu Sina adalah pemula kepada penemuan penyakit cacar dan campak sehinggakan beliau digelar pakar imuninologi. Disiplin ilmu perubatan moden ini sebenarnya mengambil asas sebab akibat sesuatu kejadian itu berlaku dan semuanya dicatat hasil dari ujikaji yang dijalankan. Jika bersesuaian dengan ubat bagi penyakit itu, maka ia dikira berjaya dan digunakpakai. Jika sebaliknya para pakar perubatan mencuba lagi dengan kaedah lain sehingga lah kini banyak penemuan demi penemuan baharu dalam dunia perubatan. Justeru, kajian dan pembangunan dalam bidang ini sudah tentu memerlukan dana yang banyak. Ianya bukan dibancuh belakang rumah dan terus mendakwa bagai. Tidak hairanlah jika dunia habis bertrilion ringgit bagi membangunkan disiplin perubatan melalui ujikaji dan pengurusan pesakit ini.


Kita sebenarnya tidak terikat dengan permainan istilah samada sembuh (cure) atau rawat (treat). Kesemua kaedah yang digunakan adalah untuk memberi manfaat kesihatan kepada pesakit. Ia bergantung kepada jenis penyakit, kaedah perebakan, dan bagaimana pengurusan secara individu. Jika ada yang mendakwa kencing manis boleh disembuhkan dengan ubatan herba, sila buktikan! Bagi ilmu perubatan moden, kencing manis adalah sejenis penyakit kronik dan progresif (keterukan berdasarkan tahap sakit dalam garis-masa). Merawat kencing manis adalah dengan mengawal kandungan gula dalam badan. Malah merawatnya juga perlu menjangkaui paras gula: kandungan kolesterol, fungsi jantung, fungsi buah pinggang dan pelbagai lagi perlu diambil kira bagi perawatan optima dan elakkan komplikasi. Bukan semudah yang disangkakan. Bukan hanya cukup sekali bacaan gula dipagi yang tenang! Pemantauan perlu sepanjang hayat. Adakah ini dikira sebagai memaksa pesakit untuk terikat dengan perubatan moden?

Antibiotik dan Kemoterapi
Dua ubatan ini selalu dikambing hitamkan oleh orang yang paranoid dengan perubatan moden. Hujah mereka pun lemah dan tidak mengerti apa itu fungsi antibiotik dan kemoterapi. Hatta mereka cuba mengaitkan antibiotik dengan kanser. Ke laut terus hujahnya! Kemudian cuba mempromosi herba seperti bawang putih yang kononnya didakwa sebagai antibiotik! Sadis jika ramai yang mempercayainya. Seingat saya, bawang sedap jadi rempah dalam tomyam, tak nafikan.

Kajian ke atas bawang merah dan bawang putih boleh merawat kanser, kencing manis dan sebagainya lagi pernah dilakukan.[3] Pengkaji dari China menemui secara ujikaji makmal, bawang membantu merencat sel kanser (tetapi terdapat limitasi penggunaanya), tetapi kajian dari US sebaliknya. Malah bawang boleh membawa risiko kanser dalam jumlah tertentu. Begitu juga dengan rawatan lain oleh bawang. Kajian tidak konklusif samada ianya sama taraf dengan antibiotik atau ubat kencing manis perubatan moden.[4] Kita lihat sahaja, mana ada hospital seluruh dunia memasukkan cairan bawang putih secara intravena sebagai gantian antibiotik? Tak masuk akal….

Konspirasi Vaksin
Saya telah memberikan jawapan ini dalam beberapa penulisan saya.[5] Pendek kata penulis artikel berkenaan hanya membawa teori karut. Akhirnya merugikan ummat sendiri.

Akhir sekali tulisan berkenaan menyalahkan doktor perubatan moden sebagai doktor jahat. Kesian sungguh saya baca tulisan yang penuh dengan prejudis dan paranoid sedemikian. Seolah-olah seluruh doktor moden ini sudah tiada nilai dan etika kedoktoran yang dipegang. Yang betul adalah mereka sahaja.

Bagi saya, tidak akan menafikan mana-mana disiplin perubatan atas muka bumi ini. Cumanya bawakan bukti atas setiap dakwaan bahawa kaedah berubat itu berkesan, selamat dan berkualiti. Jika tiada, minta tolong diam aje la…

Semoga bermanfaat

Dr Suhazeli Abdullah 
_insan dhaif_
#MedTweetMY 
#MedicalMythBustersMalaysia

Pertanyaan lanjut: Fb.com/drsuhazeli

8.10.2016
Kuala Berang

Link rujukan 
[1] Artikel Agenda Jahat dalam Industri Perubatan Moden. http://bumiyangtercinta2.blogspot.my/2016/04/agenda-hitam-di-sebalik-industri.html?m=1
[2] Perubatan Moden dalam Islam. http://dribnusina.blogspot.my/2016/03/perubatan-islam-dari-pandangan-pengamal.html?m=1
[3] Bawang ubat kencing manis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9354029
[4] Bawang ubat kanser. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17093154
[5] Vaksin melemahkan bayi? http://suhazeli.com/wp/?p=1187