Kementerian Kesihatan di Gesa Tegas dalam Isu Doula

Dewan Muslimat PAS Malaysia memandang serius terhadap kewujudan kumpulan ‘’doula ekstrim‘’ yang mempengaruhi para ibu hamil dengan kefahaman songsang. Ia seterusnya berlarutan dengan isu kes saman sivil yang kelihatan berat sebelah terhadap seorang Pakar Perubatan Keluarga yang berkhidmat dalam Kementerian Kesihatan Malaysia.

Menurut definisi American Pregnancy Organization, doula adalah seorang yang terlatih dalam membantu memberikan sokongan dari segi emosi, pendidikan (contohnya, ilmu kehamilan, cara meneran, cara bernafas) dan fizikal (secara sentuhan seperti urutan) kepada para ibu hamil [1]. Berbeza dengan bidan, doula tidak dilatih untuk menyambut kelahiran. Fungsi mereka hanya untuk memberi sokongan emosi, pendidikan serta fizikal sebelum, semasa dan selepas bersalin. Mereka juga tidak bertauliah merawat atau mengendalikan sebarang kecemasan berkaitan proses kelahiran.

Kajian menunjukkan bahawa kadar kematian ibu yang bersalin di rumah adalah lebih 15 kali ganda berbanding kadar kematian ibu yang bersalin di hospital-hospital di Malaysia [2].

Namun begitu, di Malaysia, masih terdapat kelompok “doula ekstrim” yang melakukan tugas di luar daripada peranan mereka. Mereka meracuni pemikiran para ibu hamil dengan keburukan bersalin di fasiliti hospital, di samping menjanjikan proses bersalin yang ideal di rumah. Ibu-ibu hamil ini juga dimomokkan dengan keburukan pembedahan Caesarean.

Pakar Perubatan Keluarga tersebut dengan penuh rasa tanggungjawab telah mendedahkan perbuatan yang tidak sepatutnya dilakukan oleh “doula” dalam proses kelahiran sehingga telah memberi kesan yang parah iaitu kematian bayi. Namun sekali lagi kita melihat kumpulan-kumpulan yang tidak memahami situasi sebenar sanggup menyerang individu yang cuba memberi peringatan kepada mereka mengenai kelahiran secara selamat.

Oleh yang demikian, Dewan Muslimat PAS Malaysia berpendapat bahawa pakar berkenaan perlu diberikan bantuan dan pembelaan yang sewajarnya. Hal ini kerana beliau hanya melaksanakan tanggung jawab sebagai seorang pakar dalam bidang perubatan untuk menasihati masyarakat dalam ruang lingkup jaringan media sosial yang begitu mencabar.

Di dalam era The 4th Industrial Revolution (4.0 IR), perkembangan teknologi maklumat yang begitu pesat mengakibatkan masyarakat menghadapi lambakan informasi tanpa sempadan. Maklumat yang begitu mudah diperolehi hanya di hujung jari menyebabkan masyarakat menjadi keliru serta mudah dieksploitasi. Oleh itu, Dewan Muslimat PAS Malaysia berpandangan bahawa adalah penting untuk kerajaan membanteras segala bentuk penyelewengan terutamanya dari sudut ilmu kesihatan kerana ianya melibatkan nyawa yang tidak berdosa. Menurut fatwa yang dikeluarkan oleh Mufti Wilayah, menyelamatkan nyawa daripada sebarang kemudharatan adalah wajib [3].

Justeru, Dewan Muslimat PAS Malaysia bersama barisan Muslimat Medical Team (MusMedik) Malaysia dengan ini menggesa Kementerian Kesihatan agar :

i. Mewujudkan akta / peraturan yang ketat dalam mengawal kegiatan “doula”, atau kegiatan lain yang seumpama dengannya daripada terus menular tanpa kawalan.

ii. Mewujudkan serta mengiktiraf peranan para doktor pakar sebagai “advocators of contemporary medical practice” di media sosial, agar mampu berlari seiring dengan revolusi teknologi maklumat yang sememangnya memberi kesan (positif, juga negatif) terhadap perkembangan bidang perubatan.

iii. Cakna akan kebajikan para doktor yang menghadapi kes-kes saman dalam rangka menjalankan tugas, sebagai pengiktirafan terhadap jasa mereka yang setia berkhidmat kepada masyarakat, walaupun terdedah kepada pelbagai risiko dalam melaksanakan tanggungjawab berat tersebut.

Dewan Muslimat PAS Malaysia sekali lagi menyeru semua pihak agar bersama-sama berganding bahu dalam membanteras gejala yang tidak sihat ini daripada terus merebak umpama virus di dalam masyarakat.

Dr Rosni Adam
Timbalan Ketua
Dewan Muslimat PAS Malaysia
20 Januari 2019 bersamaan 14 Jamadil Awal 1440

————————

Rujukan :

[1] Having A Doula: Is A Doula For Me? http://americanpregnancy.org/labor-and-birth/having-a-doula/
[2] Prof Imelda Balchin. Maternal Mortality Risk at Home Delivery. https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2104755969614890&id=1040952502661914
[3] SS Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri. Hukum Menggunakan Khidmat Doula. http://muftiwp.gov.my/ms/artikel/bayan-linnas/2292-bayan-linnas-siri-ke-125-hukum-menggunakan-khidmat-doula

Wang Haram Balak Kelantan? 

​KENAPA Negeri Lain Tidak Mengambil Inisiatif Ambil Keuntungan Dari Kredit Karbon Anjuran Bangsa2 Bersatu Daripada Hutan Simpan Perlindungan Seperti Kelantan?

Tahniah Kelantan Kerana Mendahului.
Tulisan bawah yg menarik…
*Persoalan Kerajaan Negeri Kutip Wang Haram : Datuk Husam Guna Peluru Penabur?*
_Catatan : Nazman Che Iberahim_
1. Belum lagi reda isu *pertabalan Menteri Besar Negeri Kelantan oleh Kit Siang*, yang banyak memberi impak negatif kepada parti Amanah di Kelantan berbanding nilai positif, maka satu isu perlu diperbesarkan segera yang bertujuan untuk mengalih isu pertabalan tersebut. Lalu dibuat dan disebar satu tulisan yang penuh dengan ‘link’ di sana sini dan ‘copy paste’ dari laman itu dan ini. Ia menyukarkan pembacaan seolah olah tulisan Datuk dibuat dengan tergesa gesa.
2. Dan sejurus itu juga, juak juak Tuan mulai menularkan tulisan berkenaan. Umpama peluru penabur yang ditembak secara rawak ke hutan, belum pun tahu ada tangkapan yang mengena atau tidak, tapi juak juak tersebut terus sahaja berlari menonong ke hutan untuk menunjukkan taat setia mereka. 

3. *Mereka sebut sejuta ekar tanah Kelantan ‘digadai’ dan dipertaruhkan*. Mereka kait secara langsung Ecobit, Bitcoin, token, dana dan apa jua yang tidak berkaitan dengan Kerajaan Negeri untuk menampakkan betapa seriusnya isu ini.
4. Namun, apa cerita sebenarnya di sebalik *Inisiatif Melindungi Alam Sekitar daripada Pemusnahan Hutan dan Degradasi (REDD)* itu yang ditandatangani kerajaan Kelantan dengan sebuah syarikat swasta ini?
5. Tanah seluas 396,000 hektar atau hampir sejuta ekar ini dicagar atau digadai? Ia tercagar macam mana tuan? *Hutan kita ada dua jenis iaitu Hutan Simpan Pengeluaran dan Hutan Simpan Perlindungan.*
6. HS Perlindungan langsung tidak terlibat dengan apa apa aktiviti pengusahasilan seperti pembalakan dan perladangan. Ia hanya berfungsi untuk mengawal alam sekitar, yang bermaksud dari sudut ‘monetary value’, atau nilai ringgit, ia tidak dapat dinilai secara langsung kerana tidak dibalak dan diusaha-hasil untuk menjana ekonomi.
7. Jadi karbon kredit diberi kepada HS Perlindungan atas nilai karbon. *Ia menilai stok karbon dalam kayu* dan boleh dinilai dalam stok karbon antarabangsa. Sejuta ekar yang kumpulan tuan sebut sebagai digadai itu tidak akan terusik pun, tidak akan dibalak. Apa masalahnya? Apa maksud gadai itu?
8. Dalam tempoh 30 tahun, Kerajaan Negeri perlu dan wajib terikat dengan sejuta ekar kepada Climate Protector ini yang mana hutan tidak boleh dibalak atau dibuka untuk perlombongan mahupun perladangan. *Bahkan ia lebih mudah kerana keluasan HS berkenaan sememangnya adalah HS Perlindungan.*
9. Perjanjian itu juga tidak mengikat aktiviti pelancongan (Taman Negara), kegiatan orang asli, kepentingan awam seperti jalan raya, hospital ataupun sekolah. Jadi apa risiko yang ditakutkan?
10. Isu pengumuman oleh Bank Negara Malaysia, ia adalah ‘Financial Consumer Alert’. Ia menggunakan kemudahan perjanjian antara Climate Protector Sdn Bhd dengan kerajaan negeri untuk mengutip dana awam. 
11. Bukan maksud syarikat ini membuat penipuan secara terus. Ia hanya amaran kepada awam oleh BNM agar tiada pihak yang akan menyertai perniagaan melalui laman web berkenaan.
12. Normalnya, jika syarikat ini memang ada melakukan kegiatan haram, syarikat ini sudah pasti akan dikenakan tindakan undang undang, malahan boleh dibatalkan. Dan kerajaan negeri boleh menamatkan semua urusan dengan syarikat berkenaan.
13. BNM memberi ‘alert’ agar rakyat tidak terlibat. Adapun Kelantan tidak menerima apa apa laporan daripada Pihak Berkuasa seperti Bank Negara, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) ataupun keterangan mahkamah atas isu dan kedudukan syarikat ini.
14. Apa lagi isunya projek ini kepada “Sejuta Ekar” yang digegerkan itu? Ia tidak merubah apa pun daripada segi kemandirian hutan tersebut. Ada program karbon kredit atau tidak ada, hutan tersebut tetap Hutan Simpan Perlindungan! *Mudahnya, kalau projek ini berjaya, HS ini mampu menjana duit untuk negeri, walaupun tiada pembalakan ataupun perladangan yang dijalankan*. Ia memberi gambaran bahawa, walaupun Hutan ini disimpan dan dilindungi, ia tetap memberi keuntungan kepada rakyat apabila didagangkan ke peringkat antarabangsa.
15. Dan kesimpulannya juga,  mengikut perjanjian sekarang, syarikat berkenaan diberi tempoh percubaan selama dua (2) tahun. Sebarang penipuan atau kesalahan yang dilakukan oleh syarikat yang bertentangan dengan undang undang negara sekiranya wujud, maka perjanjian akan secara automatik terbatal. Kerajaan Negeri sudah pasti akan memanggil syarikat ini bagi mendapatkan penjelasan sebenar atas isu ‘amaran’ oleh BNM.
16. Apatah lagi, turut tular petang ini akan pengumuman oleh Climate Protector bahawa mereka tidak terlibat dengan apa apa kutipan wang haram yang dikaitkan dengan projek karbon kredit.
17. Namun kenyataan yang dibuat oleh Sahabat Alam Malaysia (SAM), tentang program karbon kredit Kelantan yang akan menjejaskan program REDD Peringkat Nasional ada juga kebenarannya. Apabila Kelantan menjalankan aktiviti ini, secara tidak langsung penilaian stok karbon nasional akan berkurangan di mana kementerian terpaksa menolak stok karbon di Negeri Kelantan dan akan menyebabkan jumlah stok karbon nasional yang akan dimasukkan dalam program UNFFCC akan berkurangan dan kementerian mungkin terpaksa menjalankan semula kajian “National Baseline Carbon Stock”.
18. Adapun “teguran” daripada Kementerian pada awal tahun ini, berkaitan program stok karbon Kelantan yang dikatakan tidak selari dengan REDD, ia terlalu teknikal dan rumit. Sehingga kini, tiada lagi dasar dan perundangan tentang karbon di negara ini, yang menyebabkan Kerajaan Persekutuan tidak boleh mengambil apa apa tindakan kepada Kelantan. Sama ada pemilikan hasil karbon itu menjadi hak negeri atau pusat, juga tiada hitam putih di dalam perundangan negara.
19. Harapan kami kepada Datuk sempena sidang media atas isu ini dalam masa beberapa jam lagi, dedahkan juga mengenai individu yang terlibat dengan wang *RM90 juta yang Datuk gegerkan sebelum daripada ini ya!*

Tolak Golongan Anti Doa 

#Tolak_Golongan_AntiDoa 

“Ayah baca doa perjalanan ye”, pojokan sebagai tanda ingatan oleh anak bongsu kami sebaik sahaja naik kereta untuk balik raya. Lantas dia sendiri melaungkan doa lagak seperti pelajar PASTI dan kami sekeluarga meng’amin’kannya. Itulah budaya yang diterapkan dalam diri anak-anak kami. 

“Bismillahirrahmanirrahim”, ucapku dengan nada berbisik sebaik sahaja memegang jarum untuk suntik pesakit yang kena gout. Saya selalu baca doa ringkas tu. 

“Sejuk dan tenang hati saya bila dengar doktor baca Bismillah”. Sapa seorang pesakit yang memerhati kelakuanku semasa merawat. 

Pendeknya doa bukan dibaca ketika hendak mati sahaja. Setiap gerak aktiviti kita pun boleh berdoa. Hatta masuk tandas keluar tandas pun dianjurkan berdoa. Semasa bersama isteri untuk membenihkan zuriat pun digalakkan berdoa supaya anak yang akan lahir nanti bukan berjiwa syaitan. 

Perbanyakkan doa disuruh dalam kehidupan sepertimana firman Allah swt dalam Albaqarah ayat 186 tentang bentuk ikhtiar yang sangat dianjurkan; berdoa.

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran. ” (QS. Albaqarah: 186). 

Imam Hafizh Ibnu Hajar menuturkan bahwa Syaikh Taqiyuddin Subki berkata : Yang dimaksud doa dalam ayat di atas adalah doa yang bersifat permohonan, dan ayat berikutnya ‘an ‘ibaadatiy menunjukkan bahwa berdoa lebih khusus daripada beribadah, artinya barangsiapa sombong tidak mahu beribadah, maka pasti sombong tidak mahu berdoa.

Doa mampu menolak takdir Allah, berdasarkan hadits dari Salman Al-Farisi Radhiyallahu ‘anhu bahwa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.

“Artinya : Tidak ada yang mampu menolak takdir kecuali doa”. [Sunan At-Tirmidzi, bab Qadar 8/305-306]

Agak ektra keterlaluan sungguh apabila ada ahli politik yang mempelekehkan doa. Respons ringkas beliau seolah-olah menghina peranan doa di saat getir pesawat Air Asia Airbus A330 itu. Individu yang sama juga pernah saman hudud Kelantan, bantah RUU355, sokong perjuangan LGBT dan pelbagai lagi. Dangkal sungguh pemikiran sebegini. Semoga hidayah menjengah beliau sebelum doa tahlil dibuat. 

