Cocktail Durjana Pemutih Wajah

Pengalaman cemas doktor pakar kecemasan ini memberi peringatan kepada kita bahawa bencana mengambil ubatan suntik semata-mata ingin kecantikan dunia. 

Berikut coretan pengalaman Dr Ahmad Zakimi Abdullah di salah sebuah hospital tersohor negara. 

⚪⚪⚪⚪⚪

“Doktor, patient BP low lah.” jeritan staffnurse yellow zone. “Cepat2 tolak patient masuk resus room.” balas saya. Lantas resusitasi berlangsung.
Pesakit dalam lingkungan umur 20an, wanita, datang dengan masalah loya, muntah2, berpeluh, pening, pitam dan kemudian tidak sedarkan diri dalam beberapa minit. Bacaan tekanan darah 82/38, kadar denyutan jantung 138 denyutan per minit. Wajah pucat, sejuk, berpeluh dan muka merah padam. Bacaan test darah menunjukan hemolytic anemia (Hemoglobin 7.0) dan kegagalan buah pinggang akut. 
Setelah beberapa kali ditanya, akhir pesakit memberitahu dia baru saja mengambil injeksi intravenous (IV) ‘cocktail’ pemutih kulit dari seorang ‘medical personal’. Pesakit memberikan gambar yang diambilnya (seperti gambar pertama dibawah). 

Saya terus menyemak apakah kandungan atau produk ‘cocktail’ yang dikatakan tu. Didapati seperti berikut…

  • Thiotic acid 25mg/5ml
  • Glutathione 600mg
  • Vitamin C 10g/20ml
  • Chondnal/chondroitin sulfate sodium 200mg

Maka ‘Haywire’ lah nak beri rawatan. Apakah masalah sebenar dengan ‘coktail’ ni. Mari kita kupas. 

Vitamin C pemutih muka?

Ingredients di atas seperti thiotic acid, glutatione dan vitamin C khususnya secara intravenous dikatakan untuk memutihkan kulit dan anti aging (anti penuaan) adalah mitos. Ia tidak dibuktikan keberkesanan dan keselamatan secara kajian ‘scientific evidence base’ walaupun secara teori sains boleh diterangkan. Ia hanya dikategorikan sebagai alternative atau naturopath saja sebab tiada bukti secara Klinikal (kalau ada mohon tunjukan saya bukti). Dalam ‘natural medicine comprehensive data base’ adalah itu pun kurang bukti (anda boleh google sendiri). 

Misalnya, glutatione adalah antioxidant dan ia terbukti secara saintifik mengatakan kemungkinan boleh mengurangkan kesan sampingan kanser therapy dan merawat parkinson. IV glutatione tiada bukti secara saintifik untuk memutihkan kulit walaupun ia dikatakan anti-melanogenic (melonin adalah pigmen hitam mewarnakan kulit, rambut dan sebagainya). 

Saya merujuk pada Phillipine Food and Drug administration memberikan maklumat tentang bahayanya IV glutation (seperti gambar 2,3 dibawah). Contoh kesan sampingan yang dilaporkan adalah Johnsons Syndrome, Toxic Epidermal Necrolysis, gangguan fungsi tiroid, kegagalan buah pinggang, sakit perut yang teruk, jangkitan kuman semasa injeksi dan sebagainya.

Sama juga dengan thiotic acid (antioxidant) tidak mempunyai bukti yang jelas lagi kukuh mengatakan ia untuk mengurangkan berat badan dan anti penuaan kulit. Pastinya ada juga kesan sampingannya tetapi maklumat terlalu sedikit.

Yang paling pelik apa gunanya chondroitin sulfate sodium (chondnal) dalam pemutihan kulit ni. Setahu saya chondnal hanya guna untuk osteoarthritis di sesetengah hospital/klinik. Juga ada kesan sampingan seperti asthma attack untuk pesakit asthma, pendarahan (blood clotting disorder) dan sebagainya. 
IV vitamin C ni memang banyak diperkatakan. Saya tegaskan disini pihak kementerian kesihatan Malaysia tidak pernah meluluskan IV Vitamin C untuk kosmetik. Tiada bukti ketara secara klinikal injeksi vitamin C samada secara sendirian atau kombinasi dengan glutatione dan kollagen dapat meningkatkan elastisiti (anti penuaan dan kedutan) dan pemutihan kulit. Boleh rujuk link ni http://www.moh.gov.my/index.php/database_stores/attach_download/348/199.

Kesan sampingannya sudah tentu ada. Antaranya sakit perut, loga, lesu, hemolytic anemia pada pesakit G6PD deficiency, hyperoxaluria, batu karang, kegagalan fungsi buah pinggang dan sebagainya. 

Saya bukan nak memburukan mana2 pihak tetapi hanya ingin memberi sedikit kesedaran. Setakat ini sudah ada beberapa kes (mungkin akan saya kongsi lain masa). Semua ingredient diatas tiada kelulusan dari KKM. ‘Cocktail’ pemutih kulit korea adalah kombinasi dan jika ada kesan sampingan susah nak pastikan yang mana satu penyebabnya. Setiap satu ada interaksi mungkin. Ia menjadi ‘haywire’ dalam perawatan. Pada ‘medical staff’ yang jual ‘cocktail’ dan perkhidmatan tu, our eyes are on you. 
Jika ingin cantik biarlah secara natural. Tak perlu produk ‘cocktail’ kosmetik durjana. Buang duit untuk cantik yang tiada bukti keberkesanan tapi bahaya mengundang. Tepuk dada, tanya akal.
-Dr Zek
P/s: saya suka wanita natural beauty 😅

Letupan Terbaru Turki Ragut Puluhan Nyawa

Oleh: Asmaa Yusof

Kereta terbakar setelah di bom. Istanbul, Turkey, December 10, 2016. REUTERS/Murad Sezer

Kereta terbakar setelah di bom. Istanbul, Turkey, December 10, 2016. REUTERS/Murad Sezer

Sekurang-kurangnya 29 terbunuh manakala 166 yang lain cedera dalam serangan terbaru, dua jam selepas perlawanan bola sepak di Turki, lapor Reuters pagi ini.

Menurut agensi berita AFP, dua letupan berasingan telah disasarkan ke Istanbul. Serangan pertama dipercayai berpunca dari letupan bom melibatkan sebuah kereta di luar stadium pasukan bola sepak Besiktas, manakala letupan kedua berpunca dari serangan pengebom bunuh diri.

Timbalan Perdana Menteri Turki, Numan Kurtulmus memaklumkan letupan bom kedua berlaku kira-kira 45 saat selepas letupan kereta sambil memberitahu 10 orang telah ditahan berdasarkan bukti letupan tersebut.

Sinem Koseoglu, wartawan Al Jazeera yang melaporkan dari Istanbul menyatakan pihak keselamatan juga mengesahkan hal sama malah menjangka jumlah kematian mungkin meningkat.

Selain itu, semua jalan menuju ke kawasan kejadian ditutup manakala pengangkutan awam juga dihentikan operasi ketika ini.

Insiden tersebut turut mendapat reaksi Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan.

Dalam kenyataannya, beliau berkata satu serangan pengganas telah dijalankan terhadap pasukan keselamatan Turki dan rakyat.

Tambah Erdogan, serangan tercetus tidak lama selepas berakhirnya perlawanan bola sepak. Kesal dengan insiden tersebut, beliau berkata Istanbul sekali lagi menyaksikan keganasan buruk.

Sumber: http://ulamasedunia.org/2016/12/11/letupan-terbaru-turki-ragut-puluhan-nyawa/

Kami pun Manusia Berperasaan

Asam garam kehidupan anggota kesihatan yang mungkin tidak dinilai oleh orang kebanyakan. Nukilan Nur Nabiila Masfuzah ini membuka mata masyarakat. Bukan untuk diungkit tetapi untuk dicubit sedikit rasa kebersamaan. 

