Nasib Anak Haram 

​Oleh: SN Nabila | MedicalMythBustersMalaysia 


Rujuk Sana, Rujuk sini. Leceh!!
Hamil tanpa pernikahan yang sah serta ‘campurtangan’ Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM) tidak boleh dipisahkan. Malahan ada yang tanpa usul periksa menuduh bahawa JKM akan mengambil anak-anak ini dan memisahkan ibu dan anak. Sebenarnya matlamat asalnya adalah dischargekan bayi serta ibu kepangkuan keluarga. 
Kelahiran luar nikah terbahagi kepada dua kategori ;
1) Bawah umur 18 tahun ke bawah yang mana berkait dengan akta kanak-kanak.

2) Lebih dari 18 tahun

Kategori 1),
Kanak-kanak/remaja perlu di rujuk ke JKM oleh Pegawai dari Jabatan Kerja Sosial Perubatan (JKSP) hospital sekiranya ada timbul apa-apa keraguan yang boleh dianggap pengabaian oleh ahli keluarga. 
Contoh; 

Kelahiran bayi yang tidak di ingini oleh ahli keluarga, isu pengangkatan oleh individu atau isu sosial yang di kenal pasti. 

Namun sekiranya ahli keluarga seperti ibu/ayah/penjaga/datuk/nenek mahu bertangungjawab terhadap bayi dan ibu yg melahirkn bayi terdebut dan mempunyai perancangan yg kukuh terhadap kedua-duanya, maka kes di laporkan kepada JKM sebagai makluman dan rekod. 
❌ Bayi tersebut tidak di ambil oleh pihak JKM.
Kategori 2),
Bagi kategori kedua, (** juga untuk kes pertama) ibu dan juga bayinya perlu di discaj bersama ahli keluarga (ibu/bapa/adik-beradik ) walaupun pesakit telah berusia 40 tahun sewaktu melahirkan anak tanpa pernikahan yang sah. 
Ini bertujuan supaya ibu dan bayi selamat pulang ke pangkuan ahli keluarga dan selain mempunyai perancangan yg baik. 
** Peranan Pegawai JKSP pula bukan sekadar memastikan bayi dan ibunya selamat pulang kepangkuan keluarga, mereka juga memberi penerangan apa yg mungkin berlaku bila bayi mereka membesar dengan berbinti dan bin kn “Abdullah or 99 nama Allah di sijil lahir”.
Sebenarnya, pihak hospital, JKSP dan JKM bukanlah jenis yang mahu menjaga tepi kain ibu yang hamil tanpa nikah ini tetapi lebih kepada;
1) Memastikan ibu dan bayi pulang dengan selamat kerana melahirkan bukan setakat bayi sudah keluar sahaja, tetapi juga melibatkan risiko perdarahan selepas kelahiran, bayi kuning, jangkitan kuman terhadap anggota sulit dan lain-lain lagi.
2) Tidak berlaku pengabaian kanak-kanak atau ibu yang belum tentu bersedia menggalas tanggungjawab sebagai ibu muda maka penglibatan ahli keluarga amat dititikberatkan.

3) Tidak melibatkan perdagangan bayi/jual beli bayi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.
Tidak ada istilah pihak hospital sengaja ‘kepochi’ terhadap urusan ibu muda/ibu tidak bersuami ini dengan memaklumkan kepada ahli keluarga dari membenarkan rakan-rakan (yang kadangkala tak semenggah) ataupun orang asing yang dischargekan mereka.
Bukan tidak pernah pegawai dimarah, diugut dan dirayu agar hal ini tidak diberitahu kepada ahli keluarga. Malahan ada yang memohon agar kandungan yang sudah membukit itu digugurkan.
Hakikatnya, jika tidak ada ahli keluarga yang mahu mengambil tanggungjawab terhadap bayi tersebut, maka menjadi tanggungjawab pegawai JKSP untuk merujuk kepada JKM bagi urusan discharge bayi. 