Suhazeli Abdullah 

Fb.com/drsuhazeli 

29.6.2017 

Bukit Besi 

Campur Tangan Asing dalam Kemelut 1MDB

BAYAN LINNAS SIRI KE- 98: CAMPUR TANGAN ASING DALAM KEMELUT 1MDB

Ditulis oleh Admin PMWP

Kami diminta oleh sebahagian wartawan untuk mengulas berkenaan dengan isu campur tangan asing dalam kemelut 1MDB. Hari ini kita sudah sedia maklum dengan kenyataan demi kenyataan yang dikeluarkan oleh pelbagai pihak. Kami selamanya akan kekal objektif dalam pendirian ini, tidak akan cenderung kepada mana-mana pihak yang berkepentingan serta teguh atas paksi kebenaran. Dalam menangani pertembungan pendapat ini, kami yakin wujud titik persamaan antara pihak yang bersetuju dan tidak bersetuju. Dua noktah utama kami dalam isu ini adalah:
Isu seperti ini sewajibnya diselesaikan diperingkat dalaman atau dalam negara itu sendiri.

Tuduhan umum tanpa fakta yang jelas adalah bercanggah dengan kaedah Islam yang menyebut (البينة على المدعي واليمين على من أنكر )
“Bagi yang mendakwa wajib membawa bukti, sedangkan yang mengingkari adalah bersumpah (menafikannya)”.
Tuduhan seperti ini melambangkan betapa muflisnya akhlak dan dangkalnya etika yang luhur.

Bacalah sejarah kerana ia sebaik-baik sumber rujukan dan pedoman. Sejarah yang panjang bermula dengan kejatuhan kerajaan Abbasiyah di Kota Baghdad ketika mana ia dengan mudah diserah kalah kepada bangsa Tartar Mongol. Angkara pengkhianat dan campur tangan melalui tipu daya dan helah telah menjadikan Kota Baghdad pada tahun 658 Hijrah bermandikan darah sebagaimana catatan sejarah yang dibuat oleh Ibnu Kathir dalam al-Bidayah wa al-Nihayah. Disebutkan sebanyak sejuta atau lebih umat Islam terkorban dengan pelbagai cara termasuk disembelih. Perkara yang sama telah dinyatakan oleh pakar sejarah Ibnu ‘Athir dalam al-Kamil Fi al-Tarikh dan ramai tokoh-tokoh sejarah yang lain. Sejarah senantiasa akan terus berulang, walaupun watak dan situasinya mungkin sedikit berbeza.
Oleh itu melihat kepada implikasi serta kesan yang amat mendalam amat wajar dan mesti urusan sesebuah negara diselesaikan oleh negara itu sendiri. Baik atau buruk sesebuah pentadbiran negara, ia tetap adalah negara kita. Malaysia adalah milik kita dan selamanya hak kita bersama. InsyaAllah di hari yang baik dan bulan yang baik ini, kami menyeru seluruh rakyat Malaysia khususnya umat Islam untuk bersatu hati. Kita sama-sama berganding bahu dan berada dalam satu saf untuk mempertahankan negara kerana sifat kasihkan negara adalah lambang keimanan seseorang. Bahkan ia sebagai tanda kesyukuran atas kurniaan nikmat Allah dengan keamanan dan keharmonian negara yang kita huni ini. Semoga Allah limpah ruahkan nikmat dan barakah buat negara Malaysia. Selamat hari Raya Aidilfitri.
Akhukum fillah,
S.S. Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri

Mufti Wilayah Persekutuan
24 Jun 2017 bersamaan 29 Ramadhan 1438H
Pautan ke laman web PMWP: https://goo.gl/YTtHAu

Memperingati HARI AN-NAKSAH (5-10 Jun 1967)

Bagi umat Islam, khususnya tarikh 5 hingga 10 Jun 1967 menandakan tahap yang paling rendah dalam sejarah kerana Masjid al-Aqsa, Baitul Maqdis kembali terjajah setelah ia dibebaskan oleh Salahuddin al-Ayubbi kira-kira 1,000 tahun yang silam.
Sembilan belas tahun selepas peristiwa Nakbah, rakyat Palestin melalui satu lagi peristiwa pahit yang dikenali sebagai an-Naksah atau ‘hari kekalahan’.
Peristiwa an-Naksah merujuk kepada Perang Enam Hari pada tarikh di atas di antara negara-negara Arab dan Israel. Dalam tempoh sesingkat enam hari itu, tiga negara Arab iaitu Mesir, Syria dan Jordan kehilangan wilayah dan mengalami kemusnahan yang besar dari sudut ketenteraan.
Bahkan, dalam tempoh tersebutlah Masjid al-Aqsa ditawan oleh tentera Israel dan terus terjajah sehingga hari ini.
Pada 8 Jun, Mesir kehilangan seluruh Semenanjung Sinai yang merupakan satu kekalahan yang besar dan memberi kelebihan strategik kepada Israel untuk terus menguasai Selat Tiran yang mengawal laluan ke Laut Merah.
Jalur Gaza yang dikuasai oleh Mesir sejak tahun 1948 juga jatuh ke tangan musuh. Tentera Israel juga memasuki Kota lama Baitul Maqdis dan menduduki Masjid al-Aqsa pada 7 Jun, seterusnya mara ke Sungai Jordan dan menguasai seluruh Tebing Barat yang ditadbir oleh Jordan.
Apabila Mesir dan Jordan bersetuju dengan gencatan senjata yang diputuskan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 8 Jun, seluruh Baitul Maqdis timur dan Tebing Barat sudah diduduki oleh tentera Israel.
Syria juga memilih untuk patuh dengan gencatan senjata pada 9 Jun, namun Israel terus menceroboh wilayah Syria dan menduduki Tanah Tinggi Golan sehingga kini.
Menjelang 10 Jun, Israel menguasai wilayah yang keluasannya ialah dua kali ganda dari negara haram Israel yang didirikan ke atas wilayah Palestin pada tahun 1948. Wilayah tersebut meliputi; Baitul Maqdis timur, Tebing Barat, Jalur Gaza, Semenanjung Sinai dan Tanah Tinggi Golan.
Bagi umat Islam, 7 Jun adalah tarikh yang amat memilukan kerana pada tarikh tersebutlah Masjid al-Aqsa kembali terjajah. Tentera Israel memasuki Masjid al-Aqsa yang mulia dan mencemarinya dengan pelbagai perbuatan biadap.
Mereka bersorak menghina umat Islam dengan melaungkan Khaibar! Khaibar! Mereka menganggap pada hari tersebut penghinaan yang ditimpakan ke atas mereka oleh umat Islam di Madinah pada zaman Rasulullah SAW ditebus dengan jatuhnya Masjid al-Aqsa ditangan Yahudi.
Mereka menghina Rasulullah SAW dengan melaungkan “Agama Muhammad sudah mati dan hanya meninggalkan wanita-wanita”; merujuk kepada negara-negara Arab yang mengalami kekalahan teruk dalam perang enam hari tersebut.
Mereka turut memusnahkan laluan (pintu) Maghriba dan merobohkan semua rumah-rumah rakyat Palestin yang mengadap Tembok Buraq (Western Wall) dan menukarnya menjadi satu perkarangan lapang bagi upacara keagamaan Yahudi.
Tembok Buraq mereka kuasai dan menamakannya sebagai Kottel atau Wailing Wall, satu tindakan yang jelas merampas hak umat Islam yang diperakui oleh Liga Bangsa-Bangsa sebagai warisan Islam.
Israel seterusnya mengisytiharkan penggabungan Baitul Maqdis barat (bahagian Baitul Maqdis yang ditawan pada tahun 1948) dan Baitul Maqdis timur (yang mereka tawan dalam Perang Enam Hari) dan menamakan Baitul Maqdis (Jerusalem) sebagai ibu negara abadi Israel yang tidak boleh dirunding buat selama-lamanya pada 26 Jun 1967.
PBB bertindak meluluskan Resolusi 242 pada bulan 2 November 1967 yang memutuskan Israel perlu berundur semula ke sempadan sebelum 1967 dan mengembalikan ‘sebahagian dari wilayah yang ditawannya’.
Namun Israel telah menggunakan wilayah yang didudukinya sebagai bahan tawar-menawar (bargaining chip) untuk menciptakan perdamaian palsu melalui apa yang disebut sebagai pertukaran wilayah (land swap).
Hakikatnya Israel tidak pernah berniat untuk melepaskan mana-mana wilayah di Tebing Barat dan Baitul Maqdis timur yang ditawannya. Ini adalah berdasarkan tindakan Israel yang terus menerus membina penempatan-penempatan haram di seluruh Tebing Barat, bahkan di sekeliling kota lama yang menempatkan Masjid al-Aqsa.
Apabila perjanjian damai Oslo ditandatangani pada tahun 1993, Israel meningkatkan lagi aktiviti pembinaan penempatan haram tersebut. Keadaan ini berterusan setelah persetujuan dicapai dalam Annapolis Konferens pada tahun 2007 sehingga kini.
Israel terus berdolak-dalik dan berselindung di sebalik pelbagai istilah perdamaian bermula dari Madrid (1991) sehinggalah Deklarasi Prinsip-prinsip Clinton (DOP – Declaration of Principles – 2001) dan Pelan Damai atau ‘Road Map’ (2003).
Mereka turut membina tembok pemisah (Separation or ‘Aparthied’ Wall) sepanjang 800 kilometer dari utara ke selatan jauh ke dalam Tebing Barat untuk mengepung rakyat Palestin, membataskan pergerakan mereka dan menafikan pelbagai kemudahan asas termasuklah sumber air bersih untuk minuman dan mengairi ladang, perkhidmatan dan hak rawatan di hospital, bahkan untuk mendapatkan pendidikan untuk anak-anak Palestin.
Apabila HAMAS memenangi pilihan raya legislatif yang pertama dan membentuk kerajaan pilihan rakyat yang sah, Israel mengenakan sekatan dan akhirnya kepungan menyeluruh ke atas Gaza bermula pada tahun 2007 sehingga kini.
#AlQuds50TahunDijajah #AlAqsa50TahunDinodai
Jom bersama membantu saudara kita di Palestin.

Kenapa Korea Tidak Bersatu? 

​Dari fb Ayman Rasydan: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10206271267020204&id=1821685114

#MENGAPA_KOREA_TIDAK_BERSATU
Alang-alang cerita pasal Korea Utara, mesti ada yang tertanya-tanya: mengapa Korea terbahagi kepada Utara dan Selatan? Mengapa mereka tidak bersatu kembali?

Pembahagian Korea adalah tragedi yang masih menghantui bangsa Korea. Orang Korea adalah satu bangsa, satu negara, satu bahasa sejak 1,000 tahun yang lalu lagi, bermula dengan pemerintahan dinasti Goryeo/Koryo (918-1392) dan kemudian Joseon/Choson (1392-1910), sebelum dijajah oleh Jepun pada tahun 1910. 
Selepas Jepun kalah dalam Perang Dunia Kedua, Soviet Russia dan USA masing-masing ingin menguasai Semenanjung Korea yang begitu strategik dari segi geopolitik. Pada tahun 1948, Soviet melantik proksi yang bernama Kim Il-Sung untuk memerintah utara Korea dan mendirikan “Democratic People’s Republic of Korea” (DPRK), USA pula melantik proksi yang bernama Syngman Rhee untuk memerintah “Republic of Korea” (ROK) di selatan. Maka terbentuklah dua Korea. DPRK berideologi komunis. ROK berideologi kapitalis.   
Pada tahun 1950, DPRK menyerang ROK (ada yang kata ROK menyerang dahulu) maka tercetuslah Perang Korea selama 3 tahun. Setelah 2,500,000 nyawa anak Korea dikorbankan semata-mata untuk memuaskan nafsu kuasa Komunis dan Kapitalis, DPRK dan ROK bersetuju untuk gencatan senjata dan menjadikan selarian ke-38 utara (Parallel 38 North) sebagai garis sempadan dan DMZ (Demilitarized Zone) dibentuk sebagai zon penampan.   
Bangsa Jerman pun pernah ditimpa nasib yang sama apabila ia dibahagikan kepada Jerman Barat di bawah kuasa USA/NATO dan Jerman Timur di bawah kuasa Soviet. Cuma bangsa Jerman lebih bernasib baik kerana orang Jerman tidak bunuh-membunuh sesama sendiri. Perang Korea meninggalkan trauma psikologi yang cukup besar ke atas bangsa Korea: abang berperang dengan adik, suami berpisah dengan isteri. Nak tahu betapa tragisnya perang saudara ini, boleh tonton filem “Taegukgi” (2004). 
Mengapa Jerman dapat bersatu kembali pada tahun 1990, Korea masih berpisah? 
Punca utama ialah sikap rejim DPRK. Pada tahun 1998, ROK memperkenalkan “Sunshine Policy” untuk berbaik-baik dengan DPRK. ROK memberi bantuan ekonomi kepadanya. Kedua-dua Korea menjunjung bendera yang sama pada Olimpik 2000 dan 2004. Namun Sunshine Policy berakhir apabila Kim Jong-il melancarkan peluru berpandu pada tahun 2006. Motif perbuatan Kim Jong-il masih menjadi misteri, kemungkinan besar ia adalah untuk “blackmail” USA. Hubungan dua Korea semakin tegang selepas tahun 2010 apabila DPRK menenggelamkan kapal tentera laut ROK bernama Cheon-an dan mengebom Pulau Yeongpyeong di Korea Selatan. 
Kedua ialah peranan kuasa-kuasa besar di sekeliling dua Korea: Jepun, China, Russia, USA. Bangsa Korea bernasib malang kerana ditakdirkan menjadi tersepit di kalangan mereka. Disebabkan keadaan Korea yang berpecah lebih menguntungkan mereka, maka mereka mahu melambat-lambatkan proses penyatuan semula Korea. 