Kisah 1

Seorang Misi ini perlu terpaksa menghantar anak ke kampung kerana keengganan pengasuh untuk menjaga anaknya. Lebih-lebih lagi Misi ini perlu kerja shif malam dan suaminya pula berada di Bandar A (sebagai penjawat awam yang kadang-kadang perlu outstation). 

Satu hari anaknya mengalami diarrhea dengan poor oral intake. Ibu dan Ayah Misi ini call beliau untuk meminta pulang ke kampung bagi tujuan menjengah keadaan anaknya. Tetapi, permohonan pulangnya ditolak. Kerana kekurangan staff. Dalam diam; Misi itu menangis. Bagaimana beliau boleh tegar menjaga anak-anak orang lain yang bukan darah dagingnya, tetapi anaknya sendiri, perlu dibawa oleh datuk serta neneknya ke hospital dan dirawat oleh orang lain.

Memang, ada pihak akan mudah lepas tangan, anak kau, bukan anak aku. Tiada kena mengena dengan aku. Tapi ingat; doa insan teraniaya ni Allah akan kabulkan cepat atau lambat. Sebagai rakan-rakan, kami sepakat mengambil turn shif beliau bagi membenarkan beliau pulang ke kampung bagi melihat keadaan anaknya.

—-

Kisah 2

Misi ini mengetahui kandungannya adalah kandungan yang tidak berjanin. 2 kali appoinment menunjukkan hanya sac yang kelihatan. Maka tarikh D&C telah diberi kepadanya. Yang menyedihkan; ada yang mempertikaikan emosinya semasa menerima berita berkaitan kandungannya. 

Sebagai seorang manusia, macam mana positif pun kamu, kamu tetap akan merasa sedih jika ia berkaitan dengan hal anak. Beliau di’nasihati’ supaya tidak membawa emosi ke tempat kerja kemudian dibandingkan pula dengan tuan punya diri yang mampu melakukan kerja dengan emosi yang stabil dahulu kala walaupun pernah mengalami kejadian yang sama dahulu.  

Sedangkan Misi itu, masih lagi datang kerja seperti biasa; tidak MC sebelum tarikh admission ke wad malahan tidak melihat setitik air matanya menitis didepan sesiapa pun kecuali di depan suami dan anak-anaknya. Apa lagi yang insan itu mahukan?

—-

Kisah 3

Seorang doktor dengan kandungan yang sarat, berpeluh-peluh masuk ke dalam wad. Tergesa-gesa kerana terlewat melakukan round ekoran parkingnya telah diambil oleh individu yang tidak dikenali. Maka termengah-mengahlah doktor itu menapak menaiki kawasan hospital yang agak berbukit menuju ke wad.

 Esoknya terbaca komplen di dalam facebook: 

“Hospital XXX tiada hati perut, parking penuh sahaja. Buat apa ada parking hanya untuk staff? Bini aku terpaksa parking jauh terpaksa menapak untuk datang temujanji di hospital sedangkan dah mengandung 23 minggu. Kalau gugur, sapa nak jawab?”

Hibanya hati bila membaca komplen seperti ini. Apa Misi dan Doktor serta lain-lain jawatan tidak hamil? Apa kebal sudah rahim kami dan kuat sudah kaki kami untuk menapak setiap hari?

—–

Sebenarnya banyak kisah yang pernah dilalui oleh pekerja kesihatan. Sayasendiri semasa sedang sarat hamil, pernah disergah oleh seseorang hanya kerana lambat mengalihkan kereta. Tersadung kaki dan jatuh kerana mengejar masa, bimbang orang menunggu kita terlalu lama. Tetapi, 10 minit yang termampu kita sampai, dibalas dengan maki dan hamun.

“Jalan tu cepat sikit boleh, terhegeh-hegeh jalan. Ke kau merangkak?. Bertahun aku tunggu kau! ” Ya, ia datang dari mulut seorang yang beruniform putih juga. Waktu itu baru jam 2.15pm.!

—–

Kenapa yang pernah menjadi orang bawahan seperti kita, tidak pernah menoleh ke belakang bila sudah di depan?

Kenapa apabila memegang tittle tertentu, seolah-olah lupa dengan najis yang pernah juga kamu cuci?

Memang, saya tidak memperkatakan tentang semua, tepuk dada tanya selera.

Bukan tak pernah jumpa yang jenis bertimbang rasa, malahan hak sama rata turut sama dirasa.

—–

Kenapa juga sebagai seorang manusia, tidak mampu untuk melihat susah payah pekerja kesihatan seperti kami malahan terlampau manja sehingga susah sedikit pun tidak mahu?

Mengapa hanya mahu semua perkara menjadi mudah sedangkan kami cuba sedaya upaya untuk menyenangkan keadaan?

Berapa banyak yang telah diubah bagi memenuhi kehendak pelanggan kesihatan; berapa banyak juga yang belajar menghargai?

Memang; tak suka boleh blah,

Tetapi kami bukan tak suka, kami lelah.

Lelah dengan sikap suka memberi gred terhadap perkhidmatan kami,

Lelah juga dengan sikap serba tahu semua orang.

Lihat sahajalah beberapa isu kebelakangan ini.

Betapa ramai yang rasa mampu mengubati diri sendiri dengan cara tersendiri.

Notakaki;

Betapa Misi dan Doktor yang dibangang abadikan seperti kami ini, tetap gigih merawat tak kira masa dan saat.

Nur Nabiila Masfuzah Binti Abdullah
#SayaJururawat

#Medical_Mythbusters_Malaysia

Risiko Hidup Seorang Jururawat 

Perkongsian rasa Oleh: Nur Nabiila Masfuzah Binti Abdullah

Gambar hiasan


Hospital secara umumnya merupakan satu tempat untuk merawat penyakit dan juga tempat ‘lawatan’ rombongan Cik Kiah tak kira masa dan ketika.
Apabila memberikan rawatan kepada pesakit, risiko terhadap perawat juga sebenarnya ada. Cuma; samaada kita mengambil ringan ataupun kita menutup sebelah mata dengan alasan ia akan menyusahkan kita dengan sesi ujian darah ataupun ubatan antiviral yang perlu dihabiskan. Perawat disini merupakan lilin yang membakar diri sendiri.. Pesakit diutamakan; diri sendiri tidak dikisahkan.

~ Itupun masih ada yang mempertikaikan betapa selesanya kita dengan duduk di hospital dengan aircond menghembus lembut melekakan. 

—-

Sebagai seorang perawat, kita tentu sahaja tahu bahawa kita punya risiko mendapat ‘penyakit pekerjaan’ yang berpunca dari pendedahan kepada Hazad di tempat kerja seperti bahan kimia, radiasi, fizikal dan psikosocial.

Penyakit akibat pekerjaan yang biasa dialami oleh perawat pula adalah seperti sakit belakang atau terjatuh.

—-

Berapa banyak kita dengar Healthcare Worker yang terjangkit dengan Hepatitis, Tuberculosis, Sars, ataupun terdedah dengan radiasi yang akan menyebabkan cancer atau mengalami keguguran kerana mengangkat beban berat.

** Ayat seperti “Eh, Jururawat pun boleh sakit”, “Doktor pun boleh masuk wad”, “Juru Xray boleh patah kaki ke” dan lain-lain adalah tidak patut sama sekali. Kerana kalian tidak berada di tempat kami. 

****

Selain itu, tekanan dari tempat kerja juga mengakibatkan tekanan kepada perawat sendiri. Tidak kisahlah dari rakan sejawat, pihak atasan ataupun pesakit serta relative. Health Care Worker adalah manusia dan mereka punya psychology or stress management yang berbeza mengikut individu.

Itu baru sahaja kes yang dilaporkan. Bagaimana pula dengan kes yang tidak dilaporkan seperti needle prick injury yang terkadang tidak mahu diambil peduli?

