​Sheikh Qaradawi Kecam Penyembelihan Etnik Rohingya

​Sheikh Qaradawi Kecam Penyembelihan Etnik Rohingya Dan Seru Dunia Antarabangsa dan Islam Contohi  Pendirian Malaysia 

Qatar : Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia , Syeikh Dr Yusuf Al Qaradawi pada hari semalam mengecam sekeras-kerasnya kezaliman dan penindasan ke atas umat Islam Rohingya di Myanmar. 

Beliau juga turut melahirkan rasa sedih kerana ianya berlaku di hadapan penglihatan dan pendengaran masyarakat antarabangsa dan dunia Islam tanpa sebarang tindakan yang  segera diambil.

Beliau juga turut sependapat dengan Naib beliau iaitu Tuan Guru Dato Seri Hj Abdul Hadi Awang agar masyarakat antarabangsa mengambil pendekatan diplomasi secara lebih menyeluruh dan tegas untuk menghentikan penindasan yang berlaku di Myanmar sekarang ini.

Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia itu juga turut memuji sikap kerajaan Malaysia dan Perdana Menterinya YAB Datuk Seri Najib Tun Razak  yang mengambil pendirian yang berani dan tegas menentang kezaliman yang berlaku di Myanmar sekarang.
Beliau menyatakan demikian dalam satu kenyataan rasmi yang dihantar kepada pihak pejabat media Kesatuan Ulamak Islam Sedunia cawangan Asia Tenggara  disini semalam.
Pada hari Ahad lepas dua tokoh penting Malaysia Naib Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia YB Tuan Guru Datuk Seri Hj Abdul Hadi Awang dan Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Najib Tun Razak berada di atas satu pentas dalam majlis Himpunan Solidariti Ummah menentang penindasan rakyat Rohingya mengecam penghapusan etnik yang sedang belaku di Myanmar sekarang.
Syeikh Dr Yusuf Al Qaradawi juga turut menghargai dan menyokong pendirian Pertubuhan Negara-negara Islam OIC yang turut mengecam penindasan ke atas rakyat muslim Myanmar dan desakan agar bantuan kemanusiaan dibenarkan untuk memasuki Myanmar dalam usaha menghulurkan bantuan kepada mereka yang tertindas .
Menurut beliau lagi, masyarakat Islam Rohingya di Arakan telah memeluk Islam sejak sekian lama iaitu sejak kedatangan para saudagar arab pada era zaman pemerintahan Khalifah Harun Ar Rasyid lagi. Mereka memeluk Islam bukan disebabkan paksaan bahkan melalui akhlak yang mulia yang ditunjukkan oleh saudagar-saudagar Islam tersebut.

Salurkan sumbangan anda


“Kesatuan Ulamak Islam Sedunia mengistiharkan bahawa  hari Jumaat depan  sebagai Hari Membela Rakyat Rohingya , kami menyeru agar para khatib di seluruh dunia membicarakan tentang bantahan ke atas kezaliman yang berlaku ke atas umat Islam Rohingya” demikian tegas beliau dalam kenyataan tersebut .

Sumber: http://ulamasedunia.org/2016/12/09/sheikh-qaradawi-kecam-penyembelihan-etnik-rohingya-dan-seru-dunia-antarabangsa-dan-islam-contohi-pendirian-malaysia/

Syabas Pak Jamu 

Hj Jamuliddin Elias

Saya cukup tabik Pak Jamuliddin ni. Nama manis dia Pak Jamu. Timb Presiden Yayasan Amal. Kerja jual ikan dan buat caterer secara tak teratur. Hampir syahid dimuncung senapang tentera komando Israel semasa misi Flotila Mavi Marvara ke Gaza. Dalam bab misi kemanusiaan ni dia terkedepan sokmo, tanpa banyak soal. 

Dalam isu tangisan Rohingya pula, setiap minggu tidak menang tangan. Buat ceramah, forum dan kutipan dana. Kali ni beliau akan turut serta flotila bantuan ke Rohingya, jangka 10 January ni. 
Berikut jadual jelajah beliau ke utara tanah air. Jika sesiapa berminat nak panggil sila lah. Dan siapa nak derma pun dipersilakan. 

