Entries by Shyun Taiiriisa

, , , , , , , , , ,

MITOS MITOS BERKAITAN COVID-19

🧐Berjemur di cuaca panas boleh merawat COVID-19 Terdapat beberapa tuntutan yang mengatakan virus COVID-19 mati pada suhu tinggi. Walaupun pernyataan ini mempunyai asas, ini tidak bermaksud berjemur di tengah panas boleh menyembuhkan pesakit yang dijangkiti COVID-19. Selain itu, pakar menjangkakan peranan iklim dan suhu sesuatu negara tidak memberi impak dalam penularan virus ini. Amalkan langkah […]

, ,

Nota Fiqh Darah Wanita

Nota Fiqh Darah Wanita Daurah bersama Ustaz Abu Usamah Hanafiah. 1️⃣. Darah haid paling minima 24 jam (sehari semalam). Kalau tak cukup 24 jam dikira sebagai darah istihadhah. 2️⃣. Jika kebiasaan wanita itu (uruf) keluar darah haid hanya 4 jam sehari setiap hari, jumlah akumulatif selama 6 hari (Total 24 jam) dikira juga darah haid. […]

, , , ,

KES DISYAKI TIDAK SEMESTINYA POSITIF

Ramai yang keliru dengan dua istilah dalam isu #COVID-19 ini: 1. Kes disyaki. 2. Kes yang disahkan positif. . Anggapan masyarakat, apabila demam, batuk, selsema atau sesak nafas sahaja sudah dikira positif COVID-19, sedangkan kes baharu sahaja disyaki. Ujian lanjut wajib dijalankan untuk mempastikan sah positif COVID-19 atau sebaliknya. Selagi belum disahkan positif melalui ujian […]

, ,

Amalan Perubatan Yang Baik bagi Doktor

Terdapat satu garis panduan yang telah dikeluarkan oleh Majlis Perubatan Malaysia. Garis panduan ini menyentuh mengenai Amalan Perubatan Yang Baik (Good Medical Practice), dikeluarkan pada tahun 2001. . Terdapat Lima ciri asas amalan Perubatan yang baik ialah; 1. Integriti Profesional, 2. Kemahiran BerkomunĂ­kasi, 3. Tingkah Laku Beretika, 4. Merawat Pesakit dengan Hormat dan 5. Menjadi […]

, , ,

6 Soal Jawab bersama WHO

6 SOAL JAWAB MENGENAI 2019-nCoV [Soal jawab bersama WHO] . . S1: Adakah antibiotik berkesan menghalang dan merawat #coronavirus (2019-nCoV)? J1: TIDAK. Antibiotik tidak bertindak terhadap virus, ia hanya bertindak ke atas bakteria. 2019-nCoV adalah sejenis virus, jadi tidak boleh digunakan untuk menghalang dan merawat (case). . . S2: Adakah #coronavirus (2019-nC0V) mudah menjangkiti orang tua atau […]

,

Antivaksin Bertaubat

Pernah kawan-kawan duk tegur, apasai hang ni rajin duk tulis pasai salah faham antivaksin dalam Facebook? Siap berblog lagi duk tulis debunk mereka. Dan…tahun 2015 boleh buat collection artikel dalam bentuk buku. Itupun kawan-kawan duk perli, patutlah brehi ngat berlawan dengan antivaksin dan menulis..nak lariskan buku rupanya. Kita ni cukup duk klinik je. Punch in […]

, ,

Virus Tersebar Melalui Batuk & Bersin?!

Tahukah anda, sekali batuk jumlah titisan cairan rongga mulut dan hidung (droplet) boleh menjangkau keluar sejauh 8 meter. Halaju droplet itu 80 km/j yang menghamburkan sebanyak 3000 droplets. . Tahukah anda, sekali bersin pula boleh mencecah sehingga 6 meter. Halajunya 160 km/j dengan sekali hamburan sebanyak 100,000 droplets. . Tahukah anda, droplet itu akan kering […]

, ,

Cara Cuci Tangan Efektif

Ini adalah tips-tips cara nak hindari penyakit berjangkit wabak CoronaVirus dari Dr Suhazeli Abdullah, Pakar Perubatan Keluarga Klinik Kesihatan Tengkawang. Jangan lupa sentiasa jaga kebersihan diri dan keluarga tau. Share video ini biar semua dapat manfaat. Alang-alang jangan lupa like page TV Darul Iman jugak. #coronavirus #viral #kkm #terengganu #TVDarulIman #2019_nCov #Updi #Teganukita #Terengganu #Malaysia #TerengganuMajuBerkatSejahtera #TVDIProduction https://www.facebook.com/1425774284331666/posts/2510333139209103/

, , , ,

Kenapa Nyahjangkit (hand-sanitizers) Perlu Di Sapu?

Kita semua tahu, virus nCov baharu dikenali jenisnya akhir tahun lepas. Ianya satu keluarga dengan SARS dan MersCov yang pernah menggemparkan dunia satu masa dahulu [1]. . Oleh kerana ianya baharu dikenali, zat, sifat dan perangai nCov itupun masih lagi dalam pemerhatian, kajian dan pemantauan. . Apabila timbul isu yang mengarahkan semua barangan yang dibeli […]

, , ,

Penjelasan Tentang Coronavirus

Apa sebenarnya wabak CoronaVirus yang meriah sangat dihebohkan? Ini adalah penjelasan dari doktor twitfemes, Dr Suhazeli Abdullah, Pakar Perubatan Keluarga. Video ni panjang sikit tau. Dengar je la dulu mana tahu ada manfaatnya. Share jangan lupa. #coronavirus #viral #kkm #terengganu #TVDarulIman #Coronovirus #Updi #Teganukita #Terengganu https://www.facebook.com/1425774284331666/posts/2510256175883466/

Garam Pengubat Virus 2019-NCOV?