 

Jepun tidak mahu Korea bersatu kembali kerana Korea yang bersatu akan menjadi pesaing yang hebat kepada Jepun. Jepun juga risau Korea yang bersatu akan bergabung dengan China, menjadi ancaman kepadanya. 
USA tidak mahu Korea bersatu kembali kerana hubungan pakatan dengan ROK membolehkannya menempatkan tenteranya di Semenanjung Korea, posisi yang paling hampir dengan China. Kalau DPRK tidak wujud lagi, apa alasan tentera USA nak duduk di situ lagi?
China tidak mahu Korea bersatu kembali kerana ia bimbang Korea yang bersatu akan condong kepada US. Keadaan sekarang adalah lebih baik di mana DPRK menjadi penyangga (“buffer”) antaranya dan USA.  
Russia tidak mahu Korea bersatu kembali kerana ia khuatiri akan wujudnya gabungan China dan Korea yang bersatu. Gabungan ini akan menyekat pengaruh Russia di sebelah timur Siberia. 
Orang Korea pun sedar negara-negara jiran hanya ingin mengambil kesempatan ke atas mereka, dan tanggapan “jiran jahat” ini telah membentuk psikologi bangsa Korea yang unik iaitu “uri” (kekitaan) dan “han” (dendam). 
“Uri” (우리) adalah perasaan cinta, keakraban dan kepercayaan sesama orang Korea. Disebabkan pengalaman sejarah yang pahit, orang Korea ini tidak akan sesekali percaya dengan orang asing, tidak kira betapa baik pun orang asing itu. Dan sebaliknya pun juga, orang Korea boleh menerima orang Korea, tidak kira betapa jahatnya. Sebab itu, tidak kira betapa agresifnya rejim DPRK, majoriti orang ROK masih bersimpati dengan DPRK dan melihat USA sebagai pihak yang bersalah.   
“Han” (한 ; 恨) adalah perasaan dendam yang terpendam. Dendam kerana orang Korea merasa dirinya telah dizalimi oleh kuasa-kuasa besar di sekeliling (terutamanya Jepun); pendam kerana orang Korea sedar diri mereka itu lemah dan tidak mampu untuk membalas dendam di peringkat geopolitik. Jadi, orang Korea menyalurkan perasaan dendam ke perkara-perkara lain: ekonomi, pendidikan, teknologi, seni, sukan. Dalam bidang-bidang ini, mereka sentiasa menjadikan Jepun sebagai “musuh” untuk diatasi dan dikalahkan. 
Kehidupan orang Korea adalah sebuah tragedi, tragedi ini berpunca daripada keadaan geopolitik mereka. Bilakah tragedi ini akan berakhir? 
NOTA: Orang Korea jarang memanggil negara mereka sebagai Korea (berasal dari cara orang Eropah menyebut “Goryeo/Koryo”). Orang ROK menamakan negara mereka “Hanguk/Hankuk” (ringkasan Daehan Minguk yang bermaksud Republik Korea) manakala DPRK masih mengguna nama “Joseon/Choson” (nama penuh DPRK dalam Bahasa Korea ialah Joseon Minjujuui Inmin Gonghwaguk).
Bacaan terbaik tentang sejarah dan geopolitik Korea:

Bruce Cumings, Korea’s Place in the Sun (2005)

Don Oberdofer, The Two Koreas (2013)

Berwaspadalah dengan Syiah

Sumber: FB Ustaz Imran Al Malizi*

*”Berwaspadalah dengan (Syiah) di negara kamu.”*
– Al-Marhum Dr.Abdul Karim Zaidan

syiahSetelah beberapa tulisan saya sebelum ini menyentuh tentang agama dan aliran dalam agama, jika kita dah faham.. saya kira baru sesuai kita bicara tentang kewaspadaan kita dengan penularan ajaran Syiah.

Sebelum saya pulang ke tanah air pada penghujung 2009, saya sempat menziarahi guru kami Dr.Abdul Karim Zaidan -rahimahullah- di Sana’a-Yaman, untuk meminta nasihat dan wasiatnya. Ada artikel khas tentang pesanan dakwahnya itu tersiar dalam Harakah sekitar Nov atau Dis 2009.

Ada perkara yang saya tidak tulis ketika itu. Di antaranya beliau bertanya kepada saya, “Adakah terdapat kelompok Syiah di negara kamu?”

Jawab saya, “Ada. Mereka minoriti.”

Tanya beliau lagi, “Berapa ramai?”

Jawab saya, “Saya tidak tahu angka atau peratus yang tepat. Tetapi sangat minoriti dan mereka tidak begitu menonjol.”

Kata beliau, “Berwaspadalah dengan mereka. Jangan biarkan ajaran Syiah merebak di negara kamu.”

Saya sangat memahami maksud beliau, kerana sebelum itu TG Hj.Abdul Hadi Awang juga pernah menyebut perkara yang sama ketika di Yaman. Bahkan Al-Syeikh Dr.Muhammad Mahmoud Siyam juga pernah berpesan begitu. Kedua-dua tokoh ini juga antara jemputan tetap ke Al-Majma’ al-‘Alami Lil-Taqrib Bainal-Mazahib al-Islamiyyah di Tehran. Seorang mewakili PAS (Malaysia) dan seorang lagi mewakili Hamas (Palestin) dan Pertubuhan Ulama Palestin.

Mereka pergi bukan kerana meletakkan agenda penyatuan (التأليف) namun mereka melihat pendekatan (التقريب) adalah peluang untuk kita berbincang isu-isu yang disepakati bersama dan boleh menjalinkan kerjasama.

Di sinilah perbezaan istilah al-Ta’lif (Penyatuan/usaha untuk bersatu) dan al-Taqrib (Pendekatan/usaha untuk mendekatkan). Ini yang dilanggar habis oleh semua orang yang hendak berbahas tajuk ini di media sosial. Sehingga sampai kepada tuduhan pro-syiah, taqiyyah, bersubahat dengan perogol sehinggalah takfir.

Bagi Dr,Abdul Karim Zaidan, beliau melihat bahaya di mana-mana negara umat Islam, demografi Sunni-Syiah bakal membawa malapetaka. Kerana ia umpama bom jangka yang menunggu masa untuk meledak atau bom yang boleh diaktifkan dari jarak jauh oleh kuasa-kuasa besar. Pengalaman di negaranya, Iraq (2003) adalah contoh yang jelas lagi nyata. Itu kira-kira 10 tahun sebelum Perang Syria meletus.

Namun bagi PAS dan Hamas, mereka jelas bahawa Taqrib bukan medan untuk mempromosikan ajaran Sunni dan mengajak mereka menganut Ahli Sunnah, begitu juga sebaliknya. Mereka berbincang tentang isu-isu yang disepakati bersama. Sebagai contoh, kewajipan membantu perjuangan membebaskan bumi Palestin.

Ketika negara-negara Sunni tunduk kepada tekanan AS dan Israel, Hamas tidak dibenarkan bertapak (ada negara yang menutup ibu pejabat Hamas), negara manakah yang memberi ruang Hamas berpengkalan?

Ya, Syria dan Iran termasuk Sudan. Sekalian lama Hamas dan Jihad Islami beroperasi di Damsyik dan Tehran. Mengapa Syiah bagi ruang kepada pejuang-pejuang Sunni? bukankah Sunni itu musuh ketat yang ‘halal darah’ dan ‘membunuh Sunni’ mendapat pahala?

Dari segi siasah, inilah natijah ‘Taqrib’ sekian lama sehinggalah meledaknya Arab Spring (2011) dan berlakulah apa yang telah berlaku.

Maka itu, usaha di kedua-dua pihak sememang ada agar mengawal sentimen sektarian Sunni-Syiah ini di negara masing-masing. Apabila tidak dikawal penularan Syiah di negara majoriti Sunni dan sebaliknya Sunni di negara majoriti Syiah, ianya boleh menjadi menjadi ancaman kepada keharmonian amalan beragama dalam masyarakat.

Taqrib juga bagi menjaga kepentingan minoriti Sunni di Iran dan negara-negara di bawah penguasaan Syiah yang lain.

Betul ke? Siapa yang tahu? Tentulah yang tahu perkembangannya ialah mereka yang terlibat. Di kala terdapat tokoh-tokoh Sunni yang berundur daripada meneruskan Taqrib, salahkah jika ada yang masih mahu meneruskan? Adakah jika kita terus menjauh dan memutuskan usaha ini maka keadaan menjadi lebih baik dan damai?

Berwaspada dan berdiplomasi dengan hikmah

Oleh itu, saya mengulangi semula pesanan Dr.Abdul Karim Zaidan agar berwaspada. Seperti yang saya sebutkan sebelum ini, bolehkah kita mengkafirkan mereka yang bertaqiyyah?

Perhatikan bagaimana Allah mengajar Rasulullah SAW untuk bermuamalat dengan golongan munafik yang menyembunyikan kekufurannya dalam hati:

هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْ ۚ قَاتَلَهُمُ اللَّه

“Mereka itulah musuh yang sebenar-benarnya maka berjaga-jagalah engkau terhadap mereka. Semoga Allah membinasa dan menyingkirkan mereka dari rahmatNya.” [Al-Munafiqun: 4]

Perintah Allah agar berwaspada ini seiring dengan layanan baik Rasulullah SAW kepada mereka tanpa mengisytiharkan secara keseluruhan bahawa mereka itu kufur setelah beriman atau mengeluarkan mereka daripada kumpulan umatnya. Ini adalah perkara yang perlu kita berikan perhatian di zaman tiada penurunan wahyu lagi.

Berwaspadalah! Kita mempertahankan akidah yang benar dalam masa yang sama janganlah melampau batas dalam mengeluarkan manusia dari daerah Islam.

Fakta Goepolitik Gerakan Islam dan Konflik Syria 

Saya kira sudah cukup kupasan dan jawapan yang telah diberikan oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang atas kewajaran beliau terlibat dalam pergolakan politik antarabangsa. Isu-isu Timur Tengah sejak lebih 30 tahun lalu, beliau telah terlibat. Sehinggakan pernah mendapat perlindungan diplomatik bagi menyelesaikan isu konflik Yaman dan seumpamanya. 

Kini isu khusus yang melibatkan konflik perang di bumi Syiria, beliau berdepan secara langsung mengikut kapasiti yang diberikan kepadanya, berusaha menyelesaikan kemelut politik di Syiria. Sebenarnya konflik di Syiria bukan tertumpu di bumi Allepo semata, tetapi ianya melibatkan tangan-tangan kuasa besar dunia dalam mencapai kepentingan politik mereka. 

Ada juga asatizah yang memberi amaran agar berhati² dengan Syiah. Lantas dikemukakan pelbagai peristiwa sejarah yang melibatkan kemelut Sunni-Syiah. Ianya banyak dibincangkan dalam kitab-kitab sejarah. 

Adakah pernah kita nafikan sejarah ini. Sejarah akan dijadikan iktibar kepada kita untuk berhati². Ibrah dari sejarah inilah perlu kita ambil. Adakah TGHH dangkal dalam ilmu sejarah pergelutan sunnah syiah ini?

Andaikata saranan asatizah supaya berhati² atau ada antara mereka menyeru supaya memerangi syiah atas kezaliman mereka berabad lamanya, adakah gesaan ini menyuruh kita jumpa Ali Khomeini dan tembak beliau? Sama seperti duta Rusia yang di tembak?

Bercakap teori kitab sejarah memang mudah. Tetapi menjadikan usaha kita sebagai salah satu rantaian bait sejarah yang akan dibaca pada masa depan, itu yang susah.

Berikut saya paparkan 2 artikel analisa yang menunjukkan kewajaran beliau menjejakkan kaki di Tehran. 

◼◻◼◻◼

23 FAKTA GEOSTRATEGI IRAN-SYRIA

1) Tindakan Presiden PAS, Tuan Guru Hj. Abdul Hadi Awang (TGHH) menyertai Persidangan di Iran ialah tindakan baik dan boleh membawa kepada keadaan yang baik dari perspektif geopolitik.  

2) Waktu yang dipilih beliau untuk menghadiri persidangan di Iran ini juga tepat, iaitu dalam keadaan Iran, Turki, serta Rusia merancang dan melaksanakan proses pemindahan orang awam dari Aleppo.

3) Sebagai seorang yang berkedudukan politik, TGHH boleh memilih untuk menolak jemputan dari Iran namun langkah sedemikian tidak mengubah apa-apa, tidak membawa kebaikan, malah sebaliknya mungkin menyemarakkan lagi persepsi permusuhan Sunni-Syiah dan menutup sebarang ruang positif yang boleh dimanfaatkan.

4) Dari perspektif hubungan antarabangsa, langkah Presiden PAS ini menepati solusi Konstruktivisme (Constructivism in International Relations) yang menekankan proses sosialisasi iaitu proses interaksi untuk mengubah sesuatu hubungan antarabangsa agar menjadi lebih baik – bukannya melalui konfrontasi antara negara (seperti Realism) mahupun diplomasi ganjaran material (seperti Neoliberalism). 

5) TGHH pada hakikatnya memiliki pengalaman yang banyak dalam usaha rundingan keamanan di peringkat antarabangsa khususnya di negara-negara Islam, demikian juga hubungan dialog beliau dengan para sarjana dan ahli politik Iran dan Syiah. Langkah menolak jemputan ke Iran akan membantutkan potensi beliau untuk memanfaatkan hubungan sedia ada untuk berusaha membawa kepada situasi politik yang lebih baik dan aman.

6) Namun pastilah Presiden PAS hanya membataskan solusi Konstruktivisme ini buat hubungan dengan Iran dan bukannya dengan Israel yang dianggap sebagai musuh. Hal inilah mendorong TGHH mengatur hubungan baik dengan Iran untuk mendepani Israel (pendekatan Realism).

7) Sememangnya pergolakan Syria tidak dapat dinafikan disebabkan oleh pemerintahan diktator rejim Basyar Al-Assad dan Iran (serta Rusia) telah membantu rejim untuk berhadapan dengan penentangnya. Namun siapakah yang paling mendapat keuntungan daripada Syria yang bergolak?

8) Wajib diketahui Syria sebelum Arab Spring dari segi geostrategiknya bukan sahaja tidak mengiktiraf Israel dan tidak mempunyai hubungan diplomatik dengannya, bahkan juga menjadi negara perantara buat beberapa musuh Israel, iaitu Iran (Syiah Imamiyyah), Hamas (Sunni), Jihad Islami (Sunni), serta Hizbullah (Syiah). Wakil Hamas dari Palestin turut hadir ke persidangan di Iran tersebut bersama Presiden PAS.

9) Jika Syria membekalkan platform kepada Palestin menentang Israel iaitu Hamas dan Tanzim Jihad, Iran pula turut menyumbang kepada Hamas, Tanzim Jihad dan Hizbullah di Lubnan. Kombinasi kerjasama proksi Syria-Iran ini terbukti mengalahkan tentera Israel di Gaza dan Selatan Lubnan.

10) Syria juga mempunyai sejarah peperangan dengan Israel, bekerjasama dengan pakatan Arab seperti Mesir dalam beberapa siri seperti Perang Ramadan 1973, namun gagal merampas kembali Bukit Golan yang ditawan Israel.  

11) Hasil lobi yang kuat di Washington, pelobi Yahudi telah berjaya menjadikan Amerika Syarikat sebagai sekutu strategik utama Israel dengan pakej bantuan persenjataan bernilai berbilion-bilion Dollar, manakala musuh Israel turut dilihat sebagai musuh Washington. Termasuklah Syria dan Iran yang masing-masing memiliki proksi yang kuat menghalang peluasan wilayah Israel.