—–

Tahu tak? Walau sesetengah keadaan kelihatan risikonya adalah kecil, tetapi jika tersilap dalam perhitungan, ia akan menyebabkan kesan yang besar seperti ;

❌ Risiko penyakit seumur yang mana kesannya tidak dapat dirawat sepenuhnya tetapi boleh dikawal

❌ Stigma masyarakat, rakan-rakan serta majikan yang kita tahu tak semuanya positif

❌ Tekanan perasaan akibat beberapa kejadian yang berlaku samaada kehilangan deria sementara atau keguguran.

❌ Risiko transmisi kepada rakan sekerja yang tinggi jika kita kurang sedar tentang perubahan diri terhadap penyakit. 

Disebabkan itulah, kita perlu menganggap bahawa semua bendalir badan pesakit adalah berpotensi untuk memberikan jangkitan kepada kita. Kerana itulah penggunaan Proper  Protective Equipment adalah perlu. 

—–

Bagi kes-kes yang melibatkan fizikal tubuh seperti sakit belakang kerana mengangkat pesakit/alatan yang berat atau sakit kaki kerana berdiri terlalu lama pada sesetengah kes pembedahan juga tidak boleh diambil remeh.. 

** Takde maknenye laymen dok sebut-sebut kerja perawat ni mudah nau nau.. Malahan kalau semalam dah assisting long case sekalipun; hari ini tetap akan datang kerja. Tiada isitilah pergi SPA untuk massage kaki!

—–

Tekanan serta gangguan emosi pula merupakan perkara yang paling kerap terjadi. Tekanan disebabkan jadual kerja yang tidak menentu, pengurusan atasan yang tidak cekap, tiada sokongan dari pihak atasan atas beberapa perkara seperti komplen atau nearly missed. Perkara ini akan menganggu kualiti pekerjaan dan kesihatan pada pekerja.

** Ada sesetengah perkara atau teguran ‘berhemah’ dari ketua yang memberi kesan mendalam kepada pekerja.

—–

Pengawalan penyakit pekerjaan atau penyakit disebabkan pekerjaan boleh dicegah dengan pengamalan cara kerja yang betul, penambah baikan dalam proses kerja, kerjasama dari pelbagai pihak terutama pihak atasan.

Sebagai perawat, seeloknya kita ambil berat tentang sebarang perubahan diri atau mengambil pemeriksaan awal jika dikelilingi pesakit dengan potensi rebakan penyakit berjangkit.

Kerana kita juga berpotensi untuk membawa pulang kuman dan menjangkiti anak-anak serta keluarga kita. Kerana itulah kita digalakkan untuk terus mandi sejurus sampai dirumah sebelum menyentuh anak-anak.

Jangan nanti dah terhantuk baru nak tengadah..

——

Sayangilah diri kita sendiri kerana kita tahu, ramai juga yang tidak ambil peduli pada kita. Sebab mereka fikir kita umpama robot yang tidak mudah jatuh sakit dan sepatutnya antibody kita cukup kebal dari sebarang jenis kuman. 😏😏

Notakaki;

Kesal dengan sesetengah keadaan dimana pembelaan terhadap staff kurang diambil perhatian.

Kita sering dipesan jangan bawa masalah rumah ke tempat kerja, tetapi bagaimana dengan masalah tempat kerja yang terpaksa di bawa pulang?. Adilke?

Nur Nabiila Masfuzah Binti Abdullah | Jururawat Terlatih | Medical Mythbusters Malaysia

Dewasa Sebelum Usianya 

Oleh: Dr Rusyainie Ramli 

Gambar hiasan


Kanak-kanak lelaki ini usianya baru 10 tahun. Tubuhnya kerdil sahaja, dan tidaklah setinggi mana. Dia datang dibawa ibunya kerana kakinya tersusuk benda tajam ketika dia menuruti atuknya ke pantai. Lukanya sudah bernanah tetapi tidaklah teruk maka mudah sahaja dicuci dan dibersihkan dengan baik. Mata saya tertumpu pada tapak kakinya yang kotor. Selipar yang dipakai memang jauh lebih besar dari kakinya. Saya meneliti seluar bajunya yang agak lusuh, dan berdaki itu. Hati saya dipaut rasa sedih dan sayu melihatkan anak ini, teringat pula akan anak-anak di rumah.

Mulut saya memang ringan bertanya tentang sosioekonomi pesakit-pesakit saya. Bagi saya, seseorang itu hanya sempurna kesihatannya sekiranya dia sihat dari segala aspek kehidupan. Kanak-kanak lelaki ini anak sulung. Ibunya bekerja kilang yang shifnya 12 jam sehari. Ayahnya pemandu lori dan sebelah malamnya menambah pendapatan dengan membaiki bot sekiranya ada. Adik beradiknya 5 orang. Itu belum dikira dengan ibunya yang mengandung lagi. Dalam usia perkahwinan yang boleh dikatakan tidak berapa lama, dan usia ibu yang baru mencecah awal 30an, sudah berderet-deret anak-anaknya. 

Saya bertanya pada ibu, mengapalah tidak dirancang keluarga dengan lebih baik. Bukan niat saya mahu menidakkan rezeki Allah SWT. Ya. Saya tahu itu suratan takdir. Tetapi, saya berkeras di dalam hati mengatakan yang kita sebagai manusia wajib merancang kehidupan kita dan seterusnya menyerahkan pada Allah SWT. Bukan menyerahkan segalanya pada nasib, untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Ibu mengatakan yang dia tertinggal untuk mengambil pil perancang. Aduh… mudahnya alasan itu. Apakah dia tidak lihat anak sulungnya yang di hadapan mata? Di usia 10 tahun, dia terpaksa menjaga adik-adik yang masih kecil yang bukan 1 atau 2 orang. Itu belum dikira seorang lagi bayi yang akan lahir tidak lama lagi sedangkan yang ada tu pun sudah tidak terjaga. 

Ibunya nampak sungguh kepenatan dan keletihan. Banyak hari dari tidak, dia akan terbaring di atas katil kerana keadaan fizikalnya yang berbadan dua dan kerja rumah seperti menjemur dan melipat kain, membasuh pinggan, dan selainnya dibiarkan pada anak lelaki itulah. Ayah seolah-olah tidak wujud di dalam rumah itu. Saya tidak sanggup untuk bertanya bab makanan sebab saya tahu ala kadarnya hanya mereka yang tahu. 

Usah ditanya keadaan rumah. Serba sederhana itu sudah pasti tetapi tahap kebersihan dan kekemasannya biarlah imaginasi saya yang membayangkannya. Sekiranya ibu bekerja, adik-adik yang masih kecil itu akan dijaga oleh nenek mereka yang sudah lanjut usianya. Selagi boleh ibu akan bekerja shif malam supaya siang hari dia ada di rumah tetapi dengan keadaannya yang sudah tidak berkemampuan itu, entah mana lagi mahu dikorek tenaga untuk menguruskan rumahtangga.

Setiap soalan saya pada anak lelaki itu dijawab dengan bait-bait menunjukkan kematangannya. Tidak seperti usia 10 tahun. Kesusahan mengajarnya menjadi dewasa. Di saat anak-anak orang senang sibuk melayan papan berskrin yang menjadi kegilaan ramai sekarang, dia sudah menguruskan adik-adik setakat yang mampu . ‘Mak selalu pening. Saya kena tolong mak.’ Kerja sekolah pun entah ke mana. Keadaan di rumah tidak kondusif untuk anak ini mengulangkaji pelajaran apatah lagi tiada siapa pun yang ambil pusing pentingnya pendidikan untuk dia. Entah dia sedar atau tidak, dengan pendidikan lah masa depannya bakal berubah.