◾◾◾◾

CERAMAH DAN SLIDE SHOW📽

📌”ROHINGYA MENANGIS”

Oleh: HJ JAMULIDDIN ELIAS 

Timb Presiden Yayasan Amal Malaysia.
5/12 – Masjid Semeling, Merbok (slps maghrib)

6/12- Masjid Abrar Tmn Peruda (slps maghrib)

7/12- sp kedah 

8/12 – Masjid Tmn Selasih, Kulim (7:30 mlm)

0194111000 (hj Zulkifli)
*9 Disember – Jumaat*

1. Kuliah Maghrib – Masjid Seberang Jaya.
*10 Disember – Sabtu*

1. Kuliah Subuh – Masjid Jamek Tasek Gelugor

2. Sesi pagi – *kosong*

3. Sesi petang – Ziarah dan beri bantuan kepada komuniti Pelarian UNHCR Rohingya di Bagan Dalam.

4. Kuliah Maghrib – Masjid Pajak Song
*11 Disember – Ahad*

1. Kuliah Subuh – *kosong*

2. 9.00 pagi – Majlis Pelancaran Relawan Amal Pulau Pinang

3. Sesi petang – *kosong*

4. Kuliah Maghrib – Masjid Daerah Seberang Perai Utara
*Berkhidmat Untuk Kemanusiaan*

13/12/2016  conference bersama ngo Tan Sri Ali Rostam di UTM. 
24/12/2016 

Di Kota raja selangor 

Forum for Rohingya 

Negeri2 lain &  sahabat2 Boleh susun, pm dulu saya 0196644796. (jadual mesyuarat tak di nyatakan disini)

Air Mata Rohingya 

SEJARAH KONFLIK YANG MENIMPA ROHINGYA.