12) Disebabkan persaingan kuasa antara negara Arab dengan Iran selepas Revolusi Khomenei menggulingkan Shah Iran pada 1979, Iran telah dianggap sebagai musuh utama beberapa negara Arab, bahkan dimusuhi melebihi Israel. Demikianlah terdapat negara-negara Arab dan juga Turki yang bekerjasama dari segi diplomasi, ekonomi, dan ketenteraan dengan Israel, ditambah pula dengan pelbagai pakej tawaran menarik dari Amerika Syarikat.

13) Perubahan politik sememangnya amat perlu di Syria namun ternyata perang saudara adalah jauh lebih buruk berbanding kediktatoran Basyar sebelum perang. Demikian juga Iran yang kini disasarkan. Siapa yang paling untung dengan pelemahan Iran dan Syria? Jawapannya ialah Israel kerana kekacauan di Syria serta peminggiran Iran telah melemahkan sokongan yang diperoleh Hamas, Jihad Islami dan Hizbullah yang sejak sekian lama mengancam Israel.

14) Beberapa kali Israel terpaksa bertungkus-lumus menyekat pengedaran senjata Iran dan Syria daripada memasuki Gaza untuk disalurkan kepada Hamas dan juga daripada Lubnan. Pengawal Revolusi Iran antara watak penting membantu Hezbollah dalam menghalang kemaraan Israel dalam Perang Lubnan 2006.

15) Malah, akibat pergolakan di Syria dan Timur Tengah sejak 2011, Israel telah beberapa kali mencuba tindakan agresif ke atas Gaza di Palestin kerana Hamas telah mulai kekurangan sokongan daripada Syria dan Iran.

16) Namun Presiden PAS turut perlu menanggapi persoalan kepentingan nasional yang berkait rapat dengan hubungan diplomatik Malaysia sedia ada dan hal ini menarik untuk diketahui kerana beberapa negara Arab pastinya kurang selesa dengan hubungan TGHH dengan Iran ini. 

17) Apa yang pasti, hubungan Malaysia-Iran sedia ada adalah dinamik di mana eksport Malaysia ke Iran yang bernilai RM2.4 bilion pada 2009 telah meningkat kepada RM3.5 bilion pada 2012. Namun, susulan daripada sekatan antarabangsa, eksport hasil utama Malaysia ke Iran seperti kelapa sawit, getah asli dan produk kimia pada 2015 sekadar mencatatkan RM1.3 bilion. Nilai import Iran ke Malaysia pula ialah RM1.1 bilion pada 2009 sebelum menurun kepada sekitar RM200 juta pada 2014. Tiga projek pelaburan Iran di Malaysia pada 2009 adalah bernilai RM151.5 juta manakala pada 2014 pula hanya sebuah projek pelaburan bernilai RM3 juta yang diluluskan dari Iran. 

18) Akan tetapi hal ini berbeza dengan beberapa negara rapat Malaysia yang lain iaitu Arab Saudi, Turki (relatifnya), UAE, Qatar, dan Amerika Syarikat yang kurang mesra dengan Iran. Dalam konteks hubungan dengan Arab Saudi, pada 2009 eksport Malaysia ke Arab Saudi adalah bernilai RM2.9 bilion, manakala jumlah import pula RM3.9 bilion. Pada 2015, jumlah eksport Malaysia meningkat kepada RM3.4 bilion manakala import pula meningkat dengan lebih tinggi dengan nilai RM7.5 bilion. Arab Saudi yang memiliki pelaburan bernilai RM2 juta pada 2008 konsisten melabur di Malaysia di mana terkini pada tahun 2014 terdapat pelaburan yang bernilai RM550,000 dari Arab Saudi di Malaysia. 

19) Hubungan Malaysia-Turki turut signifikan di mana Eksport Malaysia ke Turki pada 2009 yang bernilai RM1.6 bilion telah melonjak menjadi RM3.7 bilion pada 2015, manakala import pula yang bernilai RM395 juta pada 2009 telah meningkat kepada RM1.8 bilion pada 2015. Berbanding nilai projek pelaburan Turki di Malaysia pada 2009 yang bernilai RM10 juta, pada 2014 angka yang dicatatkan hanya berjumlah RM1.5 juta. 

20) UAE meskipun bersaiz lebih kecil berbanding ketiga-tiga kuasa Asia Barat tadi, namun ternyata dari segi ekonomi Abu Dhabi merupakan rakan yang paling signifikan buat Malaysia. Eksport Malaysia ke UAE pada 2009 adalah bernilai RM10 bilion dan melonjak kepada sekitar RM11.8 bilion pada 2015. Import dari UAE juga meningkat mengatasi nilai eksport dengan nilai RM6 bilion pada 2009 menjadi RM12 bilion pada 2015. Tiga projek pelaburan UAE di Malaysia pada 2014 pula bernilai sebesar RM767 juta.  

21) Qatar pula meskipun eksport Malaysia ke sana hanya berjumlah RM834 juta pada 2015, namun import Malaysia dari Qatar adalah cukup tinggi iaitu sebesar RM2.3 bilion pada 2015, meningkat berbanding RM1.1 bilion pada 2014.

22) Walau bagaimanapun, jumlah eksport Malaysia ke kesemua lima negara terbabit (sekitar RM20 bilion) adalah jauh lebih rendah berbanding ke Amerika Syarikat di mana jumlahnya ialah RM73.6 bilion. Amerika Syarikat juga adalah merupakan antara sumber pelaburan langsung asing (FDI) yang utama buat Malaysia. Maka adalah menarik untuk diketahui perancangan atau manifesto Presiden PAS dalam mengimbangi aspek hubungan diplomasi dan juga hubungan dagang antara blok AS-Qatar-Arab Saudi-UAE dengan blok Iran-Syria-Rusia-China untuk hala tuju Malaysia kelak seandainya beliau berhasrat untuk menerajui negara.

23) Apa yang pasti, sewajarnya tindakan beliau yang cuba untuk mewujudkan perdamaian di peringkat antarabangsa ini tidak diburukkan dengan perkelahian di Malaysia, baik dari kekhilafan tentang perbezaan dengan Kesatuan Ulama Islam Sedunia (KUIS), mahupun dari segi perbezaan pegangan Sunni-Syiah kerana ini ialah isu percaturan geopolitik, bukan isu perbezaan aliran pegangan agama.

Oleh: Abdul Muein Abadi

Penulis ialah Pensyarah Program Sains Politik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

◻◼◻◼◻

*Catatan Khas: Intipati Sidang Media Penjelasan Isu Syria oleh Tuan Guru Presiden PAS*


1. Semenjak tersebarnya berita Tuan Guru Presiden PAS hadir ke persidangan di Iran, timbul polemik kontroversi yang tidak kurang hebatnya kerana ada pihak yang menganggap kehadiran tersebut seolah bersekongkol dengan Iran yang merupakan sekutu rapat rejim Basyar Assad. 

Antara tokoh yang begitu lantang bersuara di FB ialah Dr RORA, Dr MAZA, Dr Juanda dan yang seangkatan dengannya.

Tidak kurang pelbagai tuduhan dan kecaman dilemparkan ke atas Tuan Guru Presiden PAS, lebih-lebih lagi apabila berlakunya salahfaham kehadiran tersebut dikatakan mewakili Kesatuan Ulamak Islam Sedunia.


2. Suasana di alam maya menjadi lebih hangat apabila ada pula yang memegang watak si batu api melagakan perbezaan pandangan antara Tuan Guru Presiden PAS dan Syeikh Dr Yusof Al-Qardhawi yang merupakan Ketua Kesatuan Ulamak Islam Sedunia. Tidak kurang juga yang membuat kesimpulan mudah kononnya Tuan Guru Presiden PAS menjadi pembela Syiah hanya berpandukan gambar beliau bersalaman dengan Ayatollah pemimpin besar Syiah.


3. Pada siang tadi, Tuan Guru Presiden PAS sendiri yang memperjelaskan isu ini melalui sidang media. 

Beliau memulakan penjelasan dengan menerangkan sejarah awal Syria. 

Berikut intipati sidang media tersebut;


a) Perlu difahami Syria ialah negara yang termasuk dalam perjanjian Sykes-Picot, antara British, Perancis dan Russia, selepas kejatuhan Kerajaan Khilafah Uthmaniyyah.

Syria dengan Lebanon termasuk di dalam bahagian Perancis maka, polisi dan politik Syria berlainan dengan Jordan, Iraq, negeri di bawah pembahagian British.


b) Syria bersempadan dengan Israel, sangat rapat dengan strategi keselamatan Israel. Apa yang berlaku di Syria adalah strategi keselamatan Israel yang diatur oleh Barat. Kita mesti faham bahawa yang penting kepada kuasa-kuasa Barat ialah keselamatan Israel, bukan bumi Syria itu, tanpa mengira siapa yang memerintah Syria.?


c) Selepas berlaku kejatuhan Shah di Iran, kumpulan Islam Syiah memerintah Iran. Mereka mengisytiharkan memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel dan mengisytiharkan Israel adalah sebuah negara haram.

Lalu, Barat menggunakan Saddam Hussein untuk menyerang Iran, semua negeri Arab menyerang Iran di masa itu, kecuali Syria, Yaman, Sudan, Algeria, Libya tidak menyokong serangan Iraq ke atas Iran pada masa itu.


d) Presiden Syria, Hafez al-Assad dan Presiden Iraq, Saddam Hussein sama daripada Parti Ba’ath, tetapi mereka berdua ada krisis dan tidak bersama. Dalam Perang Teluk Pertama,Syria tidak bersama dengan Iraq dalam keadaan Iran dikepung oleh semua negeri di bawah pengaruh Barat. 

Maka Iran mengambil kesempatan mengadakan hubungan dengan Syria. 

Di Syria, terdapat 80 peratus Sunni manakala (Syiah) Alawi dalam 10 peratus ataupun 20 peratus sahaja. Hafez al-Assad adalah Syiah Alawi. Walaupun Barat mengatur supaya Hafez al-Assad menguasai Syria, tapi dalam masa yang sama mereka mesti meraikan Sunni yang menjadi majoriti di Syria.

Hafez al-Assad mengadakan hubungan dengan Iran. Iran mengambil peluang kerana Syria menjadi pintu untuk keluar ke dunia lain dalam Perang Teluk yang pertama.


e) Dalam masa yang sama, Syria termasuk kalangan negeri yang menolak perjanjian Madrid dan Oslo yang mengiktiraf Israel. Mereka menolak penyelesaian dua negara Palestin, satu untuk Yahudi dan satu untuk Israel.

Negara Yaman, Sudan, Libya, Iraq dan Algeria berpendirian sama dengan Syria. Kesemua negara ini dianggap sebagai ancaman kepada Israel.


f) Apabila berlakunya Arab Spring, semua negara ini menjadi sasaran termasuklah Mesir kerana kedudukan Terusan Suez yang menjadi penghubung kepada laluan dunia Barat, bekalan tenaga minyak petroleum daripada negeri Teluk. Mesir juga menjadi perhatian mereka kerana pengaruh Islam juga kuat di Mesir.

Maka Arab Spring dijadikan satu cara untuk membentuk peta baru Asia Barat, peta yang dirangka oleh Barat demi keselamatan Israel. 

Kita melihat semua negeri Arab Spring ini kumpulan Islam gagal walaupun kumpulan Islam yang paling ramai turun ke padang kerana dicaturkan oleh Barat untuk menyelamatkan Israel.


g) Syria yang mengambil kesempatan daripada strategi kedudukan dia, mempunyai hubungan rapat dengan Iran. Pada masa yang sama, Syria membenarkan semua kumpulan Palestin yang dianggap ekstrem iaitu Hamas, Tanzim Jihad, kumpulan Jibrail, dan lain-lain, berpangkalan di Syria. Iran membantu kumpulan-kumpulan ini melalui Syria.


h) Iran telah mencapai kemajuan teknologi yang tinggi dalam membantu Gaza dan Selatan Lubnan. Iran telah menggagalkan serangan Israel ke atas Gaza dan Lubnan sebanyak dua kali. Bantuan senjata kepada melalui Yaman dan Sudan serta Syria. Yaman dan Sudan pangkalannya yang jauh. 

Kita jangan lupa, Israel pernah menyerang Port Sudan dan Syria. Syria dianggap paling bahaya kerana di situ adanya pangkalan kumpulan Palestin yang tidak mengiktiraf Israel, mereka perlu dikacau.


i) Beberapa tahun yang lalu, beberapa media Barat termasuk Al Jazeera mendedahkan penglibatan Arab Saudi dan Barat menghantar Daesh dan kumpulan pelampau yang pernah ditugaskan oleh Amerika di Afghanistan dahulu, dihantar pula ke Syria bagi tujuan mencetuskan kekacauan di Syria di atas nama untuk menentang kezaliman Basyar al-Assad.

Mereka yang bersemangat ini pergi ke sana berperang untuk menentang Basyar al-Assad kerana dia (Syiah) Alawi sehingga mereka lupa bahawa mereka telah dipergunakan untuk mencetuskan kekacauan di Syria.


j) Dalam hal ini kita melihat, ulama-ulama Syria sendiri berbelah bahagi, contohnya Almarhum Syeikh Dr Wahbah al-Zuhaili mengambil sikap diam, (tidak) mengkritik kerajaan Syria dan tidak keluar daripada Syria.

Syeikh Ali As-Sobuni duduk tinggal di Saudi, sebahagian tinggal di Turki. 

Almarhum Syeikh Dr Said Ramadan Al-Bouti mengambil sikap bersama Hafez al-Assad. 

Kita melihat ulama-ulama di Syria pun berbelah bahagi, bagaimana nak menentukan sikap mereka dalam perkara ini.?


4) Seterusnya, Tuan Guru Presiden PAS menegaskan bahawa kita mesti faham, apa yang berlaku di Aleppo pada hari ini adalah rantaian daripada semua yang telah disebutkan. 

Beliau memaklumkan ada berita yang menyatakan PBB minta menanguhkan gencatan senjata dan mahu hantar pengaman.

Wakil Syria di PBB telah mendedahkan ada 12 orang ejen tentera yang telah dikepung di Aleppo; 6 daripadanya ialah setiap seorang dari Israel, Amerika Syarikat, Jordan, Turki, Morocco, Qatar, dan 6 orang daripada Saudi, yang masih berada di Aleppo.

Apa makna ini semua? 

Menandakan betapa campur tangan tentera asing, rakyat menjadi mangsa. Campur tangan semata-mata untuk menyelamatkan Israel. Tuan Guru Presiden PAS menjelaskan ejen tentera Turki itu merupakan rangkaian di bawah Fethullah Gulen bukan Erdogan. 

Turki juga sekarang sudah mengubah pendirian dengan mula berbaik dengan Rusia dan Iran kerana mengetahui percaturan politik yang berlaku di Asia Barat.