Bagi kes remaja/ibu terbabit pula, kebiasannya mereka akan dihantar ke pusat jagaan kelolaan JKM bagi tujuan memberi suntikan kerohanian kepada mereka. Itupun jika ahli keluarga merasakan bahawa mereka belum mampu untuk menguruskan anak dan ibu tersebut.
Oh ya, di hospital juga terdapat badan agama islam yang diterajui oleh ustaz dan ustazah yang berkelayakan yang akan memberi kaunseling keagamaan bukan sahaja kepada ibu/remaja terbabit tetapi juga kepada ahli keluarga. 
** Kebiasaannya bagi kes unmarried begini, disiplin terlibat akan terus refer kepada badan berkait.
Bagi kes kanak-kanak atau remaja bawah umur pula;
Ibu/remaja juga akan direfer kepada unit psychiatrict jika masih belum mampu menerima keadaan diri. Ini bukan bermakna mereka gila tetapi mahu menaikkan semula jati diri. Kerana ironinya mereka ini juga terasa dengan tindakan komuniti yang jenis baling batu sembunyi tangan. Dia dah cerca mereka dengan kata nista, kemudian dia tuduh orang hospital pula bikin onar.
Ada remaja bertindak untuk menyembunyikan siapa yang menghamillan mereka sedangkan ia merupakan kes yang menyalahi undang-undang dan hukum agama itu sendiri. 

Kebiasaannya dengan kerjasama dari unit psychiatric, ibu/remaja akan bercerita dan membuka rahsia agar keadilan terhadap mereka boleh diperoleh.
Bukan senang sebenarnya mahu memulihkan emosi remaja yang terpaksa menelan aib diwaktu terlalu muda, tetapi dengan usaha pihak hospital serta kerjasama bersama JKM maka remaja ini ada juga tempat meluahkan segala derita rasa.
Cuma sayang, selain tohmah masyarakat yang jumud ada juga ahli keluarga yang enggan menerima anak mereka yang sudah terlanjur. Arang sudah diconteng katanya. Jadi, walau macam mana usaha pihak hospital, JKSP dan JKM pun tanpa kerjasama ahli keluarga, maka berlaku lagilah kehamilan tak bersuami pada tahun berikutnya. Lagi…dan lagi….
Notakaki;

Nasi memang dah jadi bubur. Tapi kalau kena dengan rencah, rasa bubur dah serupa bubur mcD. 
P/s;

Macam mana misi passover kes macam ni? Tidaklah pakai haler atau portable mic untuk kasi tahu seluruh wad/satu hospital. Malahan kes begini akan menjadi kes terakhir di pass over bagi menjaga privacy dan kehormatan ibu/remaja. Maka, jangan pelik/buat-buat nak ambil tahu kalau ada kes ibu diasingkan atau misi passover sambil bisik-bisik. Jangan tuduh misi mengata kalian dah la.
#BelNawhen

Experience in OT, HDW/ICU Paediatric Isolation + SCAN ward and medical ward.

#SayaJururawat

#EducatePromoteProtect

#D_o_N

RUU355 yang Tiada Keuntungan Politik

Oleh: Timmy Say

Rang Undang-undang (RUU) Persendirian yang dibawa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Rakyat bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau dikenali Akta 355 menjadi satu isu politik yang hangat.

Bagi Umno, RUU ini mengundang perpecahan dalaman kepada BN. Hampir semua komponen parti tidak bersetuju dengan RUU ini, terutamanya komponen parti BN di Sarawak dan Sabah.
Kumpulan ini menyumbang 44 kerusi parlimen daripada 134 kerusi BN kepada Umno untuk kekal berkuasa di peringkat persekutuan. Ini belum ditambah dengan 13 kerusi yang dimiliki MCA, MIC dan Gerakan.

Sekiranya BN berpecah, maka Umno akan hilang tongkat yang mengekalkan mereka sebagai kerajaan persekutuan. Seramai 57 ahli Parlimen itu bakal menentukan siapa kerajaan dan perdana menteri yang baru. Apakah Umno sanggup mengambil risiko ini?
Bagaimana pula dengan parti pembangkang?
Masalah pembangkang yang utama ialah kegagalan mereka dalam memikat hati pengundi Melayu.

Dalam isu RUU 355, DAP sudah awal-awal lagi berkempen habis-habisan di kalangan bukan Melayu untuk menolak RUU 355 ini. Malah, RUU 355 dijadikan alasan untuk menguburkan Pakatan Rakyat. Bagi DAP yang majoriti kerusinya bertanding di kawasan majoriti bukan Melayu, perkara ini bukan satu masalah, malah satu keuntungan.