Ini realiti masyarakat kita. Wahai wanita di luar sana, tolonglah. Tolonglah bertanggungjawab kepada diri sendiri. Kasihanilah diri sendiri. Prihatinlah terhadap diri sendiri. Berusahalah mencari ilmu dalam melayari kehidupan sebagai isteri dan ibu. Usahlah dibiarkan diri diperlakukan seolah-olah diri sendiri tidak berhak mempunyai kata-kata di dalam sebuah perkahwinan. Saya sendiri merasakan yang saya gagal di dalam pekerjaan saya sekiranya seorang wanita tidak tahu apakah yang bakal menanti bila dia seolah-olah tidak ambil kisah tentang merancang keluarga. Saya gagal dan sudah banyak kali saya gagal walaupun saya sudah melakukan yang terbaik dalam memberikan nasihat kepada ramai wanita bergelar ibu. 

Wahai lelaki di luar sana… sebelum mengangkat akad semasa bernikah, tolonglah. Tolonglah lengkapkan diri dengan segala apa yang perlu untuk menjadi seorang suami dan ayah. Bahtera perkahwinan dan keluarga itu adalah amanah Tuhan buat lelaki. Usahlah dibiarkan isteri yang dinikahi dengan baik itu kehanyutan seorang diri dan tenggelam di dalam keributan menangani segala permasalahan. Rancanglah keluarga dengan berbincang dari hati ke hati dengan isteri. Usah diikut hawa nafsu semata-mata. Tenunglah isteri itu semasa dia melelapkan mata, kerana di saat itulah terpancar segala duka lara yang mungkin tersimpan di sudut hatinya yang tidak mahu diketahui. 

Saya tidak mahu isu ini dipolitikkan. Hormatilah saya sebagai tuan punya nukilan ini. Jangan diungkit apa yang kerajaan telah buat untuk keluarga ini kerana saya akan bertanya kembali, apakah kita sebagai anggota masyarakat telah lakukan dalam menangani masalah sosial miskin bandar yang terhidang di depan mata kita. 

Semoga kisah ini menjadi iktibar buat kita kerana saya mengambilnya dengan positif. Saya bersyukur dikurniakan dengan suami yang bertanggungjawab dan sungguh memahami tugas fardhu kifayah saya kepada masyarakat. Saya bersyukur diketemukan kisah-kisah begini untuk memberikan saya kesedaran yang saya kadang-kala lupa tentang nikmat Allah buat saya sekeluarga.

(Kisah ini sudah berlaku tidak lama dahulu, cuma baru sekarang saya ada inspirasi untuk menulisnya.)

◾◾◾

Penulis adalah seorang pegawai perubatan sektor pertahanan awam di utara tanah air. 

Isu Menghalang Anggota MBSA oleh Pasangan Cina 

25 November 2016

KENYATAAN AKHBAR

1PENJELASAN BERHUBUNG ISU HALANGAN TERHADAP PETUGAS PENGUATKUASA MAJLIS BANDARAYA SHAH ALAM DI BUKIT RAHMAN PUTRA, SUNGAI BULOH
Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih di atas maklumbalas positif yang diterima daripada masyarakat berhubung isu anggota penguatkuasa MBSA yang telah dihalang daripada melakukan tugasan.

Untuk makluman,   insiden ini berlaku di kawasan letak kenderaan di Jalan BRP 6/11,  Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh apabila seorang anggota penguatkuasa MBSA yang sedang menjalankan pemeriksaaan ke atas kenderaan yang diletakkan di kawasan letak kenderaan di lokasi berkenaan telah mengeluarkan kompaun kepada salah sebuah kenderaan yang disyaki gagal mempamerkan kupon meletak kenderaan.

Semasa proses untuk menguatkuasa tindakan tersebut anggota penguatkuasa berkenaan telah dihalang dan dikasari secara fizikal daripada melaksanakan tindakan penguatkuasaan sebagai penjawat awam.   Anggota penguatkuasa yang telah dihalang daripada melakukan tugasan ini telah membuat laporan polis berhubung insiden ini di Ibu Pejabat Polis Daerah Sungai Buloh.

Rentetan daripada isu ini,  pihak Majlis sedang menimbang untuk mengambil tindakan ke atas pelaku berkenaan berdasarkan kepada lunas Undang-Undang sedia ada kerana perlakuan seperti ini ternyata mengganggu dan menghalang tugas-tugas seorang penjawat awam.

Insiden ini juga merupakan sebahagian daripada cabaran penjawat awam semasa melaksanakan tugas dan tanggungjawab,  namun perkara ini tidak akan melemahkan komitmen dan semangat warga kerja MBSA untuk melaksanakan tugas dan tanggungjawab sebaliknya menjadikan warga MBSA lebih tabah, berdedikasi dan cekap semasa menjalankan tugasan.

Kerajaan Negeri Selangor amat memandang serius tentang isu ini dan  menegaskan bahawa perlakuan kedua-dua pelaku tersebut telah mendatangkan impak besar kepada penjawat-penjawat yang terpaksa menghadapi pelbagai rintangan di balapan tugasan harian. Dengan ini, saya ingin mengutuk perlakuan sebegini dan Kerajaan akan mengambil pendirian yang tegas bagi menghadapkan sesiapa yang bersalah ke muka pengadilan.

Selain itu,  Kerajaan Negeri juga merakamkan ucapan terima kasih kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM)  kerana dapat mengambil tindakan yang sewajarnya dengan kadar yang segera.

Pihak MBSA merupakan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang sentiasa mengamalkan dan berpegang teguh kepada konsep integriti, amanah dan telus serta sentiasa berusaha untuk memberikan perkhidmatan yang cekap dan efisyen kepada orang ramai.  Justeru itu, Kerajaan Negeri bersedia  memberikan sokongan padu kepada MBSA untuk terus berkhidmat dengan cemerlang.

Sekian,  Terima Kasih.

Dikeluarkan oleh :

Yang Berhormat Tuan Ean Yong Hian Wah

Exco Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Haram Dan Pembangunan Kampung Baru

Isu Blockade Orang Asli di Gua Musang

pengarah-hutanKENYATAAN MEDIA PENGARAH JABATAN PERHUTANAN NEGERI KELANTAN

BERKENAAN OPERASI PENGUATKUASAAN BERSEPADU PENGOSONGAN HALANGAN (BLOCKADE) DI KAWASAN HUTAN SIMPAN BALAH

( 1 ) Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan (JPNK) ingin membuat penjelasan terhadap Operasi Penguatkuasaan Bersepadu yang dijalankan pada 29 November 2016 ke atas pembinaan halangan (blockade) dan pondok-pondok tanpa sebarang kebenaran di atas kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK) Balah. Kenyataan media ini bertujuan memperjelaskan beberapa tanggapan dan persepsi kabur segelintir masyarakat yang menyatakan tindakan operasi penguatkuasaan ini adalah satu tindakan yang zalim, tidak mengikut prosedur malah menyatakan ini bukan caranya menyelesaikan isu tuntutan Orang Asli.

( 2 ) Rentetan isu halangan Orang Asli yang terlibat dalam kawasan HSK Balah, Perias dan Gunung Stong adalah seperti berikut:-

( a ) Blockade pertama telah didirikan oleh Orang Asli pada 27 Mac 2016 di kawasan perkampungan Orang Asli di Pos Gob bagi membantah aktiviti pengusaha hasilan. Rundingan dan pujukan telah dijalankan pada 10 April 2016 dan 8 Jun 2016 bertujuan membuka halangan tetapi masih tidak berhasil.

( b ) Rundingan sekali lagi diadakan bersama pihak pelesen dan penduduk perkampungan Orang Asli di Pos Gob pada 20 Jun 2016 telah mencapai kata sepakat dan halangan telah dibuka.

( c ) Walaubagaimanapun, pada 27 September 2016 kumpulan Orang Asli yang sebahagiannya bukan daripada kumpulan pertama yang membuat rundingan pada 20 Jun 2016, sekali lagi membuat blockade yang baharu dengan lokasi yg lebih jauh daripada perkampungan Pos Gob dan terletak di Kompartmen 245, HSK Balah. Ianya dilihat bertujuan menghalang aktiviti pengeluaran kayu balak dari kawasan pengusaha hasilan yang sah dan berlesen.