5) Apabila ditanya soalan berkenaan kritikan terhadap kehadiran beliau yang tidak kena masa dan teguran daripada Kesatuan Ulamak Islam Sedunia, Tuan Guru Presiden PAS menyatakan beliau menjadi ahli Majma’ Taqrib yang ditubuhkan tahun 1980. Ini bukan kali pertama hadir, ia program tahunan yang dihadiri melainkan beliau keuzuran. 

Beliau menegaskan kehadiran di situ dengan pandangan bahawa perpaduan ulama tanpa mengira Sunni dan Syiah, mereka perlu bersatu. Beliau minta rujuk ucapan di Tehran yang mana beliau turut mengkritik Iran. Ucapan beliau tidak tunduk kepada mana-mana kerajaan yang terpengaruh dengan Barat ataupun Timur, beliau mengutamakan kepentingan Islam.


6) Tuan Guru Presiden PAS mendedahkan beliau telah menulis surat kepada Kesatuan Ulamak Islam Sedunia bagi menyatakan pendirian beliau yang tidak terpengaruh dengan dasar Qatar, Arab Saudi dan Emirate.

Beliau juga terkilan apabila dalam Persidangan Negara Teluk pada dua minggu lalu telah disertai oleh Perdana Menteri British. 

Apa kedudukan Perdana Menteri British? 

Adakah British ini anggota Negara Teluk? 

Mengapa hadir dalam sidang ini? 

Sidang ini membuat resolusi untuk bersama menentang Iran, 

bukan menentang Israel tetapi menentang Iran, ini apa makna? 

Ini satu benda yang sangat kacau di Asia Barat.


7) Tuan Guru Presiden PAS menyatakan PAS ada pendirian tersendiri. 

Dalam Perang Teluk Pertama tahun 1980, Iraq menyerang Iran, pada masa itu PAS bersama dengan Iran dan menyokong Iran. Semua negara Arab kecuali sedikit menyokong Iraq dan beberapa kumpulan Islam menuduh PAS terpengaruh dengan Syiah. 

Apabila Saddam Hussein berpaling tadah menyerang Kuwait, dan negara Arab menjemput Amerika, PAS dijemput balik untuk ikut mereka

PAS ada pendirian, kita adalah Sunni, tidak Syiah. 

PAS membaca politik antarabangsa bukan politik sempit yang tengok pada satu masa berlaku itu sahaja, kita baca semua.


8) Tuan Guru Presiden PAS turut menyatakan kesediaan beliau meletakkan jawatan dalam KUIS. Bahkan, beliau bukannya meminta jawatan itu dahulu, beliau tidak pun hadir ketika lantikan dibuat.


9) Tuan Guru Presiden PAS memaklumkan mengenai keuzuran Syeikh Dr Yusof Al-Qardhawi. Pendengaran dan penglihatan Syeikh begitu terjejas. Beliau telah diminta oleh Syeikh Dr Yusof Al-Qardhawi untuk mempengerusikan mesyuarat dalam persidangan KUIS 2,3 bulan lepas atas sebab keuzuran Syeikh. 

Tuan Guru Presiden PAS juga tidak pasti adakah benar kenyataan yang dikeluarkan melalui Facebook KUIS itu. 

Surat penjelasan beliau telah pun dihantar kepada Setiausaha Agung KUIS supaya dibaca oleh mereka.

Adapun berkenaan adanya desakan beliau dipecat hanya disuarakan oleh seorang pensyarah yang menjadi Rektor di Ireland, universiti yang dibiayai oleh Negara Teluk.


10) Akhirnya, Tuan Guru Presiden PAS mengharapkan KUIS ada pendirian tersendiri, tidak dipengaruhi oleh Qatar (tempat ibupejabat KUIS).

Beliau hadir persidangan di Tehran bagi memenuhi jemputan ulama-ulama Sunni di Iran. Terdapat 30 peratus rakyat Iran adalah Sunni.Bahkan, yang hadir persidangan itu sebahagian besarnya adalah ulama-ulama Sunni daripada Iran. Apa kita nak letakkan kedudukan mereka?


11) Demikianlah penjelasan yang diberikan sendiri oleh Tuan Guru Presiden PAS. Terserahlah untuk penilaian masing-masing. 

Jikalau masih enggan menerima, sekurangya belajarlah menghormati dan adab perbezaan pendapat. 

Tidak semestinya mempunyai PhD dalam bidang tertentu bermakna kamu sudah menjadi pakar dalam kesemua bidang termasuklah geopolitik antarabangsa yang penuh dengan simpang siurnya.


_Catatan oleh,_

_Syed Ahmad Fadhli_ 

_Pegawai Pusat Penyelidikan PAS_

23 Disember 2016

Tegas dengan Prinsip

Apabila tercetusnya isu kehadiran beliau ke Persidangan Antarabangsa di Tehran, pelbagai tohmahan dan sindiran dari golongan yang selama ini membenci beliau. 

Alhamdulillah dengan penerangan telah diberikan membuka mata banyak pihak berkaitan kemelut politik antarabangsa. Satu persatu diberi kefahaman kepada masyarakat bahawa permainan musuh amat menggerunkan dan perlu ketelitian dalam mendepaninya. 

Berikut adalah berita lanjut dari Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang. 

Tegas Pertahankan Kepentingan Dunia Islam, Sedia Letak Jawatan KUIS

SHARE THIS

  • Add to Delicious
  • Share on FriendFeed
  • Digg
  • submit to reddit

TAGS

MARANG – Presiden PAS Dato’ Seri Abdul Hadi Awang menegaskan pendiriannya dan mahu Kesatuan Ulama Islam Sedunia (KUIS) teguh berdiri, tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak atau pun negara.

Katanya, beliau pergi ke persidangan di Iran pada minggu lalu kerana beliau adalah ahli kepada ‘Majma’ Taqrib’ yang ditubuhkan dalam tahun 1980.

“saya hadir ke program tahunan (setiap tahun) di situ, kecuali saya uzur……dan saya hadir, dan bukan (baru) kali pertama saya hadir,

“dan saya hadir dengan pandangan saya terhadap perpaduan ulama…….tanpa mengira Sunni dan Syiah mereka perlu bersatu dan saya kritik Iran (dalam ucapan saya),”jelasnya.

Tegasnya, beliau tidak tunduk kepada mana-mana kerajaan dan terpengaruh kepada Barat atau Timur serta bercakap atas kepentingan Islam semata-mata.

TG Hadi PC 231316cBeliau berkata demikian kepada pihak media apabila ditanya tentang kedudukan beliau dalam KUIS dan pemergian beliau ke negara Iran, hari ini Jumaat 23 Disember, selepas kuliah mingguannya di masjid Rusila.

Sehubungan itu, beliau telah menghantar surat penjelasan kepada KUIS dan bersedia meletakkan jawatan sekiranya ia tidak sesuai dengan dasar pertubuhan itu.

“dan bila ada desakan ini…….saya dah tulis surat kepada KUIS (dan menyatakan) bahawa itu pendirian saya…….(dan) saya tidak terpengaruh dengan dasar Qatar, dasar (Arab) Saudi (atau) dasar Emirate (Arab Bersatu),

“apa lagi saya terkilan dengan (sidang) Majlis Kerjasama Teluk (GCC) dua minggu yang lalu yang turut disertai oleh Perdana Menteri British,”tegasnya.

Beliau mempersoalkan kehadiran British dalam sidang tersebut yang bukan terdiri daripada negara Teluk Parsi dan telah membuat resolusi untuk bersama menentang Iran.

“bukan untuk menentang Israel! (mahu) menentang Iran…..ini apa makna? Ini satu benda (perkara) yang sangat kacau di Asia Barat!,”tambahnya.

Beliau menjelaskan, PAS ada pendirian sendiri dalam menghadapi kemelut Timur Tegah sejak dari Perang Teluk yang pertama dahulu, yang mungkin berbeza pada pandangan pihak lain.

Ustaz Abdul Hadi juga menegaskan PAS adalah Sunni dan bukannya pengikut Syiah serta membaca politik antarabangsa, bukan hanya dengan pandangan lahir yang sempit.

Kemelut Perang Timur Tengah Perlu Penelitian


Mungkin yang ada yang tidak tahu (atau buat-buat tidak tahu), dalam konteks global, selain menjawat jawatan sebagai Timbalan Kesatuan Ulama Islam Sedunia (KUIS), Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang juga merupakan Ahli al-Majma’ al-Alami li al-Taqrib Baina al-Mazahib al-Islamiah (Majlis Antarabangsa bagi Pendekatan Mazhab-mazhab Islam), yang berpusat di Tehran, Iran. 
Bahkan (setahu saya), TGHH telah menjawat jawatan sebagai timbalan KUIS pada masa sama (dan lebih awal) menjadi ahli majma’ taqrib mazhab. Tahun lepas dan sebelum ini, ada sahaja TGHH pergi (dalam keadaan perang di Syria yang masih belum reda), mungkin tidak ramai yang tahu justeru tidak menjadi isu. Bukan TGHH sahaja, ramai sahaja wakil dari Ilmuwan Sunni pernah hadir dalam seminar taqrib di Iran, termasuklah; al-Marhum Dr Said Ramadhan al-Buti (Syria), Mufti Syria – Ahmad Badreddin Hassoun, Habib Umar Hafiz (Yemen), Habib Ali al-Jufri (UAE), Kamal Helbawi (IM), Khaled Mash’al (Hamas) dan Molavi Abdol Hamid (Iran).
Justeru TGHH dalam pelbagai wacana, seminar, kuliah, ceramah, tidak melihat pertembungan Sunni-Syiah sebagai isu, kerana ulama dahulu dari kedua-dua aliran tersebut telah menyelesaikan masalah tersebut dengan baik dan tidak masalah untuk saling belajar antara satu sama lain. Jauh sekali sebagaimana sebahagian kita pada hari ini yang lebih cenderung untuk menjadi Tuhan. 
Hal yang sama dilihat oleh gerakan Islam Hamas, Jihad Islam yang berjuang bermatian-matian di Palestin yang sebelum ini tidak pula menjadi perhatian ramai pihak. Di mana suara kalian ketika negara Arab tunduk kepada Amerika dan bersetongkol menjatuhkan kerajaan Morsi dan saban tahun berbilion peruntukan persenjataan (top recipient of American-made arms from 2011-2015) dari sana. Mungkin taqrib yang ada diharuskan barangkali.
Dalam wacana [Wacana Isu Antarabangsa] IRAN: Kawan atau Lawan? tahun ni, TG juga ada sebut perihal pertemuan dengan Profesor Najmuddin Erbakan dan menteri Petroleum Iran Dr Ali Vilayati. Erbakan menasihati Vilayati supaya berbaik-baik dengan Russia, China dan Venezulea yang menjadi seteru kepada Amerika dan Israel. Iran mendengar nasihat Erbakan dan kini melangkah jauh bab ketenteraan. Tidak timbul pula isu Sunni-Syiah di sini, kerana mereka pandangan mereka persis sebagaimana TGHH, perihal apa yang berlaku kalangan umat. Banyak lagi contoh isu persepakatan boleh dicapai antara kedua aliran dalam mendepani hegemoni kuasa besar dunia. 
Justeru isu yang besar adalah perancangan Amerika dan Israel ke atas dunia Islam. Sebab tu mengaji usuluddin, fiqh, quran sunnah kena seimbang dengan pengajian ilmu-ilmu lain lebih-lebih lagi ilmu geopolitik. Tidak kiralah ada 10 doktorat dalam satu bidang pun. Bila lihat satu sudut sahaja, tidak kemanalah kita melainkan menjadi mangsa percaturan sahaja. Musuh Islam tidak gentar bila ramainya ulama yang ‘Abid atau hanya menumpukan pada periuk nasi mereka sahaja, tetapi yang mereka geruni adalah ulama yang cerdik dan boleh membaca strategi mereka.
Cukuplah tu untuk setakat ini, nanti tulis lebih-lebih dilabel bersetongkol dengan pembunuh dan pro Iran (baca: Syiah) pula.

C/P

Wallahualam.
Pautan:

Wacana Antarabangsa: Syiah Kawan atau Lawan. https://youtu.be/8fUEJr4HHYQ

Laporan penjualan senjata. http://www.aljazeera.com/news/2016/06/cia-weapons-syrian-rebels-jordan-black-market-160626141335170.html

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2010/10/20101020173353178622.html
https://www.theguardian.com/world/2016/aug/10/saudi-arabia-close-to-deal-to-buy-115bn-worth-of-military-equipment-from-us
https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/apr/22/us-saudi-arabia-weapons-arms-deals-foreign-policy
http://www.reuters.com/article/us-usa-saudi-security-idUSKCN11D2JQ
http://edition.cnn.com/2016/05/24/politics/us-arms-sales-worldwide/
http://www.independent.co.uk/us/saudi-arabia-us-arms-deal-weapons-sale-tanks-guns-barack-obama-a7182186.html 

Toleransi Ilmu Para Cendikiawan 

#PelajariAdab

Bacaan yang manis untuk ditelaah oleh para pejuang kebenaran adalah bait-bait surat menyurat antara Margareth Marcus (Maryam Jameela) dengan Al Maududi (1903 – 1979). Semoga Allah merahmati mereka berdua. 

Tulisan yang cukup ilmiah sehinggalah memberi hidayah kepada Maryam Jameela (1934 – 2012) untuk terus memeluk Islam dan istiqomah. 

Tulisan kedua-duanya cukup indah. Tiada sinis, cercaan dan perlian yang membolehkan kedua-duanya berhujah atas dasar ilmu. 

Tidak salah para ilmuwan jawab menjawab dalam segala isu yang dihangatkan massa. Dengan syarat ianya dalam lingkungan ilmu yang berfakta. Nasihat menasihati satu sama lain. Beristighfar diakhir kalam dan penyudahnya amat membahagiakan. 

Cuma mungkin berbeda di zaman mellinuim ini, para ilmuwan cuba menjawab dengan nada yang terunggul. Tetapi pada komentator dibawahnya pula merosakkan ketenangan hujah. Lantas para ilmuwan tadi juga terikut-ikut dengan rentak ahli bukan ilmu dalam garis-masa mereka. 

Sedih. 

Siapa Dalang Krisis Perang di Timur Tengah? 

​Tulisan yang cukup padat mengenai geopolitik Timur Tengah. Tiada ulama Nusantara ini yang sebanding dengan beliau berdepan dengan pemimpin negara-negara Arab dalam menyelesaikan kemelut politik tersebut. 

Berikut adalah tulisan beliau. 

SIAPA DISEBALIK KRISIS SYRIA, IRAQ DAN LAIN-LAIN  

Oleh : Abdul Hadi Awang

Kita berada dalam bencana politik gelap gelita dan mengelirukan. Berita tersebar melalui media sosial dalam ruang lingkup langit terbuka, tetapi ramai yang memperkecilkan petunjuk Al-Quran supaya bertabayyun.