Akan tetapi ini berlainan untuk parti seperti PKR, PPBM dan Amanah. Menolak RUU 355 ditakuti akan menjauhkan mereka lagi daripada hati pengundi Melayu dan menguatkan PAS sebagai kuasa ketiga. Dalam menyokong RUU 355 pula, mereka terpaksa berdepan dengan risiko kehilangan undi bukan Melayu.
Bagi PAS, perlu diakui RUU 355 dan serangan DAP yang bertalu-talu menjarakkan pengundi bukan Melayu daripada parti itu.

Sekiranya RUU 355 ada keuntungan politik yang baik, percayalah semua parti akan berlumba-lumba untuk membawa usulnya. Sikap berdolak-dalik yang disaksikan hari ini tidak lain tidak bukan timbul daripada perasaan takut ia sebenarnya merugikan.

Apabila ada yang berani membawanya, timbul pula kedengkian dan ketakutan usaha itu akan merugikan mereka yang berdolak-dalik. Maka timbulkan usaha memperlekehkan usaha mereka yang membawa usul itu. Bagi mereka, kalau kami tak berani bawa, orang lain pun tak boleh bawa pun.

Memandangkan RUU 355 tidak membawa keuntungan politik, mengapa masih ada parti politik yang sanggup membawanya seperti PAS?

Inilah bezanya PAS sebagai sebuah gerakan Islam yang terlibat dengan politik berbanding dengan parti politik lain.

PAS juga mementingkan keuntungan politik. Cuma yang berbeza dengan parti lain ialah PAS tidak menjadikan keuntungan politik sebagai halangan untuk meneruskan apa yang diperjuangkan mereka dalam ruang demokrasi yang ada. PAS tidak mengambil jalan pintu belakang. PAS mengambil jalan berdepan dengan penuh liku dan sedia berbahas dengan para pengkritiknya.

PAS sedar RUU 355 ini, sekiranya ia diluluskan pun, ia tidak akan membantu PAS ke Putrajaya. Akan tetapi, PAS tetap buat kerana itulah iman mereka – bagi mereka ini bukan soal untung rugi, ini soal tanggungjawab.

Sumber: Timmy Say

Cermin Mata Terapi. Mujarab? 

Cermin mata berlubang-lubang boleh sembuhkan rabun??

Gambar hiasan

Pernah tengok cermin mata berlubang-lubang seperti ini.

Ada yang menjual cermin mata ini dengan harga yang mahal dan menyatakan bahawa ia boleh sembuhkan rabun.

Tetapi benarkah perkara ini??

Kami ingin menyentuh sedikit berkenan rabun dan cermin mata ini.

1) Apa itu Rabun?

Rabun ataupun dlm istilah perubatan dikenali sebagai ‘refractive error'(ralat pembiasan) merupakan salah satu masalah mata dimana pembiasan cahaya didalam mata tidak berlaku dengan betul.

Ini menyebabkan titik fokus tidak terjatuh tepat di atas retina dan menyebabkan pandangan menjadi kabur.

Kita ada 3 jenis ‘refractive error’ iaitu:

– Rabun jauh(nearsightedness)

– Rabun dekat(farsightedness)

– Astigmatism. Orang melayu panggil Silau. tetapi sebenarnya istila tersebut tiad tepat bagi menggambarkan Astigmatism

2) Apa itu Astigmatism?

Astigmatism merupakan salah satu penyebab ‘refractive error’ yang menghasilkan jumlah titik fokus lebih daripada satu.

Ianya disebabkan keadaan kornea yang tidak rata. Ini menyebabkan cahaya yang melintasi permukaan cornea terbias tidak sekata dan mempunyai banyak titik fokus.

3) Cermin mata berlubang

Cermin mata berlubang-lubang seperti ini hanya membantu mereka yang mempunyai masalah Astigmatism(silau) sahaja.

Ingin saya tekankan bahawa pemandangan itu akan menjadi semakin jelas apabila memakai cermin mata itu sahaja. Lepas bukak, pemandangan akan masih kabur. Ia tidak akan menyembuhkan astigmatism tersebut

Ini kerana apabila kita menggunakan cermin mata seperti itu, cahaya yang masuk ke dalam mata akan berkeadaan lurus dan menyebabkan hanya satu titik fokus sahaja yang terhasil. Disebabkan perkara itu, pemandangan mata akan menjadi lebih jelas apabila menggunakan cermin mata tersebut.