( d ) Lanjutan itu, pihak Kerajaan Negeri telah memutuskan pembekuan aktiviti pengusaha hasilan bermula pada 3 Oktober 2016 di sekitar kawasan berkenaan  yang melibatkan empat (4) lesen pengusaha hasilan. Dengan harapan kesemua pekerja dan alatan kekengkapan jentera dikeluarkan berserta dengan pengeluaran kayu-kayu balak yang telah ditebang. Pihak Berkuasa Negeri juga berharap dengan keputusan ini, isu blockade dapat diselesaikan dan seterusnya rundingan berhubung dengan tuntutan Orang Asli dan Kerajaan Negeri berlangsung dengan baik. Malangnya hal ini tidak berlaku, malah kayu-kayu balak yang telah ditebang sebelum keputusan penangguhan sementara diputuskan tidak langsung dibenarkan keluar.

( e ) Dengan  keputusan yang berhemah dibuat oleh Kerajaan Negeri tersebut, demi mengutamakan kehendak kebajikan Orang Asli di kawasan berkenaan, rupanya keadaan menjadi lebih menyedihkan apabila pembinaan pintu-pintu blockade telah diluaskan ke beberapa pintu baharu iaitu di kawasan Matau di Kompartmen 260, HSK Perias dan  Kompartmen 27, HSK Gunung Stong Selatan. Pembinaan ketiga-tiga blockade terus menyukarkan kehidupan Orang Asli Asal seperti yang dibangkitkan oleh penghulu-penghulu Orang Asli yang dilantik ketika pertemuan dengan YAB Ustaz Dato’ Bentara Kanan Menteri Besar Kelantan. Blockade kali ini terus tidak membenarkan atau menghalang penjawat-penjawat awam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan.

( f ) Keadaan ini mencetuskan kebimbangan dan dikhuatiri pembinaan pintu _blockade_secara haram ini akan dibina diseluruh daerah Gua Musang. Untuk itu, pihak JPNK telah menguatkuasakan Seksyen 47, Enakmen Perhutanan Negara dengan memastikan sesiapa yg hendak memasuki HSK yang dikategorikan sebagai Hutan Tertutup perlulah memiliki Permit Memasuki HSK atau kebenaran bertulis Pengarah Perhutanan Negeri Kelantan.

( g ) Di atas nasihat YB Dato’ Penasihat Undang-undang Negeri, pihak JPNK telah mengeluarkan notis pengosongan dan membuka halangan pada 6 November 2016 kepada semua pintu blockade dalam tempoh dua (2) minggu sebelum tindakan penguatkuasaan diambil.

( h ) Dengan memberi keutamaan agar penyelesaian untuk membuka blockade secara harmoni dijalankan, maka tempoh pengosongan dilanjutkan sehingga 29 November 2016 bagi memberi ruang pujukan, penjelasan dan pencerahan mengenai isu ini difahami oleh pihak Orang Asli. Walau bagaimanapun, usaha-usaha dalam tempoh ini tidak berhasil, maka tindakan operasi penguatkuasaan bersepadu bertujuan mengosongkan pembinaan pondok-pondok dan blockade yang dibina secara haram dilaksanakan.

( 3 ) Dari aspek perundangan, kegiatan pihak Orang Asli membina _blockade_dan pondok-pondok serta menduduki di atas kawasan HSK adalah suatu kesalahan yang jelas  di bawah Seksyen 32, Enakmen Perhutanan Negara (Pemakaian) Negeri Kelantan, 1984. Ini pula ditambah dengan pelbagai kesalahan lain iaitu:-

( a )  Pegawai dan kakitangan JPNK telah dihalang memasuki kawasan yang terlibat dan seterusnya membantutkan tugas dan tanggungjawab JPNK untuk melaksanakan program pemuliharaan, pengurusan, pemantauan dan penguatkuasaan hutan di kawasan berkenaan.

( b ) Menghalang pengeluaran hasil hutan yang sah yang sepatutnya dikeluarkan dan beberapa kayu balak yang telah disimpan di Matau sebelum arahan pemberhentian operasi pembalakan dihentikan sementara bermula bulan Oktober. Keadaan sekatan ini menyebabkan kayu-kayu balak yang telah ditebang menghadapi pereputan nilai dan menyebabkan hasil yang sepatutnya telah berkurangan.

( c ) Menyalahguna kuasa dengan menghalang pekerja-pekerja lesen pengusaha hasilan yang mempunyai kebenaran sub-lesen memasuki kawasan terlibat.

( 4 ) Sepatutnya sebagai rakyat Malaysia dan rakyat Negeri Kelantan semestinya menghormati undang-undang sedia ada yang  diterima pakai. Saya merasa kesal dengan pihak-pihak NGO yang mendakwa berlatar belakang pengamal undang-undang turut menyokong usaha blockade yang dibuat oleh Orang Asli sedangkan ianya jelas bertentangan dengan undang-undang sedia ada. Adakah mereka ini berhasrat mengajar Orang Asli bertindak memperjuangkan hak-hak dan tuntutan dengan melangkaui batas-batas perundangan?. Bukankah ada saluran dan prosedur tertentu bagi memperjuangkan hak-hak ini supaya ianya dapat direalisasikan dalam bentuk dasar dan undang-undang.

( 5 ) Dalam proses perundingan tuntutan ini, pihak Kerajaan Negeri telah mengambil langkah drastik menangguhkan operasi pengusaha hasilan di sekitar kawasan yang terlibat bagi membolehkan kajian dan semakan terperinci dijalankan serta penambahbaikan dilaksanakan. YAB Ustaz Dato’ Bentara Kanan Menteri Besar Kelantan juga menyatakan Pos Gob seluas 973 ha telah diluluskan sebagai tanah rizab Orang Asli tetapi sedang dalam proses pewartaan. Kawasan berkenaan telah ditanda dalam rekod pelan JPNK. Bagi kawasan HSK yang diklasifikasikan sebagai Hutan Perlindungan seluas 15,000 hektar juga dibenarkan untuk dijadikan Kawasan Rayau Orang Asli sebagai tempat mencari keperluan makanan seharian. Rundingan lanjut diantara Orang Asli dan Kerajaan Negeri perlulah melalui Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA).

( 6 ) Walaupun begitu, isu penyelesaian pembukaan blockade masih tidak berhasil malah ianya tetap diteruskan pada masa itu. Pihak Kerajaan Negeri telah menetapkan bahawa blockade perlu dirobohkan dengan pendekatan seperti berikut:-

(a) Penerangan dan penjelasan.

(b) Mendengar segala tuntutan dan bantahan pihak Orang Asli  yang terlibat.

(c) Mengadakan perbincangan bersama penghulu-penghulu mukim yang dilantik.

(d) Mengeluarkan notis pengosongan.

(e) Aktiviti Pujukan dan Merayu

(f) Tindakan penguatkuasaan meroboh secara bersepadu.

( 7 ) Untuk itu, di atas penjelasan diatas, pihak JPNK menafikan sekeras-kerasnya bahawa tindakan operasi penguatkuasan yang dijalankan pada 29 November 2016 adalah zalim, tidak berstrategi, bukan cara penyelesaian yang baik dan lain-lain lagi tohmahan.

( 8 ) Saya mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada semua agensi penguatkuasaan yang terlibat iaitu JPNK, Polis Diraja Malaysia, PGA, SPRM, PTG, pihak MEDIA dan lain-lain lagi. Operasi ini dijalankan bukannya untuk memerangi sesiapa, ianya dijalankan secara bersepadu bagi memastikan penguatkuasaan undang-undang dilaksanakan dengan sempurna, tanpa pertumpahan darah atau pertelingkahan, ketelusan dan mempunyai nilai-nilai integriti serta beretika. Khusus kepada pegawai dan kakitangan JPNK, saya mengucapkan syabas dan rasa bangga di atas kesabaran semua melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan baik dalam insiden ini walaupun dilempar dengan pelbagai tohmahan, kutukan dan ugutan dari pihak-pihak tertentu. Teruskan usaha kita mengurus, memelihara dan memulihara khazanah hutan Negeri Kelantan dengan jayanya.