 

Apa yang membakar bumi Aleppo dan menjadi berita hangat terkini terdengar laksana pencuri memekik perkataan “pencuri” di tengah suara orang yang mengejarnya di waktu malam gelap, memudahkan pencuri sebenar melepaskan diri sambil melaungkan perkataan pencuri.
Beberapa tahun lalu, ketika berputiknya krisis yang membakar bumi Syria kini, beberapa media negara Arab termasuk Al Jazeera paling menyerlah melaporkan penglibatan pihak perisikan Negara Arab (di antara nama yang disebut ialah Putera Bandar bin Sultan, mantan Duta Saudi di Amerika dan mantan Ketua Perisikannya) terlibat menghantar kalangan pelampau ke Syria supaya tercetusnya kekacauan. 

Syria adalah negara terdekat di kalangan negara Arab yang menolak perjanjian Madrid dan Oslo bagi mewujudkan perdamaian dengan negara haram Israel tanpa peduli terhadap bumi Palestin yang dirompak dan rakyatnya yang  menjadi mangsa. Iran selepas Revolusi Islam walaupun dilabelkan Syiahnya, adalah kalangan negara Islam yang menentangnya setelah membatalkan pengiktirafan terhadap Israel dan terus memutuskan hubungan biarpun diikat di zaman Shah. Iran telah mengambil manfaat daripada Syria di bawah pemerintahan Parti Baath yang berkrisis dengan Parti Baath Iraq pimpinan Saddam Husain di mana Iraq dibantu negara Barat untuk menyerang Iran dengan sokongan Negara Arab khususnya negara Teluk. 
Almarhum Necmettin Erbakan mantan Perdana Menteri Turki menyokong Iran membantu perjuangan Palestin dan menasihatkan kumpulan Islam Syria supaya tidak berhadapan secara keras dengan kerajaannya kerana mendahulukan perjuangan Palestin. Almarhum juga menasihatkan Iran memajukan sains dan teknologinya di mana selepas itu berlaku gerakan membunuh saintisnya, termasuk menawan saintis yang menunaikan haji di Mekah. Kini Iran sudah dapat mencabar kuasa besar dunia dari sudut teknologinya .
Akhirnya Syria memberi kemudahan pangkalan hadapan kepada perjuangan Palestin menentang Israel. Hamas dan Tanzim Jihad yang terbesar dan paling banyak mendapat manafaat dan kemudahan di Syria. Iran menjadi penyumbang paling besar kepada Hamas, Tanzim Jihad dan Hizbullah kumpulan Syiah di Lubnan juga mendapat kemudahan, sehingga menggagalkan operasi ketenteraan Israel di Gaza dan Selatan Lubnan. Semua Negara Arab yang menyokong perjanjian damai dengan Israel secara terbuka atau rahsia tidak mendukung perjuangan di Gaza dan Selatan Lubnan. 
Banyak media Timur dan Barat mendedahkan betapa krisis Syria membesar dengan bantuan senjata Barat melalui Nato di Turki di sebelah Utara dan di Selatannya Israel. Selepas itu disokong oleh kenyataan Bush, selepasnya Obama dan mereka yang berada dibawahnya. Isu Sunni dan Syiah ditiupkan supaya membakar. Selepasnya beberapa tokoh ulama rasmi dan tidak rasmi mendukung kenyataan yang membakar itu.

 

Kumpulan pelampau itu akhirnya dapat menawan sebahagian kawasan minyak di Iraq dan Syria, serta laluan pasaran gelap di Utara dan Selatan. Tentera Bersekutu Barat yang sudah diberi tapak pangkalan di seluruh negara Teluk yang berserban itu lebih bertarik tali untuk mengekalkan keadaan yang menguntungkan mereka dan menjamin keselamatan Israel sebagai paksi utama Gerakan Zionis dengan mempengaruhi politik, ekonomi, media dan lain-lain. 
Allah tidak mengizinkan keadaan terus menjadi ancaman kepada Islam walaupun secara senyap. Kadang-kadang perubahan dilakukan oleh keadaan pertembungan di kalangan bukan Islam dan pihak zalim, apabila Islam yang lemah tidak mampu melakukan perubahan. Sepertimana sejarah Parsi Majusi menghancurkan Yahudi di Palestin yang zalim membunuh para Nabi dan ulama soleh. 
Keadaan kini berubah apabila Kristian Ortodok yang dibelasah komunis Yahudi. Karl Marx bertembung dengan Kristian Katholik dan Protestan di Amerika dan Eropah bergabung dengan Zionis Yahudi yang mempertahankan Israel. Apabila krisis Ukraine menjadi titik pertembungan sehingga pesawat MAS menjadi mangsa. Peristiwa pesawat kita tenggelam laksana pelanduk yang mati di tengah gajah yang bertarung. Keadaan bertukar kepada ketegangan yang memberi tempat kepada Rusia bertapak di Tarsus Syria menjadi pangkalan tentera Rusia, satu-satunya ruang ke laut lepas. Keadaan ini mengubah neraca politik dan ketenteraan yang melemahkan Barat yang melindungi ISIS dan kumpulannya. Soalannya, di mana Negara Arab yang berlindung di belakang kuasa Barat dan Zionis? 
Tekanan melalui serangan Negara Teluk ke atas Yaman di laluan ke laut Merah, diisytiharkan di Washington dengan lesen PBB tidak mencapai tujuan sehinga kini. Lawatan Pengarah Kajian Strategik Arab Saudi (Anwar Asyqi) ke Israel menunjukkan “kegelabahan” Negara Arab. Lebih gelabah lagi baru dua minggu Perdana Menteri British menjadi peserta Sidang Kemuncak Negara Teluk di Bahrain dengan resolusi menghadapi ancaman Iran, sehingga Israel dianggap tidak menjadi ancaman. 
Semua perkara ini sepatutnya boleh menjadi jawapan disebalik Aleppo yang terbakar itu. 
Seterusnya kenangilah sejarah kejatuhan Islam di Andalusia yang ditangguhkan beberapa abad apabila salah seorang Raja Islam di Andalusia mengejutkan semua Raja yang tidak mahu menjemput Raja Ibnu Abbad dari  Morocco kerana takutkan raja itu akan merampas takhta mereka. Apabila seorang raja yang beriman itu bertitah: “Beta lebih rela menjadi gembala kambing dan unta Ibnu Abbad daripada menjadi gembala babi Raja Kristian yang datang menakluk.” 
Setahu saya Iran tidak membuat kenyataan untuk mengeksport Revolusi Islam Syiahnya. Iran hanya mengajak Negara Arab yang berjiran itu bersatu menentang Israel dan membebaskan diri mereka daripada kuasa asing.

 

Mengapa Mazhab Syiah di dalam masyarakat Sunni yang sudah wujud lebih daripada seribu tahun itu tidak pernah menghalang kemajuan Islam di seluruh pelusuk dunia, tiba-tiba kini ditiupkan api permusuhan untuk menumpahkan darah dalam  umat yang satu kiblatnya? Dahulunya berkhilaf secara ilmu sahaja tanpa berpisah dalam satu umat, tiba-tiba sekarang dianggap seperti agama yang berbeza. 

PAS adalah Melayu Islam yang tidak mudah lupa. Ketika berlakunya Perang Teluk yang pertama 1980, apabila Saddam Husain menyerang Iran dengan bantuan negara Barat dan Negara-Negara Arab, PAS menyokong Iran, lalu kami dituduh sudah menjadi Syiah. Selepasnya Saddam berpaling tadah menyerang Kuwait, Negara-negara Arab menjemput bala tentera Amerika dan sekutunya menyerang Iraq. PAS menentang jemputan yang haram itu dan berpihak kepada menentang campur tangan asing bersama semua Parti Islam, bukan kerana sudah masuk Parti Baath bersama Saddam.
Sebabnya ialah kami membaca politik di lapangan antarabangsa, bukan hanya membaca kitab dan media sosial di atas meja dalam bilik yang sempit.
“Inilah Penyelesaian Kita”
ABDUL HADI AWANG

Presiden PAS  
20 Rabiul Awwal 1438 | 20 Disember 2016                                                          https://www.pas.org.my/kenyataan-berita/10320-siapa-disebalik-krisis-syria-iraq-dan-lain-lain

Kaedah Ulama Berselisih Pandangan

#PelajariAdab 

Seingat saya, golongan yang bergelar ulama mempunyai kaedah untuk tegur menegur sesama mereka. Bukan secara pengistiharan dikhalayak ramai jika isu itu belum dipastikan hujung pangkal. Mereka akan berdepan, bermesyuarat atau menelefon memohon penjelasan lanjut. Barulah dikeluarkan kenyataan. 
Saya agak kaget bila ada juga golongan ulama yang menulis dalam media maya mengherdik atau menghentam ulama lain kerana tidak sependapat dengan beliau. Walau mungkin tulisan berkenaan tidak secara tepat menuduh sesorang ulama itu, tetapi kaedah penulisan itu sendiri kita memahami hasratnya. 
Lantas, tulisan-tulisan sedemikian diambil kesempatan oleh orang yang tidak bergelar ulama menambah api dalam sekam. Melaga-lagakan mereka atas isu yang sebenarnya boleh diselesaikan dimeja perbincangan. 
Cantik ulasan dari sahabat saya DrAzman Ibrahim dalam isu perbezaan pendapat ulama ini. Kata beliau: 

Para ulama sepakat dalam perkara aqidah. Biasa bagi mereka berbeza pendapat dalam isu dan pendekatan politik.

Perbezaan ini berlaku disebabkan banyak faktor. 

Dalam Kesatuan Ulama Islam Sedunia bukan semua ulama di dalamnya adalah pemimpin Harakah Islamiyyah. Bukan semua mereka juga tinggal dan bergerak dalam sebuah negara demokrasi. Ada yang bermastautin dalam sebuah negara dengan sistem beraja.  
Qatar tempat tinggal Dr Yusof Al Qaradhawi Rahimahullah adalah sebuah negara Emir. Geopolitik Qatar tak sama dengan Malaysia. Al Qaradhawi juga bukan pemimpin sebuah parti Islam seperti TGHH. Adalah lumrah andai wujud perbezaan pandangan politik antara Al Qaradhawi dan TGHH. Mereka berdua adalah ulama pemimpin ummat. Tiada yang mereka fikir melainkan kebaikan untuk ummat.
Dalam bab syiah, pastinya dari segi aqidah tiada perbezaan pendapat antara Al Qaradhawi dan TGHH. Cuma kelihatan ada perbezaan pendapat antara kedua ulama besar ini berkaitan pendekatan politik untuk menangani isu syiah. TGHH nampak lebih moderate berbanding al Qaradhawi. 
Apatah lagi sekarang ini, yang banyak bergerak ke serata dunia membawa misi ummat Islam adalah TGHH. Biar para ulama buat kerja mereka. 
Lantaran itu saya melihat cubaan dari kalangan mereka yang nak berperanan untuk menjadi tukang laga antara 2 tokoh ulama ini supaya berhenti segera dari buat kerja yang sia-sia.

Titik!

Sumber: fb.com/drazmanibrahim

​Sheikh Qaradawi Kecam Penyembelihan Etnik Rohingya

​Sheikh Qaradawi Kecam Penyembelihan Etnik Rohingya Dan Seru Dunia Antarabangsa dan Islam Contohi  Pendirian Malaysia 

Qatar : Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia , Syeikh Dr Yusuf Al Qaradawi pada hari semalam mengecam sekeras-kerasnya kezaliman dan penindasan ke atas umat Islam Rohingya di Myanmar. 

Beliau juga turut melahirkan rasa sedih kerana ianya berlaku di hadapan penglihatan dan pendengaran masyarakat antarabangsa dan dunia Islam tanpa sebarang tindakan yang  segera diambil.

Beliau juga turut sependapat dengan Naib beliau iaitu Tuan Guru Dato Seri Hj Abdul Hadi Awang agar masyarakat antarabangsa mengambil pendekatan diplomasi secara lebih menyeluruh dan tegas untuk menghentikan penindasan yang berlaku di Myanmar sekarang ini.

Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia itu juga turut memuji sikap kerajaan Malaysia dan Perdana Menterinya YAB Datuk Seri Najib Tun Razak  yang mengambil pendirian yang berani dan tegas menentang kezaliman yang berlaku di Myanmar sekarang.
Beliau menyatakan demikian dalam satu kenyataan rasmi yang dihantar kepada pihak pejabat media Kesatuan Ulamak Islam Sedunia cawangan Asia Tenggara  disini semalam.
Pada hari Ahad lepas dua tokoh penting Malaysia Naib Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia YB Tuan Guru Datuk Seri Hj Abdul Hadi Awang dan Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Najib Tun Razak berada di atas satu pentas dalam majlis Himpunan Solidariti Ummah menentang penindasan rakyat Rohingya mengecam penghapusan etnik yang sedang belaku di Myanmar sekarang.
Syeikh Dr Yusuf Al Qaradawi juga turut menghargai dan menyokong pendirian Pertubuhan Negara-negara Islam OIC yang turut mengecam penindasan ke atas rakyat muslim Myanmar dan desakan agar bantuan kemanusiaan dibenarkan untuk memasuki Myanmar dalam usaha menghulurkan bantuan kepada mereka yang tertindas .
Menurut beliau lagi, masyarakat Islam Rohingya di Arakan telah memeluk Islam sejak sekian lama iaitu sejak kedatangan para saudagar arab pada era zaman pemerintahan Khalifah Harun Ar Rasyid lagi. Mereka memeluk Islam bukan disebabkan paksaan bahkan melalui akhlak yang mulia yang ditunjukkan oleh saudagar-saudagar Islam tersebut.

Salurkan sumbangan anda


“Kesatuan Ulamak Islam Sedunia mengistiharkan bahawa  hari Jumaat depan  sebagai Hari Membela Rakyat Rohingya , kami menyeru agar para khatib di seluruh dunia membicarakan tentang bantahan ke atas kezaliman yang berlaku ke atas umat Islam Rohingya” demikian tegas beliau dalam kenyataan tersebut .

Sumber: http://ulamasedunia.org/2016/12/09/sheikh-qaradawi-kecam-penyembelihan-etnik-rohingya-dan-seru-dunia-antarabangsa-dan-islam-contohi-pendirian-malaysia/

Isu Blockade Orang Asli di Gua Musang

pengarah-hutanKENYATAAN MEDIA PENGARAH JABATAN PERHUTANAN NEGERI KELANTAN

BERKENAAN OPERASI PENGUATKUASAAN BERSEPADU PENGOSONGAN HALANGAN (BLOCKADE) DI KAWASAN HUTAN SIMPAN BALAH

( 1 ) Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan (JPNK) ingin membuat penjelasan terhadap Operasi Penguatkuasaan Bersepadu yang dijalankan pada 29 November 2016 ke atas pembinaan halangan (blockade) dan pondok-pondok tanpa sebarang kebenaran di atas kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK) Balah. Kenyataan media ini bertujuan memperjelaskan beberapa tanggapan dan persepsi kabur segelintir masyarakat yang menyatakan tindakan operasi penguatkuasaan ini adalah satu tindakan yang zalim, tidak mengikut prosedur malah menyatakan ini bukan caranya menyelesaikan isu tuntutan Orang Asli.

