Entries by Dr Suhazeli Abdullah

,

Kualiti dalam Sistem Perubatan

Kami ini (Baca: Perubatan Moden) di”kepung” dari pelbagai akta dan SOP. Kalau saya nak bilang, tidak kurang dari 3 “Kepungan” dikenakan. . 1️⃣ Akta Perubatan. . Akta ini dibentuk sejak berpuluh tahun lalu demi menjaga sistem kesihatan negara. Ianya mengawal selia doktor, kumpulan sokongan, prasarana kesihatan dan sistem kesihatan itu sendiri. Bagi doktor perubatan pula, […]

,

PANDUAN INDEMNITI PROFESIONAL UNTUK DOKTOR PERUBATAN

Menjelang 2021, Indemniti Profesional (PI) diwajibkan oleh Majlis Perubatan Malaysia (MMC) untuk semua Doktor. Ianya satu bentuk Insurans gantirugi profesional. Syarat ini termaktub dalam Akta Perubatan 1971 (pindaan 2017). Tanpa PI, doktor tidak akan dapat memperbaharui Perakuan Amalan Tahunan (APC) mereka. APC adalah ibarat lesen untuk terus beramal. Jika tiada lesen, doktor boleh dikenakan tindakan […]

, ,

Adakah Doktor Tidak Didakwa?

Jika berlaku kematian ibu hamil atau kematian sewaktu bersalin atau kematian selepas bersalin, 2 golongan akan terlibat. Semua akan berdebar perut seolah-olah akan dihadap ke mahkamah untuk dijatuhkan hukuman. Golongan 1 adalah doktor yang terlibat. Apa sahaja pengurusan pesakit yang melibatkan diri mereka akan dipersoalkan dalam satu meeting khas kematian. Sebermula dari itu, doktor akan […]

, ,

Vaksin Punca Autism

Vaksin Punca Autism? Oleh: Nurul Fadhilah Salleh Andrew Wakefield dan rakan-rakan dalam kajian mereka pada tahun 1998 yang melibatkan 13 kanak-kanak telah mengaitkan vaksin MMR sebagai punca autism. Dalam kajian tersebut, mereka berteori bahawa vaksin MMR telah menyebabkan inflamasi pada bahagian usus kanak-kanak, menyebabkan sejenis ‘protein misteri’ merentas keluar dari usus, mengganggu perkembangan otak kanak-kanak […]

,

Cara Mudah menukar Video ke Audio MP3

Format Musik atau audio menggunakan MP3 adalah yang paling popular digunakan. Ianya boleh dijadikan nada derigan telefon atau lagu latar dalam pelbagai suasana. Cuma ramai tak tahu bagaimana vidoe format WMV (Windows) atau MP4 yang mereka terima melalui email atau Whatsapp untuk ditukarkan ke format MP 3 tersebut.   Boleh ikuti penerangan saya dalam youtube […]

,

Ujian Swab Kerongkong COVID-19 Tak Batal Puasa

Agak lama saya gantung artikel ini untuk publish. Hari ni baru siap untuk tatapan setelah banyak betulkan tatabahasa dan susun ayat agar tidak mengelirukan mana-mana pihak. . Isu batal puasa ujian swab #Covid19. . Adakah Swab Kerongkong pesakit yang disyaki (PUI) dan pesakit positif COVID-19 batal atau tidak puasa? Persoalan ini berlegar dikalangan doktor sebelum […]

,

Adakah Ubat Herba China Merawat COVID-19?

Adakah KKM menggunakan Herba dari China untuk rawat COVID-19? – Jawabnya belum pasti. . Apakah pandangan Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia mengenai penggunaan herba di China bagi merawat pesakit COVID-19? – Jawabnya, herba bukan rawatan utama. Ianya tambahan. Lihat kenyataan Datuk DG minggu lepas. . Apakah terus kita boleh pergi kedai herba China dan beli seterusnya […]

,

Vaksin COVID-19 yang Di Tunggu

Vaksin bukan segala-galanya. Tetapi semua orang mengharapkan vaksin terutamanya vaksin COVID-19 itu berjaya dicipta dalam tempoh terdekat. Mungkin anda pelik, mengapa tulisan saya sebegini pada kali ini. Seolah-olah saya tidak begitu mengharapkan sangat kewujudan vaksin dalam suasana pandemik COVID-19 masa ini. . Di sinilah perlunya kefahaman yang mantap bagi kita, bahawa vaksin itu salah satu […]

,

Fatwa Pengurusan Jenazah COVID-19

Pengurusan jenazah hendaklah dijalankan oleh pihak yang mempunyai pengetahuan mengenai kaedah pengurangan risiko jangkitan. Oleh itu latihan tertentu perlu diberikan kepada pihak yang mempunyai tanggungjawab untuk mengendalikannya. Antara pihak yang boleh terlibat adalah dari pasukan kawalan penyakit KKM, pegawai agama dan individu yang dilatih dalam masyarakat bagi kaedah pengebumian jenazah penyakit berjangkit. . Pengurusan ini […]

,

C.E.G.A.H

Virus mudah berjangkit dari individu ke individu. Selsema biasa mungkin tidak mendatangkan kebimbangan. Namun selsema seperti Influenza atau SARS, MERS-Cov, 2019-nCov, cepat memudaratkan kita. Kaedah yang paling baik adalah menCEGAH diri dari melakukan beberapa perkara. . Ingat perkataan C.E.G.A.H . Cegah diri dari selalu memegang hidung, mulut tanpa sebab. . Elakkan diri dari berada dekat […]

DOKTOR TERNGANGA BILA MINYAK ZAITUN GANTI RAWATAN SAKIT JANTUNG

. “Encik wajib beli produk ni. Ada pelanggan saya beli sebotol dua minggu lepas.” Sambil menghulurkan sebotol minyak zaitun kepada saya. Itulah Sapaan awal seorang jurujual di sebuah pekan sempadan Malaysia. . “Patutnya beliau diberi temujanji pakar untuk buka (bedah) saluran jantung minggu lepas. Tetapi setelah amal minum minyak zaitun ni, jumpa doktor pakar semula […]

Bayi Otak Kuning

Kita ambik darah baby ni bukan suka suki nak ambik. Ada alasannya. Kita nak lihat peratus kuning dalam darah. . Di badan baby kita boleh lihat kuning dia setakat mana, nak confirm takat mana serius atau tak, mesti kita cucuk dan test dalam makmal. Namanya test kuning tu untuk tahu jumlah serum bilirubin. . Benda […]

,

Doktor Tidak Masuk Syurga?

Sugul sekerat hari ni memikirkan nasib doktor yang ditohmah oleh seorang pendita dalam media maya. . Tulisannya meletakkan ciri-ciri doktor yang tidak masuk Syurga. Katanya pendapat ulama. . Saya terus bertanyakan sahabat-sahabat yang juga berstatus ulama, adakah benar apa yang ditulis itu? . Antara jawapan yang diberikan: . “Kenyataan tidak bertanggungjawab sehingga mengundang perspektif buruk […]

,

Tolak lah, Benda tu Mudarat

Kenapa ada lagi manusia tidak faham-faham amaran doktor-doktor dan juga Kementerian Kesihatan? Malah di kotak rokok itu sendiri pun terpampang amaran keras dengan pelbagai jenis gambar kesan dari rokok. . Apabila KKM mengenakan undang-undang larangan merokok di kedai makan itu bermakna satu mesej jelas bahawa merokok boleh membahayakan diri sendiri dan orang lain. Tetapi ada […]