Entries by Dr Suhazeli Abdullah

,

Cara Mudah menukar Video ke Audio MP3

Format Musik atau audio menggunakan MP3 adalah yang paling popular digunakan. Ianya boleh dijadikan nada derigan telefon atau lagu latar dalam pelbagai suasana. Cuma ramai tak tahu bagaimana vidoe format WMV (Windows) atau MP4 yang mereka terima melalui email atau Whatsapp untuk ditukarkan ke format MP 3 tersebut.   Boleh ikuti penerangan saya dalam youtube […]

,

Ujian Swab Kerongkong COVID-19 Tak Batal Puasa

Agak lama saya gantung artikel ini untuk publish. Hari ni baru siap untuk tatapan setelah banyak betulkan tatabahasa dan susun ayat agar tidak mengelirukan mana-mana pihak. . Isu batal puasa ujian swab #Covid19. . Adakah Swab Kerongkong pesakit yang disyaki (PUI) dan pesakit positif COVID-19 batal atau tidak puasa? Persoalan ini berlegar dikalangan doktor sebelum […]

,

Adakah Ubat Herba China Merawat COVID-19?

Adakah KKM menggunakan Herba dari China untuk rawat COVID-19? – Jawabnya belum pasti. . Apakah pandangan Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia mengenai penggunaan herba di China bagi merawat pesakit COVID-19? – Jawabnya, herba bukan rawatan utama. Ianya tambahan. Lihat kenyataan Datuk DG minggu lepas. . Apakah terus kita boleh pergi kedai herba China dan beli seterusnya […]

,

Vaksin COVID-19 yang Di Tunggu

Vaksin bukan segala-galanya. Tetapi semua orang mengharapkan vaksin terutamanya vaksin COVID-19 itu berjaya dicipta dalam tempoh terdekat. Mungkin anda pelik, mengapa tulisan saya sebegini pada kali ini. Seolah-olah saya tidak begitu mengharapkan sangat kewujudan vaksin dalam suasana pandemik COVID-19 masa ini. . Di sinilah perlunya kefahaman yang mantap bagi kita, bahawa vaksin itu salah satu […]

,

Fatwa Pengurusan Jenazah COVID-19

Pengurusan jenazah hendaklah dijalankan oleh pihak yang mempunyai pengetahuan mengenai kaedah pengurangan risiko jangkitan. Oleh itu latihan tertentu perlu diberikan kepada pihak yang mempunyai tanggungjawab untuk mengendalikannya. Antara pihak yang boleh terlibat adalah dari pasukan kawalan penyakit KKM, pegawai agama dan individu yang dilatih dalam masyarakat bagi kaedah pengebumian jenazah penyakit berjangkit. . Pengurusan ini […]

,

C.E.G.A.H

Virus mudah berjangkit dari individu ke individu. Selsema biasa mungkin tidak mendatangkan kebimbangan. Namun selsema seperti Influenza atau SARS, MERS-Cov, 2019-nCov, cepat memudaratkan kita. Kaedah yang paling baik adalah menCEGAH diri dari melakukan beberapa perkara. . Ingat perkataan C.E.G.A.H . Cegah diri dari selalu memegang hidung, mulut tanpa sebab. . Elakkan diri dari berada dekat […]

DOKTOR TERNGANGA BILA MINYAK ZAITUN GANTI RAWATAN SAKIT JANTUNG

. “Encik wajib beli produk ni. Ada pelanggan saya beli sebotol dua minggu lepas.” Sambil menghulurkan sebotol minyak zaitun kepada saya. Itulah Sapaan awal seorang jurujual di sebuah pekan sempadan Malaysia. . “Patutnya beliau diberi temujanji pakar untuk buka (bedah) saluran jantung minggu lepas. Tetapi setelah amal minum minyak zaitun ni, jumpa doktor pakar semula […]

Bayi Otak Kuning

Kita ambik darah baby ni bukan suka suki nak ambik. Ada alasannya. Kita nak lihat peratus kuning dalam darah. . Di badan baby kita boleh lihat kuning dia setakat mana, nak confirm takat mana serius atau tak, mesti kita cucuk dan test dalam makmal. Namanya test kuning tu untuk tahu jumlah serum bilirubin. . Benda […]

,

Tolak lah, Benda tu Mudarat

Kenapa ada lagi manusia tidak faham-faham amaran doktor-doktor dan juga Kementerian Kesihatan? Malah di kotak rokok itu sendiri pun terpampang amaran keras dengan pelbagai jenis gambar kesan dari rokok. . Apabila KKM mengenakan undang-undang larangan merokok di kedai makan itu bermakna satu mesej jelas bahawa merokok boleh membahayakan diri sendiri dan orang lain. Tetapi ada […]

,

Vaksin Pneumokokal

Oleh Dr Amirul Amzar Tahniah kerajaan Malaysia atas kejayaan memasukkan vaksin pneumococcal dalam Jadual Imunisasi Kebangsaan bermula 2020. Tahniah juga rakyat Malaysia atas manfaat yang besar ini. Vaksin pneumococcal mencegah dari jangkitan streptococcus pneumoniae. Ia adalah sejenis bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan pada telinga (otitis media), sinus (sinusitis), paru-paru (pneumonia) dan juga selaput otak (meningitis). […]

, ,

Tiup Air dalam Bejana

Terdapat dalam beberapa kitab ulama yang membincangkan mengenai hukum meniup air dalam bekas yang panas. Pelbagai huraian telah dibuat oleh mereka. Ada diantaranya menyatakan haram, ada juga yang makruh dan mengharuskan perbuatan itu. Cantik sungguh perbahasan mereka demi menjaga teguran Rasulullah SAW mengenai isu tersebut. Antaranya terdapat hadith bahawa Rasulullah SAW melarang daripada bernafas dalam […]

,

Bomoh Bukan Pakar Kanser

Ramai yang tahu bahawa mereka menghidapi penyakit tetapi tidak mahu berubat lanjut. Sudah banyak kes saya temui, doktor mengesahkan beliau kemungkinan menghidapi kanser, tetapi enggan dirujuk ke hospital dengan alasan ingin berubat kampung. Selang beberapa ketika, diberitakan bahawa beliau sedang nazak di hospital kerana kanser telah sampai tahap 4. Tahap yang hanya menunggu kematian menjengah. […]

, ,

TB Akibat Jin

Penyakit TB itu sejenis penyakit berjangkit yang boleh menyebabkan pesakit batuk, demam dan kurang selera makan. Jika tidak dirawat penyakit ini boleh membawa maut. Sebelum penemuan antibiotik, Tb membawa kematian seorang dari 7 penduduk dunia. Penyakit ini sebenarnya sudah wujud sejak sekian lama, cuma kuman tersebut tidak dapat dikenal pasti secara sahih. Mereka tahun bahawa […]

, , ,

Sembuh Tanpa Ubat

Sudah acap kali kawan-kawan minta saya beri ulasan tentang poster program SEMBUH KENCING MANIS / KANSER TANPA UBAT. Tanpa prejudis kepada mana-mana pihak, saya suka berikan nasihat agar menjauhkan diri dari terjebak dalam program tersebut. Apa yang saya perhatikan bahawa, melalui iklan itu seolah-olah pihak berkenaan menghina reputasi profesion perubatan. Secara tersirat, mereka menuduh rawatan […]