PENGARAH,

JABATAN PERHUTANAN NEGERI KELANTAN

02 Rabiul Awwal 1438H / 02 Disember 2016M

Sumber: 1media.my

Air Mata Rohingya 

SEJARAH KONFLIK YANG MENIMPA ROHINGYA.

Arakan dulunya adalah sebuah negara berdaulat berada di bawah pemerintahan Raja Min Saw Mun yang beragama Buddha, tetapi mempunyai hubungan yang baik dengan pemerintah Mogul Islam di India (Bangladesh adalah sebahagian dari India waktu itu).
Raja Arakan ini menggalakkan ramai orang Islam dari Benggal untuk tinggal di negara Arakan dan mereka menjawat beberapa jawatan penting di dalam kerajaan dan memakmurkan tanah-tanah di Arakan kerana mereka mewarisi tamaddun yang lebih maju dan mempunyai pengetahuan yang lebih berbanding penduduk asal Arakan dalam bidang pentadbiran dan ekonomi. Maka ramailah orang-orang Islam yang tinggal di Arakan, dan mereka ini membentuk komuniti yang dipanggil Rohingya yang wujud sehingga hari ini.
Pada Tahun 1785, Raja Burma yang juga beragama Buddha menyerang Arakan dan menakluk wilayah tersebut dalam satu peperangan yang sangat kejam. Pembunuhan berleluasa dan ramai pelarian Rohingya terpaksa kembali ke wilayah Bengal. Wilayah Arakan kembali muram dan mundur dari sudut ekonomi.
Pada tahun 1826, British menakluk wilayah Arakan dari Raja Burma. Sekali lagi British membawa orang-orang Rohingya dari Bengal kembali ke Arakan untuk memakmurkan wilayah tersebut. Kemasukan semula orang-orang Rohingya ke Arakan di bawah pengawasan British ini menimbulkan rasa tidak senang hati di kalangan penduduk asal Rakhine beragama Buddha di Arakan. Maka konflik dan kebencian mula di semai. Orang Rakhine melihat kehadiran Rohingya sebagai usaha British merampas hak mereka di Arakan.Secara umumnya, masyarakat Rohingya pula mempunyai kedudukan ekonomi dan sosial yang lebih baik berbanding masyarakat Rakhine. Tidak banyak bezanya dengan sentimen orang-orang Melayu terhadap masyarakat Cina dan India di Tanah Melayu di zaman British. Seratus tahun British menguasai Arakan, masyarakat Rohingya menjadi semakin besar dan kukuh. Arakan sudah menjadi tanah kelahiran sebahagian besar masyarakat Rohing di wilayah itu.
Apabila British meninggalkan Arakan pada tahun 1942 akibat serangan tentera Jepun dalam Perang Dunia ke-2, berlaku “power vacum” di Arakan. Komuntiti Buddha Rakhine dan Komuniti Islam Rohingya masing-masing menyerang dan saling berbunuhan bagi mengisi kekosongan kuasa politik. Oleh kerana komuniti Rohingya secara sejarahnya mempunyai hubungan yang baik dengan British, maka pihak Jepun lebih menyebelahi Rakhine. Masyarakat Rohingya tidak lagi dilindungi setelah British melarikan diri dan berhadapan dengan penyeksaan yang dahsyat. Puluhan ribu melarikan diri semula ke Bengal. Namun, masyarakat Rohingya sudah mencapai angka yang besar di Arakan.
Pada tahun 1962 Jeneral Ne Win merampas kuasa dari Raja Burma dan membentuk pemerintahan tentera di Burma. Masyarakat Rohingya mula menuntut kemerdekaan wilayah Arakan dari pentadbiran Yangoon. Jeneral Ne Win menumpaskan tuntutan ini dengan kejam. Masyarakat Rohingya menghadapi menindasan yang lebih dahsyat di bawah pemerintahan tentera. Bagaimanapun, keadaan ini kembali normal setelah gerakan menuntut kemerdekaan di kalangan masyarakat Rohingya berjaya di kekang.
Kebencian orang-orang Burma terhadap Rohingya kembali memuncak setelah Taliban yang memerintah Afghanistan bertindak memusnahkan patung Buddha di Afghanistan. Sentimen kebencian terhadap Islam semakin tersebar di kalangan penduduk Myanmar dan masyarakat Rohingya terpaksa menerima kesannya secara langsung. Semakin lama sentimen kebencian ini semakin membuak-buak dan pada tahun 1997, sentimen ini meletup dengan satu isu apabila seorang lelaki Rohingya di tahan kerana merogol seorang gadis Burma. Isu ini mencetuskan huru-hara dan pembunuhan di kedua-dua komuniti tersebut.
Sejak itu keganasan komuniti, serangan, pembunuhan berlaku secara berterusan ke atas masyarakat Rohingya dan pihak tentera mengambil sikap memusuhi masyarakat Rohingya. Malah kerajaan tentera Burma tidak mengiktiraf kewujudan masyarakat Rohingya di Arakan dan menafikan hak kerakyatan mereka. Masyarakat Rohingya adalah kelompok yang tiada kerakyatan, sepertimana penduduk Palestin, malah lebih teruk dari itu.
Hari ini, bagi rakyat biasa Myanmar, perkataan “Rohingya” itu sendiri adalah taboo. Menyebut perkataan Rohingya boleh menyebabkan pemimpin politik hilang sokongan. Kerajaan Burma tidak akan melayan sebarang dokumen yang tertulis perkataan Rohingya. Tidak ada pemimpin Burma yang cukup kuat untuk berhadapan dengan sentimen kebencian ke atas Rohingya di kalangan rakyat Burma. Apatah lagi di kalangan ekstrimis yang sememangnya mahu menghapus sama sekali masyarakat Rohingya dari Myanmar.
Dalam isu Rohingya, kerajaan baru yang dipilih secara demokrasi mengambil pendirian yang sama dengan junta tentera sebelumnya. Wakil diplomat dari PBB sendiri mengakui bahawa kerajaan Myanmar tidak ada kekuatan politik untuk menyelesaikan masalah kemanusiaan di kalangan Rohingya. Sentimen kebencian terhadap Rohingya di kalangan rakyat biasa Myanmar terlalu tinggi akibat proses penyebaran indoktrinasi yang sudah berlaku ratusan tahun.
Rohingya bagi rakyat Myanmar, adalah ibarat Yahudi bagi umat Islam. Begitulah perumpamaannya.
*أستَغْفِرُاللهَ الْعِٓظِيْم ?*

*اَللَّهُمَّ َّرٓبِّ يٓسِّروٓلآ تُعٓسِّرْ يا كريم*

*اَللَّهُمَّ رٓبِّ تٓمِّمْ بِالْخٓير ياأرحم الراحمين*

*ماشآءالله ٓلاَقُوَّةٓ إِلاَّبِااللهِ ْعٓلِىِّ الْعِٓظيُمِ*

*حَسبُناَ أللهُ وَنِعمَ ألوَكِيل نِعمَ ألمَولَى ونِعمَ النٌَصِير*

*اَللَّهُمَّ صَلِّ وسَلاٌِم عََلى سيٌِدن مُحَمَّد ﷺ*

Sumber: Tidak dapat ditentukan sekarang.

RUU355 yang Tiada Keuntungan Politik

Oleh: Timmy Say

Rang Undang-undang (RUU) Persendirian yang dibawa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Rakyat bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau dikenali Akta 355 menjadi satu isu politik yang hangat.

Bagi Umno, RUU ini mengundang perpecahan dalaman kepada BN. Hampir semua komponen parti tidak bersetuju dengan RUU ini, terutamanya komponen parti BN di Sarawak dan Sabah.
Kumpulan ini menyumbang 44 kerusi parlimen daripada 134 kerusi BN kepada Umno untuk kekal berkuasa di peringkat persekutuan. Ini belum ditambah dengan 13 kerusi yang dimiliki MCA, MIC dan Gerakan.