Perlu diketahui bahawa rabun adalah masalah pada struktur mata. Penggunaan cermin mata kaca ataupun berlubang-lubang seperti itu hanya akan menyelesaikan masalah pada ketika itu sahaja.

Jika benar-benar tidak mahu menggunakan cermin mata ataupun kanta lekap, maka pembedahan seperti LASIK perlu dijalankan untuk membetulkan balik struktur mata.

Penggunaan cermin mata berlubaOng-lubang ini tidak akan membantu dalam memulihkan rabun anda.


Sumber: Facebook Root of Science

Penjualan Kanak-kanak di Malaysia 


PUTRAJAYA, 25 NOVEMBER – Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) ingin merujuk kepada laporan bertajuk “Al Jazeera Uncovered Babies- Selling Racket in Malaysia” yang disiarkan oleh Free Malaysia Today pada hari ini (25 November2016) dan mengecam sekeras-kerasnya sebarang aktiviti penjualan bayi yang dilakukan di Malaysia. KPWKM menyeru supaya pihak polis mengambil tindakan segera untuk menyiasat dan menangkap semua pihak yang terlibat dalam urusniaga yang amat kejam dan tidak bermoral ini.
 

Sebagai sebuah Kementerian yang bertanggungjawab ke atas perlindungan dan kebajikan kanak-kanak, KPWKM memandang serius akan isu penjualan kanak-kanak kerana ia adalah bercanggah dengan article 35 Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak (CRC) dan juga Protokol Pilihan berkenaan penjualan kanak-kanak, pelacuran dan bahan-bahan lucah terhadap kanak-kanak. Sebagai sebuah negara pihak kepada CRC dan protokol pilihannya, Malaysia mempunyai komitmen untuk mengambil segala langkah untuk mencegah kanak-kanak daripada sebarang aktiviti penjualan dan pelacuran.

 

Di bawah Seksyen 48, Akta Kanak-Kanak 2001 [Akta 611] telah menetapkan bahawa mana-mana orang yang terlibat dalam pemerdangan kanak-kanak melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi sepuluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya. Sekiranya dibuat bagi tujuan eksploitasi seksual atau pelacuran pula,  ia boleh dihukum di bawah seksyen 43(1)(aa) Akta yang sama iaitu dengan hukuman sebanyak lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima belas tahun atau kedua-duanya.

 

Selain daripada itu, dalam pindaan Akta Kanak-Kanak 2001 baru-baru ini, KPWKM juga telah memasukkan elemen yang membolehkan Malaysia melaksanakan konsep “Pemeliharaan Berasaskan Keluarga [PBK]”. Konsep ini mengutamakan penjagaan kanak-kanak oleh keluarga dan menjadikan institusi sebagai pilihan terakhir kerana keluarga adalah tempat yang paling baik untuk kanak-kanak membesar. KPWKM akan menubuhkan dua jawatankuasa dalam masa terdekat iaitu jawatankuasa pemandu dan teknikal yang akan melibatkan pelbagai stakeholders dalam melaksanakan PBK ini.

 

Bagi tujuan pelaksanaan konsep ini, Kerajaan perlu mempermudahkan prosedur pengangkatan (Adoption) dan Pemeliharaan (Fostering) bagi memudahkan rakyat Malaysia untuk menjaga kanak-kanak yang ditinggalkan dalam rumah anak yatim. Prosedur pengangkatan adalah di bawah undang-undang pengangkatan yang ditadbir bawah Jabatan Pendaftaran Negara manakala prosedur pemeliharaan pula ditadbir di bawah KPWKM. Dengan mempermudahkan prosedur, KPWKM yakin ibu bapa yang ingin mengangkat atau mengambil anak pelihara tidak akan mengambil risiko membeli anak seperti yang dilaporkan dalam akbar Free Malaysia Today di masa depan. 

 

KPWKM ingin menyeru semua ibu bapa yang ingin mengambil anak angkat atau anak pelihara supaya menghubungi Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah untuk mendapatkan nasihat dari pegawai JKM dan tidak memilih untuk mengambil tindakan yang melanggar undang-undang. KPWKM akan berusaha untuk membantu ibu bapa tersebut bagi mendapatkan anak melalui kaedah yang betul dan akan membimbing ibu bapa ini cara yang paling baik untuk menjadi ibu bapa yang penyayang.

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat

25 November 2016