Arakan dulunya adalah sebuah negara berdaulat berada di bawah pemerintahan Raja Min Saw Mun yang beragama Buddha, tetapi mempunyai hubungan yang baik dengan pemerintah Mogul Islam di India (Bangladesh adalah sebahagian dari India waktu itu).
Raja Arakan ini menggalakkan ramai orang Islam dari Benggal untuk tinggal di negara Arakan dan mereka menjawat beberapa jawatan penting di dalam kerajaan dan memakmurkan tanah-tanah di Arakan kerana mereka mewarisi tamaddun yang lebih maju dan mempunyai pengetahuan yang lebih berbanding penduduk asal Arakan dalam bidang pentadbiran dan ekonomi. Maka ramailah orang-orang Islam yang tinggal di Arakan, dan mereka ini membentuk komuniti yang dipanggil Rohingya yang wujud sehingga hari ini.
Pada Tahun 1785, Raja Burma yang juga beragama Buddha menyerang Arakan dan menakluk wilayah tersebut dalam satu peperangan yang sangat kejam. Pembunuhan berleluasa dan ramai pelarian Rohingya terpaksa kembali ke wilayah Bengal. Wilayah Arakan kembali muram dan mundur dari sudut ekonomi.
Pada tahun 1826, British menakluk wilayah Arakan dari Raja Burma. Sekali lagi British membawa orang-orang Rohingya dari Bengal kembali ke Arakan untuk memakmurkan wilayah tersebut. Kemasukan semula orang-orang Rohingya ke Arakan di bawah pengawasan British ini menimbulkan rasa tidak senang hati di kalangan penduduk asal Rakhine beragama Buddha di Arakan. Maka konflik dan kebencian mula di semai. Orang Rakhine melihat kehadiran Rohingya sebagai usaha British merampas hak mereka di Arakan.Secara umumnya, masyarakat Rohingya pula mempunyai kedudukan ekonomi dan sosial yang lebih baik berbanding masyarakat Rakhine. Tidak banyak bezanya dengan sentimen orang-orang Melayu terhadap masyarakat Cina dan India di Tanah Melayu di zaman British. Seratus tahun British menguasai Arakan, masyarakat Rohingya menjadi semakin besar dan kukuh. Arakan sudah menjadi tanah kelahiran sebahagian besar masyarakat Rohing di wilayah itu.
Apabila British meninggalkan Arakan pada tahun 1942 akibat serangan tentera Jepun dalam Perang Dunia ke-2, berlaku “power vacum” di Arakan. Komuntiti Buddha Rakhine dan Komuniti Islam Rohingya masing-masing menyerang dan saling berbunuhan bagi mengisi kekosongan kuasa politik. Oleh kerana komuniti Rohingya secara sejarahnya mempunyai hubungan yang baik dengan British, maka pihak Jepun lebih menyebelahi Rakhine. Masyarakat Rohingya tidak lagi dilindungi setelah British melarikan diri dan berhadapan dengan penyeksaan yang dahsyat. Puluhan ribu melarikan diri semula ke Bengal. Namun, masyarakat Rohingya sudah mencapai angka yang besar di Arakan.
Pada tahun 1962 Jeneral Ne Win merampas kuasa dari Raja Burma dan membentuk pemerintahan tentera di Burma. Masyarakat Rohingya mula menuntut kemerdekaan wilayah Arakan dari pentadbiran Yangoon. Jeneral Ne Win menumpaskan tuntutan ini dengan kejam. Masyarakat Rohingya menghadapi menindasan yang lebih dahsyat di bawah pemerintahan tentera. Bagaimanapun, keadaan ini kembali normal setelah gerakan menuntut kemerdekaan di kalangan masyarakat Rohingya berjaya di kekang.
Kebencian orang-orang Burma terhadap Rohingya kembali memuncak setelah Taliban yang memerintah Afghanistan bertindak memusnahkan patung Buddha di Afghanistan. Sentimen kebencian terhadap Islam semakin tersebar di kalangan penduduk Myanmar dan masyarakat Rohingya terpaksa menerima kesannya secara langsung. Semakin lama sentimen kebencian ini semakin membuak-buak dan pada tahun 1997, sentimen ini meletup dengan satu isu apabila seorang lelaki Rohingya di tahan kerana merogol seorang gadis Burma. Isu ini mencetuskan huru-hara dan pembunuhan di kedua-dua komuniti tersebut.
Sejak itu keganasan komuniti, serangan, pembunuhan berlaku secara berterusan ke atas masyarakat Rohingya dan pihak tentera mengambil sikap memusuhi masyarakat Rohingya. Malah kerajaan tentera Burma tidak mengiktiraf kewujudan masyarakat Rohingya di Arakan dan menafikan hak kerakyatan mereka. Masyarakat Rohingya adalah kelompok yang tiada kerakyatan, sepertimana penduduk Palestin, malah lebih teruk dari itu.
Hari ini, bagi rakyat biasa Myanmar, perkataan “Rohingya” itu sendiri adalah taboo. Menyebut perkataan Rohingya boleh menyebabkan pemimpin politik hilang sokongan. Kerajaan Burma tidak akan melayan sebarang dokumen yang tertulis perkataan Rohingya. Tidak ada pemimpin Burma yang cukup kuat untuk berhadapan dengan sentimen kebencian ke atas Rohingya di kalangan rakyat Burma. Apatah lagi di kalangan ekstrimis yang sememangnya mahu menghapus sama sekali masyarakat Rohingya dari Myanmar.
Dalam isu Rohingya, kerajaan baru yang dipilih secara demokrasi mengambil pendirian yang sama dengan junta tentera sebelumnya. Wakil diplomat dari PBB sendiri mengakui bahawa kerajaan Myanmar tidak ada kekuatan politik untuk menyelesaikan masalah kemanusiaan di kalangan Rohingya. Sentimen kebencian terhadap Rohingya di kalangan rakyat biasa Myanmar terlalu tinggi akibat proses penyebaran indoktrinasi yang sudah berlaku ratusan tahun.
Rohingya bagi rakyat Myanmar, adalah ibarat Yahudi bagi umat Islam. Begitulah perumpamaannya.
*أستَغْفِرُاللهَ الْعِٓظِيْم ?*

*اَللَّهُمَّ َّرٓبِّ يٓسِّروٓلآ تُعٓسِّرْ يا كريم*

*اَللَّهُمَّ رٓبِّ تٓمِّمْ بِالْخٓير ياأرحم الراحمين*

*ماشآءالله ٓلاَقُوَّةٓ إِلاَّبِااللهِ ْعٓلِىِّ الْعِٓظيُمِ*

*حَسبُناَ أللهُ وَنِعمَ ألوَكِيل نِعمَ ألمَولَى ونِعمَ النٌَصِير*

*اَللَّهُمَّ صَلِّ وسَلاٌِم عََلى سيٌِدن مُحَمَّد ﷺ*

Sumber: Tidak dapat ditentukan sekarang.