Sekiranya BN berpecah, maka Umno akan hilang tongkat yang mengekalkan mereka sebagai kerajaan persekutuan. Seramai 57 ahli Parlimen itu bakal menentukan siapa kerajaan dan perdana menteri yang baru. Apakah Umno sanggup mengambil risiko ini?
Bagaimana pula dengan parti pembangkang?
Masalah pembangkang yang utama ialah kegagalan mereka dalam memikat hati pengundi Melayu.

Dalam isu RUU 355, DAP sudah awal-awal lagi berkempen habis-habisan di kalangan bukan Melayu untuk menolak RUU 355 ini. Malah, RUU 355 dijadikan alasan untuk menguburkan Pakatan Rakyat. Bagi DAP yang majoriti kerusinya bertanding di kawasan majoriti bukan Melayu, perkara ini bukan satu masalah, malah satu keuntungan.

Akan tetapi ini berlainan untuk parti seperti PKR, PPBM dan Amanah. Menolak RUU 355 ditakuti akan menjauhkan mereka lagi daripada hati pengundi Melayu dan menguatkan PAS sebagai kuasa ketiga. Dalam menyokong RUU 355 pula, mereka terpaksa berdepan dengan risiko kehilangan undi bukan Melayu.
Bagi PAS, perlu diakui RUU 355 dan serangan DAP yang bertalu-talu menjarakkan pengundi bukan Melayu daripada parti itu.

Sekiranya RUU 355 ada keuntungan politik yang baik, percayalah semua parti akan berlumba-lumba untuk membawa usulnya. Sikap berdolak-dalik yang disaksikan hari ini tidak lain tidak bukan timbul daripada perasaan takut ia sebenarnya merugikan.

Apabila ada yang berani membawanya, timbul pula kedengkian dan ketakutan usaha itu akan merugikan mereka yang berdolak-dalik. Maka timbulkan usaha memperlekehkan usaha mereka yang membawa usul itu. Bagi mereka, kalau kami tak berani bawa, orang lain pun tak boleh bawa pun.

Memandangkan RUU 355 tidak membawa keuntungan politik, mengapa masih ada parti politik yang sanggup membawanya seperti PAS?

Inilah bezanya PAS sebagai sebuah gerakan Islam yang terlibat dengan politik berbanding dengan parti politik lain.

PAS juga mementingkan keuntungan politik. Cuma yang berbeza dengan parti lain ialah PAS tidak menjadikan keuntungan politik sebagai halangan untuk meneruskan apa yang diperjuangkan mereka dalam ruang demokrasi yang ada. PAS tidak mengambil jalan pintu belakang. PAS mengambil jalan berdepan dengan penuh liku dan sedia berbahas dengan para pengkritiknya.

PAS sedar RUU 355 ini, sekiranya ia diluluskan pun, ia tidak akan membantu PAS ke Putrajaya. Akan tetapi, PAS tetap buat kerana itulah iman mereka – bagi mereka ini bukan soal untung rugi, ini soal tanggungjawab.

Sumber: Timmy Say

Cermin Mata Terapi. Mujarab? 

Cermin mata berlubang-lubang boleh sembuhkan rabun??

Gambar hiasan

Pernah tengok cermin mata berlubang-lubang seperti ini.

Ada yang menjual cermin mata ini dengan harga yang mahal dan menyatakan bahawa ia boleh sembuhkan rabun.

Tetapi benarkah perkara ini??

Kami ingin menyentuh sedikit berkenan rabun dan cermin mata ini.

1) Apa itu Rabun?

Rabun ataupun dlm istilah perubatan dikenali sebagai ‘refractive error'(ralat pembiasan) merupakan salah satu masalah mata dimana pembiasan cahaya didalam mata tidak berlaku dengan betul.

Ini menyebabkan titik fokus tidak terjatuh tepat di atas retina dan menyebabkan pandangan menjadi kabur.

Kita ada 3 jenis ‘refractive error’ iaitu:

– Rabun jauh(nearsightedness)

– Rabun dekat(farsightedness)

– Astigmatism. Orang melayu panggil Silau. tetapi sebenarnya istila tersebut tiad tepat bagi menggambarkan Astigmatism

2) Apa itu Astigmatism?

Astigmatism merupakan salah satu penyebab ‘refractive error’ yang menghasilkan jumlah titik fokus lebih daripada satu.

Ianya disebabkan keadaan kornea yang tidak rata. Ini menyebabkan cahaya yang melintasi permukaan cornea terbias tidak sekata dan mempunyai banyak titik fokus.

3) Cermin mata berlubang

Cermin mata berlubang-lubang seperti ini hanya membantu mereka yang mempunyai masalah Astigmatism(silau) sahaja.

Ingin saya tekankan bahawa pemandangan itu akan menjadi semakin jelas apabila memakai cermin mata itu sahaja. Lepas bukak, pemandangan akan masih kabur. Ia tidak akan menyembuhkan astigmatism tersebut

Ini kerana apabila kita menggunakan cermin mata seperti itu, cahaya yang masuk ke dalam mata akan berkeadaan lurus dan menyebabkan hanya satu titik fokus sahaja yang terhasil. Disebabkan perkara itu, pemandangan mata akan menjadi lebih jelas apabila menggunakan cermin mata tersebut.

Perlu diketahui bahawa rabun adalah masalah pada struktur mata. Penggunaan cermin mata kaca ataupun berlubang-lubang seperti itu hanya akan menyelesaikan masalah pada ketika itu sahaja.

Jika benar-benar tidak mahu menggunakan cermin mata ataupun kanta lekap, maka pembedahan seperti LASIK perlu dijalankan untuk membetulkan balik struktur mata.

Penggunaan cermin mata berlubaOng-lubang ini tidak akan membantu dalam memulihkan rabun anda.


Sumber: Facebook Root of Science

AL-JAZEERA DOCUMENTARY – “MALAYSIA: BABIES FOR SALE”

​PRESS STATEMENT MINISTER OF HEALTH MALAYSIA

The Ministry of Health wishes to refer to the documentary aired by international TV network Al-Jazeera, titled “Malaysia: Babies for Sale”, on 25 November 2016. The Ministry takes very serious attention to the numerous issues that have been highlighted in this documentary. Among others, this documentary raised issues related to the professionalism and the ethics of doctors involved in this unscrupulous practice, and the conduct of practice in the delivery of healthcare services in the country.
All medical practitioners are expected at all times to observe proper standards of personal behaviour in keeping with the dignity of the profession. Breach of the outlined standards of the professional ethics, i.e. involved in human trafficking activities, may amount to conduct that is derogatory to the reputation of the medical profession. On the other hand, all private healthcare facilities and services in Malaysia are controlled and regulated under the Private Healthcare Facilities and Services Act 1998 and its subsidiaries. It is the responsibility of the healthcare facilities’ certificate / license holders to ensure that all the practices in the centres are within the legal ambit of any written laws in Malaysia. 

On that note, the Ministry has already initiated an investigation specifically towards the doctors and healthcare facilities highlighted in this documentary. Depending on the result of the investigations, actions will be taken accordingly towards the doctors and healthcare facilities. This might include disciplinary actions by the Malaysian Medical Council, which may lead to deregistration (struck off) of the doctor from the Medical Register under the Medical Act 1971; revoke the certificate/license of the centres.