( 2 ) Rentetan isu halangan Orang Asli yang terlibat dalam kawasan HSK Balah, Perias dan Gunung Stong adalah seperti berikut:-

( a ) Blockade pertama telah didirikan oleh Orang Asli pada 27 Mac 2016 di kawasan perkampungan Orang Asli di Pos Gob bagi membantah aktiviti pengusaha hasilan. Rundingan dan pujukan telah dijalankan pada 10 April 2016 dan 8 Jun 2016 bertujuan membuka halangan tetapi masih tidak berhasil.

( b ) Rundingan sekali lagi diadakan bersama pihak pelesen dan penduduk perkampungan Orang Asli di Pos Gob pada 20 Jun 2016 telah mencapai kata sepakat dan halangan telah dibuka.

( c ) Walaubagaimanapun, pada 27 September 2016 kumpulan Orang Asli yang sebahagiannya bukan daripada kumpulan pertama yang membuat rundingan pada 20 Jun 2016, sekali lagi membuat blockade yang baharu dengan lokasi yg lebih jauh daripada perkampungan Pos Gob dan terletak di Kompartmen 245, HSK Balah. Ianya dilihat bertujuan menghalang aktiviti pengeluaran kayu balak dari kawasan pengusaha hasilan yang sah dan berlesen.

( d ) Lanjutan itu, pihak Kerajaan Negeri telah memutuskan pembekuan aktiviti pengusaha hasilan bermula pada 3 Oktober 2016 di sekitar kawasan berkenaan  yang melibatkan empat (4) lesen pengusaha hasilan. Dengan harapan kesemua pekerja dan alatan kekengkapan jentera dikeluarkan berserta dengan pengeluaran kayu-kayu balak yang telah ditebang. Pihak Berkuasa Negeri juga berharap dengan keputusan ini, isu blockade dapat diselesaikan dan seterusnya rundingan berhubung dengan tuntutan Orang Asli dan Kerajaan Negeri berlangsung dengan baik. Malangnya hal ini tidak berlaku, malah kayu-kayu balak yang telah ditebang sebelum keputusan penangguhan sementara diputuskan tidak langsung dibenarkan keluar.

( e ) Dengan  keputusan yang berhemah dibuat oleh Kerajaan Negeri tersebut, demi mengutamakan kehendak kebajikan Orang Asli di kawasan berkenaan, rupanya keadaan menjadi lebih menyedihkan apabila pembinaan pintu-pintu blockade telah diluaskan ke beberapa pintu baharu iaitu di kawasan Matau di Kompartmen 260, HSK Perias dan  Kompartmen 27, HSK Gunung Stong Selatan. Pembinaan ketiga-tiga blockade terus menyukarkan kehidupan Orang Asli Asal seperti yang dibangkitkan oleh penghulu-penghulu Orang Asli yang dilantik ketika pertemuan dengan YAB Ustaz Dato’ Bentara Kanan Menteri Besar Kelantan. Blockade kali ini terus tidak membenarkan atau menghalang penjawat-penjawat awam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan.

( f ) Keadaan ini mencetuskan kebimbangan dan dikhuatiri pembinaan pintu _blockade_secara haram ini akan dibina diseluruh daerah Gua Musang. Untuk itu, pihak JPNK telah menguatkuasakan Seksyen 47, Enakmen Perhutanan Negara dengan memastikan sesiapa yg hendak memasuki HSK yang dikategorikan sebagai Hutan Tertutup perlulah memiliki Permit Memasuki HSK atau kebenaran bertulis Pengarah Perhutanan Negeri Kelantan.

( g ) Di atas nasihat YB Dato’ Penasihat Undang-undang Negeri, pihak JPNK telah mengeluarkan notis pengosongan dan membuka halangan pada 6 November 2016 kepada semua pintu blockade dalam tempoh dua (2) minggu sebelum tindakan penguatkuasaan diambil.

( h ) Dengan memberi keutamaan agar penyelesaian untuk membuka blockade secara harmoni dijalankan, maka tempoh pengosongan dilanjutkan sehingga 29 November 2016 bagi memberi ruang pujukan, penjelasan dan pencerahan mengenai isu ini difahami oleh pihak Orang Asli. Walau bagaimanapun, usaha-usaha dalam tempoh ini tidak berhasil, maka tindakan operasi penguatkuasaan bersepadu bertujuan mengosongkan pembinaan pondok-pondok dan blockade yang dibina secara haram dilaksanakan.

( 3 ) Dari aspek perundangan, kegiatan pihak Orang Asli membina _blockade_dan pondok-pondok serta menduduki di atas kawasan HSK adalah suatu kesalahan yang jelas  di bawah Seksyen 32, Enakmen Perhutanan Negara (Pemakaian) Negeri Kelantan, 1984. Ini pula ditambah dengan pelbagai kesalahan lain iaitu:-

( a )  Pegawai dan kakitangan JPNK telah dihalang memasuki kawasan yang terlibat dan seterusnya membantutkan tugas dan tanggungjawab JPNK untuk melaksanakan program pemuliharaan, pengurusan, pemantauan dan penguatkuasaan hutan di kawasan berkenaan.

( b ) Menghalang pengeluaran hasil hutan yang sah yang sepatutnya dikeluarkan dan beberapa kayu balak yang telah disimpan di Matau sebelum arahan pemberhentian operasi pembalakan dihentikan sementara bermula bulan Oktober. Keadaan sekatan ini menyebabkan kayu-kayu balak yang telah ditebang menghadapi pereputan nilai dan menyebabkan hasil yang sepatutnya telah berkurangan.

( c ) Menyalahguna kuasa dengan menghalang pekerja-pekerja lesen pengusaha hasilan yang mempunyai kebenaran sub-lesen memasuki kawasan terlibat.

( 4 ) Sepatutnya sebagai rakyat Malaysia dan rakyat Negeri Kelantan semestinya menghormati undang-undang sedia ada yang  diterima pakai. Saya merasa kesal dengan pihak-pihak NGO yang mendakwa berlatar belakang pengamal undang-undang turut menyokong usaha blockade yang dibuat oleh Orang Asli sedangkan ianya jelas bertentangan dengan undang-undang sedia ada. Adakah mereka ini berhasrat mengajar Orang Asli bertindak memperjuangkan hak-hak dan tuntutan dengan melangkaui batas-batas perundangan?. Bukankah ada saluran dan prosedur tertentu bagi memperjuangkan hak-hak ini supaya ianya dapat direalisasikan dalam bentuk dasar dan undang-undang.

( 5 ) Dalam proses perundingan tuntutan ini, pihak Kerajaan Negeri telah mengambil langkah drastik menangguhkan operasi pengusaha hasilan di sekitar kawasan yang terlibat bagi membolehkan kajian dan semakan terperinci dijalankan serta penambahbaikan dilaksanakan. YAB Ustaz Dato’ Bentara Kanan Menteri Besar Kelantan juga menyatakan Pos Gob seluas 973 ha telah diluluskan sebagai tanah rizab Orang Asli tetapi sedang dalam proses pewartaan. Kawasan berkenaan telah ditanda dalam rekod pelan JPNK. Bagi kawasan HSK yang diklasifikasikan sebagai Hutan Perlindungan seluas 15,000 hektar juga dibenarkan untuk dijadikan Kawasan Rayau Orang Asli sebagai tempat mencari keperluan makanan seharian. Rundingan lanjut diantara Orang Asli dan Kerajaan Negeri perlulah melalui Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA).

( 6 ) Walaupun begitu, isu penyelesaian pembukaan blockade masih tidak berhasil malah ianya tetap diteruskan pada masa itu. Pihak Kerajaan Negeri telah menetapkan bahawa blockade perlu dirobohkan dengan pendekatan seperti berikut:-

(a) Penerangan dan penjelasan.

(b) Mendengar segala tuntutan dan bantahan pihak Orang Asli  yang terlibat.

(c) Mengadakan perbincangan bersama penghulu-penghulu mukim yang dilantik.

(d) Mengeluarkan notis pengosongan.

(e) Aktiviti Pujukan dan Merayu

(f) Tindakan penguatkuasaan meroboh secara bersepadu.

( 7 ) Untuk itu, di atas penjelasan diatas, pihak JPNK menafikan sekeras-kerasnya bahawa tindakan operasi penguatkuasan yang dijalankan pada 29 November 2016 adalah zalim, tidak berstrategi, bukan cara penyelesaian yang baik dan lain-lain lagi tohmahan.

( 8 ) Saya mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada semua agensi penguatkuasaan yang terlibat iaitu JPNK, Polis Diraja Malaysia, PGA, SPRM, PTG, pihak MEDIA dan lain-lain lagi. Operasi ini dijalankan bukannya untuk memerangi sesiapa, ianya dijalankan secara bersepadu bagi memastikan penguatkuasaan undang-undang dilaksanakan dengan sempurna, tanpa pertumpahan darah atau pertelingkahan, ketelusan dan mempunyai nilai-nilai integriti serta beretika. Khusus kepada pegawai dan kakitangan JPNK, saya mengucapkan syabas dan rasa bangga di atas kesabaran semua melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan baik dalam insiden ini walaupun dilempar dengan pelbagai tohmahan, kutukan dan ugutan dari pihak-pihak tertentu. Teruskan usaha kita mengurus, memelihara dan memulihara khazanah hutan Negeri Kelantan dengan jayanya.

PENGARAH,

JABATAN PERHUTANAN NEGERI KELANTAN

02 Rabiul Awwal 1438H / 02 Disember 2016M

Sumber: 1media.my

Liku-liku Perjalanan Hukum Syariah 


​25 NOV: Pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah) pindaan 2016 atau RUU 355 oleh Datuk Seri Abdul Hadi Awang sehingga menimbulkan pertikaian oleh ahli parlimen PAN adalah disebabkan mereka tidak mengetahui tatacara RUU Persendirian.
Ini ditambah pula dengan pelbagai persepsi pihak luar termasuk media yang tidak mengetahui mengenai proses pembentangan sesuatu RUU sehingga ada mengaitkan pembentangan RUU 355 oleh Ahli Parlimen Marang di Dewan Rakyat pada Khamis sebagai bacaan kali kedua.
Mungkin sebab itu, Speaker Pandikar Amin Mulia tersenyum dan ketawa melihat gelagat Ahli Parlimen PAN Parit Buntar Datuk Mujahid Yusuf Rawa dan Ahli Parlimen PAN Shah Alam Khalid Samad mempersoalkan kenapa RUU 355 itu masih tidak dibahaskan.
Menurut mereka ini kali kedua Presiden PAS bangkit di Dewan Rakyat membaca RUU tersebut dan pada kali ini Hadi masih meminta supaya penjelasan mengenai RUU 355 dibuat pada sidang akan datang.
Sebenarnya, tata cara pembentangan RUU Persendirian dengan usul dibawa oleh kerajaan amat berbeza.
Menurut Pandikar Amin, pembentangan RUU Persendirian oleh Hadi belum sampai bacaan kali pertama sebaliknya hanyalah usul yang perlu perbincangan dan penelitian.
“Kalau kerajaan yang bawa usul atau undang-undang, (ia) tak perlu dibahas, tak perlu sokong, (hanya) sebut saja tajuknya serta disebut untuk bacaan kali pertama,” kata Pandikar Amin bagi menjelaskan kekeliruan ahli-ahli parlimen PAN berhubung RUU 355 yang dibawa Hadi.
Speaker kemudian menegaskan bahawa ahli-ahli parlimen patut membaca Peraturan Mesyuarat dan memahami supaya tidak terkeliru antara RUU Persendirian dengan RUU yang dibawa oleh kerajaan.
“Cuma yang duduk di sini (kerusi speaker) yang faham sebab saya berpandukan hansard dan peraturan-peraturan mesyuarat, Proses RUU Persendirian perlu dibaca dengan Peraturan Mesyuarat 49, 49(1), kemudian 49(2), 49(3) dan 49(4) sebelum sampai ke situ (untuk bacaan kali petama),” katanya.
Menurut Pandikar Amin, selepas dibahas dan dikemukakan kepada Majlis dan jika ada belah bahagian, baharu dapat keputusan dan dicap sudah sah baharulah boleh disebut untuk bacaan kali pertama.
Proses itu katanya belum berakhir lagi kerana ia akan dibawa oleh menteri yang berkenaan dengan memberi pernyataan, diikuti mesyuarat serta pernyataan baharu sebelum dibawa untuk perbahasan atau bacaan kali kedua.
Namun, disebalik ‘tidak tahu’ Mujahid dan Khalid, Ahli Parlimen PAS Kota Bharu Datuk Takiyuddin Hassan mengambil peluang menempelak kedua-dua wakil rakyat itu yang sebelum ini pernah bersama-sama PAS.
“Ini hanya peringkat Undang-Undang Persendirian. Bukannya Marang (Hadi) boleh buat apa-apa termasuk tubuh jawatankuasa. Apabila sudah sampai kepada Peraturan Mesyuarat 49 serta lulus bacaan kali pertama dan kerajaan ambil alih, baru kerajaan tubuh jawatankuasa,” katanya pada perbahasan isu sama.
Jawapan Pandikar Amin dan Takiyudin telah menyebabkan ahli-ahli parlimen Barisan Nasional (BN) serta PAS di dalam Dewan bersorak kerana mereka menyedari hujah Mujahid dan Khalid mendedahkan mereka tidak mengetahui beza pembentangan RUU Persendirian dengan yang dibawa kerajaan.
Barangkali juga, wakil rakyat PAN ini terlalu ghairah mahu menunjukkan kepada sekutu mereka DAP bahawa mereka akan berhabis-habisan membantu DAP menentang RUU 355 kerana kejaaan Hadi pasti menconteng arang di muka mereka yang sudah meninggalkan PAS.

Jawapan kepada Kuliah Ustaz Auni 

Oleh: Psuedoscience Watch. [https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1453990574611882&id=1084310118246598]

Lihat dan dengar video:

Kami ingin memperbetulkan apa yang Ustaz Auni perkatakan menerusi Videonya yg sedang viral.

Takpe Ustaz. Kalau tak tahu boleh belajar dgn guru. Ulama kata jgn belajar sorang-sorang. Nanti yg akan menjadi gurunya adalah syaitan yg membawa kpd kesesatan sama seperti dalam video ustaz ini.