HADIS GARAM UBAT VIRUS 2019-NCOV? Ada pula video seorang ‘ustaz’ yang tampil memberi solusi merawat penyakit influenza, 2019-nCoV dan sebagainya dengan garam. Katanya terdapat hadis yang menyatakan sedemikian. Betul ke? Setelah saya bertanya ustaz yang berwibawa boleh saya simpulkan begini. . Adapun terdapat hadis yang menyarankan kita mengambil secubit garam sebelum makan dan selepas makan: […]

, , , , ,

Sekat Kemasukan China & barangan dari China?

Tiada keperluan buat masa ini menyekat kemasukan pelancong dari China secara total kerana Kerajaan China sendiri telah pun menutup pintu masuk ke wilayah-wilayah yang terlibat. Presiden Xi Jin Peng juga mengisytiharkan China sedang berada dalam suasana berkabung. Kerajaan China juga mengarahkan syarikat pelancongan hentikan jualan tiket keluar dari China bermula Jumaat lalu. . Paling penting […]

, , , ,

Produk Lulusan KKM, Tapi Doktor Marah?

Produk Lulus KKM Tapi Doktor Marah! Kenapa? . Produk yang dikategorikan sebagai lulus KKM perlu melepasi syarat-syarat yang ditentukan oleh KKM itu sendiri. Tidak boleh memandai mendakwa bagai bahawa produk mereka telah mendapat persetujuan KKM bagi merawat penyakit. 1. Setiap ubat tradisional yang berdaftar dengan KKM cuba diberikan jaminan berkualiti dan selamat mengikut profile pengeluar […]

, ,

Pencapaian 2019

Terima kasih kepada semua followers yang mencecah 59K samada di profile atau fanpage. . Saya menulis ikut mood, masa rajin 2 artikel sehari. Masa malas seminggu sekali pun tak pos apa-apa. Akaun profile baju hijau tu adalah akaun peribadi [fb.com/Suhazeli.abdullah]. Saya selalu share tulisan samada tulisan serius atau suka-suka. Manakala fanpage pula tulisan agak berstruktur […]

, , , , ,

Vaksin Boleh Memusnahkan Manusia?

Jika benar vaksin itu boleh memusnahkan manusia, sudah tentu program imunisasi diberhentikan. . Kita boleh lihat sendiri bahawa Program imunisasi kebangsaan yang telah diletakkan secara rasmi dalam negara kita sejak sebelum merdeka lagi (1956) dengan pemberian vaksin DT. . Sebelum dari itu pemberian vaksin Cacar diberikan di zaman kolonial British sejak 1895. Ketika itu hanya […]

, , , , , , , , ,

Geng Antivaksin Hipokrit

Hipokrit sungguh geng antivaksin. Dulu, hujah mati-matian tolak vaksin atas pelbagai alasan. Vaksin ada kinzir la, AEFI vaksin serius la, vaksin ada logam merkuri la dan banyak lagi. Semua penulisan gavaks itu menolak total vaksin. Hatta termasuk vitamin K yang boleh mencegah perdarahan otak pun mereka phobia. . Kita sudah pun perjelaskan satu persatu semua […]

, , , ,

Baby Potter Anak Syurga

Kes bayi cacat seperti kepala kecik, tempurung kemek, kaki & tangan terpeleok seperti ni (gambar) amat jarang kita temui. Setahun nak jumpa satu kes pun susah. Tetapi sekali kes kami temui, akan dibincang dalam mesyuarat kematian bayi. . Walaupun kita tahu bahawa kes bernama Potter Syndrome ini akhirnya tidak dapat diselamatkan, tetapi beberapa langkah standard […]

, , , , ,

Jangan Pusing Kepala Baby

Jangan duk main-main pusing baby tu. Saya sendiri tak berani nak pusing baby songsang. Kena rujuk pakar kesihatan wanita (obstetrik), hanya depa yang pandai, mahir dan layak untuk pusing baby songsang. Tetapi itupun ada syarat-syarat yang ketat. . Kalau belum cukup bulan, sahih pakar tak akan buat. Banyak kesan buruk. Antaranya lahir pramatang, pecah ketuban […]

, , , , ,

Jawab Doktor Tentang Ubat Gigi Berflorida.

BAHAYA UBAT GIGI BERFLORIDA? INI JAWAB DOKTOR GIGI Seraya melayani fb saya terjumpa komen PROF MUHAYA mengenai isu FLOURIDE didalam UBAT GIGI. Saya dengan tegas menyangkal pendapat beliau mengenai kesan ubat gigi yang mengakibatkan PINEAL GLAND CALCIFICATION dan saya turut kecam sekeras-kerasnya tuntutan beliau kepada orang ramai dengan saranan tidak menggunakan UBAT GIGI BERFLUORIDA. Isu […]