At the same time, the Ministry is urging the public to help curb this activity, by being more alert and willing to come forward with the relevant information, for further action by the relevant agencies. Thus, the participation of the community to be hand-in-hand with the Ministry in safeguarding the patients’ safety and the quality of our healthcare system is highly appreciated to assist in putting a stop to this dissolute activity.
*DATUK SERI DR. S. SUBRAMANIAM*

*MINISTER OF HEALTH MALAYSIA*

26th November 2016

Liku-liku Perjalanan Hukum Syariah 


​25 NOV: Pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah) pindaan 2016 atau RUU 355 oleh Datuk Seri Abdul Hadi Awang sehingga menimbulkan pertikaian oleh ahli parlimen PAN adalah disebabkan mereka tidak mengetahui tatacara RUU Persendirian.
Ini ditambah pula dengan pelbagai persepsi pihak luar termasuk media yang tidak mengetahui mengenai proses pembentangan sesuatu RUU sehingga ada mengaitkan pembentangan RUU 355 oleh Ahli Parlimen Marang di Dewan Rakyat pada Khamis sebagai bacaan kali kedua.
Mungkin sebab itu, Speaker Pandikar Amin Mulia tersenyum dan ketawa melihat gelagat Ahli Parlimen PAN Parit Buntar Datuk Mujahid Yusuf Rawa dan Ahli Parlimen PAN Shah Alam Khalid Samad mempersoalkan kenapa RUU 355 itu masih tidak dibahaskan.
Menurut mereka ini kali kedua Presiden PAS bangkit di Dewan Rakyat membaca RUU tersebut dan pada kali ini Hadi masih meminta supaya penjelasan mengenai RUU 355 dibuat pada sidang akan datang.
Sebenarnya, tata cara pembentangan RUU Persendirian dengan usul dibawa oleh kerajaan amat berbeza.
Menurut Pandikar Amin, pembentangan RUU Persendirian oleh Hadi belum sampai bacaan kali pertama sebaliknya hanyalah usul yang perlu perbincangan dan penelitian.
“Kalau kerajaan yang bawa usul atau undang-undang, (ia) tak perlu dibahas, tak perlu sokong, (hanya) sebut saja tajuknya serta disebut untuk bacaan kali pertama,” kata Pandikar Amin bagi menjelaskan kekeliruan ahli-ahli parlimen PAN berhubung RUU 355 yang dibawa Hadi.
Speaker kemudian menegaskan bahawa ahli-ahli parlimen patut membaca Peraturan Mesyuarat dan memahami supaya tidak terkeliru antara RUU Persendirian dengan RUU yang dibawa oleh kerajaan.
“Cuma yang duduk di sini (kerusi speaker) yang faham sebab saya berpandukan hansard dan peraturan-peraturan mesyuarat, Proses RUU Persendirian perlu dibaca dengan Peraturan Mesyuarat 49, 49(1), kemudian 49(2), 49(3) dan 49(4) sebelum sampai ke situ (untuk bacaan kali petama),” katanya.
Menurut Pandikar Amin, selepas dibahas dan dikemukakan kepada Majlis dan jika ada belah bahagian, baharu dapat keputusan dan dicap sudah sah baharulah boleh disebut untuk bacaan kali pertama.
Proses itu katanya belum berakhir lagi kerana ia akan dibawa oleh menteri yang berkenaan dengan memberi pernyataan, diikuti mesyuarat serta pernyataan baharu sebelum dibawa untuk perbahasan atau bacaan kali kedua.
Namun, disebalik ‘tidak tahu’ Mujahid dan Khalid, Ahli Parlimen PAS Kota Bharu Datuk Takiyuddin Hassan mengambil peluang menempelak kedua-dua wakil rakyat itu yang sebelum ini pernah bersama-sama PAS.
“Ini hanya peringkat Undang-Undang Persendirian. Bukannya Marang (Hadi) boleh buat apa-apa termasuk tubuh jawatankuasa. Apabila sudah sampai kepada Peraturan Mesyuarat 49 serta lulus bacaan kali pertama dan kerajaan ambil alih, baru kerajaan tubuh jawatankuasa,” katanya pada perbahasan isu sama.
Jawapan Pandikar Amin dan Takiyudin telah menyebabkan ahli-ahli parlimen Barisan Nasional (BN) serta PAS di dalam Dewan bersorak kerana mereka menyedari hujah Mujahid dan Khalid mendedahkan mereka tidak mengetahui beza pembentangan RUU Persendirian dengan yang dibawa kerajaan.
Barangkali juga, wakil rakyat PAN ini terlalu ghairah mahu menunjukkan kepada sekutu mereka DAP bahawa mereka akan berhabis-habisan membantu DAP menentang RUU 355 kerana kejaaan Hadi pasti menconteng arang di muka mereka yang sudah meninggalkan PAS.

Penjualan Kanak-kanak di Malaysia 


PUTRAJAYA, 25 NOVEMBER – Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) ingin merujuk kepada laporan bertajuk “Al Jazeera Uncovered Babies- Selling Racket in Malaysia” yang disiarkan oleh Free Malaysia Today pada hari ini (25 November2016) dan mengecam sekeras-kerasnya sebarang aktiviti penjualan bayi yang dilakukan di Malaysia. KPWKM menyeru supaya pihak polis mengambil tindakan segera untuk menyiasat dan menangkap semua pihak yang terlibat dalam urusniaga yang amat kejam dan tidak bermoral ini.
 

Sebagai sebuah Kementerian yang bertanggungjawab ke atas perlindungan dan kebajikan kanak-kanak, KPWKM memandang serius akan isu penjualan kanak-kanak kerana ia adalah bercanggah dengan article 35 Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak (CRC) dan juga Protokol Pilihan berkenaan penjualan kanak-kanak, pelacuran dan bahan-bahan lucah terhadap kanak-kanak. Sebagai sebuah negara pihak kepada CRC dan protokol pilihannya, Malaysia mempunyai komitmen untuk mengambil segala langkah untuk mencegah kanak-kanak daripada sebarang aktiviti penjualan dan pelacuran.

 

Di bawah Seksyen 48, Akta Kanak-Kanak 2001 [Akta 611] telah menetapkan bahawa mana-mana orang yang terlibat dalam pemerdangan kanak-kanak melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi sepuluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya. Sekiranya dibuat bagi tujuan eksploitasi seksual atau pelacuran pula,  ia boleh dihukum di bawah seksyen 43(1)(aa) Akta yang sama iaitu dengan hukuman sebanyak lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima belas tahun atau kedua-duanya.

 

Selain daripada itu, dalam pindaan Akta Kanak-Kanak 2001 baru-baru ini, KPWKM juga telah memasukkan elemen yang membolehkan Malaysia melaksanakan konsep “Pemeliharaan Berasaskan Keluarga [PBK]”. Konsep ini mengutamakan penjagaan kanak-kanak oleh keluarga dan menjadikan institusi sebagai pilihan terakhir kerana keluarga adalah tempat yang paling baik untuk kanak-kanak membesar. KPWKM akan menubuhkan dua jawatankuasa dalam masa terdekat iaitu jawatankuasa pemandu dan teknikal yang akan melibatkan pelbagai stakeholders dalam melaksanakan PBK ini.

 

Bagi tujuan pelaksanaan konsep ini, Kerajaan perlu mempermudahkan prosedur pengangkatan (Adoption) dan Pemeliharaan (Fostering) bagi memudahkan rakyat Malaysia untuk menjaga kanak-kanak yang ditinggalkan dalam rumah anak yatim. Prosedur pengangkatan adalah di bawah undang-undang pengangkatan yang ditadbir bawah Jabatan Pendaftaran Negara manakala prosedur pemeliharaan pula ditadbir di bawah KPWKM. Dengan mempermudahkan prosedur, KPWKM yakin ibu bapa yang ingin mengangkat atau mengambil anak pelihara tidak akan mengambil risiko membeli anak seperti yang dilaporkan dalam akbar Free Malaysia Today di masa depan. 

 

KPWKM ingin menyeru semua ibu bapa yang ingin mengambil anak angkat atau anak pelihara supaya menghubungi Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah untuk mendapatkan nasihat dari pegawai JKM dan tidak memilih untuk mengambil tindakan yang melanggar undang-undang. KPWKM akan berusaha untuk membantu ibu bapa tersebut bagi mendapatkan anak melalui kaedah yang betul dan akan membimbing ibu bapa ini cara yang paling baik untuk menjadi ibu bapa yang penyayang.

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat

25 November 2016