Kami ingin memberi dalam bentuk point agar Ustaz serta kuncu2nya yg sesat senang hadam akan perkara ini

1) Ubatan moden hanya menahan sakit tidak menyembuhkan

Ini satu salah faham mungkin disebabkan ustaz tidak mempelajari secara mendalam berkenaan dengan perubatan. Untuk pengetahuan semua kita ada pelbagai jenis ubat-ubatan sbg contoh:

– Antibiotik-
fungsinya untuk membunuh bakteria. Yang ini bukan ubat tahan sakit ye. Setelah kehadiran ubat, ramai daripada askar US tidak menghadapi jangkitan kuman pada tempat luka. Ini mengurangkan kadar kematian sebab jankitan kuman pada luka ketika berperang. Bukan itu sahaja, ia juga telah membantu dalam melawan jenis bakteria di atas muka bumi ini.

– Anti-viral-
Fungsinya untuk membunuh virus. Berapa ramai yang telah selamat apabila antiviral ini diberi ketika menghadapi jangkitan virus yang merbahaya. Sebagai contoh jangkitan selaput otak yang boleh disebabkan virus Herpes boleh dirawat dgn memberikan ubat Acyclovir. Ubat ini bukan menahan tapi merawat.

– Anti Emetic-
yang ubat memang jenis tahan muntah. Ia tidak merawat penyebab muntah. Tetapi dapat mengurangkan muntah yang boleh berakhir dengan dehydration. Kalau muntah itu disebabkan virus, maka kita bagi ubat ini untuk tahan muntah dan badan akan melawan sendiri virus tersebut. Tetapi jika disebabkan jangkitan kuman pada otak, pendarahan otak dan lain-lain mungkin intervensi yang lain perlu diberikan

– Painkiller –
ubat ini untuk tahan sakit. Memang ubat ini tidak menyembuhkan. Tetapi membantu dalam mengurangkan simptom sakit. Sbg contoh kalau patah tulang, takkan lah ubat tahan sakit tidak diberikan. Lagipun kalau nak pembedahan nanti, for sure lah kena pakai ubat tahan sakit. Mau tak menjeritnya kalau ubat tahan tak bagi

– Ubat kencing manis –
Ubat ini bukan untuk menyembuhkan kencing manis. Tetapi mampu mengawal kawalan gula di dalam badan. Mungkin orang kata ubat inilah yang akan merosakkan organ-organ badan. Jawapannya tidak. Yang merosakkan organ adalah gula yang tinggi di dalam darah hingga membuatkan buah pinggang rosak. Sebab tu kalau gula dalam darah tinggi, ia dapat di kesan dalam air kencing. Ia menjadi beban kepada buah pinggang dan akhirnya rosak. Kita bagi ubat nak kawal komplikasi. Lagipun kalau pancreas dah rosak, kita bukan boleh ubatkan ia dgn makan ubat. Ini kena belajar anatomy dan fisiologi pulak

– Dan pelbagai ubat lagi yang diberikan dgn pelbagai indikasi. Kita bukan bagi ubat untuk tahan sakit semata-mata ya. Ada objektif yang besar bersandarkan Qawaid Fiqiyyah

2) Ganja adalah ubatan yang dikatakan dalam hadith nabi?

Pernyataan yang mengatakan susu dan madu itu sebagai ubat seperti yang tertera dalam hadith nabi adalah sesuatu yang boleh diterima pakai. Tetapi Ganja tidak dikatakan oleh Nabi SAW. Perbuatan Ustaz dalam menisbatkan ganja dgn mengatakan ia perubatan yang termaktub dalam hadith nabi adalah sesuatu dosa yang besar.

Mohon ustaz bertaubat

3) Yahudi tanam secara besar-besaran ganja adalah bukti penyembuhan ganja

Kami faham Ustaz bukanlah ahli dalam bidang perubatan ini. Kenyataan sebegitu hanyalah kenyataan dangkal. Yahudi tanam secara besar-besaran bukanlah bukti bahawa ganja berkesan dalam melawan sesuatu penyakit. Malah Allah pernah berfirman

“Dan orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan pernah merasa puas/ridha kepada kalian sampai kalian mau mengikuti ajaran agama mereka.” (QS. al-Baqarah [2]: 120).

Ini adalah bukti bahawa Yahudi dan nasrani akan sedaya upaya mengajak cara hidup mereka dalam apa jua cara pun. Kita lihat bagaimana negara eropah dirosakkan dengan dadah. Malah mereka menukarkan dadah dengan ganja. Mereka membenarkan orang2 mereka lalok dengan ganja pula. Tiada beza. Kedua-duanya masih haram jika diambil bertujuan untuk khayal

4) Ganja sebagai penyembuh yang kuat

Mungkin ini lebih kepada kurangnya ilmu yang Ustaz Auni hadapi. Telah banyak journal yang boleh dibaca dalam laman web yang menyimpan kajian berkenaan ganja.

Kesemuanya menunjukkan ganja ini lebih kurang kepada ubat tahan sakit dan kurangkan kesan sampingan kemoterapi. Tak lebih drpd itu. Kajian yang menunjukkan ia boleh membunuh kanser hanyalah kajian di dalam makmal yang tidak terbukti lagi boleh membunuh kanser secara klinikal.

Kami berharap Ustaz Auni tidak menjadi mind control kejahilan yang sedang berlaku di akhir zaman ini.

Dengan mengatakan Yahudi menyimpan pelbagai ubat untuk menahan kematian itu juga seolah-olah akan membuatkan orang takut akan besarnya kekuasaan dajjal dan yahudi.

Drpd buat ceramah mcm ni, lebih baik suruh umat islam belajar kimia, biology, fizik dan sebagainya. Sbb ceramah2 seperti ini tidaklah menaikka mutu umat islam itu malah menjadikan mereka ketakutan dan kebelakang.

Akhir sekali, nasihat kami jgn jadi mangsa mind control kejahilan

MPN Selar Kenyataan G25 Isu Khalwat

image

1»Menarik saya baca beberapa komen netizen berkaitan dengan isu penghapusan undang² khalwat yang dikemukakan oleh kumpulan pencen G25 semalam. Saya pun sebelum ini melontarkan komen sarkastik terhadap jurucakap G25 tersebut. Ramai yang memberi komen negatif dan sarkastik terhadap kenyataan yang dikeluarkan itu. Namun ada juga yang bersimpati dan bersikap apolegetik atas isu yang diviralkan.

2»G25 memberi hujah bahawa maksiat peribadi tidak perlu dibongkarkan seperti mana tatacara penangkapan yang dilakukan oleh penguatkuasa jenayah syariat (pencegah maksiat) dalam negara kita. Ianya mungkin sudah kuno, malah dakwanya tiada pengamalan sedemikian dinegara² Islam lain. Mengendap, mengintai, mengekori atau membuat serbuan mengejut telah melanggari hak asasi manusia, kerana maksiat itu (Khalwat) adalah hal peribadi. Betul ke?

3»Pelaku khalwat bukannya keseaorangan. Sudah pasti ianya dilakukan dengan pasangan berlainan jantina. Kedua² mereka tentulah mempunyai keluarga biologi masing² samada ayah ibu, adik beradik dan waris yang lain. Apabila maksiat khalwat berlaku, kemungkinan terjadinya zina. Kesannya bukan kepada dua individu terbabit sahaja tetapi masyarakat turut terpalit. Kerja maksiat ini ketagih! Jika tidak dibendung sedari awal, tidak mustahil akan digadis akan mengandung anak haram luar nikah. Adakah kita sedar bahawa statistik anak luar nikah di Malaysia kini adalah 1 bayi lahir setiap 17 minit? Adakah ini masih dikira hak asasi individu? Sudah tentu ini melibatkan masyarakat dan ummah secara keseluruhannya. Bukan lagi isu peribadi.

4»Sememangnya Allah menyebut dalam surah al Hujurat ayat 12 mengenai “tajassus”- larangan mengintip dan mencari kesalahan orang lain. Asas ini perlu diambil supaya kestabilan dan keharmonian masyarakat dapat dicapai. Saya yakin para penguasa syariah (pencegah maksiat) melakukan kerja mereka berdasarkan prinsip serta tatacara yang ketat. Mereka tidak semberono melakukan intipan dan serbuan tanpa prosedur yang teliti. Antara prinsip yang perlu dipatuhi oleh para pencegah maksiat adalah:
i. Sumber laporan yang diterima mestilah telah dikenalpasti dari pembawa yang sahih dan soleh. Bukannya pembawa laporan dari orang fasik atau dengar cakap-cakap orang yang tidak meyakinkan.
ii. Penyiasatan dan serbuan mestilah dilakukan setelah yakin samada dalam bentuk fizikal atau zhan yang munasabah, seperti melihat melalui tingkap cermin bahawa berlaku khalwat atau disahihkan dengan laporan pengadu dan dari masyarakat sekeliling yang melihat perlakuan khalwat.
iii. Tidak boleh bertindak jika berlaku keraguan atau syak.
iv. Sesuatu operasi tidak boleh disensasikan melalui media yang turut serta atau mendedahkan keaiban sipelaku sebelum sahih jatuh kesalahan tersebut.
v. Tidak ada unsur galakan yang diberikan kepada pembuat laporan seperti memberi hadiah dan seumpamanya.

5»Andaikata mengendap, mengintai, mengekori ini telah mencabul hak peribadi tanpa melihat kemudaratan maksiat itu sendiri, maka berbahagialah para penagih dadah. Mereka boleh bersenang-senang dengan penagihan bersendirian mereka tanpa gangguan dari pihak berkuasa. Kerana menagih dadah adalah maksiat peribadi, berlaku di rumah sendiri atau pot yang sunyi. Jika ini caranya diperjuangkan oleh G25, punahlah ummah.

Dr Ghazali Hasbullah
Muslim Professional Network
8.12.2015

KENYATAAN MEDIA PAPISMA Malaysia, Isu: Jururawat Dipecat kerana Pakai Baju Tutup Aurat

image

1. Saya agak terkejut dengan pendedahan yang telah dilakukan oleh seorang jururawat muslim yang telah dipecat dari sebuah premis hospital swasta kerana isu aurat yang dipertikai oleh beliau. Malaysia, sebagai sebuah negara yang meletakkan Agama Islam sebagai agama rasmi persekutuan, maka sewajarnya organisasi-organisasi kesihatan menghormati hak  pekerja-pekerja muslim.

Saya menggesa pihak  berwajib agama seperti JAKIM dan seumpamanya mengambil langkah wajar dan proaktif  bagi menangani isu-isu yang melibatkan amalan beragama seperti ini.

2. Saya merasakan tindakan pemecatan ke atas Naziah Sauni Samat adalah tidak wajar, sekiranya kesalahan disiplin tidak hadir bekerja beberapa hari itu boleh dijadikan alasan untuk memecat beliau. Adakah ini salah satu dari kaedah pemecatan yang diamalkan oleh hospital berkenaan? Adakah ianya mengikut Akta Kerja 1955 dengan mensyarat notis masa perberhentian mengikut tempoh perkhidmatan pekerja yang sepatutnya tercatat didalam kontrak kerja? Atau adakah kontrak kerja  tidak mengikuti yang sepenuhnya seperti yang termaktub dalam Akta Kerja 1955?

3. Isu sebenar yang beliau kemukakan adalah pemakaian profesion jururawat seperti beliau tidak mengikut lunas Islam. Beliau berusaha sedaya upaya untuk memenuhi kehendak majikan dengan memotong lengan baju dan memakai stokin lengan bagi menutupi aurat yang terdedah. Namun pihak hospital tersebut beralasan bahawa memakai baju lengan panjang boleh meningkatkan infeksi kuman kepada pesakit dan memudahkan kerja.

4. Saya memuji langkah Kementerian Kesihatan Malaysia yang memulakan program Hospital Mesra Ibadah (HMI) bermula awal tahun ini secara rasminya oleh Datuk Dr Noor Hisham Abdullah (Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia). HMI ini adalah satu konsep yang syumul bagi menjaga kepentingan perawat dan pesakit dalam terus melakukan ibadah seoptima mungkin. Antara elemen yang perlu dijaga adalah aurat perawat, aurat pesakit, batasan aurat perawat dan pesakit/waris. Saya yakin bahawa kesemua jururawat beragama Islam premis KKM memakai baju berlengan panjang. Justeru, tidak timbul isu jangkitan silang kuman akibat dari pemakaian baju yang berlengan panjang. Malah kualiti kerja tetap mantap tanpa melihat kepada panjang atau pendek kod pemakaian baju.

5. Saya menggesa pihak yang berwajib mengambil langkah segera bagi menyelesaikan isu ini. Saya mengucapkan takziah dan semoga bersabar kepada Naziah Sauni Samat atas ujian ini. Saya juga mengharapkan jururawat yang terbabit dibela kerana pemecatan tersebut telah mencarik maruah seorang wanita muslimah. Saya akan menyokong sebarang usaha dari pelbagai pihak yang mempertahankan isu ini bagi membela kredibiliti sebuah profesion jururawat muslim.

Dr Hj Awisul Islah Ghazali
Presiden
Papisma Malaysia

Menyekat jalan dosa adalah pilihan terbaik.

image

Sa’du Zarai’e adalah satu istilah fekah bagi menjaga kepentingan ummat ataupun individu muslim. Istilah ini bunyinya payah, sebenarnya tak lah payah sangat. Maksud Sa’du Zarai’e ialah menyekat jalan. Istilah ini digunakan oleh para ulamak Usul Fiqh. Ulamak Islam dapat memahami ada hukum yang disyariatkan oleh Allah sebenarnya bagi bertujuan mencegah daripada berlakunya satu benda lain yang lebih buruk.

Contoh yang biasa disebut adalah seperti perbuatan yang menjurus kepada perzinaan. Zina itu sendiri jelas haramnya dan berdosa besar. Oleh demikian, segala perlakuan yang menghampiri zina juga perlu dicegah sedari awal seperti berdua-duaan, bersolek dengan berlebihan dan sebagainya. Sehinggakan sesuatu perbuatan yang awalnya baik tetapi boleh menimbulkan fitnah juga perlu dielakkan. Sebagai perumpamaannya, seorang muslim dengan niat yang betul bersendirian ke rumah pelacur untuk berdakwah. Tetapi ianya dilihat kepada umum bahawa beliau ingin berlanggan dengan pelacur. Pada pandangan pertama orang lain akan melihat sedemikian sebgai melakukan maksiat, lantas menimbulkan fitnah dikalangan ahli keluarganya dan masyarakat beliau. Kecuali ianya dilakukan dakwah secara berkumpulan dan dapat memberi penjelasan dengan bersaksi perbuatan tersebut.

Isu terbaru seperti yang dilontarkan oleh Sahibus Samahah Datuk Dr Zulkifli Al Bakri, Mufti Wilayah Persekutuan mengharamkan vape kerana berlandaskan kaedah fekah ini. Pelbagai berita yang tidak menyenangkan masyarakat sehingga menimbulkan hegamoni politik. Lebih membimbangkan terdapat bukti bahawa vape ini adalah jalan masuk kepada penyalahgunaan dadah, adalah amat sesuai penetapan hukum sebegini dikeluarkan.

#SayNoToVape
#stopsmoking